среда, 26. март 2008.

Fleš diskovi sa enkripcijom podataka

Ukoliko je zaštita podataka na prvom mestu, ova dva modela nude visoki stepen zaštite. Enterprise model koristi 256-bitnu enkripciju kao i Američka vlada i može se potpuno zaključati ukoliko se ne pogodi šifra. Profile čuva podatke uz 512bit-nu enkripciju i pamti do 10 otisaka prstiju koji jedini mogu otključati sadržaj.

Kompanija SanDisk pored proizvoda namenjenih prosečnim, da kažemo običnim korisnicima, ima i liniju onih namenjenih profesionalcima. Šta ovo konkretno znači? Da će vaši podaci biti maksimalno zaštićeni i da niko sem vas neće moći da im pristupi. Dva fleš diska koja predstavljamo koriste različite metode pristupa podacima, Enterprise koristi šifru koju je korisnik definisao, dok Profile koristi snimljeni otisak prsta. Oba uređaja koriste vrlo jaku, 256b hardversku enkripciju podataka i visoki stepen zaštite, pa ne morate mnogo brinuti šta će se desiti ukoliko fleš disk sa poverljivim podacima stigne u pogrešne ruke.

SanDisk Cruzer Enterprise, Cruzer Profile

Ključne karakteristike

  • Enterprise koristi 256bit-nu AES enkripciju podataka, ako se ne unese odgovarajuća šifra, posle definisanog broja pokušaja disk postaje nedostupan
  • Profile koristi 512bit-nu Blowfish enkripciju i može prepoznati do 10 različitih otisaka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

SanDisk Cruzer Enterprise
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0
  • Brzina: 24 MB/s read, 20 MB/s write
  • Kapacitet: 1GB
  • Dodatno: Vista ReadyBoost podrška, 256-bit AES hardverska enkripcija
SanDisk Cruzer Profile
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0
  • Kapacitet: 512MB
  • Dodatno: Integrisani čitač otisaka prstiju

SanDisk Cruzer Enterprise

Cruzer Enterprise izgleda vrlo obično, nalik na neke starije modele fleš diskova. Napravljen je od crne plastike mat završne obrade i solidne je izrade. Osim natpisa Enterprise, ovaj disk ne izgleda ni po čemu specifičan. Kapica nije povezana za telo diska, pa treba voditi računa da se ne zagubi. Sa zadnje strane se nalazi i otvor za traku za nošenje i to je jedino što se i vidi spolja. Prvo odmah da naglasimo da ovaj disk neće raditi u svim operativnim sistemima, već samo u Windows 2000 SP4 (i kasnijim verzijama), Windows XP SP1 (i kasnijim verzijama), Windows Vista i Windows 2003 server. Ukoliko se priključi na bilo koji drugi operativni sistem, neće biti detektovan.

SanDisk Cruzer Enterprise

Celokupni kapacitet, a pored verzije od 1GB postoje i od 2GB i 4GB, je zaštićen i ne postoji mogućnost definisanja javne i privatne particije. Po prvom uključenju, definiše se šifra (brojevi i velika i mala slova moraju biti korišćena) koja će biti jedini način da se pristupi podacima. Ono što je posebno zanimljivo je i mogućnost definisanja posle koliko pokušaja će disk postati trajno zaključan. Ovo znači da će posle toga biti nemoguće pristupiti podacima čak i sa šifrom, te da će jedini način da koristite disk biti da ga formatirate i definišete novu šifru. Zbog ovoga, preporučujemo da se na disku ne drži jedina kopija podataka pošto se nepažnjom (zamislimo samo dete koje je tati maznulo disk iz torbe i probalo da ga otključa ukucavajući sunđer Bob) može vrlo lako ostati bez istih. Inače, disk kao zaštitu koristi jaku 256 bitnu AES hardversku enkripciju, što je i standardni metod enkripcije Američke vlade.

SanDisk Cruzer Profile

Potpuno drugog pristupa, Profile i izgleda dosta interesantnije. Malo je kraći i širi od prosečnih fleš diskova, a ima i mali kablić koji neveštom oku može zaličiti na zakačaljku za traku za nošenje ili privezak za ključeve. Kada se otvori povlačenjem gornje površine, otkriva se i glavna stvar, a to je čitač otiska prsta. Donja strana je cela pokrivena materijalom koji onemogućava lizanje, da bi fleš stajao mirno na stolu kada prevlačite prstom preko njega. Ideja je jednostavna, disk se otvori, gornji deo ubaci u slobodni USB port, a donji stavi na sto ili ravnu površinu. Da bi zaštita uopšte radila, mora se koristiti Windows ili MacOS operativni sistem, mada nezaštićen disk može prepoznati i neki drugi operativni sistem. Pored modela od 512MB koji ovom prilikom predstavljamo, postoji i model od 1GB.

SanDisk Cruzer Profile

Prva stvar koju smo primetili je da ovaj fleš disk kada se ubaci u USB port, blokira susedne zbog svoje širine. Ovo se da lako prevazići produžnim USB kablom koji ćete morati sami da nabavite. Na disku se nalazi uputstvo i to tekstualno i u vidu video prezentacije. Može se definisati 10 prstiju (potrebno je snimiti svaki prst 3 puta da bi sistem zapamtio otisak). Otisak prsta osim pristupa disku može poslužitii kao šifra za programe, Web sajtove i slično. Kao dodatna mera predostrožnosti, definiše se i backup šifra u slučaju da se čitač recimo pokvari ili ne daj bože ostanete bez prsta. Nama se nije desilo da čitač ne prepozna otisk i to iz prvog pokušaja, što dobro govori o tome koliko je pouzdan čitač. Inače, po prijavi na sistem, pojavljuju se dva drajva, jedan sa startup programom autentifikacije (koja da i to pomenemo traje do 3 sekunde) i drugi koji služi za skladištenje podataka. Za enkripciju se koristi 448-bit Blowfish algoritam koji je veoma pouzdan ali i nešto sporiji, pa treba imati strpljenja.

Rezime

Oba predstavljena fleš diska nude vrlo naprednu enkripciju podataka uz različite sisteme autentifikacije. Enterprise je disk koji je veoma jednostavno koristiti i nudi veoma dobru zaštitu, dok sa druge strane omogućava i potpuno zaključavanje podataka ukoliko se ne unese odgovarajuća šifra iz definisanog broja pokušaja. Profile nudi autentifikaciju putem prepoznavanja otiska prsta, i ima mogućnost definisanja do 10 različitih otisaka koji mogu otključati disk. Ovo je vrlo korisna opcija koja može biti interesantna firmama, dok će Enterprise biti zanimljiviji pojedinačnim korisnicima. Cena ovih modela je osetno viša od običnih fleš diskova, ali njihove mogućnosti potpubo opravdavaju tu cenu.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2008.):
SanDisk Cruzer Enterprise 1GB 59€
SanDisk Cruzer Profile 512 MB 20€