субота, 11. април 2009.

Creative GigaWorks ProGamer G500


Moćni zvučnici snage 310W (u peaku do 620W), namenjeni primarno ljubiteljima igara i filmova, kao i onima koji slušaju elektronsku ili malo žešću muziku. Kvalitet izrade i lakoća instalacije je plus, kao i činjenica da imaju prestižni THX sertifikat. Oni koji više vole klasiku i džez neće biti baš toliko impresionirani sirovom snagom ovih zvučnika.

Kada se pomene zvuk kod računara, većina ljudi pomisli na neki Sound Blaster kompanije Creative. Da nije ograničen samo na zvučne kartice, Creative je pokazao više puta vrlo interesantnim i kvalitetnim zvučnicima. Model koji smo testirali je GigaWorks ProGamer G500, a iza ovog bombastičnog imena se kriju bombastični 5.1 surround zvučnici koji će jako obradovati ljubitelje igara, filmova i onih koji vole kada se prozori zatresu od snažnog basa. Ovo nije ni malo preterivanje pošto ovi zvučnici stvarno drmaju sa svojih 310W snage (u peak-ovima do 620W) i ne verujemo da će često biti pojačani preko polovine ukupne snage.

Creative GigaWorks ProGamer G500 zvučnici i oprema

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Izuzetno snažan zvuk jačine 310W (Peak je čak 620W)
  • Jednostavno povezivanje, mogućnost puštanja stereo signala na sve zvučnike (Upmix)
  • Vrlo povoljna cena za ono što nude

Utisak kvare

  • Namenjena igračima i ljubiteljima čvršćeg zvuka, audiofili teško da će biti oduševljeni

Specifikacija

Creative GigaWorks ProGamer G500
  • Sistem: 5.1
  • Snaga: 310W (130W subwoofer + 36W sateliti i centralni)
  • Konektori: 3.5mm analogni 5.1
  • Dodatno: THX sertifikat

Creative GigaWorks ProGamer G500

Zvučnici dolaze u povećoj kutiji što i ne čudi mnogo pošto ima ukupno 6 zvučnika: subwoofer, četiri satelita (dva prednja i dva zadnja) i jedan centralni zvučnik. Svi sateliti su već montirani na mala plastična postolja koja se mogu i rotirati kako bi se zvučnici montirali na zid (šrafovi dolaze u pakovanju). Oni koji žele da ih koriste kao podne zvučnike, moraće da se snađu za stalke na neki drugi način. Sateliti su dosta kompaktni, a malo boljim zagledanjem vidimo i da je centralni zvučnik identičan ostalim satelitima, osim što je položen i sa gumenim podloškama. Svi zvučnici su uzrađeni od veoma kvalitetne plastike koja je odlično uklopljena i deluje dosta robustno. Subwoofer je dosta većih dimenzija, što je i logično pošto se u njemu pored samog zvučnika nalazi i napajanje i pojačalo.

Creative GigaWorks ProGamer G500 subwoofer sa bočne i zadnje strane, konektori

Dizajn zvučnika je prilično neupadljiv, kombinacija crno sive boje sa neizbežnim Creative ali i THX logom. Nema baš puno zvučnika koji se mogu podičiti THX-om, što samo govori o tome koliko su ovi zvučnici posebni. Prednji zvučnici imaju fiksirane kablove dužine oko 2m, dok su kablovi zadnjih zvučnika oko 5m dužine, što bi trebalo da bude dovoljno, a za slučaj da nije tako, svi imaju RCA konektor na kraju pa se i mogu produžiti po potrebi. Svi sateliti, uključujući i centralni zvučnik, imaju metalne zaštitne mrežice koje se mogu skinuti ako je potrebno. Subwoofer je masivan i oblika kocke, sa dva otvora za vazduh sa bočnih strana (Twin Flared DynaPorts), dok se pozadi nalaze RCA konektori za satelite, analogni 5.1 konektori za izvor zvuka, priključak za daljinski, konektor i prekidač za napajanje. Povezivanje je jednostavno pošto je sve obeleženo odgovarajućom bojom.

Creative GigaWorks ProGamer G500 sateliti i centralni zvučnik, daljinski upravljač

Daljinski upravljač je prilično zanimljiv, a pored velikog potenciometra za odabir kanala koji se kontroliše, tu su kontrole za podešavanje jačine zvuka, mute i Power taster, kao i set dioda koje označavaju koji od kanala se pojačava. Na daljinskom se nalazi i jedan 3.5mm konektor za slušalice (kada se priključe, automatski se mute-uju zvučnici) kao i dodatni 3.5mm stereo konektor za priklučenje nekog multimedijalnog plejera. Treba posebno pomenuti Upmix (Creative CMSS upmix) taster koji ulazni stereo zvuk raspoređuje na sve zvučnike. Ovo je veoma korisno za sve one koji u većini slučajeva slušaju muziku i to u stereu pošto sada 4 zvučnika neće biti višak. Po uključivanju nas dočekuje izuzetno snažan zvuk, vrlo moćan bas koji dolazi od 8" zvučnika snage 130W, kao i veoma lepo definisani srednji i visoki tonovi sa zvučnika jačine 36W.

Rezime

Ovi zvučnici su se najbolje pokazali u igrama i filmovima, dok će audiofile ipak biti teško zadovoljiti. Utisak je da se Creative potrudio da napravi što snažnije zvučnike, u čemu je uspeo, dok je kvalitet zvuka iako više nego dobar, ipak bio na drugom mestu. Kao buduće vlasnike ovih zvučnika vidimo mlađu populaciju koja voli da sluša nešto tvrđi i elektronski zvuk, dok će za klasiku i džez mame i tate verovatno potražiti neke manje glasne i malo toplije zvučnike. Kako je cena ovog modela dosta pala od originalnog pojavljivanja, teško je da ih zaobiđe preporuka pošto stvarno sviraju za sve pare!

Conclusion

These speakers are the best have shown in games and movies, while the audiophiles will be difficult to satisfy. Impression is that the creative sought to make the stronger speakers, in which it had success, while the sound quality, even though more than good, was in second place. As future owners of these speakers, we see younger population who likes to hear hard electronic sound, while the classics and jazz moms and dads will likely seek for some other solutions. As the price of this model much fell from the original appearance, it is difficult to circumvent recommendations since these speakers could give you a real pleasure.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2009.): 260€

1 comments:

Анониман је рекао...

прочитајте цео блог прилично добро