уторак, 24. март 2009.

Logitech Wave Wireless


Dobro poznata Logitech ergonomska tastatura u svojoj bežičnoj verziji. I dalje je ova tastatura veoma udobna za rad, ne umara ruke i na njoj se brže kuca, hod tastera je dosta tih i verujemo da će se svima dopasti. Koristi bežični interfejs i ima odličnu autonomiju, pa ne treba štedeti reči hvale.

Kompaniju Logitech nije potrebno posebno predstavljati pošto je jedna od najpoznatijih kada su računarske periferije u pitanju. Wave tastaturu smo već testirali i to čim se pojavila, u međuvremenu je Logitech pored ove klasične USB varijante predstavio i Desktop Wireless verziju (konkretnije 2 verzije sa različitim miševima u paketu). Za sve one koji su tražili dobru bežičnu tastaturu, a već imaju dobrog miša koji ne bi menjali, rešenje stiže u vidu Wave Wireless tastature koja se pojavila u OEM verziji. Konkretno, ovo znači da umesto fancy Logitech pakovanja dolazi u običnoj braon kutiji, no to svakako ne možemo uzeti kao bilo kakvu manu.

Logitech Wave Wireless

Ključne karakteristike

  • Izuzetna ergonomija, podešavanje ugla nagiba u 3 koraka
  • Bežična radio veza, 2.4GHz
  • Dosta dodatnih tastera koji se mogu po želji programirati
  • Odlična autonomija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Logitech Wave Wireless
  • Interfejs: 2.4GHz Wireless preko USB adaptera
  • Tasteri:14 dodatnih tastera
  • Napajanje: 2x AA baterije

Logitech Wave Wireless

Logitech Wave tastatura spada u ergonomske modele koje su dizajnirane tako da se šake što manje zamaraju, a kucanje bude što lakše i brže. Ovo se postiglo tako što su dizajneri obratili pažnju na položaj ruku i prstiju, pa su kreirali tastere čija je površina minimalno udubljena da bi se prsti lepo smestili, a površina cele tastature od sredine koja je najviša tačka poput talasa spuštali levo i desno. Nije sporno da ovo izgleda vrlo atraktivno, ali osnovno je da postoji i funkcija i to veoma bitna. Ovome dodatno doprinose stope sa zadnje stane koji omogućavaju tri položaja (postoje u stvari dve stope), da tastatura leži normalno na podlozi, pod uglom od 4 i 8 stepeni. Autoru teksta je najbolje "legao" ugao od 8 stepeni, a pretpostavljamo da će svako imati svoje preference. Naslon za šake je integralni deo tastature, i presvučen mekanim materijalom koji pruža izuzetan osećaj udobnosti. Zbog dobrog ugla između tastature i zglobova, šake se neće umarati a izostaće i osećaj ukočenosti i bola koji vrlo često postoji kod korisnika koji dugo kucaju.

Logitech Wave Wireless dodatni tasteri

Glavna odlika ove tastature je korišćenje bežične, 2.4GHz RF veze sa računarom (USB adapter dolazi u pakovanju) koja omogućava potpunu slobodu kretanja do 10m od prijemnika. Za napajanje se koriste dve AA baterije koje bi trebale da obezbede autonomiju od par meseci normalnog korišćenja. Primetili smo da postoji samo jedna statusna dioda na tastaturi, ona za stanje baterije (mada SetPoint lepo detektuje i prikazuje stanje baterije) koja se pali pritiskom na odgovarajući funkcijski taster. Pored regularnih tastera, sa leve strane se nalaze Document Flip taster (ovo najbolje izgleda u Vista operativnom sistemu) i Zoom in/out tasteri. dok su iznad regularnih tastera multimedijalne prečice (Back, Skip, Volume up/down, Mute, Stop, Play/Pause) zajedno sa četiri dodatna tastera (po default podešavanjima My Gadgets, My Pictures, My Music i Media Centar), dok su skroz desno Calculator i Power taster. Pored ovih, ceo red funkcijskih F tastera ima i sekundarne funkcije od kojih je većina već po defaultu nameštena, a tri tastera su slobodna.

Rezime

U praksi, tastatura se pokazala izuzetno. Raspored tastera je minimalno izmenjen u odnosu na neke standardne modele (Home, End, Page UP i Page Down), pa će i navikavanje biti dosta brzo. Jedino što nam je malo zafalilo su statusne diode Num Lock, Scroll Lock i posebno Caps Lock, mada po pritisku na neki od ovih tastera se na ekranu ispisuje status (on ili off), pa i ovo neće biti problem za navikavanje. Udobnost u radu je izuzetna i posle par dana kucanja ne verujemo da će ikome pasti na pamet da skoro menja Wave. Što se tiče programiranja odnosno mapiranja tastera, preporučujemo da se instalira sjajni program Uber Options koji omogućava da se Logitech tastaturama i miševima tasteri (čak i oni koji se po defaultu ne mogu menjati) programiraju po želji na bilo koji način. Nema se mnogo toga dodati osim da Wave Cordless predstavlja jednu od najboljih tastatura koje se mogu kupiti.

Conclusion

In practice, this keyboard proved to be extremely good. Keys layout is minimally changed in relation to some standard models (Home, End, Page UP and Page Down) so you will get used to it quickly. The only thing we miss here is status diodes Num Lock, Scroll Lock and Caps Lock especially, although the pressure on some of these buttons activate its on-screen status (on or off) so this won’t be problem for getting used to. Comfort in the work is an extraordinary and after a few days of typing, we do not believe that anyone will want to change Wave. As for the programming or mapping keys, we recommend installing great program Uber Options that allows you to program keys of Logitech keyboards and mice buttons (even those who cannot be changed by default) in any way you want. There isn’t much to say here except that Wave Cordless is one of the best keyboard at the market currently.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2009.): 50€

1 comments:

Анониман је рекао...

научили