понедељак, 30. март 2009.

Nastavak saradnje Telenora i Vlade Georgieva

Uz podršku kompanije Telenor, poznati kantautor Vlado Georgiev predstavio je novu pesmu i spot, kao uvertiru u novi album. Promocija je ujedno i nastavak uspešne saradnje Telenora i Vlade Georgieva, zasnovane na prepoznavanju vrednosti u inovativnom, kreativnom i kvalitetnom radu, kao i na zajedničkoj borbi protiv piraterije.

„Za dobru pesmu je uvek potrebno vreme. Dugo je trajalo i snimanje spota u Kragujevcu, Veneciji i Beogradu. Ovo je bila velika stvar i velik zalogaj u produkcijskom smislu, i veoma sam zahvalan što ponovo imam Telenor za partnera. Mislim da je ovo drugačije od svega što se na našim prostorima radi, a nadam se da će i publika to prepoznati“, kaže Vlado Georgiev.

Prvi u Srbiji, Telenorovi korisnici moći će narednih mesec dana da preuzmu pesmu „Hej ti“ i spot sa WAP portala u okviru usluga „Telenor muzika“ i „Telenor muzika bez limita“. Svrha usluge mobilne muzike jeste da ponudi korisnicima legalan izvor za preuzimanje digitalnih muzičkih sadržaja, ali i da se predstave novi i ekskluzivni hitovi i pre nego što se pojave u CD izdanju.

Pored nove pesme ovog autora, u okviru usluge „Telenor muzika bez limita“ nalazi se i 250 000 pesama svih muzičkih žanrova, koje su na raspolaganju svim Telenorovim korisnicima za mesečnu pretplatu nižu od cene jednog domaćeg diska.

Svi muzički sadržaji imaju DRM zaštitu, čime Telenor doprinosi zaštiti autorskih prava. Kompanija već dve godine sarađuje sa Organizacijom za zaštitu muzičkih autorskih prava - SOKOJ, čime aktivno učestvuje u borbi protiv piraterije.

Asus RT-N13 SuperSpeedN


Novi model Wireless rutera kompanije Asus, sa podrškom za 802.11n standard i mnoštvom opcija koje će početnicima olakšati korišćenje. Uprkos ovome, ruter poseduje dovoljno opcija da i iskusni korisnici neće lako naći zamerku.

Prva stvar koja pada na pamet kada se kaže Asus sasvim sigurno nije mrežna oprema već prevashodno matične ploče, grafičke kartice, od nedavno laptopovi, cela Eee PC porodica proizvoda. Ovo ne znači da se ovaj gigant nije odlučio da uđe i na tržište mrežne opreme, pa već neko vreme nudi i razne vrste mrežnih uređaja od kojih smo neke već i imali priliku da isprobamo. Ovom prilikom je to jedan bežični model sa podrškom za 802.11n standard koji omogućava kućnim korisnicima da ostvare maksimalne moguće brzine bežičnog transfera podataka. Ono što odlikuje ovaj model je pored brzine i lakoća rukovanja što je posebno bitno pošto se većina korisnika prvi put sreće sa ovakvim uređajem.

Asus RT-N13 SuperSpeedN Wireless Router

Ključne karakteristike

  • Vrlo jednostavna instalacija i podešavanje, EZ UI i EZConfig
  • Napredna QoS podešavanja
  • Odlične brzine transfera podataka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus RT-N13 SuperSpeedN Wireless Router
  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n draft 2.0
  • Konektori: 4x Ethernet 10Base-T/100Base-TX Port, 1x WAN Ethernet 10Base-T/100Base-T Port
  • Brzina: 300Mbps
  • Frekvencija: 2.4-2.5 GHz

Asus RT-N13 SuperSpeedN Wireless Router

Asus RT-N13 je ruter manje više standardnog dizajna za Wireless ruter, stim što primećujemo da nema eksternih antena što i objašnjava za nijansu veće dimenzije samog uređaja. Po onome što smo videli, ovakav dizajn ne utiče previše na pokrivenost i domet rutera, no svakako za nijansu bolje rezultate postižu modeli sa eksternim antenama. Predviđen je da stoji vertikalno na podlozi i nema mogućnost kačenja na zid, a malo plastično postolje je integrisano u kućište i potrebno ga je samo zarotirati da bi došlo u položaj za postavljanje. Paket prateće opreme je standardan, adapter za napajanje i jedan LAN kabl, kratko uputstvo u štampanom obliku i Supprt CD sa detaljnijim uputstvom. Pored oznaka uređaja, sa prednje strane vidimo i statusne diode za sva četiri LAN porta, Wan, Air i Power. Sa zadnje strane se nalaze i LAN i WAN konektori, priključak za napajanje i Restore i WPS taster.

