недеља, 13. април 2008.

Naslednik Windows 7 sledeće godine?
Predsednik kompanije Microsoft Bill Gates je izjavio kako bi ovaj softverski gigant mogao novu verziju svog operativnog Windows operativnog sistema da isporuči u toku sledeće 2009 godine.

Novinska agencija Reuters prenela je Gates-ovu izjavu koji je rekao da bi Windows 7 mogao da bude izdat „u toku sledeće godine“. Ukoliko bi se ovo ispoštovalo Microsoft bi ispoštovao stari trogodišnji ciklus rada na novom operativnom sistemu. Microsoft je do današnjeg dana obelodanio jako malo detalja vezanih za Windows 7 koji je bio u procesu razvoja pod kodnim nazivom Blackbomb.

Do sada se verovalo da bi ovaj operativni sistem mogao da bude izdat tokom 2010 godine. Ipak nije jasno da li je ovom prilikom Gates mislio da pojavljivanje probnih verzija Windows-a 7 ili na pojavljivanje konačne verzije koja bi bila dostupna svim korisnicima. U odgovoru na brojna pitanja vezana za pojavljivanje Windows-a 7 Microsoft je objavio izjavu u kojoj se navodi da ova kompanija računa da će Windows 7 biti izdat u roku od 3 godine od momenta opšte dostupnosti Windows Vista-e korisnicima.

Kao što je već standardna praksa sa novim proizvodima, rani build-ovi Windows-a 7 će biti izdati pre opšte dostupnosti da bi se dobile povratne informacije od testera. Jedan od razloga zašto bi Microsoft mogao da požuri sa izdavanjem Windows-a 7 je i to što je Windows Vista naišla na relativno mlak prijem kada su u pitanju kućni i poslovni korisnici.

Mnogi od njih su se žalili na visoku hardversku zahtevnost Vista-e kao i nedostatak kompatibilnosti sa postojećim aplikacijama. Da bi mogao da iskoristi sve karakteristike koje Windows Vista pruža, korisnik mora da poseduje računar radnog takta od najmanje 1GHz, 1GB radne memorije i hard drive kapaciteta 40GB.

Nasuprot ovim hardverskim zahtevima za pokretanje Windows XP sistema potreban je procesor radnog takta svega 300MHz, 128MB radne memorije i hard disk kapaciteta 1.5GB. Nezadovoljstvo korisnika Windows vista-om nateralo je Microsoft da produži vek trajanja Windows XP operatvnom sistemu duže nego što je ranije planirano.

Kompanija je prethodne nedelje objavila da će omogućiti proizvođačima računara da nastave da prodaju Windows XP na „ultra jeftinim personalnim računarima“. Kompanija je navela da bi mogla da dozvoli proizvođačima sistema da prethodno instaliraju Home ediciju Windows XP operativnog sistema na ultra jeftinim PC-jima do juna 2010, što je godinu dana nakon što sledeća vezija Windows-a postane opšte dostupna.

Microsoft ULPC sisteme definiše kao računare koji koriste linije slabijih procesora i integrisana grafička rešenja. Ovakvi sistemi niskih specifikacija su nepogodni za korišćenje sa Winodws Vista operativnim sistemom. Ipak, kompanija je odbila da obezbedi opšte produženje dostupnosti XP operativnog sistema što su brojni graditelji sistema tražili već se ogrančio na ULPC sisteme.

Uprkos tome što Microsoft tvrdi da se Vista prodaje dobro, kako među poslovnim tako i među običnim korisnicima, svedoci smo čestih akcija kompanije koja želi da što je moguće više približi ovaj operativni sistem poslovnim korisnicima i jednostavno ih „natera“ da pređu na njega. Kao jedan od pokazatelja koliko je Windows XP i dalje široko usvojen među korisnicima služi i podatak da ga koristi oko 73.5% korisnika dok je Vista instalirana na svega 14% računara.