понедељак, 2. фебруар 2009.

Asus P552W


Asus Smartphone model sa podužim spiskom podržanih tehnogija. Sa 2.8" touch ekranom je lako i lepo raditi, a interfejs dobija odlične ocene po pitanju praktičnosti i brzine rada. Ugrađeni GPS prijemnik, WiFi i Bluetooth moduli će pružiti dodatne mogućnosti. Po svemu viđenom, zaslužuje da mu se posveti pažnja.

Nije novost da Asus u svojoj ponudi, pored matičnih ploča, grafika i drugih računarskih komponenti ima i Smartphone uređaje na Windows Mobile platformi. Iako nisu toliko popularni kao recimo HTC, mislimo da u najmanju ruku pružaju isto, ako ne i više po nešto povoljnijoj ceni. Model P552W koji ćemo videti je vrlo zanimljiv zbog svojih dimenzija ali i činjenice da je u ovaj mali telefon upakovano praktično sve što nekome može zatrebati bez obzira koliko je zahtevan korisnik. Iako možda na mala vrata, Asus ima dovoljno aduta da se umeša na tržište Windows Mobile uređaja, a po svemu što smo videli i potpuno parira mnogo poznatijim imenima u ovoj kategoriji.

Asus P552W i oprema

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Dobar kvalitet izrade
  • Windows Mobile platforma
  • Brz i praktičan interfejs
  • WiFi, GPS, Bluetooth

Utisak kvare

  • Kamera je definitivno mogla biti bolja

Specifikacija

Asus P552W
  • Podržane mobilne mreže: UMTS, HSDPA 3.6Mpbs , Tri-band GSM/GPRS/EDGE (800/900/1900MHz)
  • Komunikacija: WLAN (Wi-Fi 802.11b/g), Bluetooth (2.0+EDR), USB 2.0
  • Ekran: 2.8" TFT-LCD, QVGA 240x320 piksela, 65k boja
  • Procesor: Marvell Tavor 624MHz
  • Memorija: 256MB Flash ROM, 128MB SDRAM, microSD card slot (podržava SDHC)
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional
  • Baterija: Li-Ion 1100mAh
  • Dimenzije: 102x60.5x14.5 mm
  • Težina: 105g
  • Dodatno: kamera 2MP, GPS

Asus P552W

Asus P552W nas najviše podseća na HTC Touch, ali uprkos dosta kompaktnim dimenzijama od 102x60.5x14.5 mm ipak je za nijansu veći od Touch-a. Ovo ne znači da ne može stati u džep, naprotiv, većina korisnika će se iznenaditi (u pozitivnom smislu) kada bude P552W uzela u ruku. Kvalitet izrade je dosta dobar, a plastika odličnog kvaliteta, stim što moramo konstatovati da P552W ne izgleda mnogo atraktivno i da ne privlači mnogo pažnje. Dizajn nije definitivno najjača strana ovog modela, no ipak je to poslovni telefon koji ne služi da stoji u kafiću na stolu. Kako je težak samo 105g, može se reći da predstavlja pravog saputnika poslovnih ljudi koji su stalno u pokretu. Dodatna oprema uključuje strujni i punjač za kola, USB kabl i headset ali i dvodelno postolje za kola koje se fiksira na vetrobransko staklo.

Asus P552W sa prednje i bočnih strana, kamera

Prednjom stranom dominira 2.8" ekran QVGA rezolucije od 240x320 piksela i sa prikazom 65.000 boja. Kako je u pitanju ekran osetljiv na dodir, uz telefon se dobija i stylus olovčica koja se zgodno uvlači u samo kućište telefona i predstavlja nezamenljivi deo opreme ovakvog uređaja. Ispod ekrana se nalazi par tastera, standarni Send i End, Menu i Ok. Na samoj sredini postoji i džojstik taster za kretanje kroz menije. Ipak, većina stvari se radi stylus-om ili prstima, i generalno nam se dopalo što telefon nije zatrpan tasterima. Sa leve bočne strane se nalaze kontrole jačine zvuka i priključak za eksternu antenu GPS prijemnika, a sa leve taster za slikanje i klizni Hold taster koji onemogućuje da slučajno ispritiskate tastere dok je telefon u džepu. Sa zadnje strane je i kamera rezolucije 2MP i zvučnik, a na donjoj bočnoj strani mini USB i konektor za napajanje.

Asus P552W neki od ekrana

Ekran sa 2.8" dijagonalom je dosta dobar, svetle slike i dobro vidljiv i po suncu, a rezolucija od 240x320 piksela je uobičajena za ovu klasu uređaja. Novost prestavlja Glide interfejs koji bi trebao da bude odgovor na TouchFlo koji smo videli kod HTC modela. Iako definitivno nije tako atraktivan ni brz kao TouchFlo, dosta dobro radi i u kombinaciji sa AnyTime launcher-om predstavlja dobar način da se interfejs učini dovoljno brzim i praktičnim. Uz GPS (SirfStar III čip) dobijamo i MapKing softver za navigaciju koji nije ni malo loš za početak. Ugrađena kamera radi solidno, ali rezultati nisu ništa bolji od proseka: kada ima dovoljno svetla, slike su sasvim pristojne ali kada nema ne treba baš očekivati čuda. Ugrađeni procesor na 624MHz i ugrađena memorija obezbeđuju prilično brz rad, bez primećenih zastoja i čekanja na otvaranje aplikacija i fajlova. Kapacitet se proširuje MicroSD karticama a aparat podržava i SDHC format SD kartica većeg kapaciteta.

Rezime

Konačni utisak je da Asus P552W predstavlja odličan poslovni Smarthone aparat koji sa Windows Mobile platformom donosi Office aplikacije u mobilnoj verziji. Kao bonus, tu je i GPS prijemnik zajedno sa softverom za navigaciju. P552W radi dosta brzo i utisak je da je Asus napravio dobro uravnotežen proizvod koji bi trebao da bude odličan izbor poslovnih korisnika ili svih onih koji žele da ponesu kancelariju u džepu.

Conclusion

Asus P552W is an excellent business Smartphone providing Office applications along with Windows Mobile platform. There is a GPS receiver with navigation software. P552W working very fast and it looks like Asus made balanced product which should be an excellent choice for business users or for those who wants to have office in a pocket.