недеља, 4. мај 2008.

Intel i tržište super računara

Kompanije Intel i Cray su u toku protekle nedelje potpisale višegodišnji sporazum koji se odnosi na izradu sledeće generacije računara visokih performansi koji će imati mogućnost da vrše obradu podataka dva puta brže nego što to rade današnji super-računari.

Gigantska kompanija za proizvodnju mikroprocesora, Intel, postigla je sporazum sa kompanijom Cray na osnovu kojeg bi Intel-ov udeo na tržištu vrhunskih super-računara trebalo da se poveća, navodi se u zvaničnom izveštaju čelnika ove kompanije koji je objavljen u ponedeljak. Cray i Intel obelodanile su svoj zajednički projekat za razvoj nove generacije super-računara koji će imati mogućnost obrade petaflopa – kvadrilionskih obradnih instrukcija u sekundi.

I dok Intel obezbeđuje širok spektar proizvođača super-računara, zajednička saradnja sa Cray će umnogome pomoći da se osigura da se Intel nalazi u deset najboljih i najmoćnijih računara na svetu, a samim tim povećaće se i prava na posedovanje najbržeg računara. Kompanija Cray za sada se nalazi na jedinostvenoj pozicij na listi top 10 uređaja i na neki način popunjava jaz u opsegu Intel-ovih sistema, izjavio je Richard Dracott, generalni direktor Intel-ovog odeljenja za računare visokih performansi.

Više od 70% najboljih 500 super-računara bazirano je na Intel-ovim čipovima, što je porast u odnosu na protekle dve godine, dodao je Dracott, navodeći industrijske podatke. Njihov najveći rival u segmentu proizvodnje čipova jeste IBM sa svojim Power procesorima kao i kompanija Advanced Micro Devices.

Cray je pionir na polju super-računara koji obezbeđuje tri od 10 najmoćnijih računara, a u planu ima da pređe na Intel procesore kada je reč o budućim konfiguracijama. Ova kompanija je do sada koristila AMD-ove prilagođene čipove. Cray ima za cilj da isporuči prve računare petaflop opsega krajem ove godine. Intel će se fokusirati na to da pomogne Cray-u da ispuni plan za proizvodnu tehnologiju koja nosi radni naziv “Cascade”, koji bi na tržištu trebalo da se pojavi do 2011 ili 2012 godine, izjavio je Ian Miller direktor prodaje i marketinga pri kompaniji Cray.

Cray i Intel navode da će njihova saradnja voditi ka razvoju sistema koji će pomoći rešavanje nekih od najkomplikovanijih naučnih, inženjerskih i humanitarnihi problema. Partnerstvo sa Cray će Intel-u pomoći da popuni jaz u istorijskom pokušaju da se pronađe i u ovom elitnom tržišnom segmentu. Intel čipovi već se nalaze u tri od top pet super-računara.

Dracott navodi da se partnerstvo svodi na prenos mnogo veće količine podataka. Niko ne želi da poseduje računar kojem je potrebno nekoliko nedelja ili meseci da izvrši zadatak, naglašavajući da su oni ovaj period značajno skratili. Pre godinu i po dana Intel je formirao novo poslovno odeljenje koje cilja tržište računara visokih performansi, koje je jedan od najbrže rastućih segmenata u industriji računarskih servera.

HPC tržište će, prema prognozama, porasti na $18 milijardi do 2012 godine sa $10 milijardi koliko je tržište vredelo u toku 2006 godine, navode čelni ljudi osvrćući se na podatke firme koja se bavi istraživanjem tržišta, IDC. Izvršni direktori kompanija Intel i Cray navode da će se baviti istraživanjem dizajna budućih komponenti i tehnologija koja će, eventualno, omogućiti super-računarima da obrade višestruke petflopove podataka za samo jednu sekundu.