петак, 20. фебруар 2009.

Wacom Intuos3 A3 Wide


Fantastična tabla za crtanje koja je namenjena profesionalcima i svima koji traže maksimalne performanse. Velika površina za rad, 1024 nivoa pritiska, tilt od 60 stepeni su samo neke od osobina ovog modela koji će itekako puno značiti. Intuos3 zaslužuje maksimalne pohvale.

Wacom je jedno od najpoznatijih imena kada pričamo o grafičkim tablama ili tabletima, a Intuos3 je jedan od omiljenih alata profesionalaca i to nije slučajno. Mi smo na test dobili model A3 Wide koji će biti vrlo interesantan za one kojima je potrebna 16:10 radna površina. Kvalitet i opcije koje ovaj tablet nudi su impresivne i postaje jasno zašto Wacom ima ovako zavidnu reputaciju. Cena ovakvog tableta je potpuno opravdana pošto će ga kupovati oni kojima i služi da zarade novac, te predstavlja dobru investiciju u svakom pogledu.

Wacom Intuos3 A3 Wide

Ključne karakteristike

  • Velika površina formata 16:10
  • 1024 nivoa pritiska, tilt ± 60°
  • Izuzetan kvalitet
  • 8 dodatnih tasterai dve trake osetljive na dodir
  • Odlična olovka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Wacom Intuos3 A3 Wide
  • Dimenzije table: 622x429x36 mm, aktivna površina 304.8x487.6 mm
  • Težina: 3Kg
  • Rezolucija: 5080 lpi
  • Osetljivost na pritisak: tabla razlikuje 1024 nivoa pritiska
  • Dodatno: tilt ± 60°
  • Intefejs: USB

Wacom Intuos3 A3 Wide

Intuos3 je napravljen od veoma kvalitetne plastike sive boje i mat završne obrade koja nigde ne krcka ili škripi kada se jače pritisne. Prvo što će svi uočiti su dimenzije koje su zaista impozantne, 622x429x36 mm celog tableta i 304.8x487.6 mm aktivne površine. Dodajmo i da je težina 3Kg što znači da treba imati dovoljno veliki sto da ova tabla može normalno stati pošto ne verujemo da će se često pomerati. Vrlo je jednostavnog dizajna, sa donjim delom koji je zakošen tako da ruka neće udarati u ivicu. Sa obe strane površine za crtanje se nalaze po četiri tastera (ExpressKeys) i po jedna površina osetljiva na dodir (Touch Strip). Sve kontrole se mogu dosta detaljno programirati iz pratećeg softvera, tako da svaki program koji koristite dobije svoje funkcije kojima pristupate, a nama je najpraktičnije bilo to što se Touch Strip površina može podesiti tako da radi kao zum i rotiranje objekata.

Wacom Intuos3 A3 Wide

Rezolucija tableta je 5080 lpi (Lines Per Inch) a razlikuje 1024 nivoa pritiska, što znači da će linije biti vrlo precizne i da će njihova debljina zavisiti od jačine pritiska. To nije sve pošto će tabla razlikovati i ugao nagiba olovke u odnosu na radnu površinu od -60 do +60 stepeni, te će i to uticati na izgled linije. Olovka je standardna Grip Pen sa gumiranim hvatom koji je dosta udoban za duži rad. Ima na sebi dva tastera, a vrh i zadnji deo detektuju pritisak. Nije potrebno brinuti o baterijama pošto ih olovka ne koristi, a dodaćemo da postoji i čitav niz različitih olovaka ovog proizvođača koje su potpuno kompatibilne sa ovom tablom. Ne samo to, već Tool ID opcija daje mogućnost da svaka olovka ima svoja zasebna podešavanja za svaki od programa koji se koriste. Povezivanje na računar se obavlja 2.5m dugačkim USB kablom, a posle instalacije drajvera je potrebno konfigurisati tablu prema sopstvenim preferencama.

Rezime

Rad sa ovim tabletom je bio pravo uživanje pošto se teško može desiti da talenat bude ograničen na bilo koji način. Verujemo da profesionalcima neće trebati puno vremena da se odluče za ovaj model, i na taj način investiraju u sebe. Intuos3 zaslužuje sve pohvale i preporuke, i treba videti kako to u praksi lepo radi da bi se poverovalo.

Conclusion

Working with this tablet was a real pleasure because it is hard that talent could be limited in any way. We believe professional persons will decide to have this model so they could invest to them selves. Intuos3 deserve all the praise and recommendation for its smooth work.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2009.): 710€