субота, 19. април 2008.

Vivax viaGPS 350

Po veoma povoljnoj ceni, kompanija KimTec je ponudila odličan GPS uređaj za kola, potpuno lokalizovan na naš jezik. Ovim su pokriveni i meniji ali i glasovna navigacija. Uređaj radi vrlo brzo, a mape su veoma detaljne i vrlo precizne. Definitivno treba pogledati kako radi, a kako je cena više nego povoljna, zaslužuje sve preporuke.

Pod okriljem domaćeg KimTec-a, a u okviru M San grupe nalazi se i marka Vivax koja predstavlja lokalizovanu marku koja je namenjena zemljama u regionu. Vivax program obuhvata praktično sve kućne, audio i video uređaje, a novitet predstavlja GPS navigacioni uređaj potpuno lokalizovan na naš jezik. Ovo je i prvi Vivax GPS uređaj koji je namenjen vrlo širokom krugu korisnika, a osnovne karakteristike su jednostavna upotreba, veoma brz rad i precizna mapa. Logično, prilagođen je korišćenju u kolima, a kako očekujemo veoma povoljnu cenu, nije teško prognozirati popularnost ovog uređaja kod nas.

Vivax viaGPS 350 oprema i uređaj sa prednje i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Veoma jednostavna upotreba i podešavanje
  • Potpuna lokalizacija na naš jezik
  • Vrlo dobar nosač za auto
  • Detaljne mape visokog kvaliteta
  • Odlična navigacija, vrlo brz rad
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Glas ume da se ponekad "zaglupi" i kasni za mapom
  • Ne može se puniti preko USB interfejsa

Specifikacija

Vivax viaGPS 350
  • Vrsta uređaja: GPS (prijemnik SiRF Star III chipset)
  • Broj kanala: 20
  • Antena: spoljna
  • Procesor:Samsung SC32442 na 400MHz
  • Displej: Touch-screen 3.5" LCD Color, 320 x 240 piksela
  • Memorija: ROM 64MB, RAM 256MB, podrška za SD kartice do 2GB
  • Zvučnik: ugrađen od 1W
  • Konektori: za spoljnu antenu, USB, 2.5mm headphones, eksterna antena, punjač
  • Baterija: Li-Ion 1300mAh
  • Operativni sistem: Windows CE core 5.0
  • Mape: Srbija i Crna Gora
  • Dimenzije: 95 x 82,5 x 22,5 mm
  • Težina: 190g
  • Dodatna oprema: Postolje za auto, punjač baterije za auto, USB kabl, stylus olovčica

Vivax viaGPS 350

Vivax GPS uređaj je po pitanju hardvera, MS Industrial proizvodnje, sa industrijski standardnim SiRF Star III 20-kanalnim GPS čipom. Ceo uređaj pokreće Samsung procesor na 400MHz i Windows CE 5 operativni sistem. Ovo za posledicu ima izuzetno brz rad, inicijalizaciju i navigaciju. Sam prijemnik je crne boje i srebrnih bočnih stranica, sa malim crvenim LED-om koji označava stanje baterije. Izrada je vrlo dobra i prijemnik deluje veoma čvrsto, a čini nam se da bi bez većih posledica preživeo i pad na beton. Rekli bi da je osnovna ideja iza viaGPS-a da bude izuzetno jednostavan, odnosno da ga može koristiti i neko ko do juče nije ni znao šta je GPS.

Vivax viaGPS 350 sa bočnih strana

Sa leve bočne strane uređaja, nalazi se slot za SD kartice, 2.5mm stereo konektor za slušalice, uvučeni Reset taster i mini USB konektor za povezivanje sa računarom. Odmah i par napomena. Ponekad je veoma zgodno koristiti slušalice (zamislimo samo situaciju da saputnici spavaju noću, a vi hoćete da čujete glasovno navođenje), no 2,5mm konektor nije baš standardan i potrebno je dodatno kupiti adapter. Dalje, mogu se koristiti samo SD kartice sa dodatnim mapama, dakle bez mogućnosti puštanja muzike, filmova ili gledanja slika. Mini USB konektor na žalost ne dozvoljava punjenje baterije (iz ne baš jasnih razloga), što je moguće raditi samo auto punjačem.

Vivax viaGPS 350 detalji sa bočnih strana

Sa desne bočne strane su konektor za eksternu antenu (koja ne dolazi u pakovanju, a viđali smo modele koji i to uključuju u osnovnu opremu), On/Off slajder taster za paljenje, konektor za napajanje i svojevrsni skrol taster. Ovaj taster služi za regulisanje jačine zvuka, ali je to realizovano pomalo čudno (nigde se ne vidi koliko se pojačava ili smanjuje) i mnogo je bolje to raditi direktno iz menija. Na kraju, sa gornje strane postoji i jedan taster za potpuno gašenje i paljenje uređaja. Jedino što je ostalo da se doda je integrisan zvučnik koji je postavljen sa zadnje strane i snage je 1W, što je sasvim dovoljno da se navođenje čuje u prosečno bučnom saobraćaju.

Vivax viaGPS 350 interfejs

Pakovanje uključuje nosač za vetrobran i auto punjač. Ovaj nosač se veoma čvrsto fiksira (i na silu ga je teško odvojiti od stakla) i sa dva zgloba pruža odličnu fleksibilnost. Prijemnik se postavlja vrlo lako, a nosač ima i neku vrstu vizira koji će sprečiti da sunce zasmeta. Sa zadnje strane nosača je sakrivena i stylus olovčica koja će i dodatno olakšrati navigaciju. Ekran je veoma dobar, i sa 3.5" i rezolucijom od 320x240 piksela pruža dovoljno prostora da se mape sasvim lepo vide. Uglovi vidljivosti su dobri i tu neće sigurno biti zamerki.Jedino što ovde malo smeta je činjenica da nema nikakvih podešavanja jačine osvetljenja ekrana i kontrasta, no prikaz je dovoljno dobar i nismo naišli ni na kakve probleme zbog ovoga.

