субота, 19. јануар 2008.

Microsoft Windows XP SP3

Windows XP je linija operativnih sistema razvijena od strane kompanije Microsoft za upotrebu na računarskim sistemima opšte namene, uključujući kućne i poslovne desktop, notebook računare i medija centre.

Windows XP je naslednik Windows 2000 Professional i Windows Me operativnih sistema i prvi je korisnički orijentisan operativni sistem razvijen od strane kompanije Microsoft baziran na Windows NT jezgru i arhitekturi. Windows XP je izdat 25. oktobra 2001. a prema procenama januara 2006. je u upotrebi bilo preko 400 miliona kopija ovog operativnog sistema.

Kompanija Microsoft je do sada u dva navrata izdavala velike update-ove za Windiws XP operativni sistem u vidu Service Pack-ova. Prvi Service Pack za XP je izdat 9. septembra 2002. karakteriše ga veliki broj sigurnosnih popravki i hotfix-eva, update-a koji se odnose na kompatibilnost. Service Pack 2 je izdat 6. avgusta 2004. nakon nekoliko odlaganja i sa specijalnim naglaskom na sigurnost.

Microsoft je pre nekoliko dana zvanično načinio dostupnim i Release Candidate 1 verziju Service Pack-a 3 za Windows XP. Svi koji to žele, mogu potpuno besplatno da preuzmu ovu verziju sa zvaničnog sajta kompanije Microsoft. U pitanju nije zvanično izdanje već verzija koja prethodi konačnom izdanju.

Prema trenutnom planu izdavanja Service Pack-a, konačna verzija Service Pack-a 3 bi trebala da se pojavi u prvoj polovini sledeće godine, ali bez nekog tačnijeg datuma. U prošlosti Microsoft je izdavao nekoliko Release Candidate verzija pre izdavanja konačne verzije. Ukoliko se u ovoj verziji ukažu neki problemi za koje kompanija smatra da njihovo rešenje treba da bude provereno među korisnicima, za očekivati je da se pojavi i RC2 verzija.

Fajl za preuzimanje Release Candidate 1 verzije je veličine 336.1MB. Prema dokumentu koji je Microsoft izdao a koji donosi informacije o sadržaju ove verzije Service Pack-a 3, on uključuje „sve prethodno izdate Windows XP update-ove i hotfix-eve kao i odabrana neobjavljena izdanja. Na primer, SP uključuje funkcionalnost prethodno izdatu kao update, kao što je Microsoft Management Console (MMC) 3.0 i Microsoft Core XML Services 6.0.

Kompanija takođe navodi da u ovaj Service Pack nije uvrstila značajnije funkcionalnosti koje su dostupne u novijoj verziji Windows operativnog sistema – Vista. Takođe, SP3 RC1 ne uključuje ni Internet Explorer 7. Jedini izuzetak koji vredi pomenuti je upgrade vezan za Network Acess Protection (NAP), koji pomaže organizacijama koje koriste XP da iskoriste prednost nekih od novih karakteristika koje postoje u Windows Server 2008 operativnom sistemu.

Što se tiče poboljšanja performansi, Microsoft obećava da će SP3 doneti bolje performanse kada je u pitanju samo pokretanje operativnog sistema i rad nekih aplikacija od nekih 10%. Service Pack za Windows XP donosi i novu šemu aktivacije koja ne zahteva unošenje aktivacionog broja tokom instaliranja. Bilo kako bilo, XP SP3 RC 1 je pred vama, pa ukoliko ste voljni da ga isprobate i možda rizikujete da ne radi više onako kako ste očekivali, izvolite, ali ukoliko želite da idete na sigurno strpite se još nekoliko meseci dok ne bude izdata konačna verzija.