понедељак, 11. фебруар 2008.

Saradnja na razvoju flat panel ekrana

Kompanije Hitachi, Canon i Panasonic su postigle sporazum o saradnji prema kojem bi sve tri kompanije delile troškove, teret i koristi razvoja i proizvodnje flat-panel ekrana. Ovaj sporazum kao da je izazvan prošlonedeljnim sličnim sporazumom koji su obelodanile kompanije Sharp i Toshiba i nastavlja veliki trend pregrupisavanja u ovoj brzorastućoj industriji.

Prema uslovima početnog sporazuma, Canon i Panasonic će kupiti po 24.9% akcija u Hitachi Displays, filijali kompanije Hitachi koja već i sama proizvodi male i srednje LCD panele. Očekuje se da će ova transkacija koju treba da odobre kontrolni organi svih kompanija biti okončana do 31. marta sledeće godine.

Hitachi navodi da se nada da će ubrzati razvoj vrhunske LCD tehnologije kroz ovaj savez, koji je najavljen 25. decembra. Konkurencija u industriji ekrana flat panela je žestoka i nad proizvođačima postoji konstantan pritisak da investiraju u nove i efikasne proizvodne tehnologije uz zadržavanje cena na niskom nivou čime bi njihovi ekrani bili tehnološki konkurentni.

Međutim, nova fabrika koja bi proizvodila LCD ekrane i imala mogućnost istraživanja sa ciljem pronalaženja novih i inovativnih istraživanja košta gotovo $1 milijardu, pa su kompanije sve više zainteresovane da u ovakve poduhvate uđu zajednički čime bi uštedele velike količine novca. Kompanija Canon se nada da će najavljenom integracijom uspeti da skrati vreme razvoja i postigne stabilnu isporuku LCD panela za svoj opseg digitalnih single-lens reflex foto-aparata.

Canon se takođe nada da će razviti nove tipove ekrana koji će moći da se koriste u kompanijinim proizvodima za upravljanje informacijama. Kompanija Panasonic, koja je mnogo uložila u PDP (plasma display panel) tehnologiju za velike flat-panel televizore i ekrane, će investirati u novu proizvodnu liniju u IPS Alpha Technology.

Kompanija je zajednički poduhvat u kojem Canon i Toshiba takođe poseduju akcije, iako je prema nekim saznanjima Toshiba u pregovorima da izađe iz ovog poduhvata. Nova proizvodna linija će pomoći u osiguravanju stabilnog snabdevanja LCD panelima za Panasonic-ove televizore veličine ekrana do 40’’.

Saradnja širokog opsega koja je najavljena u utorak je prvi korak u seriji planiranih poteza koji će eventualno dovesti do toga da Canon preuzme kontrolu nad Hitachi Displays a Panasonic nad IPS Alpha Technology, navodi se u saopštenju ove tri kompanije. Kao dodatak LCD savezu, Canon i Hitachi najavljuju planove da rade zajedno na razvoju OLED (organske diode koja emituje svetlo) ekrana.

OLED je fundamentalno drugačija tehnologija u odnosu na LCD i PDP i u procesu je razvoja od strane mnogih proizvođača ekrana već nekoliko godina. Od strane nekih je viđena kao tehnologija koja bi mogla da zameni LCD jer obezbeđuje svetliju i bogatiju sliku, ali je u nju potrebno uložiti još mnogo rada i sredstava da bi mogla da bude proizvođena u količinama i po ceni koja bi mogla da bude konkurentna LCD tehnologiji.

Prvi komercijalni televizor koji je baziran na OLED tehnologiji je nedavno ušao u prodaju u Japanu. Sony-jev XEL-1 poseduje 11’’ ekran i debljinu od svega 3mm. Još jedna prednost OLED-a je ta što ova tehnologija ne zahteva pozadinsko osvetljenje, ali isto tako poseduje još jedan impresivan detalj – cenu, obzirom da ovaj model košta nekih $1750. Prošle nedelje Toshiba i Sharp su najavili planove da rade zajednički na flat panel ekranima. Toshiba će od Sharp-a kupiti ekrane za 32’’ i veće televizore dok će Sharp od Toshiba-e kupiti čipove koje će koristiti u svojim televizorima. Isto tako Sony i Samsung Electronics već neko vreme sarađuju kada je u pitanju proizvodnja LCD panela i zajendički poseduju S-LCD, proizvođača vrhunskih LCD panela baziranog u Južnoj Koreji.