уторак, 17. фебруар 2009.

HP Compaq 2230s


Biznis laptop dosta kompaktnih dimenzija sa 12" ekranom. Intel Core 2 Duo platforma donosi veoma dobre performanse ali i dosta dobru autonomiju, dok kvalitet izrade odnosno materijala nije na zadovoljavajućem nivou koji se zahteva od jednog poslovnog laptopa.

HP Compaq 2230s je laptop namenjen biznis korisnicima nešto plićeg džepa, a ono što bi trebalo da presudi u korist kupovine je kombinacija cene i performansi, zajedno sa kompaktnim dimenzijama. Sve ćešće možemo videti laptop računare malih dimenzija koji po performansama ni malo ne zaostaju od svojih rođaka dijagonale 15 i više inča. Compaq ime se pojavljuje uz HP kada su u pitanju računari za poslovnu primenu, a mi ćemo proveriti da li model 2230s opravdava reputaciju prethodnika. Najbitnije osobine poslovnih laptopova su svakako portabilnost, autonomija i robustna izrada koje ne smeju ići na račun performansi.

HP Compaq 2230s sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Vrlo dobar prikaz 12" ekrana
  • Solidna autonomija za model ovih dimanzija

Utisak kvare

  • Kvalitet izrade i materijala nam se nije dopao

Specifikacija

HP Compaq 2230s
  • Ekran: 12.1" WXGA (BrightView), 1280x800 piksela
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T5870 (2GHz , 2MB L2, FSB 800MHz)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 800MHz
  • Grafika: Intel GMA 4500MHD, 354MB deljene sistemske memorije
  • Hard disk: SATA 160GB
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : Modem, GLAN, WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.0+EDR
  • Portovi : Audio Out, Mic-in, 3x USB, D-sub, HDMI, LAN, ExpressCard
  • Dimenzije: 338x246.4x30.8 mm
  • Težina: 1.85 Kg (sa 4-ćelijskom baterijom)
  • Baterija: Li-Ion 4-ćelijska 37Wh
  • Dodatno: Čitač memorijskih kartica (SD,MMC) , Web kamera 1.3MP, čitač otiska prsta
  • Operativni sistem: Windows Vista Business

HP Compaq 2230s

Laptop je ceo napravljen od crne plastike koja nas nije impresionirala kvalitetom ni debljinom pošto se malo ugiba kako god da se uhvati laptop. Završna obrada plastike osrednjeg kvaliteta, i moramo reći da smo na prvi dodir pomalo razočarani pošto smo navikli da biznis laptop modeli budu kvalitetniji od klasičnih, pošto su i predviđeni za mnogo intenzivniju upotrebu. Dimenzije laptopa su dosta kompaktne (338x246.4x30.8 mm) što treba zahvaliti 12" LCD ekranu. Kada smo već kod ekrana, treba reći da je ugrađeni LCD glossy tipa, što znači odličnu sliku unutra i malo više refleksije na dnevnom svetlu. Inače, uglovi vidljivosti su sasvim dobri (vertikalni je standardno uži) i generalni utiska o ekranu je vrlo povoljan.

HP Compaq 2230s tastatura, dodatni tasteri, čitač otiska prsta

Tastatura je napravljena od mat plastike koja nije toliko loša kao ostatak kućišta, ali ipak na dodir deluje pomalo jeftino. Tasteri su dovoljno tihi ali smo primetili da se cela tastatura ugiba pod malo jačim pritiskom. Iznad tastature se nalaze integrisani zvučnici dosta male jačine i dodatni tasteri. Pored standardnog Power tastera, ostali su touch tipa što je pomalo neobično za jedan poslovni računar, ali radi odlično i vrlo su praktični. Touchpad je ispod tastature i malo uvučen, a u praksi se pokazao dosta dobrog odziva i solidne brzine. Tasteri ispod njega su prosečnog kvaliteta, ne previše bučni. Sa desne strane je i čitač otiska prsta, što je bitno poslovnim korisnicima zbog bezbednosti podataka. Iznad ekrana se nalazi ugrađena Web kamera rezolucije 1.3MP koja će uz mikrofon dobro doći onima koji koriste VoIP aplikacije za komunikaciju.

HP Compaq 2230s sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa, pomereni u levo se nalaze audio konektori, dva 3.5mm priključka za slušalice i mikrofon. Sa desne bočne strane je Kensington Lock, otvor za hlađenje, analogni D-Sub i digitalni HDMI video konektori, dva USB porta i ExpressCard slot kao i čitač memorijskih kartica za SD/MMC formate. Sa zadnje strane nema ni jednog konektora, pošto baterija zauzima veći deo površine, a sa leve strane je optički uređaj (sa LightScribe podrškom), dodatni USB port, LAN i Modem konektori i priključak za napajanje. Jedina zamerka se odnosi na lokaciju audio konektora, pošto se može desiti da kada povežete kablove oni zasmetaju u svakodnevnom radu. Statusne diode su smeštene ispod tastature sa leve strane, na samoj ivici laptopa gde će se verovatno i najbolje videti.

HP Compaq 2230s detaljnije sa bočnih strana

Računar pokreće Intel Core 2 T5870 procesor na 2GHz što sa 2GHz DDR2 memorije predstavlja više nego solidnu osnovu za laptop ove namene. Ostatak konfiguracije čine integrisana Intel GMA 4500MHD grafička kartica i 160GB SATA hard disk. Za komunikaciju su pored modema i GLAN priključka zaduženi i Bluetooth i WiFi moduli, što predstavlja i praktično sve opcije za komunikaciju koje se najčešće i koriste. Performanse ovog modela su odlične, čak i u Windows Vista operativnom sistemu sa kojim dolazi, stim što ne treba očekivati previše od integrisane grafike koja neće baš biti u stanju da potera neke novije igre. Što se multimedije tiče, tu nema problema ni zamerki. Instalirana baterija je vrlo verovatno najmanja koja se ugrađuje u laptopove, ali je dovoljna za oko 3h autonomije pod punim opterećenjem i oko 3h40min u mirovanju.

Rezime

Konačni utisci o ovom laptopu su pomalo pomešani, kvalitet materijala i završna obrada nisu na nivou onoga što najčešće vidimo kod HP-a, pogotovo pošto je u pitanju biznis model, dok performanse, autonomija i ekran zaslužuju pohvalu. Iako bi ovaj model trebao da bude namenjen korisnicima plićeg džepa, on i nije toliko jeftin da bi cena mogla da opravda kvalitet plastike koja je upotrebljena. Teško je dati komentar, pa bi savetovali da svi zaiinteresovani kupci obavezno negde uživo pogledaju ovaj laptop ukoliko je to moguće. Sigurno je da većini više znače performanse, ali ne treba zaboraviti i da se poslovni računari koriste mnogo više i pod nepovoljnijim uslovima nego kućni, te i treba da budu sposobni da izdrže sve izazove.

Conclusion

Final impressions are mixed up. Build quality isn’t at the level of usual HP devices, especially because this is business model while performances, autonomy, and screen deserve all the praise. Although this model should be geared towards budget users, it is not that cheap so the quality of used plastic could be justified. It is very hard to comment at all, so we’ll just say it is necessary to actually see this laptop before you buy it. Performances are the crucial thing but you should not forget business laptops must be used much more than those in homes must, which means severe conditions, so they should be good enough to endure all the challenges.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2009.): 745€

1 comments:

Анониман је рекао...

Sorry for off topic, but 2012 is close, is this really matter?