Asus RT-N13 SuperSpeedN Wireless Router detaljnije

Povezivanje je jednostavno i svodi se na priključenje odgovarajućih uređaja na WAN i LAN portove, posle čega se putam Web interefejsa pristupa podešavanjima samog rutera. Ovde će početnike dočekati nešto što će im skratiti muke i lišiti potrebe da zovu prijatelje ili kolege u pomoć, EZ UI koji detektuje vrstu Internet konekcije i sam podešava osnovne parametre posle čega je ruter spreman za korišćenje. Za one koji žele korak dalje, tu je EZConfig pomoću koga se mogu lako podešavati parametri vezani za bezbednost mreže, uz pomoć WPS i WCN opcija daljinskog podešavanja security parametara mreže. Treba definitivno istaći EZQoS (Quality of Service) kojim se na vrlo jednostavan način grafičkim putem podešavaju proiriteti u saobraćaju, koji servisi imaju proirotet i koji deo protoka će biti rezervisan za njih. Ovo znači da se neće desiti da uključeni torrenti utiču na neku VoIP aplikaciju recimo. Asus RT-N13 je jedan od Green Network uređaja što znači da troši manje energije od drugih uređaja u klasi, što je postalo vrlo bitan faktor u poslednje vreme.

Rezime

One koje brine bezbednost mogu da se opuste pošto ovaj ruter podržava praktično sve protokole (64/128-bit WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK), a uz ugrađeni Firewall (NAT i SPI - Stateful Packet Inspection, intrusion detection i logging) i Filtering (Port, IP packet, URL Keyword i MAC adrese) nema mesta strahu. Ovaj ruter postiže dosta dobre rezultate po pitanju brzine transfera podataka, za šta je bitno da i drugi uređaji podržavaju 802.11n protokol kao i da udaljenost nije prevelika. Sve što smo videli nam govori da je ovaj ruter sjajan izbor za početnike, a da ni oni iskusniji neće biti uskraćeni za neku od bitnih opcija.

Conclusion

Those who worry about security can relax because this router support virtually all protocols (64/128-bit WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK) and with in-built Firewall (NAT and SPI – Stateful Packet Inspection, Intrusion Detection and Logging) and Filtering (Port, IP Packet, URL Keyword and Mac addresses) there is no reason to fear. This router provides good results if we talk about data rate if distance is not too big. Everything we saw tells us this router is excellent choice for the beginners but those more advanced users won’t be left out for some of important options.

Windows 7 touchscreen mogućnosti


Microsoft je obelodanio više detalja i Windows 7 operativnom sistemu i touch screen tehnologiji koja će biti implementirana u ovaj operativni sistem. Tehnologija deluje impresivno ali se još uvek pojavljuje visok stepen grešaka. U ranoj verziji operativnog sistema, Microsoft je imao neke probleme. Tako na primer funkcije zum i rotiranja su radile u manje od 75% slučajeva, često zato što je računar pobrkao ove dve funkcije. Da bi rešili ovaj problem inženjeri kompanije su redizajnirali sistem tako da on traži samo gestove koji su specifično relevantni za funkcije koje program izvodi.

Zašto se Windows ne isključuje


U vreme kada su stari TV aparati i radio uređaji imali cevi bilo im je potrebno nekoliko minuta da se zagreju pre nego što je bilo moguće gledati ili slušati program. Međutim, u to vreme te urađaje ste mogli trenutno da isključite što danas nije slučaj sa Windows računarima. Ne samo da im treba dugo da se pokrenu već im je potrebno i nekoliko minuta da se isključe. Da stvar bude još gora, ukoliko se program zamrze i ne odgovara na vaše zahteve tada ga verovatno nećete ni moći isključiti. A ako pak budete u mogućnosti da ga isključite to će, verovatno, potrajati. Bilo bi dobro kada bi Windows 7 doneo neka poboljšanja po tom pitanju.

Informacije o XFX Radeon HD 4890 karti

ojavile su se informacije o XFX Radeon HD 4890 grafičkoj karti, zajedno sa slikama. Holandska online prodavnica Salland nudi ovu kartu po ceni od 260 evra. Uz kartu se isporučuje igra Tom Clancy's H.A.W.X. Sama karta se bazira na referentnom dizajnu, sa 55-nanometarskim RV790 grafičkim čipom, klokovanim na 850 MHz. Raspolaže sa 1 GB GDDR5 memorije koja radi na 3900 MHz, te sa 800 stream procesora i 256-bitnim memorijskim interfejsom. Radeon HD 4890 podržava DirectX 10.1 i CrossFireX, kao i dual-DVI, dual-slot kuler i zahteva dodatno napajanje putem dva 6-pinska PCIe konektora.

