среда, 25. фебруар 2009.

Verbatim MediaStation Pro


Nismo očekivali da Verbatim ponudi ovakav uređaj, ali to ne znači da se nismo pozitivno iznenenadili. Sa podrškom za LAN i WiFi, mogućnost da radi praktično kao fajl server i čitavim nizom podržanih formata, MediaStation Pro deluje kao sjajan izbor za sve one koji žele da što efikasnije spoje računar i televizor.

Verbatim koji nam je najpoznatiji po optičkim medijima se oprobao i u sve popularnijoj kategoriji multimedijalnih mrežnih hard diskova. Ovakvi uređaji su dosta popularni pošto je sve veći broj korisnika koji žele na što jednostavniji način da proslede multimedijalne sadržaje sa svog računara na ekran televizora. Kako se sa jedne strane povezuje na računar putem LAN ili WiFi interfejsa, a sa druge na televizor preko nekog od brojnih podržanih konekcija, ovako nešto može vrlo efikasno zameniti vrlo popularne HTPC računare. Verbatim je ponudio model kapaciteta 500GB što nije ništa puno u odnosu na današnje standarde, ali jeste minimum kada se imaju u vidu filmovi visoke rezolucije i velike muzičke kolekcije.

Verbatim MediaStation Pro sa daljinskim i pratećom opremom

Ključne karakteristike

  • LAN i WiFi interfejs
  • Podrška za veliki broj video i audio formata
  • HDMI i S/PDIF konekcije
  • Dosta dobra cena

Utisak kvare

  • Podešavanje i instalacija se može učiniti komplikovanim za manje vešte korisnike

Specifikacija

Verbatim MediaStation Pro
  • Interfejs: LAN (10/100Mbps), WiFi 802.11g
  • Video konektori: Komponentni, S-video, HDMI,
  • Audio konektori: Stereo audio, S/PDIF koaksijalni i optički
  • Dodatno: 2x USB 2.0, daljinski upravljač
  • Podržani video formati: MPEG 1,2,4/MP4/divx 3,4,5,6 (AVI)/HD-MPEG2/SD-MPEG2/XviD (osim GMC, Qpel opcija)/WMV9 (WMV)/TS/TP/TRP/ISO/IFO/VOB
  • Podržani audio formati: MP3/WMA/WAV/OGG Vorbis/AAC
  • Podržani ostali formati: JPG/JPEG/PNG/BMP
  • Dimenzije: 48 x 150 x 210 mm
  • Težina: 1.3Kg
  • Kapacitet: 500GB

Verbatim MediaStation Pro

Spolja gledano, MediaStation Pro izgleda kao model eksternog hard diska (što u svojoj osnovi i jeste, na kraju krajeva), stim što ga odaju tasteri za kontrolu reprodukcije sa prednje strane, ali i antena za WiFi konekciju. Napravljen je od crne plastike, sa prednjim delom koji je glossy završnice. U pakovanju dolazi i malo plastično postolje, pa se može postaviti da stoji vertikalno i horizontalno. Sa prednje strane su u masku uklopljene i statusne diode, Power, Net i HDD. Sa zadnje strane se pored konektora za napajanje (adapter dolazi u pakovanju) nalaze i stereo audio i S/PDIF optički i koaksijalni audio konektori i S-video, komponentni i kompozitni (zasebni kabl-adapter dolazi u pakovanju) i HDMI video konektori. Tu su i dva USB porta koja mogu poslužiti da na celu mrežu vežete još dva eksterna diska ili recimo flash disk, čitač kartica i slično.

Verbatim MediaStation Pro sa prednje strane, konektori pozadi

MediaStation Pro podržava zaista veliki broj aktuelnih video formata, a kako se firmware uređaja može upgrade-ovati treba očekivati i podršku za formate koje eventualno neće pročitati. Ista priča važi i za zvučne formate, stim što recimo nisu podržani lossless audio formati i AAC, što opet ne verujemo da će predstavljati neki veliki problem. Oni koji vole da gledaju DivX filmove treba da znaju da su titlovi podržani i da se može menjati pozicija, veličina i boja. Ako se povezuje na neki noviji LCD televizor, može se odabrati odgovarajuća izlazna rezolucija 480p, 720p, 1080i ili 1080p, dok su komponentni i S-video konektori tu ako se povezuje na neki stariji CRT model televizora. Interfejs je grafički i u suštini dosta jednostavan, no kako uputstvo nije baš detaljno, verujemo da će manje veštim korisnicima trebati malo vremena da ovladaju kontrolama.

Rezime

Najviše nam se dopalo to što je potrebno bukvalno par minuta da se MediaStation Pro poveže na kućnu mrežu (preko LAN ili WiFi interfejsa) i posle toga odmah možete početi da puštate multimediju na svoj televizor. Pored ove uloge, ovaj uređaj je praktično i mrežni hard disk kapaciteta 500GB, što znači da će biti od koristi i kada se ne gledaju filmovi pošto se lako podešava i mogu ga koristiti svi u mreži za backup i ćuvanje podataka. Sa HDMI video i S/PDIF optičkim konektorim, obezbeđena je podrška za video maksimalne rezolucije i digitalni 5.1 zvuk. Iskustvo u korišćenju ovog mrežnog multimedijalnog diska je vrlo pozitivno, a Verbatim je svakako uspeo da nas vrlo lepo iznenadi.

Conclusion

Thing we liked the most is the fact it takes only few minutes to connect MediaStation Pro to home network (over LAN or Wi-Fi interface) and after that you can watch multimedia contents on your TV set. In addition to this, MediaStation Pro device can serve you as a 500GB capacity network hard drive which means you could use it when you don’t want to watch movies too, because the setup up is very easy and it can be used by everyone on the network for backup and data storage. HDMI video and S/PDIF optical connectors provide maximal resolution video support and digital 5.1 sound. Our impressions are positive and Verbatim surprises all.

Testirani proizvod je uzorak.

2 comments:

Анониман је рекао...

Gde se moze kupiti u beogradu?

Анониман је рекао...

Gde se može kupiti i koija je cena ??