понедељак, 23. фебруар 2009.

Toshiba Satellite A300D-17G


Toshiba Satellite model nove serije koji je prepoznatljivog, dosta atraktivnog dizajna i više nego dobrih performansi. Ono što je kod ovog modela i najbitnije je akcija koja je u toku, pa ga možete nabaviti po zaista povoljnoj ceni. Konfiguracija je kompletna i nema ničega što bi mogli menjati.

Toshiba Satellite laptopove serije 300 smo već videli i dosta dobro upoznali, a pred nama se našao model sa AMD platformom i vrlo povoljnom cenom čime je i zaslužio da se nađe na zasebnom testu. Toshiba Satellite modeli sa A prefiksom su namenjeni dosta širokoj populaciji i ne može se reći da su to biznis laptopovi pošto više vuku na multimedijalne funcije, ali ono što je dobro je da ih mogu koristiti bukvalno svi pošto su takvih konfiguracija da će se dosta dobro snaći u svakoj ulozi. Na našem tržištu je sve više modela koji se nalaze na nekoj od akcija i treba iskoristiti priliku da se po povoljnijim cenama dođe do kvalitetnih laptop računara.

Toshiba Satellite A300D-17G sa gornje, prednje i bočne strane

Ključne karakteristike

  • Prepoznatljivo atraktivan dizajn
  • Dobar kvalitet izrade
  • Vrlo dobra konfiguracija, AMD platforma
  • Čitač kartica, Web kamera, Bluetooth i Wifi

Utisak kvare

  • Tasteri se "lepe" za prste

Specifikacija

Toshiba Satellite A300D-17G
  • Ekran: Toshiba TruBrite WXGA 15.4" TFT High Brightness (1280 × 800 piksela)
  • Procesor: AMD Turion X2 Ultra Dual-Core Mobile Processor ZM-82 (2.2GHz, 2MB L2 keš memorije)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 800 (2x 2GB), maksimalno 4GB
  • Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3650 (512MB DDR2)
  • Hard disk: 640 (320 + 320) GB, 5400rpm SATA
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : 56K modem, 10/100 Mbps Ethernet LAN, IEEE 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.0
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 4 USB ports (v2.0), Firewire, D-sub out, HDMI, S-Video out, RJ-45, RJ-11, ExpressCard
  • Dodatno: Čitač kartica: MMC/SD, Memory Stick, Memory Stick PRO, xD, integrisana 1.3 Mpix Web kamera i mikrofon
  • Dimenzije: 363 x 267 x 34,5-38,5 cm
  • Težina: 2.7 Kg
  • Baterija: Li-Ion
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Vista Home Premium

Toshiba Satellite A300D-17G

Kao i ostali Satellite laptopovi iste generacije, i A300D-17G je napravljen od glossy crne plastike sa belim horizontalnim linijama što izgleda dosta atraktivno i prepoznatljivo. Plastika je solidnog kvaliteta, ne najbolja koju smo videli ali u samom vrhu srednje klase, te nema govora o nekom krckanju i ugibanju pod jačim pritiskom. I pored velikog Toshiba logoa na poklopcu, zaobljene ivice i dizajn će svakako ove modele učiniti prepoznatljivim. Dimenzije laptopa se uklapaju u ono što se očekuje od 15.4" modela. Ekran je poznati Toshiba TruBrite standardne rezolucije 1280x800 piksela i odlične slike, dovoljno svetle i za rad napolju. Jedino što se može prigovoriti je vertikalni ugao vidljivosti, što je opet nešto svojstveno većini laptop modela.

Toshiba Satellite A300D-17G tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Iznad ekrana se nalazi integrisana 1.3MP Web kamera koja uz ugrađeni mikrofon predstavlja sasvim dobro rešenje za VoIP komunikaciju. Tastastura je pomalo neobična pošto je površina tastera napravljena od providne plastike visokog sjaja. Ovo izgleda definitivno dosta drugačije od onoga što se obično viđa, ali ostaje konstatacija da iako se otisci prstiju ne vide toliko puno, tasteri su toliko glatki da se prosto lepe za prste i osećaj u kucanju je malo čudan, bar dok se ne naviknete. Kad smo pomenuli otiske prstiju, da kažemo i da će na ostatku laptopa ostajati pošto je i to glossy plastika li tamnije boje. Iznad tastature se nalaze i dodatni tasteri koji su osetljivi na dodir i čije belo pozadinsko osvetljenje deluje veoma atraktivno.

Toshiba Satellite A300D-17G sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa ima dosta toga, od tastera za uključivanje WiFi adaptera, do otvora čitača memorijskih kartica (podržani formati MMC/SD, Memory Stick, Memory Stick PRO, xD), dva 3.5mm audio konektora za slušalice (ima i SPDIF podršku) i mikrofon, i na kraju potenciometar za podešavanje jačine zvuka. Nismo preterano oduševljeni što ima toliko stvari napred pošto je to i pozicija gde kablovi mogu zasmetati kada se kuca. Sa desne bočne strane se nalaze dva USB porta i konektor za modem, optički uređaj, konektor za napajanje i Kensington port. Pozadi zbog kontrukcije latopa nema ničega, a sa leve strane su preostala dva USB porta (jedan je istovremeno i eSATA port), analogni D-Sub i digitalni HDMI video konektori, TV Out, LAN i FireWire priključci i malo veći otvor za hlađenje.

Toshiba Satellite A300D-17G zvučnici i Web kamera, detalji sa bočnih strana

Konfiguracija koja je smeštana unutra je AMD osnove, konkretno AMD Turion X2 Ultra mobilni procesor koji radi na 2.2GHz, 4GB memorije (zauzeta su oba memorijska slota) i čak 640GB prostora pošto su instalirana dva hard diska kapaciteta od po 320GB. Za grafiku je zadužena odlična AMD/ATI Radeon HD3650 koja ima svojih 512MB memorije, i predstavlja odličnu opciju za sve one koji bi voleli i da se poigraju ili puste neki kvalitetan film. Što se komunikacije tiče, tu su modem i LAN, ali i Bluetooth i WiFi moduli pa će se teško desiti da ne budete u mogućnosti da komunicirate poslovno ili privatno. Performanse ovakve konfiguracije su odlične, i teško im je naći neku zamerku pošto sve standardne stvari koje smo isprobali na Windows Vista Home Premium operativnom sistemu rade veoma brzo i bez ikakvih problema.

Rezime

Ugrađena Litijum jonska baterija neće nikoga oduševiti pošto pod punim opterećenjem dozvoljava autonnomiju od oko 1h, dok u mirovanju može izdržati oko 2h. Sve zajedno gledano, ovaj model je dobro zamišljen i još bolje realizovana ideja da se napravi univerzalno kvalitetan laptop za koji verujemo da će bez ikakvih problem zadovoljiti. Toshiba Satellite A300D-17G je solidan laptop odličnih performansi koji ima veoma povoljnu cenu na akciji, što je prava šteta propustiti.

Conclusion

In-build Li-Ion battery won’t surprise you because it allows 1 hour autonomy under heavy loading while in stand-by mode it allows around 2 hours. All together, very good idea is behind this model and this is good realized idea to make universally, high quality laptop. Toshiba Satellite A300D-17G is an average laptop with great performances and attractive discount price, which is an opportunity you shouldn’t miss.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, ferbuar 2009.): 700€