Verbatim predstavio class 6 memorijsku karticu od 32 GB

Verbatim je predstavio novu seriju klase 6 SDHC flash kartica kapaciteta 32 GB. U kompaniji naglašavaju da ova memorijska kartica omogućava snimanje u realnom vremenu direktno na karticu sa garantovanim minimalnom brzinom zapisa i čitanja od 6MB/sec, što je čini idealnom flash karticom za profesionalne digitalne fotografije. “Sa svojom poslednjom SDHC karticom visoke performance, kapaciteta 32GB, Verbatim je proširio svoj Flash rang proizvoda idući u korak sa rastućom potražnjom na tržištu kartica za skladištenja podataka velikog kapaciteta i kratkog vremena zapisa”, rekao je Hans Christoph Kaiser, Menadžer razvoja Flash i USB Memorije, kompanije Verbatim za EUMEA. U kompaniji nisu naveli kada se ove kartice očekuju u prodaji, niti kolika će im biti cena. Radi se o karticama sa trenutno najvećim raspoloživim kapacitetom - naravno, uz slične modele drugih proizvođača.

VIA prikayuje prvu Em-ITX ploču

VIA će tokom ove nedelje prikazati prvu Em-ITX matičnu ploču. To će se desiti tokom ESC Silicon Valley 2009 manifestacije. Radi se o ploči nove forme, koja dozvoljava prisustvo raznih vrsta konektora sa obe strane. Istovremeno, radi se o matičnoj ploči malog formata, namenjenoj malim i energetski efikasnim sistemima. Njena oznaka je EITX-3000 i bazira se na VX800 čipsetu. Može biti opremljena Nano procesorom na 1 ili 1,3 GHz, ili Eden ULV procesorom radnog takta od 500 MHz. EITX-3000 stiže sa jednim DDR2 SO-DIMM podnožjem koje podržava do 2 GB RAM memorije, Chrome9 integrisanu grafiku, Vinyl VT1708B HD audio, dva SATA 3.0 Gbps porta, dual Gigabit Ethernet, jedan D-Sub i dva LVDS izlaza, kao i dva USB konektora. Prva ploča novog formata bi trebala postati dostupna kupcima tokom maja.

AMD predstavio Fire Pro V7750 kartu za profesionalno tržište

AMD je dodao još jedan model profesionalne grafičke karte svojoj Fire Pro liniji modela. Nova karta nosi oznaku Fire Pro V7750. Namenjena je onima koji se intenzivno bave naučnim aplikacijama, inženjeringom i 3D modeliranjem. Košta 900 dolara. Poseduje PCI-Express 2.0 x16 interfejs, 1 GB memorije, 320 stream procesora, 30-bitni displej pipeline, Dual Link DVI port i dva DisplayPort izlaza. Biće dostupna sistem integratorima i partnerima. Očekuje se da će se karta naći u radnim stanicama raznih proizvođača.

четвртак, 26. март 2009.

Zarada na internetu

Zaradite kliktanjem na reklame registrujte se ovde,100% provereno.Zaradio sam do sada 13 $
vise na
http://radizaradi.blogspot.com/

уторак, 24. март 2009.

Logitech Wave Wireless


Dobro poznata Logitech ergonomska tastatura u svojoj bežičnoj verziji. I dalje je ova tastatura veoma udobna za rad, ne umara ruke i na njoj se brže kuca, hod tastera je dosta tih i verujemo da će se svima dopasti. Koristi bežični interfejs i ima odličnu autonomiju, pa ne treba štedeti reči hvale.

Kompaniju Logitech nije potrebno posebno predstavljati pošto je jedna od najpoznatijih kada su računarske periferije u pitanju. Wave tastaturu smo već testirali i to čim se pojavila, u međuvremenu je Logitech pored ove klasične USB varijante predstavio i Desktop Wireless verziju (konkretnije 2 verzije sa različitim miševima u paketu). Za sve one koji su tražili dobru bežičnu tastaturu, a već imaju dobrog miša koji ne bi menjali, rešenje stiže u vidu Wave Wireless tastature koja se pojavila u OEM verziji. Konkretno, ovo znači da umesto fancy Logitech pakovanja dolazi u običnoj braon kutiji, no to svakako ne možemo uzeti kao bilo kakvu manu.

