понедељак, 6. април 2009.

Chieftec A120 napajanje






Chieftec A120 napajanje
Osnovni model Chieftec napajanja kapaciteta 500W koje iako spada u najosnovnije modele ipak pruža sve ono što je najvećem broju korisnika potrebno. Sa ugrađenim ventilatorom od 120mm sa promenljivim brojem obrtaja, ovo napajanje osim što drži napon stabilnim i pod maksimalnim opterećenjem, radi i dosta tiho.

Chieftec je vrlo dobro poznato ime domaćim ljubiteljima hardvera, pošto je dugi niz godina jedna od najpri

sutnijih kompanija kod nas. Chieftec je ime izgradio najviše zahvaljujući sjajnim kućištima sa izuzetnim odnosom cena i performansi, a napajanja ovog proizvođača takođe uživaju dobru reputaciju. Kod nas se našlo napajanje serije A-120, kapaciteta 500W koje bi trebalo da bude adekvatno za nešto moćnije konfiguracije. Ovo napajanje se uklapa u ono što smo i oče

kivali, odlična cena i još bolje performanse.

Chieftec A120 napajanje

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Vrlo tih rad
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Chieftec A120 napajanje
  • Kompatibilnost: ATX 12V V2.3
  • Snaga: 500W
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • PFC: aktivni
  • Ventilator: 120mm sa automatskom regulacijom broja obrtaja
  • Dimenzije: 150x140x86 mm
  • Priključci: 204 pin EATX, 4pin 12V CPU, 8-pin EPS, 2x PEG 6 pin, 4x 4-pin Molex, 1x Floppy, 4x SATA
  • Zaštita: OVP, OCP, OTP

Chieftec A120 napajanje

Kao i većina napajanja ovog proizvođača, i ovaj model je standardnih dimenzija i u prirodnoj boji lima. U odnosu na neke skuplje modele deluje pomalo neugledno, no konstrukcija je robustna i dobra, sa zadnjim panelom koji je prošaran otvorima za ventilaciju u obliku saća. Pored prekidača za napajanje i konektora za naponski kabl nema uobičajene lampice niti selektora ulaznog napona pošto napajanje automatski prepoznaje napon. Sa donje strane vidimo da je instaliran 120mm ventilator koji ima promenljiv broj obrtaja u zavisnosti od izmerene temperature, i koji radi dosta tiho, oko 23dBA pri opterećenju od 40%. Ovo u praksi znači da se u većini slučajeva napajanje neće čuti glasnije od ostatka sistema, što je odlično.


Chieftec A120 napajanje sa prednje i zadnje strane, konektori i kablovi

Kablovi sa zadnje strane nisu svi presvučeni crnom mesh presvlakom koja ima zaštitnu (ali i dekorativnu) ulogu, već je to slučaj samo sa kablom za napajanje matične ploče. Da kažemo da pored ovog 24-pinskog konektora postoje još i 4-pinski i 8-pinski za procesore, dva 6-pinska PEG za grafiku (dakle podržava SLI ili CrossFire ako su u pitanju dve kartice sa po jednim konektorom), po četiri SATA i Molex konektora kao i jedan floppy. Ovaj broj konektora je u suštini dovoljan za prosečnu konfiguraciju i nema nekih posebnih napomena povodom toga. Kao i sva kvalitetnija napajanja, i ovo ima aktivnu PFC korekciju napona, Over Voltage, Over Temperature i Over Current zaštite od eventualnih problema u električnoj mreži.

Rezime

Napajanje je pokazalo odlične rezultate, stabilan napon pod maksimalnim opterećenjem, sa miminalnim odstupanjem od idealnih vrednosti ali svakako u granicama dozvoljenog. U radu je veoma tiho i to sve zajedno uz izuzetno dobru cenu stvarno zaslužuje pohvalu. Chieftec je pokazao da i osnovni modeli napajanja poseduju sve ono što je potrebno, dobru cenu i kvalitetnu izradu, te da mu bez ikakvih dilema možete svoju konfiguraciju.

Conclusion

Power supply has shown excellent results, a stable voltage under maximum pressure, with minimal deviation from ideal value but certainly within the allowable limits. It is very quiet during the work, and all together with very good price deserves all the praise. Once more Chieftec showed us basic power supply models owns everything is necessary, affordable price and good build quality so you can confide your configuration to this model without any dilemma.