недеља, 13. април 2008.

Intel Atom za jeftini desktop

Iskorišćavajući prednosti najnovijeg pada cena računarskog hardvera kompanija Intel očekuje da će uspeti da izgradi desktop računare koje bi karakterisali Atom čipovi a čija cena bi mogla da bude $199.

Ovakvi modeli bi u prodaji mogli da se nađu kasnije ove godine. Intel očekuje da bi Atom čip, kodnog naziva Diamondville mogao da se koristi u desktop računarima koji ne bi posedovali ventilator i koji bi bili dizajnirani za osnovne zadatke kao što je surfovanje internetom ili gledanje DVD sadržaja standardne definicije.

Kompanija očekuje da bi cena ovih modela mogla da bude u opsegu od $199 do $250. Atom čipovi nemaju procesorsku snagu koja je neophodna za intenzivnije računarske zadatke kao što je reprodukcija DVD sadržaja visoke definicije, navodi Noury Al-Khaledy, generalni menadžer Intel-a za desktop računare koji bi bili bazirani na Atom procesoru, a koje Intel naziva „Nettop“.

Atom desktop računari bi mogli da služe kao sekundarni računari u razvijenim zemljama odnosno kao primarni u zemljama u razvoju, dodao je on. Prema planovima Intel-a Nettop dekstop računari bi kao operativni sistem koristili Windows Vista Starter, Windows XP ili Linux. Proizvođači računara će odlučiti koji operativni sistem će implementirati i po kojoj ceni prodavati ove modele.

Intel je jasno stavio do znanja da želi da sa Nettop platformom plasira Linux operativni sistem, navodi Roger Kay, predsednik Endpoint Technologies Association. Nettop modeli bi bili više smatrani kao uređaj a ne računar dok Windows Vista Starter nije tip operativnog sistema koji je dizajniran za ovakav tip računara. Ovaj operativni sistem će biti ponuđen uz Nettop modele samo u razvijenim zemljama.

Jeftini desktop računari su deo Intel-ovih planova prema kojima bi Atom čipovi bili korišćeni za novu kategoriju proizvoda koja takođe uključuje jeftine notebook računare i „ultramobilne“ uređaje. Kompanija planira da single core Diamondville čipove iskoristi za notebook računare čija cena bi bila između $250 i $300 dok bi Silverthrone čipovi našli primenu u ultramobilnim personalnim računarima koje Intel naziva Mobile Internet Devices (MID).

Nettop modeli bi mogli da koriste i dual core verziju Diamondville čipa koji je još u stadijumu razvoja. Diamondville je baziran na Silverthrone-u koji je malih dimenzija i dizajniran za ultramobilne uređaje. Prema navodima Al-Khadely-ja čip za Nettop personalne računare je od samog početka dizajniran sa jefitninim desktop računarima na umu. U pitanju nikako nije modifikovana verzija Core 2 Duo ili Celeron čipova koji i jedan i drugi mogu da vrše intenzivnije računarske zadatke.

Atom desktop računari mogu da budu prigodni za korisnike u zemljama u razvoju koji žele da kupe svoj prvi računar kao i kupcima koji najviše pri kupovini vode računa o ceni ali ne i za korisnike kojima treba računar za intenzivnije računarske zadatke kao što su igrači ili radnici u kancelarijama. Atom desktop računari takođe ne bi bili uspešni kao mobilni internet uređaji (MID). Intel je u svojoj prošlosti predstavio mnogo proizvoda od kojih su neki bili vrlo uspešni a neki malo manje. Personalni računari koji su bazirani na Atom procesoru pre svega zbog svoje cene imaju izgleda da budu veoma uspeni.