петак, 29. фебруар 2008.

Cooler Master Cosmos S

Nova, sportska verzija jednog od najatraktivnijih i najkvalitetnijih kućišta u ponudi. Cosmos je doživeo kozmetičke izmene, ali i neke u svojoj unutrašnjosti, pa sada baš kao i sportski automobili izgleda agresivnije. Vrhunsko kućište, vrhunska izrada i vrhunska cena.

Pre izvesnog vremena, imali smo priliku da testiramo prestižno i revolucionarno Cooler Master Cosmos kućište. Bili smo stvarno impresionirani, a Cooler Master nam predstavlja i novu verziju, Cosmos S, koju ovom prilikom i predstavljamo premijerno u Srbiji. Kako unaprediti kućište koje je već izuzetno dizajnirano i napravljeno? Težak zadatak koji je u ovom slučaju urađen sjajno. Rezultat je kućište koje je još ekskluzivnije i poželjnije od originalnog Cosmos-a, koliko god to neverovatno zvučalo. Oznaka S znači da je ovo sportska verzija Cosmosa, koji kao i automobili iste oznake izgleda agresivnije i po našem mišljenju lepše.

Cooler Master Cosmos S sa prednje i bočne strane, gornja strana i panel

Ključne karakteristike

  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Dovoljno veliko i prostrano za sve potrebe
  • Odlično raspoređeni otvori za sklanjanje kablova iza ploče
  • Na kontrolnom delu iza slajdera su 4xUSB, FireWire i eSATA priključci
  • Filteri za prašinu
  • Mogućnost postavljanja celog hladnjaka vodenog hlađenja
  • Napajanje pozicionirano na dnu
  • Klik sistem za skidanje/stavljanje 5.25" jedinica
  • Gumirani nosači hard diska i napajanja umanjuju vibracije i buku
  • Lako uklanjanje bočnih stranica, korišćenjem poluga sa zadnje strane
  • Prorezi za vodeno hlađenje
  • Instalirano je 4 kulera

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Cooler Master Cosmos S
  • Uređaji: 7x 5.25", 4x 3.5", 1 x flopi
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: Jedan ventilator od 120mm
  • Pozadi: Jedan ventilator od 120mm
  • Gore: Jedan ventilator od 120mm
  • Dole: Jedan ventilator od 120mm
  • Bočno: Jedan ventilator od 200mm
  • Opciono: Još dva 120mm ventilatora gore
  • Dodatno: 4 x USB, 1x eSATA, audio i firewire konektori
  • Dimenzije: 266x598x628 mm
  • Težina: 13.8 Kg

Cooler Master Cosmos S

Ono što je odmah jasno je da je dizajn zadržan sa prethodnog modela. Kažu da ono što je dobro ne treba menjati, a ovo je očigledan dokaz. Ovo je full tower kućište, sa ukupno sedam ležišta za 5.25" uređaje i četiri za 3.5" uređaje. Ovde je napravljen mali trik, pošto se tri 5.25" ležišta koriste kao 3.5" mesta. Kućište je napravljeno pretežno od aluminijuma, i teži skoro 14 Kg. Sa gornje i donje strane postoje stilizovane ručke, odnosno postolja koja kućištu daju prepoznatljiv izgled, ali su i veoma praktični za prenošenje i postavljanje. Spolja gledano, kućište je sastavljeno od delova napravljenih od brušenog i sjajnog, obojenog aluminijuma, i crnih metalnih mrežica. Cela prednja strana, to jest maske 5.25" uređaja su od ove mrežice koja osim estetskog ima i ulogu da propušta vazduh i time doprinosi hlađenju. Bočne stranice su od brušenog aluminijuma, a postolja i ručke od ispoliranog. Kućište u najmanju ruku izgleda luksuzno.