Logitech Wave Wireless

Ključne karakteristike

  • Izuzetna ergonomija, podešavanje ugla nagiba u 3 koraka
  • Bežična radio veza, 2.4GHz
  • Dosta dodatnih tastera koji se mogu po želji programirati
  • Odlična autonomija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Logitech Wave Wireless
  • Interfejs: 2.4GHz Wireless preko USB adaptera
  • Tasteri:14 dodatnih tastera
  • Napajanje: 2x AA baterije

Logitech Wave Wireless

Logitech Wave tastatura spada u ergonomske modele koje su dizajnirane tako da se šake što manje zamaraju, a kucanje bude što lakše i brže. Ovo se postiglo tako što su dizajneri obratili pažnju na položaj ruku i prstiju, pa su kreirali tastere čija je površina minimalno udubljena da bi se prsti lepo smestili, a površina cele tastature od sredine koja je najviša tačka poput talasa spuštali levo i desno. Nije sporno da ovo izgleda vrlo atraktivno, ali osnovno je da postoji i funkcija i to veoma bitna. Ovome dodatno doprinose stope sa zadnje stane koji omogućavaju tri položaja (postoje u stvari dve stope), da tastatura leži normalno na podlozi, pod uglom od 4 i 8 stepeni. Autoru teksta je najbolje "legao" ugao od 8 stepeni, a pretpostavljamo da će svako imati svoje preference. Naslon za šake je integralni deo tastature, i presvučen mekanim materijalom koji pruža izuzetan osećaj udobnosti. Zbog dobrog ugla između tastature i zglobova, šake se neće umarati a izostaće i osećaj ukočenosti i bola koji vrlo često postoji kod korisnika koji dugo kucaju.

Logitech Wave Wireless dodatni tasteri

Glavna odlika ove tastature je korišćenje bežične, 2.4GHz RF veze sa računarom (USB adapter dolazi u pakovanju) koja omogućava potpunu slobodu kretanja do 10m od prijemnika. Za napajanje se koriste dve AA baterije koje bi trebale da obezbede autonomiju od par meseci normalnog korišćenja. Primetili smo da postoji samo jedna statusna dioda na tastaturi, ona za stanje baterije (mada SetPoint lepo detektuje i prikazuje stanje baterije) koja se pali pritiskom na odgovarajući funkcijski taster. Pored regularnih tastera, sa leve strane se nalaze Document Flip taster (ovo najbolje izgleda u Vista operativnom sistemu) i Zoom in/out tasteri. dok su iznad regularnih tastera multimedijalne prečice (Back, Skip, Volume up/down, Mute, Stop, Play/Pause) zajedno sa četiri dodatna tastera (po default podešavanjima My Gadgets, My Pictures, My Music i Media Centar), dok su skroz desno Calculator i Power taster. Pored ovih, ceo red funkcijskih F tastera ima i sekundarne funkcije od kojih je većina već po defaultu nameštena, a tri tastera su slobodna.

Rezime

U praksi, tastatura se pokazala izuzetno. Raspored tastera je minimalno izmenjen u odnosu na neke standardne modele (Home, End, Page UP i Page Down), pa će i navikavanje biti dosta brzo. Jedino što nam je malo zafalilo su statusne diode Num Lock, Scroll Lock i posebno Caps Lock, mada po pritisku na neki od ovih tastera se na ekranu ispisuje status (on ili off), pa i ovo neće biti problem za navikavanje. Udobnost u radu je izuzetna i posle par dana kucanja ne verujemo da će ikome pasti na pamet da skoro menja Wave. Što se tiče programiranja odnosno mapiranja tastera, preporučujemo da se instalira sjajni program Uber Options koji omogućava da se Logitech tastaturama i miševima tasteri (čak i oni koji se po defaultu ne mogu menjati) programiraju po želji na bilo koji način. Nema se mnogo toga dodati osim da Wave Cordless predstavlja jednu od najboljih tastatura koje se mogu kupiti.

Conclusion

In practice, this keyboard proved to be extremely good. Keys layout is minimally changed in relation to some standard models (Home, End, Page UP and Page Down) so you will get used to it quickly. The only thing we miss here is status diodes Num Lock, Scroll Lock and Caps Lock especially, although the pressure on some of these buttons activate its on-screen status (on or off) so this won’t be problem for getting used to. Comfort in the work is an extraordinary and after a few days of typing, we do not believe that anyone will want to change Wave. As for the programming or mapping keys, we recommend installing great program Uber Options that allows you to program keys of Logitech keyboards and mice buttons (even those who cannot be changed by default) in any way you want. There isn’t much to say here except that Wave Cordless is one of the best keyboard at the market currently.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2009.): 50€

Da li tehnologija ubija rukopis


Obzirom da sve više vremena provodimo za računarima koji postaju lagano zamena za mnoge druge alate kojima smo ranije izvršavali svoje zadatke, postavlja se pitanje da li tehnološka unapređenja lagano potiskuju rukom pisane dokumente i uopšte pisanje rukom. U prošlosti ljudi su bili više istrenirani da prepoznaju tuđ rukopis dok se danas olako predaju i uopšte nemaju nameru da pokušaju da protumače šta je neki njihov kolega ili prijatelj napisao. Kod ljudi koji žale za laganim nestajanjem rukom pisanih dokumenata javlja se žal za nekim prošlim vremenima dok budući naraštaji neće ni poznavati draž pisanih poruka.

