субота, 22. март 2008.

Samsung 743N

Odličan monitor osnovne kategorije dijagonale 17". Nudi osnovnu ergonomiju i samo D-Sub interfejs, ali i odličnu sliku. Odlične je oštrine i vrlo dobrih boja. Odziv je takav da se možete slobodno igrati a uglovi vidljivosti spadaju u sam prosek. Tasteri su osetljivi na dodir, što je neobično za ovu klasu ali svakako vredno pohvale.

Nedavno smo videli prvi u novoj seriji Samsung monitora, model 943N, a danas je na redu i drugi, 743N. U suštini, ovaj model je namenjen manje zahtevnim korisnicima, no to svakako na znači da nema šta da pokaže. Definitivno i modeli osnovne kategorije imaju šta da kažu i pokažu, a Samsung ne bi bio Samsung kada ne bi postavio neke standarde.

Samsung 743N sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odlična slika, oštra i dobrih boja
  • Tasteri osetljivi na dodir
  • Dinamički kontrast od 7000:1

Utisak kvare

  • Nema DVI konektor
  • Minimalno probijanje svetla na crnoj podlozi

Specifikacija

Samsung 743N
  • Dijagonala: 17"
  • Rezolucija : 1280 x 1024 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 700:1 (7000:1 DC)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 160/160 °
  • Ulaz : D-Sub

Samsung 743N

Monitor je potpuno crne boje i napravljen je od plastike mat zavšne obrade. Za početak, ovo znači da nećete morati da držite krpicu u blizini i brišete monitor svaki put kada ga dodirnete. Jednostavnog je dizajna i definitivno se ničim posebnim ne ističe. Postolje je, za ovu klasu monitora, standardno i poseduje samo zglob za podešavanje ugla nagiba, dok su neke zanimljivije i korisnije funkcije ostavljene za skuplje modele. Ipak bi voleli da su postolja univerzalna i sa svim mogućim podešavanjima (ili barem swivel-om) kako kupci jeftinijih modela ne bi bili lišeni funkcionalnosti i ergonomije.

Samsung 743N postolje i tasteri menija

Kada rukom potražite tastere menija za koje pomislite da se nalaze ispod oznaka, nećete ih naći. Ovo je zato što ono nisu oznake, već sami tasteri koji su osetljivi na dodir. Ovo već nema ni većina mnogo skupljih modela, pa je to malo iskupljenje za nedostatak ergonomije. Meni je standardni Samsung-ov sa osnovnim podešavanjima slike, a prečicom odnosno posebnim tasterom se mogu menjati neki od predefinisanih MagicBright modova. Sa zadnje strane osim konektora za napajanje, nalazi se i D-Sub konektor. DVI interfejs je, logično, ostavljen za naprednije modele.

Samsung 743N zadnja strana i konektori

Sigurno ste primetili iz specifikacija podatak da je dinamički kontrast čak 7000:1, što je jedna od stvari koju donosi ova nova N serija. Slika je jako dobra, oštra i odličih boja. Na prvi pogled se čini i pomalo previše svetla, no ne treba zaboraviti da je fabričko podešavanje za brightness na 100%, pa kada se malo doteraju parametri, slika postaje još bolja. Nijanse sive boje su solidne, a osvetljenost ravnomerna. Ipak, na crnoj podlozi se vidi probijanje osvetljenja na gornjoj i donjoj ivici. Ne toliko da može da zasmeta u normalnom radu, ali se mora napomenuti. Uglovi vidljivosti su solidni stim što je vertikalni za nijansu uži. Odziv je svega 5ms (Gray to Gray) pa ovo znači da ako želite, možete da se igrate do mile volje, bez opasnosti da primetite bilo šta neobično.

Rezime

Za onsovnu klasu monitora, ovaj model nudi sve što je potrebno. Odlične parametre slike, impresivni kontrast i touch tastere. Ono što nema su bolja ergonomija i DVI interfejs, no manje zahtevni korisnici neće imati primedbi i ovaj monitor će sigurno moći da zadovolji apsolutno sve potrebe. Još uvek nije poznata cena na našem tržištu, ali verujemo da će biti dovoljno dobra da 743N sasvim zasluženo bude dobro prodavan.