среда, 23. јануар 2008.

Supertalent i Microlab kućišta

Dva sasvim solidna kućišta za manje zahtevne korisnike. Oba kućišta dolaze sa napajanjima od 400W koja će biti sasvim dovoljna da podrže prosečne konfiguracije. Supertalent kućište ima zanimljiv displej sa prednje strane koji prikazuje sistemske parametre.

Svi korisnici koji traže jeftino i dobro kućište sa napajanjem imaju na raspolaganju ogroman izbor, a mi ćemo predstaviti dva takva kućišta. Supertalent je simpatično kućište sa displejom sa prednje strane koji prikazuje sistemske informacije i napajanjem od 400W, dok je Microlab vrlo elegantno kućište koje takođe dolazi sa napajanjem.

Supertalent CA-STM609CA, Microlab ATX-4815D

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Solidna napajanja od 400W imaju SATA konektore
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Oba kućišta zahtevaju šrafciger za instalaciju komponenti
  • Ne dolazi ni jedan ventilator instaliran

Specifikacija

Supertalent CA-STM609CA
  • Napajanje: 400W
  • Uređaji: 3x 5.25" eksterna, 2x 3.5" eksterna, 3x 3.5" interna
  • Hlađenje: Predviđen prostor za 3 ventilatora (80mm, 90mm ili 120m pozadi i 90mm napred, 80mm sa bočne strane)
  • Dodatno: Displej sa prednje strane za prikazivanje sistemskih informacija
Microlab ATX-4815D
  • Napajanje: 400W
  • Uređaji: 4x 5.25" eksterna, 2x 3.5" eksterna, 4x 3.5" interna
  • Hlađenje: predviđen prostor za 4 ventilatora (120mm)

Supertalent CA-STM609CA

Ovo je kućište namenjeno manje zahtevnim korisnicima koji nisu nameravali da potroše neku veću sumu na ovu stavku. Za nešto ispod 50€ se dobija solidno kućište i napajanje od 400W. Iako nam generalno Supertalent oznaka na napajanju ne uliva previše poverenja, sasvim dobro izlazi na kraj sa prosečnom konfiguracijom. Dodaćemo i da ima SATA konektore za napajanje.

Supertalent CA-STM609CA prednja strana i konektori, zadnja strana i napajanje

Kućište je napravljeno od kvalitnog lima i plastike u kombinaciji srebrne, crne i sive boje. Ono što ga izdvaja je displej sa prednje strane na kome se ispisuju osnovni sistemski podaci, no biće potrebno nešto više vremena da se natera da radi pokaže kako treba. U ram oko displeja su integrisani tasteri pomoću kojih ga možete podešavati. Skroz pri vrhu prednje stranice se nalaze i dva USB porta, audio konektori i tasteri za paljenje i resetovanje.

Supertalent CA-STM609CA unutrašnjost i detalji

Skidanjem bočne stranice otkrivamo da u unutrašnjosti ima dovoljno prostora da se smesti ukupno 3 ventilatora (ni jedan ne dolazi u pakovanju). Da bi hlađenje bilo adekvatno, ostavljeno je i dosta proreza za cirkulaciju vazduha, mada mislimo da će ovo više uticati na prašinu nego na nižu temperaturu u kućištu. Ono što je bitno je da je fioka za hard disk okrenuta ka spolja, a to obezbeđuje bolje hlađenje diskova ali i lakši pristup. Kartice se pričvršćuju plastičnom polugom, dok je za sve ostalo potrebna pomoć šrafcigera.

Microlab ATX-4815D

Ovo je manje atraktivno, ali i jeftinije kućište sa cenom od nešto malo preko 30€. Ova cena uključuje i Microlab napajanje 400W. Kućište deluje elegantno i srebrno je crne boje. Za dva 5.25" uređaja postoje maske odnosno vratanca u boji kućišta. Na samom dnu se nalaze i dva USB konektora i audio konektori, i sa tasterima za napajanje i resetovanje su ujedno i sve što se vidi na prednjoj strani.

Microlab ATX-4815D prednja i zadnja strana kućišta

Podržana su ukupno četiri 5.25" uređaja, dva eksterna 3.5" i četiri interna 3.5" uređaja. Bočna stranica se skida lako, pošto se šrafovi mogu odvrnuti prstima. Kada se otvori, vidimo da nema ni jednog ventilatora, ali je predviđeno da se mogu postaviti ukupno četiri 120mm ventilatora (pozadi, napred, sa bočne i donje strane). Pored toga, sa bočne strane se nalazi još jedan otvor za cirkulaciju vazduha.

Microlab ATX-4815D unutrašnjost kućišta i detalji

Za sve instalacije unutar kućišta je potreban šrafciger, pošto se i kartice i uređaji šrafe običnim šrafovima. Unutrašnjost je dovoljno prostrana i za neke zahtevnije sisteme, sa maksimalno 4 hard diska. Lim korišćen u proizvodnji je dobrog kvaliteta i završne obrade, a kućište predstavlja veoma dobar izbor za one koji ne traže ništa posebno.

Rezime

Oba kućišta su solidne izrade, ali ne verujemo da će privući naprednije korisnike baš zato što ne nude ništa specijalno. Prvo, Supertalent kućište ima zanimljiv displej koga je pomalo teško namestiti da radi kako treba, ali kad proradi prilično je koristan. Microlab je sasvim solidno kućište više nego dobre cene.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2008.):
Supertalent CA-STM609CA 46€
Microlab ATX-4815D 32€