Novi Thomson MP3 format


Kompanija Thompson je najavila izdavanje novog kompatibilnog sa starijim formatima, MP3HD formata koji omogućava kompresovanje audio sadržaja bez gubitka kvaliteta. Kompanija navodi da se apsolutno nijedna informacija koja postoji u originalnom zvučnom zapisu ne gubi već ostaje zapisana uprkos tome što su numere daleko manje po pitanju veličine. MP3HD je kompatibilan sa originalnim MP3 formatom koji je opet kompatibilan sa drugim audio kodecima koji obezbeđuju kvalitet zvuka bez gubitaka kao što su FLAC, HD-AAC i Windows Media lossless. Novi format podržava bitrate-ove između 500 i 900 kbps pri čemu numera trajanja 4 minuta sa najvišim bitrate-om je veličine 18MB.

понедељак, 23. март 2009.

Croma laptopovi dostupni


Kompanija Croma je predstavila laptop računare pod svojim brendom. U pitanju su laptop računari koji su raspoređeni u dve serije, namenjeni kućnoj upotrebi i zabavnim sadržajima. Seriju laptop računara namenjenu kućnim korisnicma karakteriše Intel T3400 procesor radnog takta 2.16GHzm 15.4’’ WXGA LCD ekran, 2GB DDR2 RAM-a i SATA II HDD kapaciteta 160GB. Modeli namenjeni zabavnim sadržajima mogu da se pohvale Intel Core 2 Duo T6400 procesorom radnog takta 2GHz, 15.4’’ WXGA LCD ekranom 4GB DDR2 memorije, SATA II hard drive-om kapaciteta 320 GB kao i nVidia grafičkom karticom sa 512MB posvećene memorije.

Korak bliže kvantnom računarstvu


Britanski naučnici sa univerziteta Edinburg i Mančester su kreirali molekularnu mašinu koja bi se mogla koristiti za razvoj kvantnih računara koji bi znatno brže izvršavali komplikovane proračune u odnosu na super računare. U osnovi, naučnici se u ovom pristupu oslanjaju na tehnologiju molekularnog brojnog sistema umesto na silikonske čipove; specifičnije rečeno oni su uspeli da ostvare tzv. proboj „kombinovanjem malenih magneta sa molekularnim mašinama koji mogu da se kreću napred i nazad između dve lokacije bez upotrebe eksterne sile“. Naravno, ovo je samo početak a pred naučnicima su novi zadaci izgradnje uređaja koji bi mogao da vrši pomenuta izračunavanja.

недеља, 15. март 2009.

Sapphire pokazao kartu sa Vapor Chamber kulerom

Sapphire je pokazao svoj novi VGA kuler sa Vapor Chamber tehnologijom na CeBITu. Partner kompanije AMD je na taj način prikazao šta možemo očekivati u narednim serijama grafičkih karti, a za sada je potvrđeno da će novi Radeon HD 4850 i 4870 modeli imati ovakve kulere u određenim serijama. Ovaj dual slot kuler omogućava odlične performanse, istovremeno održavajući nivo buke na prilično niskom stepenu. Pride, treba priznati da kuler izgleda vrlo lepo, mada ga svakako nećete puno gledati u zatvorenom kućištu. Očekuje se da će se Vapor Chamber kuler koristiti u kartama Toxic i Atomic serija.

Galaxy spremio novu GTX 285 kartu

Galaxy planira novu, specijalno dizajniranu GeForce GTX 285 grafičku kartu. Radi se o modelu koji raspolaže sa 2 GB video memorije. Njeno jezgro radi na 648 MHz, a ima 0.8ns GDDR3 memorijske čipove u kombinaciji sa 512-bitnim interfejsom. Za rashladno rešenje je zadužen Arctic Cooling sa svojim kulerom koji ima 3 PWM ventilatora koji se vrte na 2000 obrtaja u minutu i 5 heatpipe-ova. Tu su i dual-BIOS, dual-DVI, smart fan i podrška za Xtreme Tuner Utility softver. Korisniku je dozvoljeno da manipuliše stvarima kao što su BIOS recovery, brzina ventilatora i overkloking podešavanja. Nema najava kolika će biti cena ove video karte.

