понедељак, 8. октобар 2007.

Ultimativni poslovni laptop Asus V6000J




Ovo je stvarno jedan od najboljih poslovnih laptop računara koje smo do sada videli. Dizajn je izuzetan, baš kao i kvalitet izrade, i prosto je neverovatno kako su sve komponente stale u tako tanko kućište. Performanse su sjajne, a autonomija fantastična.

Asus je veoma brzo postao poznat po vrlo kvalitetnim laptop računarima, i to praktično u svim kategorijama. Bilo da je u pitanju moćni desktop replacement model, ili ultra prenosni, poslednja reč tehnike ili modni detalj, Asus među prvima ima proizvod koji kao po pravilu dobija najviše ocene na testovima. Mi ćemo se ovoga puta okrenuti poslovnoj primeni i modelu V6X00J koji je pravi primer filozofije kompanije Asus i pažnje koja se posvećuje svim detaljima.

Ključne karakteristike
zuzetan kvalitet izrade
Vanserijski dobar 15" ekran odlične rezolucije
Vrlo dobar Intel procesor niske potrošnje
Odlična nVidia 7400 grafička kartica
Podrška za WiFi i Bluetooth
Minimalna težina
SpecifikacijaAsus V6X00J
Ekran: 15" (SXGA+, 1400×1050)
Procesor : Intel Core Duo T2400 na 1.83GHz
Grafička karta: nVidia GeForce Go 7400 PCI-E Graphics 128MB VRAM
RAM memorija : 1GB DDR2 667
Hard disk: 100GB SATA
Optički uređaj: DVDRW Super Multi dual (Dual Layer)
Komunikacija : 56K modem, 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN, IEEE 802.11 b/g, Bluetooth
Čitač kartica: MS, MS Pro, MMC, SD
Portovi : 1x VGA, 4xUSB 2.0, 1x Express Card, 1xRJ11, 1xRJ45, 1xIEEE1394
Broj USB portova : 4 kom
Dimenzije: 331 x 272 x 25 mm
Težina: 2.5 Kg
Baterija: Li-Ion 8 cells

Asus V6X00J

Već na prvi pogled se V6X00J razlikuje od većine modela koje smo imali prilike da vidimo. Ceo je izrađen od veoma kvalitetne plastike koja je na dodir veoma prijatna i odaje utisak da se radi o nekoj vrsti metala. Boje su crna i tamno siva, i mislimo da je ova kombinacija ujedno veoma elegantna i deluje vrlo poslovno. Plastika je završne obrade negde između mat i sjajne, ali ne ostaju otisci prstiju, što je veliki plus. Ono po čemu se ovaj laptop izdvaja od konkurencije je standardan ekran od 15" sa standardnim odnosom stranica 4:3, a ne Wide 16:10 kao što je to najčešće sličaj. Ovo omogućava i sjajnu rezoluciju od 1400×1050 piksela, što je već nešto što se malo ređe sreće. Dimenzije su takođe vrlo impresivne, a ovaj laptop jedan od najtanjih koje smo videli.
Tastatura je jako dobra, sasvim sigurno pri vrhu do sada testiranih laptop računara, ako ne i prva. Nema govora o ugibanju ili nečemu sličnom, pa će ovo sigurno puno značiti onima koji puno kucaju. Touchpad je malo manje osetljiv nego što bi smo voleli, pa možemo reći da spada negde u prosek, dok su tasteri veoma dobri. Dodatnih tastera ima 5 i oni se nalaze iznad tastature sa leve strane. Crne su boje i savršeno se uklapaju u kućište. Sve statusne diode su vrlo vešto sakrivene u masci, pa će svetleti samo simboli osvetljeni iznutra. Ovo izgleda fenomenalno, a zanimljivo je da postoje i diode na poklopcu sa spoljne strane, da možete videti šta se dešava sa računarom ako je on ugašen. Zvučnici su ispod tastature gde se celom širinom laptopa nalazi perforirana plastika, koja izgleda sjajno ali se u otvorima veoma lako skupljaju čestice prašine, pa se mora često čistiti.
Kako su ugrađene veoma kvalitetne komponente, V6X00J radi veoma brzo, šta god bilo u pitanju. Zaista smo bili impresionirani celokupnim performansama, a na tu priču se nadovezuje i baterija koja je 6-ćelijska i izdržava oko 3.5h pod punim opterećenjem, dok u mirovanju autonomija iznosi preko 4.5h što je rezultat za respekt. Kako je računar opremljen mrežnim priključkom, WiFi adapterom u Bluetooth modulom, sve opcije za komunikaciju su tu što čini V6X00J idealnim poslovnim računarom.
Rezime
Kada se svi utisci saberu, zaista smo bili oduševljeni ovim laptopom. Po pitanju kvaliteta izrade imamo samo reči hvale, performanse su takve da se na njemu može raditi sve, bez obzira na hardversku zahtevnost, a autonomija je impresivna. Kada se pogleda cena, na prvi pogled se može učiniti pomalo visoka, no kada se sve uzme u obzir, mislimo da je cena apsolutno adekvatna. Topla preporuka svima koji imaju ovoliko novca da izdvoje za laptop.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2007.): 1350€