уторак, 17. фебруар 2009.

Samsung SyncMaster 2233SN


Nova serija Samsung monitora dijagonale ekrana 21.5" i pune HD rezolucije od 1920x1080 piksela. Atraktivan dizajn i kvalitet izrade su iznad nivoa ove kategorije monitora, a prikaz je dosta dobar mada ga treba dodatno doterati u meniju. Sve u svemu, odlična prilika da se dođe do HD ekrana.

Na tržištu se pojavila čitava nova generacija monitora Wide formata stranica 16:9 koji bi trebalo da dodatno približe filmski doživljaj korisnicima računara. Već smo i imali priliku da vidimo dobar broj ovih modela, a došao je red i na Samsung 22" (da budemo precizniji, u pitanju je dijagonala od 21.5") model koji nudi Full HD rezoluciju, što je nešto čime ne može da se pohvali puno modela ove dijagonale.

Samsung SyncMaster 2233SN sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Full HD rezolucija
  • Dosta dobar kvalitet slike

Utisak kvare

  • Nema DVI interfejsa
  • Da bi se dobili najbolji rezultati, potrebno je malo vremena posvetiti podešavanjima

Specifikacija

Samsung SyncMaster 2233SN
  • Dijagonala: 21.5" Wide, 16:9
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1 (15000:1 dinamički kontrast)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub

Samsung SyncMaster 2233SN

Model 2233SN dolazi u prepoznatljivo atraktivnom dizajnu, celo kućište je napravljeno od crne plastike visokog sjaja koja izgleda veoma lepo ali i privlači otiske prstiju. Donji deo prednje maske je od providne plastike na kojoj se oslikava plava dioda kada je monitor uključen. Kvalitet izrade je dosta dobar i nismo primetili da bilo gde krcka plastika, a postolje ovog modela spada u osnovna i dozvoljava samo tilt podešavanje odnosno menjanje ugla nagiba ekrana u standardnom opsegu od 5 stepeni napred do 20 stepeni nazad. Iako postolje nije velike površine a monitor je u suštini dosta velike širine, ipak daje dovoljnu stabilnost i neće se desiti da se klati kada se koriste tasteri menija sa bočne strane. Sa zadnje strane monitora stoji samo D-Sub konektor i prava je šteta što nema i DVI interfejsa. Tasteri menija su sa desne bočne strane i takođe su crne boje pa se njihove funkcije i ne vide na prvi pogled, no to je dosta praktično rešeno samim izgledom menija, pa ne predstavlja problem.

Samsung SyncMaster 2233SN sa bočne strane, postolje i tasteri menija

Meni je po izgledu identičan onome što smo već mnogo puta videli kada je Samsung u pitanju. Ovo uključuje MagicBright (Custom, Text, Internet, Game, Sport, Movie, Dynamic Contrast), MagicColor (Off, Demo, Full, Intelligent), Color Tone (Normal, Cool, Warm, Custom), Color Control (podešavanja 3 osnovne boje), Color Effect (Off, Grayscale, Green, Aqua, Sepia), Gamma (3 vrednosti). U suštini, inicijalno vredi malo se potruditi da se dobije što kvalitetnija slika, mada na ona fabrička podešavanja i nema puno zamerki. Mi smo posle isprobavanja MagicBright opcija odabrali Movie mod kao najkvalitetniji, a naravno možete i pod Custom malo detaljnije podesiti sliku ako vam se predefinisana podešavanja ne sviđaju. Slika je rezolucije 1920x1080 dakle full HD, a prikaz oštar i odličnih boja. U startu smo primetili neki žućkasti preliv, no to se posle malo podešavanja da srediti. Nijanse sive boje su korektne a na crnoj podlozi nema probijanja osvetljenja što treba pohvaliti.

Rezime

Ono što nam se svidelo je puna HD rezolucija na svega 21.5" dijagonali, odličan kvalitet izrade i atraktivan dizajn kao i generalno slika koja se dobija. Iako ima par zamerki što se tiče prikaza, podešavanjima se sve dovodi na više nego pristojan nivo. Iako bi voleli da vidimo DVI interfejs koji bi odgovarao modelu sa Full HD rezolucijom, ipak će odlična cena učiniti i da zažmurimo na par stvari i preporučimo ovaj monitor svima koji bi voleli da uživaju u HD filmovima a imaju ograničen budžet.

Conclusion

Full HD resolution on 21.5’’ is the thing we liked the best besides to great build quality, attractive design, and the picture itself. Although we have couple of reproaches concerning picture preview it is nothing that good settings couldn’t fix. We would like to see DVI interface that will suit the model with Full HD resolution. Still, affordable price will make us to overlook couple of things and to recommend this screen to everyone with limited budget who wants to enjoy watching HD movies.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2009.): 163€