Intel i dalje vodi na tržištu čipova

ntel je i dalje na vrhu liste proizvođača čipova koju objavljuje kompanija Isuppli. Najveći proizvođač mikroprocesora na svetu je zauzeo 13,1% ovog tržišta na globalnom nivou. Najblići rival je Samsung, koji trenutno trpi probleme koji pogađaju tržište memorijskih čipova - i NAND i DRAM. Južnokorejski proizvođač zauzima 6,5% glovalnog tržišta čipova. Kako je tržište opalo za oko 5,2% u odnosu na isti period prošle godine, neminovno je da određeni proizvođači zabeleže pad. Među njima je i AMD, koji je sada ispao iz prvih 10 i zauzima 11. poziciju. Njegovi prihodi su opali za 7,8%. U kompaniji Isuppli kažu da je poslovna klima pogodnika manjim proizvođačima koji su fokusirani na određeno polje, nego velikim gigantima, koji proizvode velike količine raznolikih čipova. Najveći napredak je zabeležio Qualcomm, koji je uvećao svoje prihode za oko 15,3%, zahvaljujući velikom broju ambicioznih poteza koje je sproveo na mobilnom tržištu.

Dell najavljuje otpuštanja


Dell je počeo otpuštanja svojih zaposlenih 11. marta u pokušaju da smanji troškove u vreme kada je globalna PC prodaja u značajnoj meri opala usled globalne ekonomske krize, a naročito u SAD. Prema izveštajima, prva otpuštanja su pogodila postrojenje ove kompanije u saveznoj državi severna Karolina koja je otvorena 2005 godine. Otpuštanja su usledila nakon što je 26. februara kompanija objavila da su njeni prihodi u četvrtom kvartalu prošle godine opali za 16% na $13.4 milijardi. Kompanija nastoji da do početka fiskalne 2011 godine načini uštedu troškova u vrednosti od $3 do $4 milijarde. Dell nastoji da broj zaposlenih na globalnom nivou smanji na 8800.

MSI VR430 laptop


MSI je najavila novu Value seriju notebook računara u okviru koje je dostupan i model VR430 koji karakteriše 14.1’’ ekran. Ovaj laptop je dimenzija 332x243x29-34mm. Ekran ovog modela može da prikaže sliku rezolucije 1280x800 piksela a kao opcije kada je u pitanju procesor korisnicima su dostupni Turion X2 Ultra ili Sempron. Za grafiku je zaduženo Radeon HD 3200 integrisano rešenje, dok korisnicima je na raspolaganju do 4GB sistemske memorije kao i skladišteni kapaciteti od 160, 250 ili 320GB. VR430 takođe integriše i 4-u-1 čitač kartice, 1.3MP kameru, WiFi, Gigabitni Ethernet kao i šesto ili devetoćelijsku bateriju. Za sada nema informacija o ceni.

Logitech Z5


Pomalo neobični zvučnici koji se napajaju preko USB kabla, dolaze sa malim i vrlo funkcionalnim daljinskim. Model Z5 je projektovan tako da se zvuk prostire u svim smerovima, što daje neku vrstu ambijentalnog, okružujućeg zvuka koji nam se dopao. Iako bas nije previše dubok, to se i ne očekuje od 2.0 sistema.

Logitech u svom programu pored vrlo popularnih modela miševa i tastatura ima i čitav niz drugih periferijskih uređaja, među kojima i čitavu liniju zvučnika različitih namena. Pored modela za kućni bioskop i dosta interesantnih zvučnika za portabilne plejere, model Z5 spada u prenosne zvučnike koji su prilično neobični i koliko je nama poznato, jedini ovakvi zvučnici koje Logitech ima u ponudi. U čemu je tačno stvar, pa jednostavno, umesto da je zvučnik postavljen tako da bude okrenut bočno i emituje zvuk u jednom smeru, ovde je zvučnik postavljen tako da emituje zvuk u svim pravcima čime se praktično i eliminiše potreba za pažljivim pozicioniranjem.

Logitech Z5 zvučnici, daljinski upravljač

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivni zvučnici, pomalo neobičan dizajn
  • Napajaju se preko USB konekcije, dodatni 3.5mm konektor za zvuk
  • Zvuk se prostire u svim pravcima
  • Odličan kvalitet zvuka, dosta glasni za USB zvučnike
  • Daljinski upravljač

Utisak kvare

  • Bas nije previše ubedljiv

Specifikacija

Logitech Z5
  • Sistem: 2.0
  • Konektori: 3.5mm i USB

Logitech Z5

Iako su primarno zvučnici koji se lako prenose i verovatno namenjeni korisnicima laptop računara, ipak Z5 i nisu toliko mali i lagani, a ni ne dolaze sa nekom zgodnom futrolom za nošenje. Zvučnici su visoki i pomalo neobičnog dizajna, sa plastičnom bazom i zaštitnom mrežicom koja pokriva ostatak zvučnika sa svih strana. Upravo ova mrežica koja se ne može skinuti i ne dozvoljava da vidimo kako je tačno postavljen zvučnik unutra, no pretpostavljamo da je okrenut na gore i da postoji element koji odbija zvuk u svim pravcima. Kada se malo bolje pogleda, sa prednje strane levog zvučnika vidimo i mali IR prijemnik za daljinski u pravljač iz pakovanja koji je minijaturan i vrlo lep, te se savršeno uklapa vizuelno u paket. U paketu još dolaze i CD sa drajverima i softverom i običan audio kabl sa 3.5mm konektorima i dužinom od 1.2m.

