понедељак, 2. март 2009.

Cooler Master Storm Sniper


Novi brand poznatog Cooler Mastera se zove Storm i namenjen je igračima i hardverskim entuzijastima, a prvi proizvod je kućište Sniper. Ovo kućište teško da može proći nezapaženo, a i ne bi bilo dobro pošto je u pitanju jedno od najzanimljivijih modela koje smo testirali u poslednje vreme.

Cooler Master nije potrebno posebno predstavljati pošto je kompanija dovoljno dugo prisutna na tržištu kao jedan od lidera kada su u pitanju kvalitetna kućišta i rešenja za hlađenje sistema. Od nedavno, predstavljen je jedan zaseban brend, CM Storm koji je zadužen za ultimativne igračke komponente. Prva stvar koju smo testirali je novo kućište jednostavnog imana: Sniper. Ime nije tu slučajno, ono treba da sa jedne strane asocira na igre, dok se druge strane objašnjava military stil kućišta koje izgleda kao da je zalutalo sa nekog bojnog polja.

Cooler Master Storm Sniper sa bočne i prednje strane, konektori na vrhu

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna izrada
  • Atraktivan dizajn
  • Vrlo efikasno i tiho hlađenje
  • Tool free dizajn

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Cooler Master Storm Sniper
  • Format: Midi Tower
  • Uređaji: 5x 5.25" eksterno (mogućnost konvertovanja jednog u eksterni 3.5"), 5x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: 1x200mm Blue LED (500 - 1000rpm, 17 - 23 dBA)
  • Pozadi: 1x120mm (1200rpm, 17 dBA), mogu se instalirati 80mm ili 90mm
  • Gore: 1x200mm Blue LED (500 - 1000rpm, 17 - 23 dBA), može se instalirati 120mm ili radijator vodenog hlađenja
  • Bočno (opciono): 1x200mm ili 2x120mm
  • Dole (opciono): 1x140mm
  • Dodatno: 4x USB, 2x audio, FireWire i eSATA konektori, kontrola obrtaja ventilatora i jačine LED osvetljenja
  • Dimenzije: 566.6x254.6x551 mm
  • Težina: 10.6 Kg

Cooler Master Storm Sniper

Iako se možda sa slika i ne stiče takav utisak, dimenzije kućišta su impresivne, i ono će zahtevati dosta prostora pogotovo što je nešto veće širine od standardnih kućišta. Celo kućište je crne boje, napravljeno od kombinacije čeličnog lima, plastike i mesh rešetke. Spolja, sve površine su plastificirane, a ova završna obrada znači da nigde neće ostajati otisci prstiju, što je nešto što pozdravljamo. Sa donje strane kućišta se montiraju četiri gumene stope koje će ublažiti vibracije i buku. Prvo što se primećuje su konektori koji su smešteni sa gornje strane, a to su četiri USB, po jedan FireWire i eSATA i dva audio priključka. Tu su i veliki Power taster, dosta mali reset i jedan veliki potenciometar kojim se reguliše brzina obrtaja ventilatora koji su na njega povezani (bez obzira da li su oni sa promenljivim brojem obrtaja). Taster u centru potenciometra pali i gasi LED svetle ventilatora.

Cooler Master Storm Sniper sa bočnih i zadnje strane, unutrašnjost kućišta

Sa prednje strane, kućište izgleda vrlo jednostavno i praktično celom površinom je mesh materijal koji omogućava dobru cirkulaciju vazduha. Pozadi vidimo da postoje otvori za sistem vodenog hlađenja, Napajanje stoji na dnu kućišta, a od zanimljivosti vidimo da pored standardnih 7 slotova za proširenje postoji i jedan koji je postavljen iznad njih i pod uglom od 90 stepeni. Sve kartice se inače fiskiraju plastičnim držačima i nema potrebe za šrafljenjem. Bočne stranice su malo izbačene ka spolja, što daje i dodatnog prostora inako prostranom kućištu, a stranica koja se skida da bi se pristupilo unutrašnjosti je sa mesh površinom što omogućava i dodatnu cirkulaciju vazduha. Da bi se skinula ova bočna stranica, potrebno je samo skinuti dva thumbscrew šrafa koji se odvrću prstima. Kada se pogleda unutrašnja strana bočne stranice, vidimo da ima mesta za jedan 200mm ili dva 120mm ventilatora, kao dodatna opcija hlađenja.

Cooler Master Storm Sniper detaljnije unutra

Unutrašnjost kućišta otkriva i ostale opcije za hlađenje, pozadi je montiran 120mm ventilator sa plavim LED svetlom, a moguće ga je po potrebi menjati sa 80mm ili 90mm modelima. Na vrhu se nalazi veliki 200mm ventilator koji se može zameniti 120mm modelom ili radijatorom vodenoh hlađenja. Na dnu kućišta se nalazi filter i ram za 140m ventilator, do se ispred hard diskova, napred nalazi još jedan 200mm ventilator sa plavim LED svetlom i filterom za prašinu. Ovo je i više nego dovoljno opcija za hlađenje za bilo koju konfiguraciju, i to zaista bilo kakvu bez obzira na količinu toplote koju emituju komponente. Svi uređaji se instaliraju bez upotrebe šrafova i šrafcigera, 5.25" kojih može stati 5 se lako fiksiraju mehanizmom sa oprugom koji smo već videli ranije, a 3.5" hard diskovi koji su postavljeni pod uglom od 90 stepeni, se postavljaju u plastične nosače i vrlo lako instaliraju.

Rezime

Ovo kućište nudi mnogo toga, dosta unutrašnjeg prostora, potpuni tool free dizajn, dosta opcija za hlađenje, kontrolu broja obrtaja ventilatora i veoma atraktivan dizajn. To bi trebalo da bude sasvim dovoljno za najtopliju preporuku, a kao jedina uslovno rečeno mana, je činjenica da iako mesh površina omogućava vazduhu da prođe, isto važi i za prašinu, pa ko ima problem sa običnim kućištem, dobro bi trebao da razmisli. Sve ostalo zaslužuje najviše ocene i mislimo da je CM Storm Sniper pogodio pravo u centar.

Conclusion

This casing offers many things with lots of inner space, tool free design, many cooling options, fan revolution control, and attractive design above all. It should be enough for recommendation and the only shortcoming here is the fact dust finds its way to go through, so if you are one of those who have issues with standard casing, you should think twice. Everything else is beyond reproach and it is our opinion CM Storm Sniper scores a bull’s eye.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2009.): 130€