уторак, 10. март 2009.

Wacom Intuos3 A4, A5 i A5 Wide


Tri modela Intuos3 grafičkih tabli kompanije Wacom nude vrhunski kvalitet i performanse. Instalacija i podešavanje su dosta pojednostavljeni, a mogućnosti ima na pretek i za najzahtevnije korisnike. Visoka osetljivost table će omogućiti da se postignu izuzetno dobri rezultati, što će podjednako biti dobro i za profesionalce i za one koji traže tablu za svoj hobi.

Wacom Intuos3 serija grafičkih tabli je po ceni i kvalitetu u samom vrhu ponude i sigurno je da će profesionalci i svi koji traže najkvalitetnije rešenje prvo pogledati ove modele. Na testu su se našle table u tri veličine, A4, A5 i A5 Wide. U zavisnosti od konkretnih potreba i namena, korisnici će odabrati model odgovarajuće veličine, što je ujedno i jedina razlika. Treba dodati da A4 model dolazi i sa dodatnim optičkim mišem koji i celo pakovanje čini zanimljivijim. Ono što možemo reći unapred pošto smo već i testirali neke od Inutos3 modela, je da Wacom stvarno predstavlja nezaobilaznu stanicu kada su profi grafičke table u pitanju i da među profesionalcima teško ima nekoga ko nije čuo za njih (ukoliko ih nekim čudom već i nema).

Wacom Intuos3 A4 sa olovkom i mišem, A5 i A5 Wide

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna izrada
  • Jednostavna instalacije i podešavanje
  • ExpressKeys i TouchStrip
  • Tool ID podešavanje olovaka
  • Visoka osetljivost

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Wacom Intuos3 A4, A5 i A5 Wide
  • Dimenzije table: 440x340x14 mm (A4), 345x262x13 mm (A5), 418x262x14 mm (A5 Wide)
  • Težina: 1.8Kg (A4), 1Kg (A5), 1.4Kg (A5 Wide)
  • Rezolucija: 5080 lpi
  • Osetljivost na pritisak: tabla razlikuje 1024 nivoa pritiska
  • Dodatno: tilt ± 60°
  • Intefejs: USB

Wacom Intuos3 A4, A5 i A5 Wide

Svi Wacom tableti su prepoznatljivog dizajna, napravljeni od tamno sive plastike mat završne obrade koja je stvarno vrhunskog kvaliteta i nigde ne škripi i ne krcka, čak i kada se malo jače pritisne šakom. Iako na prvi pogled table de deluju previše atraktivno, pre bi rekli čak i minimalistički, izgledaju i dalje dosta bolje od većine modela koje smo videli, pa će i oni kojima je vizuelni utisak bitan biti i više nego zadovoljni. Sva tri modela izgledaju identično, naravno uz različite dimenzije samih tabli i aktivne površine. Treba znati da ove table nisu baš tako male i da treba dobro razmisliti o tome koliko prostor na stolu zahtevaju. Bilo bi dosta dobro da u pakovanju dolaze plastična postolja kojima bi se table mogle držati vertikalno, kao što je to recimo slučaj sa nekim skenerima.

Wacom Intuos3 A4

U pakovanju pored tabli dolaze i po jedna Grip Pen olovka (sa dva dodatna vrha) sa postoljem, diskovi sa drajverima i Corel Painter Essentials2 softver. Kao što smo već i rekli, jedino model A4 dolazi i sa mišem (optički senzor, 5 tastera). Olovke su dosta dobre, sa gumenim rukohvatom i dva tastera, i vrhom koji ima funkciju gumice, ali se može i posebno podešavati. Ono što je bitno, olovke su bežične i rade bez baterija, a Tool ID opcija omogućava da svaku olovku posebno podesite i to pojedinačno za programe koje koristite. Sa obe strane table stoje po četiri ExpressKey tastera koji se mogu takođe vrlo detaljno programirati, čak i makro kombinacijama tastera, za različite aplikacije naravno. Sa obe strane stoje i dve TouchStrip trake osetljive na dodir koje mogu imati funkciju zuma (funkcionišu kao i touchpad na laptopu).

Wacom Intuos3 A5 i A5 Wide

Svi modeli dele specifikacije, pa su tako u pitanju površine koje razlikuju 1024 nivoa pritiska, osetljivosti su 5080 lpi (lines per inch) i mogu reagovati na nagibe olovke od po 60 stepeni. Ovo sve znači da se u zavisnosti od jačine pritiska i nagiba olovke dobiti i drugačija debljina linije, što za rezultat ima mnogo bolju kontrolu nad onim što se radi. Treba znati da će se prepoznati i rotacija određenih olovaka, što će samo i dodatno doprineti ionako visokom nivou funkcionalnosti. Nešto što sve table imaju je i apsolutno pozicioniranje koje je izuzetno korisno, a znači da radna površina u potpunosti pokriva ekran monitora, pa neće biti potrebno da se diže i pomera olovka sa papira da bi se došlo do neke udaljene tačke. Za vezu sa računarom se koristi USB interfejs, a ceo postupak je plug and play i potrebno je svega par minuta da se završi instalacija.

Rezime

Iskustva sa Wacom Intuos3 tablama su stvarno izuzetno dobra, od lakoće instalacije drajvera i softvera, prilično inuitivnog podešavanja i navikavanja na interfejs pa do rezultata koji su najblaže rečeno sjajni. Ako ste do sada koristili neku tablu za crtanje namenjenu početnicima, sa Intuos3 modelom ćete bukvalno progledati, a ako ste koristili neku napredniju tablu, teško da ćete uspeti da pronađete nešto što Intuos3 modeli ne rade bolje. Nije lako sakriti oduševljenje ovako kvalitetnim proizvodom koji će unaprediti kvalitet ali i brzinu rada. Cena ovih modela nije baš mala, ali je svakako opravdana i kome god je stalo da postigne maksimalne rezultate, bez obzira da li je u pitanju posao ili hobi, neće se dugo razmišljati.

Conclusion

Experiences with Wacom Intuos 3 speakers are very good, the easiness of driver and software installations, quite intuitive settings and getting accustom to interface and to results which are excellent. If you were using some drawing table for entry-level users, with Intuos 3 model you will be more than satisfied, and if you use a more advanced model, it is very hard to find something that Intuos3 models do not work better. It is not easy to hide our fascination with such high quality product that will enhance the quality and speed of work. Price of these model isn’t affordable at all, but it is certainly justified and anyone who it’s eager to achieve maximum results, regardless of whether it used for the work or hobby, will not think twice.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2009.):
Wacom Intuos3 A4 538€
Wacom Intuos3 A5 380€
Wacom Intuos3 A5 Wide 480€