Logitech Z5 subwoofer sa prednje i zadnje strane, konektori

Sa zadnje strane levog zvučnika se nalaze dva konektora, jedan na koji se povezuje desni zvučnik i jedan 3.5mm (sa gumenim poklopcem) koji služi za povezivanje zvuka putem običnog audio kabla iz pakovanja. Postoji još jedan kabl koji je fiksiran, a to je USB kabl kojim se zvučnici povezuju sa računarom. Preko USB konekcije se zvučnici napajaju ali i prenosi zvuk. Potrebno je instalirati prateće drajvere i softver koji će omogućiti da daljinski radi kako bi se kontrolisala jačina zvuka i upravljalo reprodukcijom multimedijalnih sadržaja. Kao što je i reklamirano, zvuk se stvarno prostire u svim pravcima i nema veze kako ćete zvučnike postaviti uvek će se isto čuti, što je pohvalno i vrlo zgodno pogotovo za one koji nemaju baš puno prostora na raspolaganju za pozicioniranje. Za jedne USB zvučnike, Z5 sviraju dosta glasno i sa odličnom dinamikom i rasponom zvuka. Kao što smo i pretpostavili, bas nikoga neće oduvati, no to i nije poenta ovog modela.

Rezime

Zvuk nam se dosta dopao, pogotovo što ovi zvučnici mogu biti dosta glasni ali bez previše probijanja ili deformacije zvuka. U startu pomalo čudan osećaj zbog toga što smo navikli da se zvuk u jednom pravcu, ipak posle malo vremena ambijentalni efekat počinje da ima itekako smisla. Iako bas ne može da se meri sa zvučnicima koji imaju zaseban subwoofer, to ne može biti mana pošto su ovo 2.0 zvučnici. Dopalo nam se što se napajaju preko USB porta pošto nema nekog dodatnog adaptera, a daljinski upravljač samo dodatno povećava funkcionalnost.

Conclusion

Sound is very good, especially because these speakers could be very loud without distortion. At first, there is a bit odd feeling because we aren’t used to ambient effect but later it does make sense. Although we cannot compare this model with the subwoofer speakers, that cannot be seen as a shortcoming because these are 2.0 speakers. There is no additional adapter for powering up you can use USB port instead, and remote control is additional bonus.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2009.): 85€

уторак, 10. март 2009.

Wacom Intuos3 A4, A5 i A5 Wide


Tri modela Intuos3 grafičkih tabli kompanije Wacom nude vrhunski kvalitet i performanse. Instalacija i podešavanje su dosta pojednostavljeni, a mogućnosti ima na pretek i za najzahtevnije korisnike. Visoka osetljivost table će omogućiti da se postignu izuzetno dobri rezultati, što će podjednako biti dobro i za profesionalce i za one koji traže tablu za svoj hobi.

Wacom Intuos3 serija grafičkih tabli je po ceni i kvalitetu u samom vrhu ponude i sigurno je da će profesionalci i svi koji traže najkvalitetnije rešenje prvo pogledati ove modele. Na testu su se našle table u tri veličine, A4, A5 i A5 Wide. U zavisnosti od konkretnih potreba i namena, korisnici će odabrati model odgovarajuće veličine, što je ujedno i jedina razlika. Treba dodati da A4 model dolazi i sa dodatnim optičkim mišem koji i celo pakovanje čini zanimljivijim. Ono što možemo reći unapred pošto smo već i testirali neke od Inutos3 modela, je da Wacom stvarno predstavlja nezaobilaznu stanicu kada su profi grafičke table u pitanju i da među profesionalcima teško ima nekoga ko nije čuo za njih (ukoliko ih nekim čudom već i nema).

