уторак, 18. март 2008.

AMD kreira nove čipove

Kompanija AMD je u toku ove nedelje najavila da su uzorci prvih čipova ove kompanije izrađeni u 45nm tehnološkom procesu isporučeni proizvođačima računara i da se kompanija nada da će sa masovnom proizvodnjom ovih čipova početi tokom druge polovine godine.

AMD planira da prvobitno predstavi dva quad core procesora, jedan čip namenjen serverima kodnog naziva Shangai i jedan desktop procesor kodnog naziva Deneb. Trenutni procesori koje AMD proizvodi izrađuju se korišćenjem starije 65nm arhitekture.

Najnoviji proizvodni procesi smanjuju veličinu tranzistora tako da ogroman broj dodatnih tranzistora može da bude smešten na nove čipove. Kao rezultat ovoga novi čipovi su moćniji i energetski efikasniji. Ključno tehnološko poboljšanje vezano za Shangai i Deneb odnosi se na tehniku nazvanu „litografija uranjanja“ koja AMD-u omogućava da da napravi crtež šablona na čipu u jednom potezu, umesto iz dva poteza kako se radi korišćenjem konvencionalnih metoda.

Ovaj šablon na čipu određuje lokacije tranzistora, šemu provodnika i ostale komponente. Upotreba litrografije uranjanja je 40% efikasnija od konvencionalne litografije čime se snižava cena koštanja čipa. Kao rezultat ovoga AMD može neke od ušteda da prenese i na same korisnike nudeći im jeftinije čipove. Najnoviji čipovi takođe poseduju brže tranzistore i izolacije provodnika načinjene od novih materijala nazvanih ultra-niski K dielektrici.

Materijal apsorbuje manje energije tako da su čipovi hladniji i više energetski efikasni. Sveukupno smanjenje potrošnje energije je 15% u odnosu na uporedive čipove izrađene korišćenjem 65nm procesa. Korišćenjem 45nm tehnološkog procesa, AMD kreira više prostora na matrici što se može koristiti u budućnosti za dodavanje grafičkog procesora. Ovakva CPU/GPU integracija na nivou silikona je ono što AMD planira za novu klasu x86 procesora nazvanih „Akcelerisana obradna jedinica“ ili APU.

Prvi APU poznatiji pod kodnim nazivom Fusion bi trebao da se pojavi u drugoj polovni sledeće godine. Ipak AMD je i dalje veoma daleko iza svog najvećeg rivala Intela kada je u pitanju isporučivanje čipova izrađenih u 45nm tehnološkom procesu. Intel je ovakve čipove namenjene serverima i desktop računarima počeo da prodaje još krajem prošle godine dok je prvi procesor namenjen notebook računarima izrađen u 45nm tehnološkom procesu predstavio u mesecu januaru.

Zajedno sa najavljivanjem novih procesora AMD je predstavio i integrisani grafički čipset 780G koji zamenjuje prethodni 690G. Ovaj čipset je razvijen od strane ATI Technologies koju je AMD kupio 2006. Najnoviji čipset koji je ugrađen u matičnu ploču podržava Microsoft-ovu najnoviju grafičku tehnologiju DirectX 10, koja je dostupna samo sa Windows Vista operativnim sistemom. Pored toga 780G koristi objedinjeni video dekoder razvijen od strane ATI-ja koji povećava obradnu brzinu radi olakšavanja prikazivanja filmova visoke definicije eliminišući potrebu za zasebnom grafičkom kartom.

Novi čipset je značajno moćniji od prethodne 690G verzije. Poseduje neverovatnih 205 miliona tranzistora nasuprot 72 miliona koliko poseduje stariji model. Takođe, ovaj čipset kada radi u režimu praznog hoda troši svega 1W snage što je za nekih 40% manje od prethodne verzije. Ostala poboljšanja uključuju tehnologiju nazvanu „hybrid graphics“ što znači da čipset može da radi u konjukciji sa zasebnom grafičkom kartom, poboljšavajući njene performanse za 60%. Stariji čipsetovi su se automatski isključivali čim bi sistem detektovao neintegrisano grafičko rešenje. 780G je uparen sa novim SB700 input/output čipom koji rukuje SATA i USB konekcijama sa različitim uređajima. SB700 može da podrži do 6 SATA konektora i 14 USB konektora, uključujući deset koji podržavaju USB 2.0 standard.