Cooler Master Cosmos S bočne strane, ručke i zadnji deo

Uočava se da na prednjoj strani nema ni tastera ni konektora. Oni su pomereni na gornju stranu, ispod slajder panela. Čak četiri USB, jedan FireWire i eSATA su tu, kao i dva aurio konektora. Ispod se nalazi i osetljivi na dodir, taster za paljenje, što još nismo videli ni na jednom kućištu do sada. Pogled na zadnju stranu otkriva još par detalja, napajanje kao i kod originalnog Cosmos-a je predvišeno da stoji na dnu, a ispod njega je i filter za prašinu da napajanje ne bi sa poda skupljalo istu. Pri vrhu su gumom postavljeni otvori za creva sistema vodenog hlađenja. Da bi se otvorilo kućište, potrebno je samo pritisnuti polugicu sa zadnje strane, i bočna stranica će izaći iz svog ležišta. Vrlo elegantno i lagano, ali i praktično. Bočna stranica nam otkriva i prve detalje vezane za funkcionalnost. Na nju je montiran ogroman ventilator prečnika 200mm koji se okreće brzinom od 900 obrtaja u minuti i pokreće veliku količinu vazduha, uz praktično nečujan rad.

Cooler Master Cosmos S prednja strana i ventilator, zadnja strana

To naravno nije i jedina opcija hlađenja, pa su tu i jedan 120mm ventilator sa zadnje strane, koji izbacuje topao vazduh napolje, jedan 120mm ventilator napred (sa crvenim LED-om), koji ubacuje hladan vazduh u kućište i jedan 120mm ventilator na gornjoj stranici, za izbacivanje vazduha iz kućišta. Dodatno, na gornjoj stranici se mogu montirati još dva 120mm ventilatora, a sve to zajedno će, u to smo sasvim sigurni, biti dovoljno i za najvrelije konfiguracije. Kome to nije dovoljno (ako je to uopšte moguće) treba da znaju da se na gornju stranicu (gde mogu stati tri 120mm ventilatora) može montirati i ceo hladnjak sistema za vodeno hlađenje. Za svaki slučaj, na donjoj stranici, iza napajanja postoji i prostor predviđen za još jedan 120mm ventilator sa sve filterom za prašinu, što je stvarno impresivno (ukoliko do sada nije bilo kojim čudom).

Cooler Master Cosmos S ventilatori sa bočne, gornje, zadnje i donje strane

Ono što je bitno znati je da šrafciger, osim za montiranje i fiksiranje matične ploče, neće biti potreban ni za šta. Svi 5.25" i 3.5" uređaji se lako postavljaju i fiksiraju plastičnim polugama (klik mehanizam sa federom), kao i kod originalnog Cosmosa, a izostale su fioke za hard diskove, kojih se sada može postaviti ukupno 4 (u originalnom modelu je moglo 6) i to u specijalni rack koji zauzima prostor tri 5.25" uređaja. Kartice se fiksiraju korišćenjem thumb screw šrafova, što je verovatno i najbolje rešenje. Unutrašnjost kućišta je vrlo prostrana, i teško je zamisliti da bi nekome moglo biti tesno, a jedini potencijalni problem je dužina kablova za napajanje, koji u nekim slučajevima mogu biti jednostavno prekratki za ovu veličinu kućišta.

Cooler Master Cosmos S unutrašnjost kućišta sa detaljima

Rezime

Ovo kućište predstavlja jedno od najnaprednijih kućišta na tržištu, u ovom trenutku. Moramo primetiti i da se odustalo od zvučne izolacije, stvari koja je i proslavila originalni Cosmos. Zašto je tako ostaje da se vidi, no činjenica je da ovo kućište nije glasno. Svi ventilatori su vrlo tihi, ali uprkos tome bi ipak voleli da su zadržane neke od stvari sa originalnog Cosmosa, na primer bočni panel koji izoluje zvuk. Ipak, Cosmos S je sjajno kućište, izvanrednog kvaliteta izrade i fantastične završne obrade. Ono nije namenjeno običnim smrtnicima, već pravim entuzijastima i zaljubljenicima u hardver.