Wacom Intuos3 A4 sa olovkom i mišem, A5 i A5 Wide

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna izrada
  • Jednostavna instalacije i podešavanje
  • ExpressKeys i TouchStrip
  • Tool ID podešavanje olovaka
  • Visoka osetljivost

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Wacom Intuos3 A4, A5 i A5 Wide
  • Dimenzije table: 440x340x14 mm (A4), 345x262x13 mm (A5), 418x262x14 mm (A5 Wide)
  • Težina: 1.8Kg (A4), 1Kg (A5), 1.4Kg (A5 Wide)
  • Rezolucija: 5080 lpi
  • Osetljivost na pritisak: tabla razlikuje 1024 nivoa pritiska
  • Dodatno: tilt ± 60°
  • Intefejs: USB

Wacom Intuos3 A4, A5 i A5 Wide

Svi Wacom tableti su prepoznatljivog dizajna, napravljeni od tamno sive plastike mat završne obrade koja je stvarno vrhunskog kvaliteta i nigde ne škripi i ne krcka, čak i kada se malo jače pritisne šakom. Iako na prvi pogled table de deluju previše atraktivno, pre bi rekli čak i minimalistički, izgledaju i dalje dosta bolje od većine modela koje smo videli, pa će i oni kojima je vizuelni utisak bitan biti i više nego zadovoljni. Sva tri modela izgledaju identično, naravno uz različite dimenzije samih tabli i aktivne površine. Treba znati da ove table nisu baš tako male i da treba dobro razmisliti o tome koliko prostor na stolu zahtevaju. Bilo bi dosta dobro da u pakovanju dolaze plastična postolja kojima bi se table mogle držati vertikalno, kao što je to recimo slučaj sa nekim skenerima.

Wacom Intuos3 A4

U pakovanju pored tabli dolaze i po jedna Grip Pen olovka (sa dva dodatna vrha) sa postoljem, diskovi sa drajverima i Corel Painter Essentials2 softver. Kao što smo već i rekli, jedino model A4 dolazi i sa mišem (optički senzor, 5 tastera). Olovke su dosta dobre, sa gumenim rukohvatom i dva tastera, i vrhom koji ima funkciju gumice, ali se može i posebno podešavati. Ono što je bitno, olovke su bežične i rade bez baterija, a Tool ID opcija omogućava da svaku olovku posebno podesite i to pojedinačno za programe koje koristite. Sa obe strane table stoje po četiri ExpressKey tastera koji se mogu takođe vrlo detaljno programirati, čak i makro kombinacijama tastera, za različite aplikacije naravno. Sa obe strane stoje i dve TouchStrip trake osetljive na dodir koje mogu imati funkciju zuma (funkcionišu kao i touchpad na laptopu).

Wacom Intuos3 A5 i A5 Wide

Svi modeli dele specifikacije, pa su tako u pitanju površine koje razlikuju 1024 nivoa pritiska, osetljivosti su 5080 lpi (lines per inch) i mogu reagovati na nagibe olovke od po 60 stepeni. Ovo sve znači da se u zavisnosti od jačine pritiska i nagiba olovke dobiti i drugačija debljina linije, što za rezultat ima mnogo bolju kontrolu nad onim što se radi. Treba znati da će se prepoznati i rotacija određenih olovaka, što će samo i dodatno doprineti ionako visokom nivou funkcionalnosti. Nešto što sve table imaju je i apsolutno pozicioniranje koje je izuzetno korisno, a znači da radna površina u potpunosti pokriva ekran monitora, pa neće biti potrebno da se diže i pomera olovka sa papira da bi se došlo do neke udaljene tačke. Za vezu sa računarom se koristi USB interfejs, a ceo postupak je plug and play i potrebno je svega par minuta da se završi instalacija.

Rezime

Iskustva sa Wacom Intuos3 tablama su stvarno izuzetno dobra, od lakoće instalacije drajvera i softvera, prilično inuitivnog podešavanja i navikavanja na interfejs pa do rezultata koji su najblaže rečeno sjajni. Ako ste do sada koristili neku tablu za crtanje namenjenu početnicima, sa Intuos3 modelom ćete bukvalno progledati, a ako ste koristili neku napredniju tablu, teško da ćete uspeti da pronađete nešto što Intuos3 modeli ne rade bolje. Nije lako sakriti oduševljenje ovako kvalitetnim proizvodom koji će unaprediti kvalitet ali i brzinu rada. Cena ovih modela nije baš mala, ali je svakako opravdana i kome god je stalo da postigne maksimalne rezultate, bez obzira da li je u pitanju posao ili hobi, neće se dugo razmišljati.

Conclusion

Experiences with Wacom Intuos 3 speakers are very good, the easiness of driver and software installations, quite intuitive settings and getting accustom to interface and to results which are excellent. If you were using some drawing table for entry-level users, with Intuos 3 model you will be more than satisfied, and if you use a more advanced model, it is very hard to find something that Intuos3 models do not work better. It is not easy to hide our fascination with such high quality product that will enhance the quality and speed of work. Price of these model isn’t affordable at all, but it is certainly justified and anyone who it’s eager to achieve maximum results, regardless of whether it used for the work or hobby, will not think twice.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2009.):
Wacom Intuos3 A4 538€
Wacom Intuos3 A5 380€
Wacom Intuos3 A5 Wide 480€