уторак, 3. фебруар 2009.

HP iPAQ Voice Messenger


Vrlo kvalitetan smartphone kompanije HP, dimenzija običnog mobilnog telefona i specifikacija moćnog Windows Mobile uređaja. Veliki 2.4" LCD i QWERTY tastura pojednostavljuju upotrebu, a generalni utisak je da radi dosta brzo. Cena iako ne baš niska je u potpunosti opravdana kod ovog modela.

HP iPAQ Voice Messenger je vrlo atraktivan model smartphone uređaja ovog poznatog proizvođača. Deluje nam da su smartphone telefoni sve popularniji i da sve veći broj korisnika se odlučuje da obične telefone zameni ovim mnogo praktičnijim modelima. Većina smartphone-ova više podseća na PDA uređaje koji su dominirali u prošlosti, sa ekranom osetljivim na dodir i najčešće QWERTY tastaturom, dok je Voice Messenger nalik na klasične mobilne telefone, tako da je što se tiče samih dimenzija dosta u prednosti u odnosu na konkurenciju. Uvek je pitanje odnosa dimenzija i ekrana kao i praktičnosti pune tastature, a iPAQ Voice Messenger veoma dobro kombinuje ove detalje u jedno vrlo atraktivno pakovanje.

HP iPAQ Voice Messenger

Ključne karakteristike

  • Odlična konfiguracija koja dosta brzo radi u Windows Mobile operativnom sistemu
  • Atraktivan dizajn koji prati vrlo kvalitetna izrada
  • QWERTY tastatura
  • WiFi, Bluetooth i GPS
  • Veoma dobar 2.4" ekran

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

HP iPAQ Voice Messenger
  • Podržane mobilne mreže: UMTS (900/1900/2100 MHz), HSDPA 3.6/7.2Mpbs , Quad-band GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900MHz)
  • Komunikacija: WLAN (Wi-Fi 802.11b/g), Bluetooth (2.0+EDR), USB 2.0
  • Ekran: 2.4" TFT-LCD, QVGA 320x240 piksela, 65k boja
  • Procesor: Qualcomm 7201A (528 MHz)
  • Memorija: 256MB Flash ROM, 128MB SDRAM, microSD card slot
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional
  • Baterija: Li-Ion 1260mAh
  • Dimenzije: 5x1.36x11x4 cm
  • Težina: 107g
  • Dodatno: kamera 3.1MP, GPS

HP iPAQ Voice Messenger

iPAQ Voice Messenger je dosta kompaktnog formata za smartphone sa 2.4" ekranom, i bez problema staje u svaki džep. Dizajn je vrlo atraktivan, crna glossy plastika sa srebrnim detaljima i metalik tasterima teško nekome ne može da se dopadne, mada stoji primedba da na plastici ovakve završne obrade lako ostaju otisci prstiju. Telefon odlično leži u ruci i vrlo je kvalitetno napravljen tako da ni jedan deo ne krcka kada se koristi, što je odlično pošto to zaista ume da pokvari utisak i kod ne tako jeftinih modela. Sa gornje strane se nalazi power taster, dok su sa jedne bočne strane i Volume, Camera i Voice memo tasteri. Sa druge bočne strane je 2.5mm konektor za headset i micro-USB konektor za punjač i povezivanje na računar. U pakovanju pored punjača dolazi još i USB kabl i headset, dok je sav softver već instaliran na smartphone.

HP iPAQ Voice Messenger tastatura, konektori i tasteri

Tastatura je sa 20 tastera i QWERTY rasporedom i dosta je neobična. Naime, gornja površina nije ravna, već su kolone tastera naizmenično ravne i udubljene, tako da će se i bez gledanja lako naći odgovarajući taster. Tasteri su taman dovoljno veliki da će ih lako koristiti i oni sa nešto većim prstima koji imaju problem da se naviknu na klasične QWERTY tastature. Između tastature i ekrana postoji još dodatnih tastera, Send, End, Home i Return, dva soft tastera i jedan navigacioni taster. Malo je u startu konfuzno pošto su dva soft tastera i navigacioni osetljivi na dodir, dok su ostali klasični tasteri, no navikavanje na ovo je takođe dosta brzo i ne predstavlja neki veći problem. Sa zadnje strane se nalazi i sočivo 3.1MP kamere sa LED pomoćnim osvetljenjem kao i integrisani zvučnik. Kamera ima 5x digitalni zum i autofokus, a slike može snimati u maksimalnoj rezoluciji 1600x1200 piksela.

HP iPAQ Voice Messenger neki od ekrana

Srce ovog smartphone-a čini Qualcomm 7201A procesor na 528MHz, što u kompletu sa 256MB ROM i 128MB RAM memorije daje dosta dobru osnovu da Windows Mobile 6.1 Professional radi veoma dobro i da nema zastoja u radu. Za kapacitet je predviđen slot za MicroSD memorijske kartice koji podržava kapacitet do 8GB. Ekran rezolucije 2.4" prikazuje 65.000 boja i rezolucije je 320x240 piksela. Ekran ima LED pozadinsko osvetljenje i dosta dobro izgleda čak i na dnevnom svetlu. Od dodataka ćemo pomenuti WiFi i Bluetooth module ali i GPS prijemnik za koji pored Google Maps-a dolazi i Turn-by-Turn Navigation ali u trial verziji od 30 dana. Ostali softver je korisnicima Windows operativnih sistema sigurno poznat, a u pitanju su Office aplikacije u verzijama prilagođenim Mobile operativnom sistemu i tu nema mnogo noviteta koje treba pominjati.

Rezime

U radu, telefon se pokazao odlično i sa ovom konfiguracijom sve što smo probali je radilo dosta brzo. Nama se dopao kompaktni format uređaja koji omogućava da se nosi kao mobilni telefon. Ekran je dovoljno prostran da rad u aplikacijama Windows Mobile operativnog sistema bude dovoljno udoban, a ugrađeni WiFi, Bluetooth i GPS dosta dodaju na vrednosti i funkcionalnosti, i generalno je sve teže zamisliti smartphone bez ovih dodataka. Ugrađena kamera pravi solidne slike, ali treba gledati da ima dovoljno svetla pošto u protivnom autofokus neće baš idealno raditi posao. Sve zajedno, vrlo praktičan uređaj sa dovoljno snage da podmiri potrebe zahtevnih poslovnih korisnika i cene vrlo dobro odmerene prema onome što nudi.

Conclusion

This telephone is an excellent solution and in combination with configuration we tested, fast work is guaranteed. Compact size of this device is the thing we liked the most because it is offering to be carried around as a mobile phone. Screen is wide enough so the usage of Windows Mobile applications is smooth and built-in Wi-Fi, Bluetooth, and GPS are additional bonuses. It is very hard even to imagine smart phones without these characteristics. In built camera makes great photos but great level of brightness is imperative because in the opposite sense autofocus will not doo its job ideally. All together, this is a practical device with enough power to take care of demanding business users’ needs and prices are balanced according to things it offers.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2008.): 450€