понедељак, 30. март 2009.

Asus RT-N13 SuperSpeedN


Novi model Wireless rutera kompanije Asus, sa podrškom za 802.11n standard i mnoštvom opcija koje će početnicima olakšati korišćenje. Uprkos ovome, ruter poseduje dovoljno opcija da i iskusni korisnici neće lako naći zamerku.

Prva stvar koja pada na pamet kada se kaže Asus sasvim sigurno nije mrežna oprema već prevashodno matične ploče, grafičke kartice, od nedavno laptopovi, cela Eee PC porodica proizvoda. Ovo ne znači da se ovaj gigant nije odlučio da uđe i na tržište mrežne opreme, pa već neko vreme nudi i razne vrste mrežnih uređaja od kojih smo neke već i imali priliku da isprobamo. Ovom prilikom je to jedan bežični model sa podrškom za 802.11n standard koji omogućava kućnim korisnicima da ostvare maksimalne moguće brzine bežičnog transfera podataka. Ono što odlikuje ovaj model je pored brzine i lakoća rukovanja što je posebno bitno pošto se većina korisnika prvi put sreće sa ovakvim uređajem.

Asus RT-N13 SuperSpeedN Wireless Router

Ključne karakteristike

  • Vrlo jednostavna instalacija i podešavanje, EZ UI i EZConfig
  • Napredna QoS podešavanja
  • Odlične brzine transfera podataka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus RT-N13 SuperSpeedN Wireless Router
  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n draft 2.0
  • Konektori: 4x Ethernet 10Base-T/100Base-TX Port, 1x WAN Ethernet 10Base-T/100Base-T Port
  • Brzina: 300Mbps
  • Frekvencija: 2.4-2.5 GHz

Asus RT-N13 SuperSpeedN Wireless Router

Asus RT-N13 je ruter manje više standardnog dizajna za Wireless ruter, stim što primećujemo da nema eksternih antena što i objašnjava za nijansu veće dimenzije samog uređaja. Po onome što smo videli, ovakav dizajn ne utiče previše na pokrivenost i domet rutera, no svakako za nijansu bolje rezultate postižu modeli sa eksternim antenama. Predviđen je da stoji vertikalno na podlozi i nema mogućnost kačenja na zid, a malo plastično postolje je integrisano u kućište i potrebno ga je samo zarotirati da bi došlo u položaj za postavljanje. Paket prateće opreme je standardan, adapter za napajanje i jedan LAN kabl, kratko uputstvo u štampanom obliku i Supprt CD sa detaljnijim uputstvom. Pored oznaka uređaja, sa prednje strane vidimo i statusne diode za sva četiri LAN porta, Wan, Air i Power. Sa zadnje strane se nalaze i LAN i WAN konektori, priključak za napajanje i Restore i WPS taster.

Asus RT-N13 SuperSpeedN Wireless Router detaljnije

Povezivanje je jednostavno i svodi se na priključenje odgovarajućih uređaja na WAN i LAN portove, posle čega se putam Web interefejsa pristupa podešavanjima samog rutera. Ovde će početnike dočekati nešto što će im skratiti muke i lišiti potrebe da zovu prijatelje ili kolege u pomoć, EZ UI koji detektuje vrstu Internet konekcije i sam podešava osnovne parametre posle čega je ruter spreman za korišćenje. Za one koji žele korak dalje, tu je EZConfig pomoću koga se mogu lako podešavati parametri vezani za bezbednost mreže, uz pomoć WPS i WCN opcija daljinskog podešavanja security parametara mreže. Treba definitivno istaći EZQoS (Quality of Service) kojim se na vrlo jednostavan način grafičkim putem podešavaju proiriteti u saobraćaju, koji servisi imaju proirotet i koji deo protoka će biti rezervisan za njih. Ovo znači da se neće desiti da uključeni torrenti utiču na neku VoIP aplikaciju recimo. Asus RT-N13 je jedan od Green Network uređaja što znači da troši manje energije od drugih uređaja u klasi, što je postalo vrlo bitan faktor u poslednje vreme.

Rezime

One koje brine bezbednost mogu da se opuste pošto ovaj ruter podržava praktično sve protokole (64/128-bit WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK), a uz ugrađeni Firewall (NAT i SPI - Stateful Packet Inspection, intrusion detection i logging) i Filtering (Port, IP packet, URL Keyword i MAC adrese) nema mesta strahu. Ovaj ruter postiže dosta dobre rezultate po pitanju brzine transfera podataka, za šta je bitno da i drugi uređaji podržavaju 802.11n protokol kao i da udaljenost nije prevelika. Sve što smo videli nam govori da je ovaj ruter sjajan izbor za početnike, a da ni oni iskusniji neće biti uskraćeni za neku od bitnih opcija.

Conclusion

Those who worry about security can relax because this router support virtually all protocols (64/128-bit WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK) and with in-built Firewall (NAT and SPI – Stateful Packet Inspection, Intrusion Detection and Logging) and Filtering (Port, IP Packet, URL Keyword and Mac addresses) there is no reason to fear. This router provides good results if we talk about data rate if distance is not too big. Everything we saw tells us this router is excellent choice for the beginners but those more advanced users won’t be left out for some of important options.