понедељак, 6. април 2009.

Samsung SyncMaster 2243QW


Veoma zanimljiv monitor napredne ergonomije (tilt, swivel, pivot, podršavanje po visini) i sa DisplayLink opcijom. Ovo u praksi znači da se na njega putem USB interfejsa može povezati i dodatni monitor, za one kojima je to potrebno za rad.

Kao novi model UbiSync serije Samsung monitora, SyncMaster 2243QW pored nekih standardnih opcija koje smo i očekivali od monitora više klase, donosi i DisplayLink koji polako ali sigurno postaje sve više prisutan na tržištu. Da podsetimo još jednom, DisplayLink je tehnologija koja omogućava prenošenje slike preko USB porta, konkretnije softver koji obrađuje podatke umesto grafičkog procesora. Ovo se pokazalo vrlo korisno za one koji nemaju recimo dva izlaza na grafičkoj kartici a posao je takav da zahteva dodatni displej, no nije mnogo teško smisliti mnogo drugih korisnih primena.

Samsung SyncMaster 2243QW sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet prikaza, oštra slika prijatna za gledanje
  • Vrlo napredna ergonomija: tilt, swivel, pivot i podešavanje po visini
  • DisplayLink povezivanje dodatnog ekrana

Utisak kvare

  • Inicijalno, slika je veoma svetla

Specifikacija

Samsung SyncMaster 2243QW
  • Dijagonala: 22" Wide, 16:9
  • Rezolucija : 1680x1050 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1 (20000:1 dinamički kontrast)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub, DVI
  • Dodatno: USB hub, DisplayPort

Samsung SyncMaster 2243QW

Sa dijagonalom od 22" i rezolucijom od 1680x1050 piksela, 2243QW će biti primarno zanimljiv korisnicima koji se bave obradom slike ili videa kao i onima koji vole da gledaju filmove. Dizajn ovog modela je pomalo konzervativan i nalik na nešto starije serije Samsung monitora, što je više nego očigledno kada pogledamo neke od novijih modela. Ovo znači da je to crna mat plastika koja deluje pomalo neugledno, ali za razliku od lepe i glossy plastike novih modela neće prikupljati otiske prstiju. Ono što zaslužuje pomen i veliku pohvalu je postolje koje je izuzetno napredno i omogućava pored standardnog tilt podešavanja ugla nagiba i swivel rotaciju osnove, pivot okretanje celog ekrana u horizontalni položaj, i na kraju podešavanje po visini.

Samsung SyncMaster 2233SN sa bočne strane, tasteri menija i konektori

Tasteri menija su ispod ekrana i to su touch tasteri koji odlično rade, a ujedno su i mnogo praktičniji od klasičnih. Sa zadnje strane su standardni analogni D-Sub i digitalni DVI konektori, priključak za napajanje, ulazni USB konektor i dva dodatna izlazna USB porta. DisplayLink radi upravo preko USB-a a ostaje samo da se na tržištu pojave i monitori sa tim interfejsom, uglavnom su u pitanju monitori dijagonale do 7", pa da ovo i može da se iskoristi na pravi način. Prikaz slike ovog modela je vrlo dobar, sa primetno dosta jakim osvetljenjem, oštrim prikazom i dosta prijatnim bojama. Odziv je dosta brz i iznosi 5ms, a uglovi gledanja prosečni sa nešto lošijim vertikalnim. Nijanse sive boje su odlične, a monitor na crnoj podlozi nema probijanje osvetljenja po ivicama.

Rezime

Meni ovog modela je standardni Samsungov meni koji je izuzetno pregledan i lak za korišćenje. Jedina stvar koju možemo navesti kao manu je dosta jako osvetljenje koje se doduše može i popraviti u meniju, dok su ostali parametri slike i više nego za pohvalu. DisplayLink mogućnost je svakako prilično praktična, ali je pitanje kome i na koji način, kao i gde nabaviti dodatni monitor. Za korisnike kojima je dodatni ekran potreban, kupovina ovakvog monitora može biti izuzetno dobra investicija, dok će ostali verovatno potražiti neki standardni monitor bez DiplayLink-a.

Conclusion

Menu of this model is a standard one for Samsung’s menus, which is a highly visible and easy to use. The only thing that we can specify as a shortcoming is poor light that could be improved in menu, while the other image quality parameters deserve all the praise. DisplayLink possibility is certainly quite practical, but the question to whom and in what way, as well as where to get an additional monitor. For customers for which an additional display is needed, buying of such monitor can be extremely good investment, while the rest will likely seek some standard monitor without DisplayLink.