среда, 27. фебруар 2008.

Microlab Pro-1

Odlični 2.0 Microlab zvučnici koji dolaze sa daljinksim upravljačem i odvojenim pojačalom. Zvuk nam se vrlo dopao, a nije nam se dopalo to što ni daljinski ni pojačalo nisu toliko kvalitetno izrađeni kao zvučnici.

Nastavljamo prikaz Microlab zvučnika, koji predstavljaju odličnu kombinaciju kvalitetne izrade i vrlo povoljne cene. Zvučnici koje ćemo videti su iz Pro serije, dakle malo boljeg kvaliteta i namenjeni korisnicima koji su probirljiviji. Ono što se može na prvi pogled već zaključiti je da su ovi zvučnici vrlo pedantno i kvalitetno napravljeni, a kvalitet se itekako oseća i kada se poslušaju. Microlab u svojoj ponudi ima modele koji zavređuju pažnju, pa iako to ime možda nije kod nas mnogo poznato, obavezno ih poslušajte ako budete u prilici.

Microlab Pro-1

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade zvučnika
  • Veoma dobar zvuk, precizan i vrlo dobro balansiran
  • Ukupno 60W snage će biti dovoljno za prosečne potrebe

Utisak kvare

  • Daljinski i pojačalo su malo lošijeg kvaliteta izrade

Specifikacija

Microlab Pro-1
  • Sistem: 2.0
  • Snaga: 60W RMS (2x30W)
  • Frekventni opseg: 45Hz-20KHz
  • Materijal: Drvo, plastika
  • Konektori: 2x RCA stereo

Microlab Pro-1

Pro-1 je 2.0 sistem, dakle dva zvučnika bez posebnog subwoofera. Ono što je za njih specifično je zasebna jedinica koja sadrži pojačalo i napajanje, a na kojoj se nalaze i svi konektori i kontrole. Zvučnici imaju drvene odnosno kutije od šperploče, i zaštitne mrežice preko cele površine prednje strane. Kada se pogledaju od pozadi, vidi se i otvor za vazduh, ali i konektori koji su kao kod audiofilskih zvučnika. U pitanju su takozvane štipaljke, a kablovi koji dolaze u pakovanju su klasični zvučnički kablovi.

Microlab Pro-1 i daljinski upravljač

Kontrolna jedinica je plastična sa displejom koji prikazuje relevantne podatke u vezi jačine zvuka. Sa prednje strane su i veliki potenciometar za regulisanje jačine zvuka kao i taster za paljenje. Moramo priznati da kvalitet izrade ovog elementa ipak nije na nivou zvučnika. Sa zadnje strane se nalaze i ulazi za dva izvora zvuka i to RCA, a ispod su i pomenute štipalje-konektori za povezivanje zvučnika. U pakovanju je i daljinski koji tek ne odgovara slici koju daju zvučnici, pošto je veliki i ružnjikav, napravljen od ne baš previše kvalitetne plastike.

Microlab Pro-1 pojačalo, konektori i kontrole

Zvučnici imaju po dva drajvera, od 5.25" i 1", što znači da se može očekivati nešto bogatiji zvuk nego što je slučaj kod većine računarskih zvučnika. Uključivanje to i potvrđuje, a dočekuje nas veoma dobro balansiran i precizan zvuk. Bas neće baš udarati, pa ljubitelji muzike sa ovom karakteristikom definitivno treba da obrate pažnju i dobro razmisle. Zvuk nam se vrlo svideo, a dovoljno je jak da ispuni prosečnu sobu. Kada se pojača do kraja, zvuk se ne deformiše mnogo, što je još jedan plus.

Rezime

Kvalitet izrade samih zvučnika je odličan, ali se isto ne može reći i za ostatak sistema. Zvuk zaslužuje sve pohvale, i teško da se nekome neće dopasti. Precizan ali topao zvuk je ono što se nama definitivno svidelo. Cena ovog modela je takva da se ipak postavlja pitanje da li za iste pare mogu da se nađu i bolji zvučnici. Po našem mišljenju teško, no ipak smo dužni da na to skrenemo pažnju.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2008.): 72€