среда, 28. јануар 2009.

HP Officejet J3680


Veoma kompaktni multipraktik koji zamenjuje telefon, fax, štampač, kopir i skener. Veoma povoljna cena ovog uređaja je i njegova najbolja preporuka, a kvalitet štampe i skeniranja je prilično dobar za ovu kategoriju Inkjet štampača. Jedina zamerka se odnosi na dosta mali kapacitet kertridža.

Multifunkcijski uređaji su sve popularniji zahvaljujući ceni i činjenici da se na jednostavan način dobija par uređaja spakovanih u jedno kućište što štedi prostor i novac. HP Officejet model je u bukvalnom smislu te reči multipraktik, pošto spaja čak 5 funkcija, dakle pravi pravcati Švajcarski nož kada su kancelarijski uređaji u pitanju. Ono što ovaj uređaj čini tako zanimljivim je činjenica da ima ugrađen telefon kao i cena koja teško može imati neku konkurenciju. Uprkos brojnim funkcijama, rukovanje je veoma jednostavno i većina stvari se može uraditi i bez računara.

HP Officejet J3680

Ključne karakteristike

  • Veoma jednostavna upotreba
  • Fax i telefon
  • Odlilčan kvalitet štampe

Utisak kvare

  • Kertridži su malog kapacita

Specifikacija

HP Officejet J3680
  • Tehnologija štampe: HP Thermal Inkjet
  • Tehnologija skeniranja: Sheetfed , CIS sa 48-bitnom paletom boja
  • Funkcije: Telefon, fax, kopir, skener i štampač u crno beloj boji i koloru
  • Rezolucija štampe: 1200dpi crno belo, 4800x1200 u boji
  • Rezolucija skeniranja: 1200dpi optička, do 19200dpi interpolirana
  • Brzina štampe i kopiranja: do 20 str/min za crno belu štampu, 14 str/min u boji
  • Podržane dimenzije papira: maksimalno 22 x 35.5 cm (8.5" x 14") bez margina
  • Kapacitet papira: Ulazna fioka do 100 listova od 75 gr/m2, ADF 20 stranica, izlazna fioka do 20 listova
  • Fax: Memorija za 200 stranica
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 425.5x204x180 mm
  • Težina: 3.91Kg
  • Mesečni obim štampe: 1500 kopija
  • Dodatno: 16MB integrisane memorije

HP Officejet J3680

Spolja gledano, Officejet liči na samostalan fax uređaj, pogotovo što sa leve strane ima slušalicu ugrađenog telefonskog aparata. Napravljen je u kombinaciji bele i crne plastike koja će se bez većih problema uklopiti u svaku kancelariju. Dimenzije nisu velike i neće biti potrebno odvojiti mnogo prostora na stolu, a to je najviše zahvaljujući činjenici da nije ugrađen klasični flatbed skener već je Sheetfed tipa, gde se papir samo provlači kao za štampu preko glave za skeniranje. Ulazna i izlazna fioka su napravljene od dosta tanke plastike i treba voditi računa da se slučajno ne polome nešto grubljim rukovanjem. Dobra stvar je da se ove fioke mogu sklopiti što je dosta praktično kada ceo uređaj treba negde premestiti. Uz uređaj dolazi i eksterno napajanje, CD sa drajverima i programima, dva startna kertridža i telefonski kabl, dok ćete za USB kabl morati sami da se snađete.

HP Officejet J3680 detaljnije sa prednje strane

Sa gornje strane uređaja se nalazi dosta tastera, numeričkih i funksijskih, dok je mali LCD postvljen na sredinu. Iako su meniji dosta jednostavni, ekran nema pozadinsko osvetljenje pa će navigacija biti malo otežana pogotovo ako u prostoriji ima malo više prirodnog svetla. Direktno preko tastera se može odabrati režim rada, Fax, skeniranje ili kopiranje, a neke od najčešćih opcija su opet na dohvat ruke i ne mora se za svaku sitnicu ulaziti u meni. Neke od bitnih karakteristika skenera su skaliranje slike od 25% do 200% i mogućnost zadavanja štampe do 80 kopija, dok je recimo kod faxa moguće podesiti i odloženo slanje, a kako je ugrađenih 16MB dovoljno za 200 stranica, ne može se desiti da neki važan fax promakne ako nestane papira. Moguće je koristiti i Broadcast slanje kada se automatski fax šalje na maksimalno 48 različitih brojeva, što dosta može skratiti vreme koje je potrebno da okrećete brojeve i šaljete faxove.

HP Officejet J3680 detaljnije sa zadnje i prednje strane

Brzina štampe je u draft modu oko 20s za crno belu odnosno 14 stranica u minuti za kolor štampu. Štampanje slike u draft modu traje oko 45s, dok sa porastom kvaliteta raste i vreme, pa je za štampu fotografije u punom kvalitetu potrebno čak 2 minuta. Štampač koristi Thermal Inkjet tehnologiju i dva kertridža, jedan crni i jedan kolorni. Kapacitet regularnih kertidža je 600 stranica za crno beli i 165 stranica za kolorni. Uz mesečni obim štampe od 1500 stranica, treba računati da će se kertridži često menjati, što je dosta jednostavano pošto treba samo otvoriti poklopac sa desne strane i zameniti istrošeni. Ulazna fioka za papir prima do 100 stranica A4 formata, uz dodatni ADF od 20 stranica. Sa druge strane, izlazna fioka prima do 20 stranica. U radu, ovaj štampač nije previše tih, ali se u prosečnoj kancelariji neće čuti od ambijantalne buke sasvim sigurno.

Rezime

Kvalitet štampe je solidan, bez nekih posebnih primedbi i napomena. Dopalo nam se što već na najnižem, draft kvalitetu, otisci izgledaju odlično. Štampa u koloru deluje dosta dobro, a iako nije teško naći štampače koji bolje štampaju slike, ipak to nije osnovna namena ovog modela. Brzina rada je prosečna i J3680 nije brzinski šampion, no većinu stvari radi dosta brzo. Jedina uslovno rečeno mana je kapacitet kertridža koji će u sredinama gde se dosta štampa, biti definitivno usko grlo. Srećom, cena kertridža kao ni samog štampača nije visoka, te ne treba paničiti.

Conclusion

Printing quality is average without any special remarks or observations. With the lowest, draft quality imprints looking good. Color printing is very good although there are many printers providing better printing pictures but that’s is not primary purpose of this printer, anyway. Its speed is among average ones and, although J3680 isn’t champion when it’s about printing speed, it does its job relatively fast. The only shortcoming here is cartridge capacity because it representing a bottleneck. Luckily, cartridge price is affordable one so there is no need to spread panic.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2009.): 90€