четвртак, 24. април 2008.

Canyon CNP-NS1 laptop postolje

Vrlo praktično postolje koje omogućava rotaciju celog laptopa za 360 stepeni, kao i više nivoa nagiba. Ovo će omogućiti vrlo dobru ergonomiju, a da bude idealna fali samo odmorište za šake. Za hlađenje je zadužen vrlo tih ventilator koji se napaja preko USB-a.

Kompanija Canyon između ostalog, u proizvodnom programu ima i periferijske uređaje i dodatke za laptop računare. Za sada, u ponudi je i jedan model postolja za laptop, CNP-NS1. Ovo je vrlo fleksibilno i praktično postolje čije su najbitnije funkcije poboljšanje ergonomije i hlađenje laptop računara. Kako su ovo obično i dva najbitnija faktora korisnicima prenosnih računara, ne treba ni da čudi sve veći broj periferija koje se upravo i bave ovim problemima.

Canyon CNP-NS1

Ključne karakteristike

  • Mogućnost podešavanja više nivoa nagiba
  • Odlično hlađenje tihog USB ventilatora
  • Rotacija celog postolja za 360 stepeni
  • Podrška za laptopove dijagonale ekrana od 12" do 17"

Utisak kvare

  • Nema USB hub-a, ventilator će zauzeti jedan USB port na laptopu
  • Nema odmorišta za šake

Specifikacija

Canyon CNP-NS1
  • Materijal: Plastika
  • Baza: Rotacija od 360 stepeni
  • Hlađenje: 1 vrlo tih USB ventilator
  • Veličina podržanih laptop računara: 12"-17"

Canyon CNP-NS1

Postolje je napravljeno od crne plastike koja nije baš najimpresivnijeg kvaliteta, ali je sasvim pristojne završne obrade. Na prvi pogled, deluje pomalo komplikovano, no za par sekundi postaje jasno gde šta ide. Osnovu čini fiksni deo i pokretna baza. Baza se nalazi sa donje strane i ne vidi se, a u suštini predstavlja jednostavan swivel mehanizam koji omogućava okretanje za 360 stepeni. Sa prednje strane se nalaze dve male plastične poluge koje drže prednji kraj laptopa, dok se donji deo laptopa oslanja na gornji kraj postolja kome se može regulisati nivo nagiba. laptop naleže na gumene točkiće i stoji vrlo čvrsto i fiksirano. Postoji 4 nivoa nagiba i zajedno sa podešavanjem nagiba ekrana je moguće praktično bilo koji laptop dimenzija od 12" do 17" postaviti u idealan položaj koji podrazumeva da pogled pada na ekran pod pravim uglom.

Canyon CNP-NS1

Za slučaj da je to potrebno, postoji i jedan veoma tih ventilator koji se USB kablom povezuje na laptop i tako napaja, i koji će odlično hladiti laptop. USB kabl je poduži i može se namotati na postolje, na za to predviđeno mesto. Nema tastera za paljenje ventilatora, a mi bi voleli da vidimo ovo postolje sa nekim ugrađenim USB Hub-om, pošto će ovako ako želite da koristite ventilator, jedan USB port na laptopu (a njih je nikada dosta) biti zauzet. Kada se postavi na postolje, tastatura laptopa će biti pod neobičnim uglom (za one koji su navikli da im laptop stoji ravno na stolu), ali se na njega navikava jako brzo. Kucanje je definitivno dosta udobnije, ali imamo i jednu malu primedbu. Naime, bilo bi dobro da postoji neka vrsta odmorišta za šake (kao na nekim tastaturama) pošto prelaz sa stola na postolje ipak nije postepen i nekome može zasmetati.

Rezime

Postolja za laptop računare su postala skoro nezaobilazni deo opreme svakog korisnika prenosnog računara, a Canyon CNP-NS1 predstavlja kombinaciju postolja i hladnjaka. Kao hladnjak, posao obavlja veoma dobro sa vrlo tihim ventilatorom koji se napaja preko USB porta. Kao postolje, nudi više nivoa nagiba i rotaciju celog postolja za 360 stepeni. Sve ono je dovoljno da ga možemo preporučiti, a savetujemo da se ipak isproba pre kupovine.