недеља, 15. фебруар 2009.

Najbrže XFX grafike


Iz kompanije XFX nam dolaze dve najmoćnije NVIDIA grafike. GTX285 je najbrža single GPU kartica u ponudi dok je GTX295 najbrža dual GPU kartica. Obe koriste GT200 generaciju procesora koji je izrađen u 55nm procesu, a pokazale su fantastične performanse kojima zadaju težak zadatak konkurenciji.

Iz kompanije XFX nam stižu dve najbrže NVIDIA grafičke kartice u ponudi modeli GTX285 i GTX295. Iako oznake dosta liče, u pitanju su dve dosta različite kartice od kojih prva, GTX285, predstavlja novu verziju već poznate GTX280, dok je druga, GTX295 nešto novo. Ono što se odmah može reći je da je NVIDIA podigla ulog kada pričamo o brzinskim rekordima, i u single i u dual GPU grafičkim karticama. Obe kartice nisu namenjene kupcima ograničenog budžeta, ali oduvek je za vrhunsku grafiku moralo da se dobro plati, pa ni sada nije mnogo drugačije. Obe kartice koje smo testirali su referentog dizajna i fabričkih vrednosti učestanosti procesora i memorije, a biće vrlo zanimljivo videti fabrički frizirane kartice koje bi trebale da daju još bolje performanse.

XFX GTX285, GTX295

Ključne karakteristike

  • Veoma dobar kvalitet izrade
  • GTX280 je najbrža sigle GPU a GTX295 najbrža dual GPU grafička kartica na tržištu
  • Zbog 55nm procesa izrade procesora ne troše više struje od prethodne generacije

Utisak kvare

  • Kartice mogu biti malo bučnije na maksimalnom broju obrtaja ventilatora

Specifikacija

XFX GTX285
  • Procesor: GT200 na 648MHz
  • Memorija: 1GB DDR3 na 2484MHz (512bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.476 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10, PhysX, CUDA
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • 2x DVI, HDTV out
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0
XFX GTX295
  • Procesor: GT200 na 576MHz
  • Memorija: 1792MB DDR3 na 1998MHz (2x448bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.242 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10, PhysX, CUDA
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • 2x DVI, HDTV out
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0

XFX GTX285, GTX295

GTX285 koristi GT200b procesor koji je ništa drugo do dobro poznatog G200 (koji se nalazi recimo u GTX280 kartici) izrađenog u novom 55nm procesu (za razliku od 65nm procesa koji se do tada koristio). Šta ovo praktično znači? Nešto nižu proizvodnu cenu, manja potrošnja i grejanje i veći takt. Suštinski, već je u startu jasno da ne treba očekivati veliku razliku u odnosu na prethodnu generaciju ovog procesora, to jest da oni srećnici koji već imaju neku GTX280 karticu sasvim sigurno neće imati baš puno razloga da se nerviraju i razmišljaju o prelasku. Nova GTX285 radi na 648MHz i dolazi sa 1GB DDR3 memorije (iako bi neka brža, recimo DDR5 memorija dala bolje performanse, dodatno bi i poskupela i tako ne baš jeftinu karticu) koja radi na 2.484GHz. Ostale karakteristike su identične GTX280, pa tako imamo 240 Streaming procesora, 32 ROP jedinica i 512b magistralu.

XFX GTX285

Spolja gledano, kartica je identična modelu GTX280, dual slot dizajna, što znači da je glomazna i teška ali i da se bolje hladi od single slot rešenja. Dizajn je referentni i nema nikakvih iznenađenja. Maksimalna potrošnja je 183W što je osetno manje u odnosu na GTX280, ali i dalje zahteva dva dodatna 6-pinska konektora za napajanje. Na kartici postoje i dva SLI konektora što znači da je moguće spojiti tri ovakve kartice u jednom sistemu, što zvuči i košta fantastično. Sa zadnje strane kartice se nalaze dva DVI konektora (Dual-Link) i jedan S-Video izlaz. U pakovanju dolazi i adaptera na HDMI, ali je za puštane audio signala potrebno povezati SPDIF konektor sa ploče posebnim kablom na karticu.

GTX295 je dual slot, dual GPU kartica koja je dizajnirana tako da svaki procesor ima svoj PCB, dok se ventilator nalazi između i istovremeno hladi oba procesora i memorije. Ova kartica troši oko 290W snage, što znači da je na prvom mestu po potrošnji u ovom trenutku, i preporučujemo da se gleda napajanje od bar 700W. Postoje dodatni konektori za napajanje (6-pinski i 8-pinski), a ugrađene diode će signalizirati ukoliko nešto nije u redu sa napajanjem. Kartica je oklopljena i izgleda prilično opako, a sa svojim dimenzijama i težinom preko 1.2Kg niko ne može poreći da je zaista impozantna. Ugrađeni sistem hlađenja je dosta dobar, u pitanju je poveći ventilator i aluminijumski hladnjak koji koristi bakarne heat-pipe cevi i bakarnu dodirnu površinu sa procesorima.

XFX GTX295

I GTX295 podržava DDR3 memoriju i čini se da je NVIDIA uradila sve kako bi cenu kartice održala na nekom pristojnom nivou (za tu kategoriju naravno), a kako je memorijska magistrala širine 448 bita, to svaki procesor može adresirati do 896MB memorije za ukupno 1792MB. Memorija inače radi na 1998MHz, procesori na 576MHz a Stream procesori na 1242MHz. Sa zadnje strane kartice se nalaze Dual-Link DVI konektori ali i HDMI konektor, što je lepo iznenađenje (naravno, i dalje je potrebno zvuk dovesti zasebno na karticu). Postoji jedan SLI konektor, a entuzijastima (i bogatašima) će biti zanimljiva informacija da mogu spojiti četiri ovakve kartice u Quad-SLI mod. Ono što možemo odmah reći je da smo očekivali da će GTX295 biti i najvrelija kartica do sada testirana, ali iako je u vrhu, ne dobija titulu, što je zasluga nešto bučnijeg ali veoma efikasnog sistema hlađenja.





Rezime

Nije uopšte teško primetiti da ove dve kartice definitivno vode u svojim kategorijama i da je NVIDIA još jednom povukla crtu. GTX285 je svakako zanimljivija, iz par razloga, prvo u pitanju je najbrža single GPU kartica koja se može kupiti, a ono što nudi ne košta puno. Troši manje energije od svog prethodnika i ostavlja malo prostora za overklok. GTX295 je monstrouzna grafika koja praktično nema konkurenciju, i ukoliko tražite ono najmoćnije u ovom trenutku, to je upravo ona. Opet, postavlja se pitanje za kakve to igre i rezoluciju bi ona služila? Za one sa najdubljim džepom doduše ovakva pitanja uglavnom i ne traže odgovor, a za sve ostale će pored saznanja o sirovoj moći ove kartice ostati da se zadovolje nekim jeftinijim modelom.

Conclusion

It is not hard to see these two cards are leaders definitively in their respective categories and that nVidia once more justified its name. GTX285 is the most interesting of them. First, it is fastest single GPU card you can buy at affordable price. It’s an energy saver comparing to previous model and leaves little space for overclocking. GTX295 is powerful graphic without competition at all and if you’re looking for the most powerful thing at this moment, this is the right solution for you. Again, we must ask our selves for what games and resolution it could serve us? For the people with extra money these questions don’t ask for an answer anyway, but others must be satisfied with some cheaper model.