недеља, 4. мај 2008.

Asus P5E3 Prem. i M3A32-MVP Deluxe

Dve vrhunske matične ploče za Intel i AMD platformu koje koriste najnovije čipsetove ovih kompanija. Izuzetne performanse u kombinaciji sa podužim spiskom mogućnosti i opcija, zajedno sa impresivnim kvalitetom izrade bi najkraće opisali obe ploče. Ono što je vrlo zanimljivo, obe ploče dolaze sa integrisanim WiFi Access Pointom.

Predstavljamo dve moćne Asus ploče, namenjene Intel i AMD procesorima. Ploče su bazirane na novim Intel i AMD čipsetovima a ono što je karakteristično su impresivna lista mogućnosti, što Premium i Deluxe iz naziva i najavljuju. Asus svoje top modele zaista oprema vrhunski, što je slučaj i sa P5E3 Premium i M3A32-MVP Deluxe. Kako su namenjene onim najzahtevnijim korisnicima, ne treba da čudi ni njihova cena koja je u potpunosti opravdana onim što se nudi.

Asus P5E3 Premium i M3A32-MVP Deluxe

Ključne karakteristike

  • Podrška za najnovije Intel (Asus P5E3 Premium) i AMD (M3A32-MVP Deluxe) procesore
  • Asus P5E3 Premium podržava DDR3 2000MHz memoriju
  • Obe ploče imaju integrisan WiFi Access Point, stim što Asus P5E3 Premium koristi 802.11n protokol i ima dve eksterne antene
  • Asus P5E3 Premium može raditi sa tri, a M3A32-MVP Deluxe sa čak četiri grafičke kartice
  • Odlično pasivno hlađenje Stack Cool 2, M3A32-MVP Deluxe dolazi sa Mempipe hladjnacima za memoriju

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus P5E3 Premium
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X48 Northbridge (MCH) i ICH9R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4,kompatibilan sa Intel 05B/05A/06 procesorom, podržava Intel procesore sledeće generacije 45nm multi-core (FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, Dual Channel DDR3 2000(O.C.)/1800(O.C.)/1600/1333/1066/800
  • Kontroleri: 6x SATA (RAID 0, 1, 5 i 10), 1x IDE, 2x eSATA (RAID 0, 1, JBOD)
  • Slotovi: 3x PCI-E x16 (x16 x16 i x4 ili x1) dual PCIe 2.0, 1x PCI Express x4, 1x PCI 2.2
  • Zvuk: ADI 1988B 8-channel HD Azalia Audio CODEC
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 10 USB portova, 2x FireWire port, optički i koaksijalni S/PDIF konektor, 2 x WiFi-AP
Asus M3A32-MVP Deluxe
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: AMD 790FX / SB600
  • Procesor: Socket AM2/AM2+ Sempron/Athlon/Phenom
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, Dual Channel DDR2 1066/800/667/533
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1), 1x IDE, 1x eSATA
  • Slotovi: 4x PCI-E x16 (x16 u dual režimu, x16 x8 x8 u triple režimu, x8 x8 x8 x8 u quad režimu), 2x PCI 2.2
  • Zvuk: Integrisana AD1988 8-kanalna zvučna kartica
  • Dodatno: GLAN, 10 USB portova (4 pozadi i 6 preko header-a na ploči), 2x FireWire, optički i koaksijalni S/PDIF out, ASUS Cool Mempipe memorijksi hladnjaci, 1 x WiFi-AP Solo

