уторак, 15. април 2008.

Cooler Master NotePal hladnjaci

U vrelim danima, vašem laptopu će biti potrebno dodatno hlađenje. U zavisnosti od veličine, Cooler Master je ponudio dva modela, B2 i W2, sa dva i tri ventilatora, respektivno. Ovo radi odlično i veoma tiho, što nas je posebno obradovalo.

Hlađenje laptop računara je vrlo bitna stvar, pogotovo kada dođe leto i toplo vreme. Ukoliko dođe do pregrevanja, posledice mogu biti i fatalne (po laptop i podatke), i nije uopšte preterano razmišljati o adekvatnom dodatnom hlađenju. Cooler Master je već i ranije ponudio razne verzije hladnjaka specijajno dizajniranih za laptop računare, a ovom prilikom predstavljamo dva, modele B2 i W2.

CoolerMaster NotePal B2 i W2

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, aluminijumska konstrukcija
  • Veoma jednostavna upotreba, nagib pruža dobru ergonomiju
  • Odlične performanse, kuleri rade izuzetno tiho

Utisak kvare

  • Samo jedan slobodan USB port

Specifikacija

CoolerMaster NotePal
  • Materijal: Legura aluminijuma
  • Hlađenje: 2 ventilatora (model B2), 3 ventilatora (model W2)
  • Ventilatori: 70 x 70 x 15mm, 1,500 RPM ± 20%, 10.5 CFM ± 10%, sleeve bearing 21dBA
  • Napajanje: USB 2.0

CoolerMaster NotePal B2 i W2

Prvo što treba reći je da su B2 i W2 skoro pa kao braća blizanci. Naime, u pitanju su identični modeli, ali namenjeni različitim dimenzijama laptop računara. B2 je za laptopove dijagonale do 15.4", dok je W2 za one od 17". U skladu sa ovim, i broj ventilatora je odgovarajući, pa B2 dolazi sa dva, a W2 sa tri komada. Konstrukcija je vrlo jednostavna i sastoji se iz jednog jedinog komada aluminijuma, koji je tankog profila i pod nagibom. Ovo će omogućiti da laptop bude pod nagibom, što znači i mnogo udobniji rad.

CoolerMaster NotePal B2

Sa donje strane hladnjaka se nalaze i gumene podloške koje će sprečiti klizanje po stolu, a ovo smo i proverili i potvrdili. Sa gornje strane, nalaze se ventilatori, 2 ili 3 u zavisnosti od modela. U pitanju su nisko profilni modeli prečnika 70mm koji su veoma tihi. Toliko su tihi da smo u prvom trenutku pomislili da ne rade, pošto ih nismo u prvom trenutku ni čuli. Ovo je prosto sjajno, pošto neće sigurno ometati rad. Sa zadnje strane se nalazi taster za paljenje i USB portovi, jedan za napajanje i drugi za povezivanje dodatnog uređaja.

CoolerMaster NotePal W2

Rezime

Ono što ovi hladnjaci nude je izuzetna jednostavnost korišćenja, odlične performanse (uspeli smo da spustimo temperaturu standardnog 15.4" modela za maksimalno 7 stepeni), tih rad i dobra ergonomija. Od eventualnih mana, tu je činjenica da postoji samo jedan USB port koji se može koristiti, kao i da ne postoji mogućnost da se reguliše brzina rotacije ventilatora. Ovo i nisu neke posebne mane, ali ih moramo napomenuti.