четвртак, 5. март 2009.

Samsung SyncMaster 2333SW


Vrlo atraktivan monitor glossy crnog finiša i providne plastike ispod donje ivice. Iako će verovatno stalno biti umrljan otiscima prstiju, to ne smeta da dobije maksimalne ocene za dizajn. Kvalitet slike je takođe veoma dobar i nismo imali nikakvih većih zamerki. Puna HD rezolucija na dijagonali od 23" će sigurno privući pažnju.

Novi model Samsung monitora je pred nama, a jedan od najzanimljivijih modela se i našao na testu. Do sada smo navikli da Full HD rezoluciju odnosno 1920x1080 piksela očekujemo samo od monitora dijagonale 24" i većih, ali počeli su da se pojavljuju i monitori manje dijagonale sa podrškom za ovu rezoluciju. Sa 23" dijagonale, model 2333SW zauzima dovoljno manje prostora od 24" modela da će biti veoma interesantan korisnicima koji nemaju baš puno prostora na raspolaganju za monitor, a ipak bi voleli da uživaju u slici maksimalne rezolucije.

Samsung SyncMaster 2333SW sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn, kvalitet izrade
  • DVI interfejs
  • Jednostavan meni sa dovoljno opcija i za zahtevnije
  • Odlična slika praktično bez većih zamerki

Utisak kvare

  • Postoji samo tilt podešavanje

Specifikacija

Samsung SyncMaster 2333SW
  • Dijagonala: 23" Wide 16:9
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1 (20000:1 dinamički kontrast)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub, DVI

Samsung SyncMaster 2333SW

Kao i svi noviji Samsung monitori, i model 2333SW dolazi u prepoznatljivom black glossy finišu, stim što je ispod ekrana plastika providne boje što sve zajedno izgleda izuzetno atraktivno. Na stranu što se na ovako fino ispoliranu plastiku vrlo lako lepi prašina i otisci prstiju, ne može se poreći da izgleda neuporedivo atraktivnije od monitora od obične mat crne plastike. Postolje je kružnog oblika i dovoljno velike površine da monitoru pruža maksimalnu stabilnostu (ne klima se recimo kada se pritiskaju tasteri sa bočne strane), ali na žalost omogućava smo tilt podešavanje ugla nagiba. Šteta je što ovako atraktivan i kvalitetan monitor nije dobio ergonomsku podršku. Kao dodatak ionako atraktivnom dizajnu, plava Power dioda je sakrivena ispod ekrana, na samoj sredini iznad providne plastike na kojoj će se reflektovati odsjaj, što izgleda vrlo lepo.

Samsung SyncMaster 2333SW sa bočne strane, tasteri menija, postolje i konektori

Sa zadnje strane pored konektora za napajanje stoje i analogni D-Sub i digitalni DVI konektori. Tasteri menija se nalaze sa desne bočne strane monitora, ima ih ukupno šest i dosta su dobrog kvaliteta (plitki i laki za korišćenje). Meni je grafički, dovoljno veliki i vrlo zgodan za korišćenje. Svi koji su koristili neku generaciju Samsung monitora će se naći u poznatom okruženju, dok će ostali za par sati sigurno već ovladati brojnim, ali u suštini jednostavnim opcijama. Pomenućemo MagicBright (Custom, Text, Internet, Game, Sport, Movie, Dynamic), MagicColor (Full, Intelingent), ColorTone (Cool, Normal, Warm, Custom), Color Control, Color Effect (Grayscale, Green, Aqua, Sepia) i Gama setovanje sa 3 moda. Ovo predstavlja i više nego dovoljno opcija da se slika dotera da odgovara svakoj nameni, a treba napomenuti da se po našem mišljenju najbolji rezultati dobijaju kada se samo doteraju Brightness i Contrast u odnosu na fabrička podešavanja.

Rezime

Slika koju monitor prikazuje je izuzetno oštra i vrlo lepih boja, odličnog i vrlo ravnomernog osvetljenja. Uglovi vidljivosti su prilično dobri, ne najbolji koje smo videli ali sasvim solidni. Uz odziv od 5ms, multimedija i igre će izgledati sjajno, i praktično je nemoguće primetiti bilo kakve efekte koji se javljaju kao posledica spore brzine odziva panela. Nijanse sive boje su solidne, bez primećenih nepravilnosti, a na crnoj podlozi nema ni probijanja osvetljenja uz ivice ekrana. Generalno, slika nam se veoma dopala i mislimo da ga definitivno treba uzeti u obzir kada se bude kupovao novi monitor.

Conclusion

Pictures that monitor displays are extremely sharp with very fine colors and excellent and well distributed illumination. Viewing angles are pretty good, not the best that we have seen but quite solid. With 5ms response time, multimedia and games will look great, and it has practically impossible noted any effects which is reportedly as a result of slow speed panel’s response time. Nuances of gray color are solid, without any irregularities and, onto black background there is no breaking lighting with display’s edge. Generally, the picture suit us and we think that it is definitely should be taken into account when buying new monitor.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2009.): 240€