Vivax viaGPS 350 interfejs

Instaliran je Cardinale softver Hrvatske firme Mireo koji odlikuje vrlo brz rad i prikaz vektorskih mapa sa antialiasing-om. Na test primerku su došle mape Srbije i Crne Gore, a postoje i detaljne mape ostatka Evrope. Urađena je kompletna lokalizacija menija na naš jezik, no ostalo je i par reči po kojima je jasno da je sve prevedeno sa Hrvatskog. Kod pretrage, postoje naši karakteri (doduše tek na drugom ekranu), no ako ukucate recimo Vlajkoviceva, biće pravilno prepoznato i prikazano kao Vlajkovićeva na mapi. Iako kada kucate ime ulice ili grada, tastatura posle prvog slova automatski prebacuje sa velikih na mala slova, malo nam je zafalilo nešto što smo videli na nekim drugim modelima. Naime, sva slova su stalno dostupna, dok smo mi videli i da uređaj automatski u pozadini pretražuje bazu ulica i gradova i isključuje slova koja ne daju moguće alternative. Na primer, kod kucanja Beograd, posle kucanja B, sva slova koja ne daju rezultat koji postoji u bazi bivaju zatamnjena. Ovo iako ne zvuči možda bitno umnogo olakšava unos adrese. Još jedna bitna stvar je i to da backspace ili brisanje unetog karaktera, funkcioniše pomalo trapavo i potrebno je imati strpljenja.

Vivax viaGPS 350 interfejs

Pretraživanje je moguće po adresi, Centru naselja (odnosno mesta), POI i POI na ruti (Points Of Interest ili bitne lokacije), unosom koordinata ili po PTT broju, što je posebno zanimljivo. Points Of Interest su objekti od interesa, a ovde postoje: Gorivo, Smeštaj, Parking, Restoran, Auto mehaničar, Aerodrom, Noćni život, Bioskop (u meniju piše Kino), Kultura, Priroda, Trajekt, Marina, Prevoz, Auto klub, Bankomat, Kupovina, Banka, Turističke informacije, Pošta, Preduzeće, Državna služba, Zdravstvo, Sport, Nauka i vaspitanje, Spomenici i starine (ne odnosi se na stare ljude!), i Drugo. Iako nisu sve kategorije popunjene (na primer Spomenici i starine, Bankomati), Prevoz i Parking lokacije su prilično detaljne. Verovatno će se spisak dopunjivati vremenom. Podešavanja su vrlo jednostavna (i pomalo siromašna) i moguće je odabrati jezik menija i glasa, prikaz noćnog režima, upozorenje o bezbednosnim kamerama (koje kod nas još uvek ne radi) i par drugih detalja. Od glasova postoje muški i ženski, gde je ženski veoma prijatan i vrlo nas podseća na glas sa nekih poznatijih govornih automata (nije isključeno da je u pitanju ista osoba), dok nas muški i nije impresionirao.

Vivax viaGPS 350 interfejs u noćnom režimu

Navigacija je urađena vrlo dobro, mapa je odlično obeležena i snalaženje je lako i bez glasa. Primetili smo da se dešava da se u nekim trenucima glas malo desinhronizuje i pobegne koju sekundu napred, no pogled u mapu će rešiti sve nedoumice. Ono što je bitno, je da na vrhu ekrana piše u kojoj ulici se nalazite i u koju treba da skrenete, kao i da možete ponovo pustiti glasovnu instrukciju, ako je recimo niste dobro čuli. U zavisnosti od nivoa detalja, odnosno zuma, prikaz se može automatski prebacivati iz 2D u 3D režim prikaza, no ako želite, možete ovo podesiti i ručno. Zumiranje radi vrlo brzo i precizno. Možete definisati omiljene objekte i definisati rute sa praktično beskonačnim brojem među tačaka. Sve glavne, veće ulice su i na mapi deblje od onih sporednih, a sve imaju uredno ucrtane smerove, što je izuzetno korisno. Mostarska petlja, na primer, je odlično prikazana na mapi, ali se glas pomalo zaglupi i bolje je u takvim slučajevima pratiti samo mapu. Srećom, glas se može isključiti i uključiti vrlo jednostavno. Ukoliko se desi da zalutate na teritoriju koje nema na mapi (recimo novoizgrađeni blokovi na Novom Beogradu), biće prikazana relativna lokacija u odnosu na poznate lokacije, odnosno bićete na "crnom" području bez ucrtanih ulica, ali će se videti gde ste u odnosu na obližnje poznate ulice. Ovo je sjajno, pošto navigacioni programi obično pokušavaju po svaku cenu da vas smeste na poznatu teritoriju, makar to i ne bilo tačno. Ukoliko skrenete sa predloženog puta, nova ruta se automatski kalkuliše i prikazuje, i to trenutno.

Vivax viaGPS 350 interfejs i pogled iz kola

Rezime

Generalni utisak je veoma povoljan, a najviše nam se svidela lakoća korišćenja. Mape su veoma detaljne i vrlo dobrog prikaza, bez ikakvih seckanja i učitavanja. Glasovna navigacija je na našem jeziku i zvuči odlično, mada se dešava da se ponekad malo zbuni, no pogled na mapu rešava sve probleme. Opcija za pretragu ima sasvim dovoljno da je lako naći bilo šta. Možda bi voleli da su podešavanja malo obimnija, no ruku na srce, nije da nam je u toku testiranja bilo šta zafalilo.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2008.): 160€