недеља, 15. март 2009.

Logitech Z5


Pomalo neobični zvučnici koji se napajaju preko USB kabla, dolaze sa malim i vrlo funkcionalnim daljinskim. Model Z5 je projektovan tako da se zvuk prostire u svim smerovima, što daje neku vrstu ambijentalnog, okružujućeg zvuka koji nam se dopao. Iako bas nije previše dubok, to se i ne očekuje od 2.0 sistema.

Logitech u svom programu pored vrlo popularnih modela miševa i tastatura ima i čitav niz drugih periferijskih uređaja, među kojima i čitavu liniju zvučnika različitih namena. Pored modela za kućni bioskop i dosta interesantnih zvučnika za portabilne plejere, model Z5 spada u prenosne zvučnike koji su prilično neobični i koliko je nama poznato, jedini ovakvi zvučnici koje Logitech ima u ponudi. U čemu je tačno stvar, pa jednostavno, umesto da je zvučnik postavljen tako da bude okrenut bočno i emituje zvuk u jednom smeru, ovde je zvučnik postavljen tako da emituje zvuk u svim pravcima čime se praktično i eliminiše potreba za pažljivim pozicioniranjem.

Logitech Z5 zvučnici, daljinski upravljač

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivni zvučnici, pomalo neobičan dizajn
  • Napajaju se preko USB konekcije, dodatni 3.5mm konektor za zvuk
  • Zvuk se prostire u svim pravcima
  • Odličan kvalitet zvuka, dosta glasni za USB zvučnike
  • Daljinski upravljač

Utisak kvare

  • Bas nije previše ubedljiv

Specifikacija

Logitech Z5
  • Sistem: 2.0
  • Konektori: 3.5mm i USB

Logitech Z5

Iako su primarno zvučnici koji se lako prenose i verovatno namenjeni korisnicima laptop računara, ipak Z5 i nisu toliko mali i lagani, a ni ne dolaze sa nekom zgodnom futrolom za nošenje. Zvučnici su visoki i pomalo neobičnog dizajna, sa plastičnom bazom i zaštitnom mrežicom koja pokriva ostatak zvučnika sa svih strana. Upravo ova mrežica koja se ne može skinuti i ne dozvoljava da vidimo kako je tačno postavljen zvučnik unutra, no pretpostavljamo da je okrenut na gore i da postoji element koji odbija zvuk u svim pravcima. Kada se malo bolje pogleda, sa prednje strane levog zvučnika vidimo i mali IR prijemnik za daljinski u pravljač iz pakovanja koji je minijaturan i vrlo lep, te se savršeno uklapa vizuelno u paket. U paketu još dolaze i CD sa drajverima i softverom i običan audio kabl sa 3.5mm konektorima i dužinom od 1.2m.

Logitech Z5 subwoofer sa prednje i zadnje strane, konektori

Sa zadnje strane levog zvučnika se nalaze dva konektora, jedan na koji se povezuje desni zvučnik i jedan 3.5mm (sa gumenim poklopcem) koji služi za povezivanje zvuka putem običnog audio kabla iz pakovanja. Postoji još jedan kabl koji je fiksiran, a to je USB kabl kojim se zvučnici povezuju sa računarom. Preko USB konekcije se zvučnici napajaju ali i prenosi zvuk. Potrebno je instalirati prateće drajvere i softver koji će omogućiti da daljinski radi kako bi se kontrolisala jačina zvuka i upravljalo reprodukcijom multimedijalnih sadržaja. Kao što je i reklamirano, zvuk se stvarno prostire u svim pravcima i nema veze kako ćete zvučnike postaviti uvek će se isto čuti, što je pohvalno i vrlo zgodno pogotovo za one koji nemaju baš puno prostora na raspolaganju za pozicioniranje. Za jedne USB zvučnike, Z5 sviraju dosta glasno i sa odličnom dinamikom i rasponom zvuka. Kao što smo i pretpostavili, bas nikoga neće oduvati, no to i nije poenta ovog modela.

Rezime

Zvuk nam se dosta dopao, pogotovo što ovi zvučnici mogu biti dosta glasni ali bez previše probijanja ili deformacije zvuka. U startu pomalo čudan osećaj zbog toga što smo navikli da se zvuk u jednom pravcu, ipak posle malo vremena ambijentalni efekat počinje da ima itekako smisla. Iako bas ne može da se meri sa zvučnicima koji imaju zaseban subwoofer, to ne može biti mana pošto su ovo 2.0 zvučnici. Dopalo nam se što se napajaju preko USB porta pošto nema nekog dodatnog adaptera, a daljinski upravljač samo dodatno povećava funkcionalnost.

Conclusion

Sound is very good, especially because these speakers could be very loud without distortion. At first, there is a bit odd feeling because we aren’t used to ambient effect but later it does make sense. Although we cannot compare this model with the subwoofer speakers, that cannot be seen as a shortcoming because these are 2.0 speakers. There is no additional adapter for powering up you can use USB port instead, and remote control is additional bonus.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2009.): 85€