среда, 4. фебруар 2009.

Samsung SyncMaster 2033SN


Odličan monitor dijagonale 20" i Wide formata slike u odnosu stranica 16:9. Kvalitet izrade je odličan, a monitor veoma atraktivnog dizajna. Kvalitet slike ne zaostaje mnogo a jedina zamerka se odnosi na minimalno probijanje osvetljenja na gornjoj i donjoj ivici, što opet većini korisnika ne bi trebalo da predstavlja veći problem.

Samsung je verovatno i najprisutniji brend na našem tržištu kada su monitori u pitanju, i zaista postoji ogroman broj različitih modela koji su dusputni kupcima. SyncMaster 2033SN je model Wide odnosa stranica, ali ne 16:10 kao što smo navikli, već 16:9, pravog filmskog formata. Dijagonala je 20", i ovakav monitor će biti odličan izbor za prelaz sa neke stare 17-ice. Sve povoljnija cena monitora veće dijagonale je jedan od glavnih razloga zašto se sve više korisnika odlučuje za ovakve modele, a 16:9 format će najviše odgovarati ljubiteljima filma.

Samsung SyncMaster 2033SN sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivan dizajn
  • Odlična slika, oštra i lepih boja
  • Dosta jednostavna podešavanja

Utisak kvare

  • Minimalno probijanje osvetljenja na gornjoj i donjoj ivici

Specifikacija

Samsung SyncMaster 2033SN
  • Dijagonala: 20" Wide, 16:9
  • Rezolucija : 1600x900 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1 (15000:1 dinamički kontrast)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub

Samsung SyncMaster 2033SN

Dizajn monitora je veoma atraktivan, ceo je napravljen od crne glossy plastike koja izgleda jako lepo sve dok ne ostavite otiske prstiju (a otisci se hvataju izuzetno lako). Sa donje strane ispod ekrana postoji i stilizovan deo od providne plastike na kome se po sredini vidi odsjaj plave diode kada je monitor upaljen. Postolje je standardnog tipa i dozvoljava samo tilt pomeranje nagiba ekrana za 5 stepeni unapred i 20 stepeni unazad. Monitor je dosta stabilan na postolju i neće se desiti da se zatrese kada koristite tastere sa bočne strane. Kvalitet izrade je veoma dobar i na nivou mnogo skupljih modela, te tu nema mesta za bilo kakve primedbe. Od konektora je tu samo D-Sub interfejs

Samsung SyncMaster 2033SN sa bočne strane, postolje i tasteri menija

Tasteri menija se nalaze sa bočne strane i u pitanju su crni tasteri sa urezanim oznakama, te se na prvi pogled čini da neće biti mnogo lako zapamtiti šta koji taster radi pošto se ove oznake i ne vide najbolje. Stvar postaje jasna kada se upali meni pošto je odmah do ivice ekrana i dodatna kolona sa oznakama tastera, te će se korisnici vrlo brzo navići. Sam meni će onima koji znaju Samsung monitore biti dobro poznat, a svima ostalima vrlo intuitivan i lak za korišćenje. Opcija ima dovoljno da se neko vreme provede u podešavanju slike, a pomenućemo samo neke najbitnije: MagicBright (Custom, Text, Internet, Game, Sport, Movie, Dynamic Contrast), MagicColor(Off, Demo, Full, Intelligent), Color Tone (Normal, Cool, Warm, Custom), Color Control (podešavanja 3 osnovne boje), Color Effect (Off, Grayscale, Green, Aqua, Sepia), Gamma (3 vrednosti).

Samsung SyncMaster 2033SN sa zadnje strane, konektori

Da bi se dobila što bolja slika, potrebno je malo podešavanja što je opet subjektivna stvar ukusa. Generalni utisak je sledeći, boje su veoma dobre, dosta prijatne za gledanje a slika oštra po celoj površini. Nijanse sive boje nisu perfektne već su svetlije nijanse isuviše slične, no podešavanjima se ovo može znatno popraviti. Iako je osvetljenje uniformno po celoj površini monitora, na crnoj podlozi ima malo probijanja na gornjoj i donjoj ivici po sredini. Odziv od 5ms je sasvim dobar da se ne primećuju nikakvi artefekti u nekim bržim scenama filmova ili igrama, a uglovi vidljivosti su prosečni i sasvim pristojni za najveći broj korisnika. Sveukupan utisak je veoma dobar, a iako je rezolucija nešto drugačija u odnosu na ono što smo navikli zbog odnosa stranica od 16:9, ipak se veoma lako navikava.

Rezime

Samsung SyncMaster 2033SN je prilično dobar monitor, odličnog kvaliteta izrade i vrlo atraktivnog dizajna, sa slikom koja će sigurno zadovoljiti i one zahtevnije kupce. Cena ovog modela je odlično balansirana, i verujemo da neće biti mnogo dileme oko toga da li se isplati uložiti u ovakav monitor. Još jedan u nizu Samsung monitora koji zaslužuje pohvalu, pa i ne treba da čudi toliko konstatacija da kod nas ova marka definitivno dominira.

Conclusion

Samsung SyncMaster 2033SN is an attractive, high build quality screen offering picture that will satisfy the most demanding users. Price of this model is balanced and we believe there will be no dilemma whether is worthwhile or not. One more in a row of Samsung screens deserving all the praise so it is not wondering this brand dominate at local market.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2009.): 125€

1 comments:

Gausi је рекао...

Ima ga moj prijatelj, i jako je zadovoljan.