уторак, 17. фебруар 2009.

Acer TravelMate 7530


Veoma povoljan biznis model ekrana dijagonale 17". Ovo je AMD platforma sa dobrom konfiguracijom i odličnim performansama koja može biti veoma dobra ponuda za poslovne ljude. Ono što se dobija je veoma kvalitetan laptop koji će zadovoljiti potrebe poslovnih ljudi.

Acer je možda pomalo i zapostavljeno ime na našem tržištu kada su laptopovi u pitanju, a nema baš realnih razloga za to. Mi smo testirali model iz TravelMate serije koji je dosta povoljne cene za ono što nudi. U pitanju je pravi desktop replacement laptop sa ekranom dijagonale 17" i dovoljno dobrom konfiguracijom za posao ali i multimediju. Iako ovo nije baš idealan model za one koji često putuju i nose računar sa sobom, kombinacija cene i performansi definitivno nalaže da se nađe na listi preporučenih modela.

Acer TravelMate 7530 sa gornje, prednje i bočne strane

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Vrlo kvalitetna tastatura pune veličine
  • AMD platforma daje prilično dobre performanse
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Malo slabija autonomija

Specifikacija

Acer TravelMate 7530
  • Ekran: 17.1" TFT CrystalBrite WXGA+ (1440 × 900 piksela)
  • Procesor: AMD Athlon X2 DualCore QL60 1.90 GHz
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667
  • Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3200
  • Hard disk: 320 GB, 5400rpm SATA
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : 56K modem, Gigabit LAN, IEEE 802.11 b/g, Bluetooth 2.0
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, Line-in, 4 USB ports (v2.0), Firewire, D-sub out, HDMI, RJ-45, RJ-11, ExpressCard, PC Card slot Type II, Acer EasyPort IV
  • Dodatno: Čitač kartica: SD/MMC/MS/MS PRO/xD, integrisana 0.3 Mpix Web kamera i mikrofon, čitač otiska prsta
  • Dimenzije: 396x286x44 mm
  • Težina: 3.65 Kg
  • Baterija: Li-Ion 6-ćelijska, 4400mAh

Acer TravelMate 7530

TravelMate 7530 nas najviše podseća na neke starije biznis modele IBM serija, što je u suštini dobra stvar pošto uliva poverenje već na prvi pogled. Napravljen je od crne glatke (ali ne i glossy) plastike odličnog kvaliteta koja nigde ne krcka. Laptop je impresivnih dimenzija, 396x286x44 mm i težine od celih 3.65 Kg. Iako ova težina do pre godinu dana ne bi predstavljala ništa posebno, ipak ne treba izgubiti iz vida da neće biti previše zgodno nositi ovaj računar stalno sa sobom. Robustna izrada znači da će bez ikakvih problema izdržati i malo intenzivniju upotrebu. Ekran je dijagonale 17" i prikazuje standardnu rezoluciju od 1440x900 piksela. Prikaz je veoma dobar, sa naglaskom na ravnomerno osvetljenje i odlične boje, dok su uglovi vidljivosti standardno uži.

Acer TravelMate 7530 tastatura, dodatni tasteri

Tastatura je punog formata sa tasterima pune veličine i numeričkim delom, a jedino što je promenjeno je položaj PgUp, PgDn, Home i End tastera koji se nalaze ispod numeričkih, sa desne strane. Tasteri su odličnog kvaliteta i ne ugibaju se pri kucanju. Dodatnih tastera ima dovoljno, a raspoređeni su levo od tastature i iznad tastature, a pokrivaju one osnovne funkcije. Pored srebrnog metalik Power tastera se nalaze i statusne lampice, dok su dve dodatne smeštene na samu ivicu sa prednje strane, skroz levo. Touchpad koji je ispod tastature, pomeren malo u levo, je odličan, radi vrlo brzo a i nešto je većih dimenzija u odnosu na prosek što nam se dosta dopalo. Između dva plitka i dosta tiha tastera ispod touchpad-a se nalazi i čitač otisaka prstiju.

Acer TravelMate 7530 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored konektora je dosta dobar, pa se tako napred nalazi samo čitač memorijskih kartica (SD/MMC/MS/MS PRO/xD) što je odlično pošto ništa neće smetati kada se kuca. Sa desne strane su smešteni konektor za modem, dva USB porta, ExpressCard slot za proširenje i Kensington Lock. Pozadi osim dva otvora za ventilaciju nema ničega. Na desnoj strani su konektor za napajanje i Acer EasyPort IV (docking station konektor), LAN i dva USB porta, analogni D-Sub i digitalni HDMI video konektori, PC Card slot i tri konektora za zvuk, za mikrofon, slušalice (deljeni SPDIF port) i line in. Ovakvom rasporedu ništa ne fali i ovaj laptop nudi dovoljno mogućnosti i za najnaprednije korisnike.

Acer TravelMate 7530 touchpadi i Web kamera, detalji sa bočnih strana

Ovaj model laptopa koristi AMD platformu, Athlon X2 DualCore procesor na 1.9GHz i 2GB DDR2 memorije su kombinovani sa integrisanom grafikom Radeon HD3200 serije koja koristi sistemsku memoriju. Hard disk od 320GB i dvd rezač čine ostatak konfiguracije. Za komunikaciju pored sve ređeg modema i gigabitnog LAN priključka su zaduženi Bluetooth i WiFi moduli, što zaokružuje celu priču. Performanse ovog računara su više nego dobre, stim što bi korisnicima koji planiraju da instaliraju Microsoft Vista operativni sistem savetovali da dodaju još 1GB memorije kako bi se osigurali. Instalirana baterija kapaciteta 4400mAh je dovoljna da obezbedi autonomiju od oko 1h20min pod punim opterećenjem i oko 2h u mirovanju, što je posledica velikog ekrana koji troši dosta struje.

Rezime

Dopao nam se biznis koncept ovog modela, vrlo kvalitetna izrada i odlične performanse. Ekran dijagonale 17" i vrlo dobra konfiguiracija ne koštaju previše u ovom slučaju, a cena je jedna od najjačih strana ovog laptopa, pa i definitivno stoji konstatacija sa početka, isplati se pogledati šta može Acer TravelMate 7530.

Conclusion

Business concepts of this model please us very much, and high build quality too along with excellent performances. 17’’ screen and rather good configuration doesn’t cost too much in this case and the price is the one of the strongest trumps of this laptop computer. It is definitely worthwhile to see what Acer Travelmate 7530 has to offer.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2009.): 588€