субота, 11. април 2009.

DESK H709g Extreme


Iz Desk-a nam dolazi jedna ekstremna konfiguracija namenjena najzahtevnijim korisnicima, igračima. Ova konfiguracija je impresivna kako spolja, tako i iznutra pošto je Desk spakovao najkvalitetnije komponente za stvarno fantastične performanse. Jedino što nam se ne uklapa idealno je grafička kartica pošto deluje nekako slabašno u odnosu na ostatak računara.

Do sada smo više puta imali priliku da testiramo konfiguracije koje dolaze iz kompanije Desk, svaki put su naravno najzanimljivije bile izuzetno moćne mašine namenjene igračima. Tako je i ovoga puta kada predstavljamo novu konfiguraciju, DESK H709g u svojoj Extreme varijanti. DESK H709g se može kupiti i u standardnoj varijanti u kojoj ide Core i7 920 procesor i nešto manje memorije (ukupno 3GB), dok u Desk-u naglašavaju da u dogovoru sa njima kupac može i dodatno prilagoditi konfiguraciju svojim potrebama. Ovo se primarno odnosi na grafički podsistem koji je igračima sigurno i najbitniji. Dopalo nam se to što se Desk odlučio za 64bitnu verziju Vista operativnog sistema koja će na pravi način iskoristiti čak 6GB instalirane memorije.

DESK H709g Extreme kućište, detalji i konektori

Ključne karakteristike

  • Impresivan spisak komponenti
  • Najbolji Intel procesor Core i7 serije
  • Čak 6GB DDR3 memorije
  • Dva SATAII hard diska vezana u RAID 0
  • Izuzetno CM ATCS kućište
  • Veoma pedantno kabliranje
  • Vista 64bit, ažurni drajveri i programi

Utisak kvare

  • Radeon 4850 grafika je preslaba za ovakvu konfiguraciju

Specifikacija

DESK H709g Extreme
  • Kućište: Cooler Master ATCS 840 Silver
  • Napajanje: Cooler Master Silent Pro 700W
  • Matična ploča: Intel DX58SO (LGA1366)
  • Procesor: Intel Core i7 965 Extreme Edition 3.2GHz (LGA1366, Cache 8MB)
  • Kuler: Cooler Master V8
  • Memorija: 3x 2048MB DDR3 1333MHz Kingston
  • Hard disk: 2x Western Digital Caviar 640GB (SATAII, 16MB), RAID 0
  • Grafička kartica: Gigabyte Radeon EAH4850, 512MB DDR3
  • Optički uređaj: LG BluRay H20L (SATAII)
  • Operativni sistem: Microsoft Vista Ultimate 64bit

DESK H709g Extreme

Moto kojim se Desk rukovodio kao i obično je: "Kvalitet u svakom pogledu", a to je već na prvi pogled jasna stvar. Konfiguracija je upakovana u Cooler Master ATCS, full tower kućište u boji aluminijuma, a kupci se mogu odlučiti i na crnu boju. Ovo kućište je bez dileme jedno od najboljih koje se mogu kupiti u ovom trenutku, i sviđa nam se što po tom pitanju nije bilo kompromisa. Kućište je ogromno, sa po šest 5.25" i 3.5" ležišta i impresivnim hlađenjem. Kvalitet izrade je izuzetan, sa spoljašnjosti od brušenog aluminijuma što izgleda veoma atraktivno i jedino crna maska optičkog uređaja (inače LG BluRay čitača i CD/DVD komboa). Kućište inače ima izuzetno hlađenje, sa jednim 120mm ventilatorom napred (pokriva svih 6 ležišta za diskove), dva 230mm na gornjoj stranici (mogu se zameniti za tri 120mm ako treba) i jednim 120mm pozadi. Dodatni konektori su smešteni na gornju stranicu ispod poklopca koji se pomoću federa otvara.