Asus P5E3 Premium

Ova ploča je u ovom trenutku nešto najbolje što se može kupiti sa Intel X48 čipsetom. Sa podrškom za praktično sve Intel procesore nove generacije (zvanično je podržan i FSB do 1600MHz), ova ploča može raditi i sa DDR3 memorijom na 2GHz. Naravno ovo je dostupno tek kroz overklok, ali mogućnost je tu (samo još da pronađemo i takvu memoriju). Uz izuzetan kvalitet izrade koji karakteriše Asus matične ploče ove klase, ovu ploču zaista prati poduži spisk podržanih tehnologija i opcija. Da počnemo sa sistemom hlađenja koji je namadobro poznat Stack Cool 2, sa bakarnim heat-pipe cevima i bakarnim hladnjacima. Kako se X48 čipset može prilično dobro zagrejati kada se zađe u vode overkloka, u pakovanju dolaze i dva mala ventilatora koja se montiraju na hladnjake i pomažu da se sistem dobro rashladi. Napajanje procesora je treća generacija 8-faznom VRM-a koji postiže efikasnost i do 95%, uz korišćenje maksimalno kvalitetnih komponenti poput solid kondenzatora. U kombinaciji sa EPU (Energy Processing Unit) čipom, ova ploča postiže impresivne rezultate po pitanju štednje energije i stepena iskorišćenja električne energije. Ovo sve utiče i na maksimalno stabilan rad i dug životni vek komponenti.

Asus P5E3 Premium konektori sa zadnje strane, sistem hlađenja i ležište procesora

Kao bonus, ploča podržava i Asus Express Gate, odnosno po paljenju se može odabrati ova opcija koja umesto operativnog sistema učitava verziju Linuxa što uz pristup Internetu daje mogućnost chat-a, surfovanja, slanja mailova i slično. Zanimljivo je da ovo radi i bez hard diska. Ova ploča na sebi ima integrisan i ASUS WiFi-AP, Access Point koji podržava 802.11n protokol koji nudi brzine do 300 Mbps kao i jači signal od a,b i g standarda. Dodajmo i činjenicu da postoje dva priključka za eksterne antene a da u pakovanju i dolaze dve antene, što je zaista za svaku pohvalu. Oko ležišta procesora je, iako popunjeno elementima napajanja procesora i bakarnim hladnjacima, ipak sasvim dovoljno mesta za praktično bilo koji ozbiljniji kuler, a mi savetujemo da za svaki slučaj dobro proverite pre kupovine. Raspored komponenti na ploči je, uprkos činjenici da ih ima dosta, odličan, i sve je postavljeno tako da kablovi neće smetati a protok vazduha neće biti ometan.

Asus P5E3 Premium ploča, PCI slotovi, SATA i WiFi konektori

Od konektora, postoji ukupno 6 SATAII koji su povezani na southbridge, 2 eSATA koji koriste poseban JMicron JMB363 kontroler preko koga je povezan i jedan ATA konektor koji može podržati maksimalno dva uređaja. Postoje tri PCIe slota, od kojih su dva plava punokrvna x16, odnosno rade na svih 16 linija magistrale, dok je crni slot ograničen na 4 ili 1 liniju. U potpunosti je podržana CrossFire tehnologija. Dodatno, tu su i jedan PCIe x1 i dva obična PCI slota. Za zvuk je zadužen ADI AD1988B čip koji pruža 8-kanalni zvuk, a sa zadnje strane ploče se nalaze i optički i koaksijalni S/PDIF konektori. Iako ploča ne spada u R.O.G. ediciju namenjenu igračima i overklokerima, opcije u BIOS-u su impresivne i verujemo da će čak i oni najzahtevniji i najzagriženiji overklokeri pronaći većinu stvari koja im je potrebna za dobre rezultate.

Asus M3A32-MVP Deluxe

Ovo je prava Deluxe ploča sa novim AMD 790FX čipsetom koji podržava sijaset novih tehnologija. Za početak, ploča ima AM2+ podnožje procesora, što znači da će udomiti nove AMD Phenom procesore i omogućiti im da koriste HyperTransport 3 uz teorijski protok od 5200 MT/s. Vlasnici AM2 procesora, odnosno prethodne generacije Athlon-a i Sempron-a ne treba da brinu pošto će ploča raditi i sa njima, doduše ne koristeći HT3. Može se instalirati maksimalno 8GB Dual Channel DDR2 memorije i to maksimalne brzine 1066MHz (ali samo ako se koristi Phenom procesor). Kada smo kod memorije, da kažemo i to da u pakovanju dolaze i poveći bakarni memorijski hladnjaci za koje proizvođač tvrdi da spuštaju temperaturu i do 10 stepeni. Ovi hladnjaci se veoma jednostavno montiraju i skidaju, i predstavljaju veoma fleksibilno rešenje.

