субота, 11. април 2009.

Olympus Mju 7000


Novi model Olympus Mju serije koji u dosta kompaktnom kućištu donosi pregršt opcija uz 7x optički zum i dvostruku stabilizaciju slike. Pored standardnog Face Tracking-a podržava i Smile Shot ali i pravljenje panorame na samom aparatu. Odličan kvalitet slika govori sam za sebe i najbolje preporučuje ovaj model.

Olympus Mju serija kompaktnih digitalnih aparata je prilično poznata zbog kombinacije odličnih performansi i modernog, kompaktnog dizajna. Model 7000 ne spada baš u najmanje modele na tržištu iako jeste dosta mali, ali nastavlja tradiciju Mjua na najbolji način. Iako je najveća razlika između modela u broju megapiksela, što naravno i ne znači obavezno bolje fotografije, Olympus se potrudio da ovaj model i dodatno učini zanimljivim, što je kako se čini i uspeo. Ovaj aparat je namenjen korisnicima koji su stalno u pokretu zbog čega im odgovara kompaktni aparat koji ume da napravi itekako dobre slike.

Olympus Mju 7000 sa prednje i bočne strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada
  • 12 megapiksela, dvostruka optička stabilizacija slike i 7x optički zum
  • Odličan veliki 3" LCD ekran
  • Face Tracking, Smile Shot
  • Vrlo dobar kvalitet fotografija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Olympus Mju 7000
  • Rezolucija: 12 megapiksela, 1/2.33" (3968 x 2976 piksela)
  • Objektiv: ISO 64-1600 (Auto, High Auto), Optički zum 7x, f/3.5-5.3, 6.6 (W)–46.2 (T) mm (37-260mm 35mm ekv.)
  • Memorija: 16MB interno, xD i micro SD memorijske kartice
  • Baterije: LI-42B 740mAh lithium ion
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 3" LCD HyperCrystalTM II (230.000 px)
  • Video: Maksimalno 640 x 480 @ 30fps
  • Dimenzije: 96.4x55.9x25.3mm
  • Težina: 132g bez baterije i kartice

Olympus Mju 7000

Aparat sa testa je kombinacije srebrne i crne boje (u ponudi postoje još plava i crna varijanta), izrađen od metala i plastike tako da se dobija odličan spoj čvrstine i težine. Kada se drži u ruci, deluje veoma robustno i ne verujemo da će bilo ko naći neku zamerku. Probali smo i malo jače da ga pritisnemo, međutim nema krckanja niti ulegnuća materijala. Sa prednje strane se nalazi prilično dobar objektiv sa čak 7x optičkim zumom što je dosta dobra stvar za ovako mali aparat, dobro sakriveni mikrofon i blic. Ovakav zum ne bi bio toliko praktičan da nema stabilizacije slike, a ovaj model ima dvostruku, optički i softversku, što u kombinaciji utiče da se eliminišu zamućene slike usled drmanja ruke ili dužeg vremena ekspozicije. Objektiv pokriva od 37-260mm po 35mm ekv. što je odlično za prosečne potrebe odnosno neku turističku namenu.

Olympus Mju 7000 sa zadnje i bočne strane

Sa gornje strane aparata se nalazii samo mali metalni Power taster i okidač, dok su zum tasteri pomereni na zadnju stranu. Pored velikog 3" LCD ekrana, nema baš puno preostalog mesta, ali ipak dovoljno da se smeste sve potrebne kontrole u vidu jednog Mode točkića (Intelligent Auto, Program Auto, Sensor-Shift Image Stabilization, Beauty Mode, Scene Modes i Movie), četvorosmernog tastera sa Ok/Function potvrdom u sredini i četiri dodatna tastera. Svi tasteri su oštrih ivica i od providne plastike dok su funkcije naštampane ispod njih. Postoji ukupno 15 Scene modova, što pokriva one najčešće korišćene, mada realno, većina korisnika najčešće koristi Auto i prepušta aparatu da sve sam podesi. Fokusiranje se vrši u više režima: iESP Auto, Spot AF i Face Detection AF, a nama je bila interesantna opcija u kojoj aparat sam okida onda kada detektuje sliku u kadru.

Olympus Mju 7000 sa gornje i zadnje strane, tasteri

Aparat ima ugrađenih 16MB interne memorije a za zapis koristi xD i MicroSD kartice. Od zgodnih dodataka ćemo pomenuti mogućnost pravljenja panorame (pomoću dodatnog Olympus sofvera ali i direktno u aparatu), Beauty mod za portrete koji daje malo nežniju sliku i prirodnije boje. Slike se mogu editovati u Playback režimu direktno na aparatu što se u nekim slučajevima može pokazati vrlo praktično. Meni je dosta jednostavan i dobro organizovan tako da će i oni bez iskustva vrlo lako pronaći sve opcije. Neki režimi slikanja pre uključivanja imaju i malu animaciju koja izgleda zanimljivo prvih par puta, a onda počinje da malo ide na živce. Nama se dosta dopalo to što recimo kompenzacija ekspozicije ima pri promeni vrednosti na ekranu prikazuje kako to utiče na fotografiju, pa se ovako mnogo može i naučiti.

Rezime

Performanse kamere su odlične, nismo primetili nikakve probleme niti imamo nekih specijalnih zamerki, čak ni u situacijama tradicionalno nezgodnim za slikanje kao što je to recimo nedostatak svetla kada Mju 7000 uspeva da izoštri dovoljno brzo i bez mnogo šuma na višim ISO vrednostima. Generalno, Mju 7000 predstavlja odličan aparat prilično dobrih mogućnosti sa rezultatima koji će obradovati ljubitelje fotografije.

Conclusion

Camera performances are excellent, we didn’t notice any problems, nor we have any objections, even in a situation traditionally negative for taking pictures such as those with low light when Mju 7000 succeeds to sharpen the image incredibly fast and without many noises on higher ISO values. Generally, Mju 7000 represents great device with rather good options with results that will make happy photography fans.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2009.): 286€

1 comments:

Анониман је рекао...

[p]You will find just a few women, who get their Hermes handbags directly from the designer each [url=http://www.fashionhermesbagsuk.co.uk]hermes bags birkin on sale[/url] year . There are two main reasons why this brand is probably the top selling bags ever . But let's say you cannot get online? There are some [url=http://www.springhermeshandbags.co.uk]hermes handbags sale online[/url] local stores that sell Hermes purses and Hermes bags . But I understand their feelings of being exclusive and alluring cause most romantic love stories are acted by belle . Yet, there are only a few that actually write a bag along with your option [url=http://www.fashionhermesbagsuk.co.uk]hermes bags[/url] designs . With [url=http://www.springhermeshandbags.co.uk]hermes handbags outlet[/url] classic Mulberry style, the three designs feature respective distinction . ( Give some thought to The american idol show and also just how men and women prefer a common vocalist) The business [url=http://www.springhermeshandbags.co.uk]Hermes handbags UK [/url] have to research the things internet marketing they should be presenting the clientele . They announced [url=http://www.fashionhermesbagsuk.co.uk]discount hermes bags[/url] a new product which should be classified as Kelly series . Many [url=http://www.fashionhermesbagsuk.co.uk]discount hermes bags kelly[/url] counterfeiters when manufacturing the phony handbags use common steel.[/p]