понедељак, 2. фебруар 2009.

NZXT Guardian 921


Novo kućište kompanije NZXT koje se može kupiti kod nas donosi midi tower format, potpuni tool free dizajn, odlično hlađenje sa tri 120mm ventilatora i prilično atraktivan izgled. Nama se posebno dopala mogućnost prikaza temperature procesora, hard diska i sistma na LCD ekranu kućišta.

Nastavićemo prikaz NZXT kućišta sa modelom Guardian 921, midi tower modelom vrlo neobičnog dizajna koji će verovatno najbolje odgovarati onima koji žele što atraktivniji računar. Kompanija NZXT je tek od nedavno dostupna na našem tržištu, što znači da možemo očekivati neke veoma zanimljive modele koji bi trebali da unesu malo živosti i pooštre konkurenciju. Već posle par modela ovog proizvođača, možemo reći da nam se dosta dopada ono što vidimo i da verujemo da će NZXT imati svoje fanove kod nas. Da se vratimo na temu, Guardian 921 nudi praktično sve ono što treba malo zahtevnijim korisnicima, od ozbiljnijeg hlađenja do tool free dizajna, a displej koji prikazuje temperaturu delova sistema samo pokazuje da je ovo ozbiljno kućište na koje možete uvek računati.

NZXT Guardian 921 sa bočne i prednje strane

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivan dizajn
  • Odličan sistem hlađenja
  • LCD sa prikazom temperatura
  • Kvalitetna izrada

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

NZXT Guardian 921
  • Format: Midi Tower
  • Uređaji: Ukupno 9 ležišta, 3x 5.25" eksterna, 2x 3.5" eksterna, 4x 3.5" interna
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: 2x120mm Blue LED
  • Pozadi: 1x120mm
  • Bočno: 1x120mm Blue LED
  • Dodatno: 2x USB, 2x audio, 1x eSATA konektori
  • Dimenzije: 206x459x522 mm
  • Težina: 8.2 Kg

NZXT Guardian 921

Kućište je napravljeno od 0.8 i 1mm lima što se šasije tiče i crne glossy plastike spolja. Na prvi pogled izgleda pomalo zlo, negde na pola puta između maske Darth Vader-a i Cylon Centurion-a. Prednja maska je vrlo zanimljiva, sa tri tanka proreza koja svetle neonski plavom bojom kada se računar uključi, otvorom za usisavanja vazduha sa donje strane i displejom za prikaz izmerene temperature sa gornje strane. Kvalitet upotrebljene plastike je dosta dobar, ali je zbog glossy završne obrade kao magnet za otiske prstiju, pa će kućište verovatno biti stalno umrljano sa prednje strane, zbog vratanca koja se otvaraju da bi se pristupilo recimo optičkom uređaju. Vratanca inače zauzimaju praktično celu prednju stranu, a konektori se nalaze sa bočne strane, pri dnu što i nije idealna pozicija ukoliko kućište stoji na podu. Tu su dva USB, dva audio i jedan eSATA konektor.

NNZXT Guardian 921 konektori sa bočne strane, zadnja strana

Leva bočna stranica kućišta je delimično providna, što je dobro ukoliko imate neke druge komponente koje imaju LED osvetljenje. Sa zadnje stranice vidimo manje više standardan raspored, napajanje je predviđeno da stoji gore, a pored otvora za kartice stoje i dva otvora za sistem vodenog hlađenja. Ovi otvori su predviđeni za creva za tečnost ovog sistema i obloženi su gumom koja će sprečiti eventualna oštećenja. Bočna stranica se jednostavno skida odvrtanjem dva thumbscrew šrafa. Vidimo i da postoji jedno ležište za ventilator, i mogu se staviti ventilatori prečnika 80mm, 90mm i 120mm a ovaj poslednji se i dobija već namontiran. Sa bočne strane stoji takođe 120mm ventilator ali sa plavim LED svetlom. Ovaj bočni ventilator je montiran tačno iznad mesta gde će biti procesor i dovoljno blizu grafike.

NNZXT Guardian 921 unutrašnjost kućišta i detalji

Kada zavirimo unutra, vidimo da je ovo kućište sasvim prosečnih dimenzija, dakle ukoliko planirate neku veću grafiku, dobro premerite za svaki slušaj. Postolje za matičnu ploču je fiksno i ne može se vaditi, a postoji i jedan prorez koji će pomoći da se kabliranje uradi kvalitetnije. Vidimo da kućište ima četiri gumene stope koja između ostalog i ublažavaju vibracije. Kartice se fiksiraju pojedinačno plastičnim polugicama koje dosta čvrsto drže. Sve ostale komponente, 5.25" i 3.5" se jednostavno instaliraju pomoću plastičnih nosača. Moguće je postaviti tri uređaja 5.25" formata, dva eksterna 3.5" i četiri interna 3.5" uređaja. Fioka za hard diskove je postavljena pod uglom od 90 stepeni u odnosu na matičnu ploču, što će olakšati pristup diskovima ali i poboljšati hlađenje. Ventilator koji je za to zadužen je takođe 120mm i sa plavim LED svetlom.

Rezime

Posle sumiranja utisaka, možemo reći da je NZXT Guardian 921 prilično dobro kućište, atraktivnog dizajna i dosta kvalitetno napravljeno, sa dovoljno opcija za hlađenje (tri 120mm ventilatora) i potpuno tool free dizajna. Midi Tower dimenzije neće savršeno odgovarati nekoj konfiguraciji sa dve velike grafičke kartice, ali za sve ostalo, Guardian 921 dobija odlične ocene. Dodajmo tome i LCD ekran na kome se prikazuju temperature koje se očitavaju sa tri temperaturna senzora koja dolaze u pakovanju za kompletniju sliku.

Conclusion

After all, we can say NZXT Guardian 921 is an excellent, attractive design casing offering enough cooling options (three 120mm fans) and totally tool free design. Dimensions of Midi Tower won’t be perfect for two big graphic cards configuration but for everything else Guardian 921 gets the highest marks. Let’s just say it has LCD screen showing temperatures of three temperature sensors as a part of retailer package providing the best possible picture.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2009.): 93€