уторак, 24. јун 2008.

Programeri izbegavaju Vistu

Windows programeri potvrđuju rezultate istraživanja koje je objavljeno pre nekoliko dana a koje otkriva da samo 1 od 12 programera trenutno piše aplikacije koje su namenjene Windows Vista-i.

Prema navodima Julian Bucknall-a, jednog od rukovodilaca firme za programske alate Developer Express, Inc., retko ko od korisnika koji naručuju izradu određenog softvera naglašava da su mu WPF kontrole neophodne. Bucknall ovako slikovito opisuje da retko ko traži program koji će podržavati novi Windows grafički podsistem Windows Presentation Foundation. Umesto toga, većina programera radi sa ASP.Net i Windows Forms apliakcijama.

Istina je da ASP.Net i Windows Forms i većina drugih starih Windows XP tehnologija i dalje fino rade pod Vista-om (konverzija je takođe moguća: mnoge Vista karakteristike mogu da budu instalirane kao dodaci XP-u). Ali kao u svakom ciklusu upgrade-ovanja, Microsoft se izlaže riziku da programeri jednostavno premoste najnovije tehnologije – u slučaju Vista-e, WPF, zatim XPS format koji Microsoft reklamira kao rival Adobe-ovom PDF formatu, Windows Sidebar „gadget-i“ i drugo, mogu vrlo lako da budu zaobiđeni od strane programera u korist karakteristika koje se tek naziru a koje se očekuju da će biti sastavni deo naslednika Vista-e, Windows-a 7.

Microsoft se trudi da nam nametne deset novih tehnologija, ali samo 2 ili 3 nam zaista igraju, navodi Michael Krasowski, podpredsednik PDSA Inc., razvojnog tima iz Tustina, Kalifornija, citirajući Windows DNA arhitekturu kao primer. Microsoft je bez sumnje želeo da izbegne ovo što mu se trenutno dešava. Pojedine od sadašnjih karakteristika Windows Vista-e, počeo je da javno prikazuje još 2003. Ali ovakav pristup je donekle se vratio Microsoft-u u vidu neželjene reakcije. Programeri koji su iskusili ove karakteristike su se okrenuli aplikacijama drugih kompanija koje su napravljene slično kao tehnologije kompanije Microsoft ali bez sjajnih animacija i video efekata.

Pojedinci se pak slažu da je još uvek rano reći da je Vista zabeležila neuspeh kod programera. Uprkos tome što je Microsoft potvrdio da je prodao 140 miliona kopija Windows Vista-e, još se ne može reći kako je Vista potpuno osvojila tržište i treba očekivati da se ova brojka poveća. Prema navodima Dave Noderer-a, koji poseduje sopstvenu programersku firmu Computer Ways Inc, na Floridi, prosto je nelogično razvijati nešto što se može koristiti i primeniti samo na Windows vista-i, kada se zna da postoji mnogo veći broj korisnika koji na svojim računarima imaju instalirane Windows XP ili Windows 2003.

Drugi naglašavaju simbolički odnos između većine Windows programera i velikih kompanija koje ih angažuju i plaćaju. Kompanije određene tehnologije prihvataju čak sporije od ostatka tržišta što se može videti po broju XP operativnih sistema koji su i dalje predominantni na računarima njihovih zaposlenih. Velike kompanije se ne odlučuju preko noći da se prebace na novije tehnologije, navodi Shannon Braun, programerski konsultant.

Drugi razlog za tako slabo prihvatanje Vista-e od strane programera je naglašavanje na estetskim karakterisitkama ovog operativnog sistema kao što su WPF, Aero ili DirectX 10 3D engine za prikazivanje koji su namenjeni da Vista-u i njene karakterisitke načine privlačnijim za oko. Privlačnije aplikacije su one koje su više user friendly za korisnike, navodi Microsoft. Programeri navode da se 98% aplikacija piše za Web. One su fleksibilnije i lakše za održavanje, pa stoga i primaljivije i za programere i korisnike.