уторак, 10. фебруар 2009.

Samsung SyncMaster 2343BW


Ovo je model koji će najviše pažnje privući profesionalcima koji se bave obradom slike i grafikom pošto ima rezoluciju od 2048x1152 piksela. Veoma dobra ergonomija dozvoljava sve vrste pomeranja, a slika ovog modela je zaista odlična i bez većih zamerki.

Monitor koji ćemo videti, SyncMaster 2343BW je veoma zanimljiv model koji će sasvim sigurno biti interesantan profesionalcima koji se bave grafikom, obradom slike i slično. Ono što sigurno odmah upada u oči je da ima dijagonalu od 23" i rezoluciju 2048x1152 piksela, što je 16:9 odnos stranica. Takođe, veoma povoljna cena govori da ne bi trebalo da čudi da ovaj monitor bude među traženijima, a posle onoga što smo videli uživo, ima svih razloga da bude tako.

Samsung SyncMaster 2343BW sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Kompletna ergonomija: tilt, swivel, pivot, podešavanje po visini
  • Impresivna rezolucija od 2048x1152 piksela
  • Generalno sjajna slika bez puno zamerki

Utisak kvare

  • Prosečni uglovi vidljivosti
  • Prikaz nijansi sive boje nije perfektan

Specifikacija

Samsung SyncMaster 2343BW
  • Dijagonala: 23" Wide
  • Rezolucija : 2048x1152 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 20000:1 dinamički kontrast
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub, DVI

Samsung SyncMaster 2343BW

Dizajn monitora nam je dobro poznat, slobodno možemo reći stara škola kada su Samsung modeli u pitanju. Ceo je napravljen od crne mat plastike koja za razliku od glossy modela neće privlačiti otiske prstiju. Baza je dosta male površine u odnosu na veličinu monitora, ali je dovoljno teška da pruži odličnu stabilnost na stolu. Što se ergonomije tiče, ovaj model ima sve: swivel rotaciju osnove, podešavanje po visini lift mehanizmom, rotacija ekrana oko zgloba u pivot položaj i tilt podešavanje ugla nagiba. Ovo bi trebalo da bude posebno korisno profesionalcima, ali i svim korisnicima koji cene mogućnost da monitor maksimalno prilagode svojim potrebama. Tasteri menija se nalaze ispod ekrana sa desne strane i to su tasteri osetljivi na dodir koji će navigaciju menijem i dodatno olakšati.

Samsung SyncMaster 2343BW sa bočne strane, postolje

Meni će biti poznat kupcima koji su imali već neki Samsung monitor, i dosta je jednostavan sa nekim od poznatih podešavanja kao što su MagicBright 3, MagicColor i MagicTune. Ono što je posebno dobro je da neće biti potrebno mnogo podešavati monitor pošto su fabrička podešavanja već dosta dobra. Sa zadnje strane monitora se pored analognog D-Sub nalazi i digitalni DVI konektor, što je i logično imajući u vidu ovako visoku rezoluciju. Slika monitora je izuzetno prijatna za gledanje, odlične oštrine i prilično prirodnih boja. Uglovi vidljivosti su solidni, a vertikalni je nešto uži od horizontalnog. Odziv je 5ms što bi trebalo da je dovoljno i za multimediju i za igranje. Test nijansi sive boje je pokazao solidne performanse, dok na crnoj podlozi nema nikakvog probijanja osvetljenja po ivicama.

Rezime

Utisci posle korišćenju ovog monitora su prilično dobri, za početak nam se dopala potpuna ergonomska podrška, činjenica da ima DVI interfejsa i impresivno visoka rezolucija. Kvalitet prikaza je veoma dobar, sa zaista vrlo malo prostora za primedbe koje se mogu uputiti na račun vertikalnog ugla vidljivosti i ne baš perfektnom gradijentu sive. Opet, u meniju se može dosta toga doterati za veoma dobru sliku koja će odgovarati profesionalcima ali i svim ostalim korisnicima koji bi mogli imati koristi od ovako visoke rezolucije.

Conclusion

Our impressions regarding this screen are positive. For starters, we were impressed by total ergonomic support, available DVI interface, and impressively high resolution. Picture quality is rather good and the only reproach goes to vertical viewing angle and not so perfect gradient of gray color. Again, you can fixed up many things through menu to provide great picture that will suit professional users but all other users who could have benefits with high resolution.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2009.): 225€