понедељак, 2. март 2009.

Razer Arctosa


Vrlo zanimljiva tastatura kompanije Razer koja pored minimalističkog dizajn nudi neke vrlo praktične stvari. Smanjena latencija i povećana brzina odziva će odgovarati igračima baš kao i zaštita WASD tastera od zaglavljivanja kada se više njih istovremeno pritisne. Mogućnost da se svi tasteri programiraju i to sa makro kombinacijama i to u 10 profila se može pokazati veoma korisnim.

Razer je dobro poznata kompanija koja proizvodi periferije isključivo namenjene igračima. Od nedavno se i kod nas mogu kupiti neki od zanimljivih proizvoda ovog proizvođača, a mi smo videli već par modela miševa koji su stvarno izuzetnih performansi. Posle miševa koji su dobili imena po vrstama zmija, vreme je za gejming tastature koje su nazvane po vrstama paukova. Prvi model koji smo testirali je Arctosa, vrlo jednostavan i krajnje konfigurabilan, u Black Edition izdanju koji će se sigurno dopasti svima koji vole crnu boju. Ova tastatura nema nešto mnogo atraktivnih detalja, ali će mogućnostima zaseniti mnoge vizuelno atraktivnije modele.

Razer Arctosa

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada, minimalistički dizajn
  • Dodatni multimedijalni tasteri
  • Minimalna latencija, maksimalno brz odziv
  • Mogućnost programiranja svih tastera, makro kombinacije, 10 profila

Utisak kvare

  • Glossy plastika sa gornje strane skuplja otiske prstiju

Specifikacija

Razer Arctosa
  • Interfejs: USB 2.0
  • Tasteri: Hyperesponse, Ultrapolling/1ms odziva
  • Dodatno: Svi tasteri su programibilni (podešavana makroa), 10 profila
  • Dimenzije: 470x222x20 mm (sa naslonom za šake)

Razer Arctosa

Tastatura je na prvi pogled vrlo sličnih dimenzija kao i regularne tastature, sa dodatkom naslona za šake koji je pomalo oštrih linija, sa velikim Razer logom na sredini. Ovaj naslon se može skinuti, a nama se definitino više dopada kada je namešten, stim što je mogao biti napravljen i od nekog drugog materijala, a ne obične mat plastike. Cela tastatura je crne boje, i izgleda prilično atraktivno ali i minimalističkog dizajna istovremeno. Ono što nam se ne dopada je to da je gornja maska od glossy plastike, što znači da će tastatura sigurno uvek biti puna otisaka prstiju. Iako glossy plastika dodaje na atraktivnosti, mislimo da se ipak ne isplati zbog toga što će non stop morati da se briše ukoliko želite da bude čista. Jedino što se na prvi pogled uočava su nešto drugačije oznake dioda za Caps, Scroll i Num lock tastere, kao i multimedijalni Touch tasteri koji na žalost nemaju pozadinsko osvetljenje (Volume Up, Down, Mute, Play/Pause, Stop, Back i Skip).

Razer Arctosa tasteri

Tasteri su standardnog rasporeda, relativno plitkog hoda i dosta tihi, bez nekih posebnih detalja, ali smo primetili da je gornja površina tastera od mat plastike koja se odlično lepi za prste, i daje vrlo prijatan osećaj pri kucanju. Za povezivanje sa računarom se koristi USB interfejs, a treba znati da tastatura ima Ultrapooling 1000Hz odnosno odziv od 1ms što znači da će vreme reakcije biti svedeno na apsolutni minimum. Razer je ovo nazvao Hyperesponce što znači da je latencija manja a brzina reakcije veća u odnosu na klasične tastature. Igrači sigurno znaju da kada na klasičnoj tastaturi pritisnu istovremeno više tastera može doći do blokade, što je Razer rešio anti-ghosting zaštitom WASD tastera, pa to nikako neće biti problem. Ono što je karakteristično za ovu tastaturu je da programom koji dolazi uz nju možete programirati sve tastere, i to u 10 različitih profila (zasebno za igre koje igrate), a to uključuje i makro kombinacije. Dodatno, postoji i poseban Gaming mode kada se Windows key, inače odgovoran za izlazak iz igre i prelazak na desktop, deaktivira.

Rezime

Razer Arctosa tastatura je istovremeno veoma jednostavna (bar gledano spolja) ali i prilagođena hard kor igračima koji zahtevaju da mnogo toga bude prilagođeno njihovim potrebama. Razer je pažljivo notirao ove potrebe i implementirao ih u ovu vrlo kvalitetnu tastaturu koja bez dileme zaslužuje da se nađe na stolu pasioniranih igrača.

Conclusion

Razer Arctosa keyboard is simple and adapted to hard-core gamers who demand many things to be adjusted to suit them. Razer addressed all those needs and implemented them into this high quality keyboard. Overall, this keyboard deserves to be used by passionate gamers.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2009.): 65€