DESK H709g Extreme unutrašnjost i detalji hlađenja

Kada se kućište otvori (naravno thumbscrew šrafovi su u pitanju), dočekuje nas neverovatno pedantna unutrašnjost. Svaki Desk-ov računar koji smo do sada testirali je bio primer za kabliranje, pa je tako i ovoga puta. Iznad ploče praktično nema ni jednog kabla pošto su svi skupljeni i sklonjeni. Hard diskovi su instalirani tako da se konektori nalaze pozadi (tako da je potrebno skinuti i drugu bočnu stranicu da bi se uspešno instalirali ili skinuli), što je možda malo nezgodno za one koji češće manipulišu diskovima, no izgleda mnogo urednije od bilo koje druge solucije. Instalirano je sjajno Cooler Master napajanje iz Silent Pro serije, kapaciteta 700W i modularnog dizajna, pa tako nema suvišnih kablova koji ničemu ne služe. Srce računara čini Intel Core i7 platforma, sa najmoćnijim procesorom u ponudi, 965 Extreme Edition na 3.2GHz koji sam košta više od prosečno dobre konfiguracije.

DESK H709g Extreme napajanje i grafika, 5.25" i 3.5" ležišta

Uz referentnu Intel X58 matičnu ploču na koju je instalirano 6GB DDR3 memorije (tri puta po 2GB), Desk se odlučio za Cooler Master V8 kuler čije masivne dimzije ulivanju poverenje i bez ikakvih problema drže ovako moćan procesor ohlađen čak i pod maksimalnim opterećenjem. Dolazimo i do grafike koja je na naše iznenađenje Radeon 4850 u Gigabyte varijanti. Ono što nas je zbunilo je to da ovako moćna konfiguracije zaslužuje ništa manje od najmoćnije grafičke kartice, što 4850 iako solidnih performansi, ipak nije. Pretpostavljamo da je najmanji problem dodati još jednu grafiku za CrossFire režim, no ipak mislimo da je trebalo startovati sa nekom jačom grafikom koja bi se bolje uklopila uz ostatak sistema. Još jedna napomena, i dalje moramo konstatovati da se zvučna kartica ne uzima kao nešto previše bitno te ostaje na kupcima da nabave neku zasebnu i njom zamene integrisanu verziju.

Rezime

Ova konfiguracija radi fenomenalno, to se ne može uopšte ni dovesti u pitanje, a kao ilustraciju ćemo navesti rezultate sa 3DMark Vantage testa gde u Extreme varijanti dobija 3064 poena odnosno 2932 za GPU i neverovatnih 20456 za CPU. Ovde se možda i najbolje vidi razlika između snage procesora i grafike odnosno naša konstatacija da bi mnogo bolje "legla" neka jača grafika koja bi povukla više pošto u ovoj situaciji ograničavajući faktor za performanse predstavlja upravo grafička kartica. Gledajući specifikaciju ovog računara, ne možemo a da ne pohvalimo izbor komponenti za sigurno jednu od najjačih ako i ne i najjaču domaću konfiguraciju koja može da se kupi. Recept za uspeh je jednostavan, uzeti najbolje od najboljeg, maksimalno kvalitetno sve uklopiti i rezultati nikako ne mogu da izostanu. Uz računar se dobijaju i Logitech bežični komplet tastature i miša EX110, Trend Micro Security antivirus, Desk podloga za miša i USB flash disk kapaciteta 2GB. Na kraju, ostaje samo da ovu konfiguraciju preporučimo svima koji budu imali dovoljno sredstava da je priušte. Mi smo na žalost morali da je vratimo, što nam nije baš tako lako palo.

Conclusion

This configuration works perfectly and that is out of questioning, as an illustration, we will show you results with 3DMark Vantage test where in Extreme group gets 3064 pts, 2932 pts for GPU, and fascinating 20456 pts for CPU. Here is perhaps the best chance to see differences between CPU powers and graphics that is our assertion that would be much better to have some stronger graphics that would be pulled out more since in this situation limiting factor for performance is exactly graphic card. Looking at the specifications of this computer, we must praise choice of components for the one of the most powerful domestic configuration that can be purchased. Recipe for success is simple, take the best of best, fit all that in appropriate way, and results are here. Along with the computer, you will get Logitech wireless keyboard and EX110 mouse, Trend Micro Security antivirus, Desk pad for mouse and 2GB capacity USB flash disk. At the end, only thing we could do is to recommend it to those users who have enough money to afford it. Unfortunately, we weren’t one of those.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2009.): Standard 1628€, Extreme € pozvati Desk