Asus M3A32-MVP Deluxe konektori sa zadnje strane, sistem hlađenja i ležište procesora

Za hlađenje ostatka sistema se koristi Stack Cool 2 sistem, odnosno kombinacija bakarnih hladnjaka i heat pipe cevi koje vrlo efikasno rashlađuju ključne elemente ploče. Kako ovaj sistem koriste skoro sve vrhunske Asus ploče, može se samo zaključiti da je više nego adekvatno rešenje. Procesor se snabdeva strujom preko 8-faznog sistema filtracije napona, dok sa druge strane memorija ima 2-fazni sistem napajanja što znači da je obezbeđeno stabilno napajanje koje garantuje pouzdan i stabilan rad celog sistema, što je pogotovo važno kada se overklokuje. Ovo takođe utiče i na životni vek komponenti ploče, a da dodamo i to da su korišćene najkvalitetnije komponente kao što su aluminijumski kondenzatori. Raspored komponenti ove ploče je vrlo dobar, i nismo pronašli ništa što nije na svom mestu. Ležište za procesor je okruženo elementima sistema za hlađenje, pogotovo kada se postave memorijski hladnjaci, ali instalacija nekog većeg hladnjaka ne bi trebalo da predstavlja problem.

Asus M3A32-MVP Deluxe memorijski i PCI slotovi, ATA i SATA konektori

Za povezivanje, mogu se koristiti 4 SATAII i jedan ATA konektor (za maksimalno 2 uređaja) koja su povezana na southbridge, ali i 2 SATAII i 1 eSATA konektora koja koriste poseban Marvell 6121 i 6111 konektor. Svi SATA i ATA konektori su postavljeni položeno na ploču, što znatno olakšava pristup. Na ploči postoji i 4 PCIe x16 slota sa punom podrškom za CrossFireX tehnologiju koja koristi više spojenih grafičkih kartica. Dva slota od ova četiri rade na punih 16 linija, ako se koristi tri slota onda rade u x16 x8 x8 konfiguraciji, a ukoliko se koriste sva četiri slota onda je je x8 x8 x8 x8 konfiguracija. Na ploči se nalazi integrisan i WiFi-AP Solo, Access Point sa konektorom za eksternu antenu (koja dolazi u pakovanju), što je odlično rešenje za kućnu Wifi mrežu. Integrisana je i zvučna kartica, i to ADI AD1988 8-kanalna, a sa zadnje strane ploče se nalaze pored standardnih audio konektora i koaksijalni i optički S/PDIF. Iako ni ovo nije model namenjen overkloku, uz Precision Tweaker 2 će biti moguće detaljno podešavati parametre sistema, i verujemo da će malo ko naći zamerke brojnim BIOS opcijama.

Rezime

Obe predstavljene matične ploče mogu da u svojim respektivnim klasama budu u samom vrhu ponude, a to znači da ukoliko tražite osnovu zaista moćnog AMD ili Intel računara, i novac nije problem, treba obavezno pogledati ove modele. Oni nude toliko toga, da je teško pronaći da nešto fali ili da nije kako treba, i zaslužuju apsolutnu preporuku.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2008.):
Asus P5E3 Premium €
Asus M3A32-MVP Deluxe 173€

1 comments:

Анониман је рекао...

What's up mates, its wonderful post concerning teachingand entirely explained, keep it up all the time.
Feel free to visit my web-site ; beste online casino