петак, 11. април 2008.

Corsair Flash Survivor 16GB

Ovo je pravi komandos među flash diskovima. Preživeće padove, gaženje kolima i potapanje do 200m dubine. Pri tome, isporučuje 16GB podataka i to sa odličnim brzinama transfera. Možemo bez ikakvih problema da zamislimo ovaj disk kao deo opreme nekih specijalnih jedinica.

Corsair je poznat po proizvodnji memorije, a na polju flash diskova zaista ima vrlo zanimljive proizvode. Posle Voyager serije koju je odlikovala izuzetna izdržljivost i brzina transfera potaka, dobijamo novog igrača u vidu Survivor linije. U kapacitetima od 4, 8, 16 i 32GB, ovo je pravi ratnik među flash diskovima. Iako nismo sigurni da li švajcarska armija koristi flash diskove, ovo bi sigurno bio prvi izbor, ukoliko ga već i ne koriste. Na testu se našao model od 16GB i već na prvi pogled nas je impresionirao.

Corsair Flash Survivor

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna i čvrsta konstrukcija, otporan na udarce, pad i do 200m vodootporan
  • Kvalitet izrade je vrhunski
  • Gumeni prstenovi spolja ublažavaju padove, a jedan unutra sprečava vodu da uđe
  • Odlična brzina transfera podataka
  • Veliki kapacitet

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Corsair Flash Survivor
  • Kapacitet: 16GB
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ojačano kućište, vodootoporan do 200m, mogućnost AES-256 enkripcije

Corsair Flash Survivor

Kućište ovog flash diska je cev napravljena od specijalno ojačanog aluminijuma, koja sa oba kraja ima dva zatvarača koji daju stabilnost kada se zatvori. Flash disk je veći od gotovo svih modela koje smo videli do sada, ali pored njih deluje zaista impozantno. Kada se drži u ruci, postaje jasno i da je dosta teži od plastičnih modela, i da je borba 1 na 1, teško da bi bilo koji "plastikanjac" mogao da izađe sa njim na kraj. Kako je vodootporan do 200m dubine, a imali smo prilike na Internetu da vidimo i zamrzavanje, gaženje kolima i druge kreativne metode ispitivanja izdržljivosti, možemo slobodno reći da je ovaj flash disk praktično neuništiv.

Corsair Flash Survivor

Poklopac se odšrafljuje, a tome pomaže gumeni obruč koji se nalazi i na drugom kraju, a pored ovoga služi i da ublaži pad. Da bi izdržao i ronjenje (ako već insistirate da ga ponesete), poklopac ima prsten za dihtovanje, koji će sprečiti da vida uđe u kućište. Sam disk je dosta tanak i neće blokirati susedne USB portove. Na njemu postoji i mala plava dioda koja će signalizirati aktivnost. Sa obe strane kućišta postoje dve rupice za traku za nošenje, a u pakovanju pored produžnog USB kabla dolazi i simpatičan Corsair dog tag privezak. Za one kojima je privatnost podataka bitna, isporučuje se i True Crypt program koji omogućava da se definiše particija sa 256-bitnom enkripcijom podataka.

Corsair Flash Survivor

Na našu radost, ovaj disk nije samo neuništiv, već i dosta brz. Odmah smo proverili šta kaže HDTach, i dobili da je prosečna brzina čitanja podata 30.8 MB/s a upisa 10.4 MB/s. Ovo ga smešta u sam vrh trenutne ponude pošto je brzina čitanja jedna od najboljih, dok je upis nešto sporiji od najboljih modela koje smo testirali. Nema se šta na ovo dodati, osim činjenice da postoji i Survivor GT serija flash diskova koja izgleda identično (sa crvenim logom) ali je zato još brža od ove "obične".

Rezime

Jedina loša stvar u vezi ovog flash diska je to što smo ga morali vratiti. Ako vam treba poklon za nekoga ko vodi aktivan život, a voli gadgete, teško je zamisliti bolju stvar od Corsair Survivor-a. On će preživati svakakve torture, nadživeti većinu običnih flash diskova i uz veliki kapacitet pružiti i sjajnu brzinu transfera podataka. Cena koja se na prvi pogled može učiniti visokom u potpunosti odgovara onom što ovaj flash disk daje. Čista desetka!

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2008.): 85€