четвртак, 8. јануар 2009.

AMD Phenom II i Dragon platforma


Kompanija AMD je predstavila novi Phenom II procesor i Dragon platformu koji bi trebali da najviše obraduju korisnike koji tragaju za što boljim performansama ali istovremeno i ne mogu da izdvoje mnogo novca na novi računar. Phenom II je sjajan procesor koji zaslužuje sve pohvale, a AMD čestitke.

Kompanija AMD je predstavila novu generaciju procesora Phenom II X4 zajedno sa novom Dragon platformom. Posle Pauka, red je da vidimo šta Zmaj to donosi novo. Trenutak u kome se sve ovo dešava nije ni malo povoljan za ovog proizvođača, što sigurno oni koji prate dešavanja u IT industriji dobro znaju. Intel je povukao par dobrih poteza i predstavio svoju i7 generaciju procesora, čime je kako se tada činilo udario aperkat AMD-u koji je već bio na kolenima. No, nema predaje i AMD sa ponosom uvodi nove procesore, 790GX čipset koji bi trebali da zajedno sa već postojećom Radeon HD 4800 generacijom grafičkih kartica predstavlja okosnicu Dragon platforme. Ono što bi trebalo da Dragon platformu učini konkurentnom je odnos cena/performanse, odnosno maksimalno korišćenje potencijala hardvera, što će uz slogan The Ultimate Visual Experience verovatno biti najinteresantniji gejmerskoj populaciji.

U prvom trenutku, biće dostupna dva procesora, AMD Phenom II X4 920 i AMD Phenom II X4 940, koji rade na 2.8GHz i 3.0GHz. Procesori koriste AM2+ socket, a od najbitnijih specifikacija ćemo reći da rade na default naponu od 0.875-1.5V, imaju TPD 125W i deklarisana radna temperatura je 62 stepena Celzijusa. Ovi procesori su izrađeni u 45nm SOI procesu sa 758 miliona tranzistora, sa 4x128KB L1 keš memorije (64Kb za instrukcije+64Kb za podatke dostupno svakom jezgru pojedinačno), 4x512KB L2 keš memorije i 6MB deljene L3 keš memorije. Na procesoru je intergrisan i DDR2 memorijski kontroler koji daje teorijski protok od 17.1GB/s (u dual channel modu), sa podrškom za DDR2 memoriju, dok sama platforma procesora podržava i DDR3 memoriju. Reorganizacija i povećanje keš memorije direktno i utiče na performanse ovih procesora za koje se očekuje da budu dosta veliki korak u odnosu na originalni Phenom. Odmah da kažemo i da AMD Phenom II 940 dolazi sa otključanim množiocem, te da se očekuju veoma dobri rezultati u overkloku.

AMD Dragon konfiguracija

Kao test konfiguraciju smo dobili veoma zanimljiv računar upakovan u fantastično Zalman kućište, sa vrlo dobro odabranim komponentama. Kao osnova sistema je uzeta MSI DKA790GX Platinum matična ploča sa AMD 790GX čipsetom, 4GB DDR2 1066MHz memorije i Western Digital Raptor hard disk (10.000 obrtaja). Za grafiku je odabrana Radeon HD 4870X2 koju smo do sada veoma dobro upoznali. Napajanje je Cooler Master kapaciteta 1000W, što je i više nego dovoljno za ovakvu konfiguraciju. Zvezda je svakako Phenom II X4 940 procesor na koji je montiran veliki OCZ hladnjak. Iako je ovde suštinski samo procesor nešto novo, ovakva konfiguracija predstavlja upravo ono što Dragon i donosi. Da malo objasnimo. AMD je u jednačinu uzeo i jedan faktor koji se obično ostavlja sa strane, a to je kompatibilnost i cena. Naime, Dragon platforma omogućava da iskoristite postojeću matičnu ploču (AM2+) i DDR2 memoriju i promenite samo procesor, čime se postižu impresivne razlike u odnosu na stari sistem. Upravo je to i cela filozofija, da se uz što manje ulaganje dobije što veći dobitak u performansama.

AMD Dragon unutrašnjost i detalji

Pored poboljšanih performansi u odnosu na prethodnu generaciju Phenom-a i Spider platformu, Dragon donosi i znatna unapređenja po pitanju uštede energije. Napredak je prisutan i u režimu mirovanja i pod punim opterećenjem, a cifre govore da je Phenom II u proseku za oko 40% efikasniji po pitanju potrošnje energije. Ono što će naprednije korisnike interesovati je overklok i performanse u igrama, a uz AMD Overdrive koji služi za oveklok i tweak procesora i Fusion koji je zadužen za to isto samo kad je grafika u pitanju, mogu se postići veoma zanimljivi rezultati koji znatno nadmašuju ono što smo videli kod prethodne generacije Phenoma. Međutim, kupce će osim ovog poređenja sigurno više zanimati poređenje sa Intel procesorima, konkretno Core 2 Quad i i7 modelima. AMD i ovde ima nešto da kaže, a to je jednostavno poređenje cena novog i7 sistema i Dragon platforme, gde je kao što smo i očekivali Dragon u znatnoj prednosti a razlika nije ni malo zanemarljiva. Kada smo već kod cene, očekuje se da Phenom II X4 920 košta 235$ a model 940 275$. Kada se pogleda paralelno, AMD u odnosu na Intel platformu ima jeftiniji procesor, matičnu ploču i memoriju (DDR2 u odnosu na DDR3).

AMD Dragon

Performanse smo proverili u standardnoj bateriji testova i dobili sledeće: SiSoft Sandra (Arithmetic Dhrystone 19045 MIPS, Arithmetic Whetstone 47446 MFLOPS, Multimedia Integer 137505 iit/s, Multimedia Float 180442it/s, Multi-Core Efficiency 4.96GB/s), X264 (1-pass 195fps, 2-pass 40fps), WinRAR (2025 KB/s), Cinebench 10 (11737 poena), 3DMark06 4791 poena, 3DMark Vantage 12098 poena. U poređenju sa originalnih Phenom-om, Phenom II X4 u svemu beleži impresivno bolje rezultate i nema mnogo dilema oko toga da li je napredak tu. U odnosu na Core 2 familiju procesora, Phenom II beleži dosta bolje rezultate od Dual Core procesora, dok vodi dosta tesnu trku sa Quad Core Extreme procesorima. Što se tiče i7 procesora, jedino se može porediti donekle sa modelom 920, ali u većini testova ipak i7 920 beleži pobedu, doduše ne sa mnogo velikom razlikom. Ako ovde uključimo i cene u jednačinu, jasno je da Phenom II ima sasvim dobre predispozicije da bude jedan od najisplativijih investicija za igrače koji već koriste AM2+ platformu. U najskorije vreme ćemo proveriti kakav je Phenom II u igrama i koje igre će najviše profitirati po pitanju performansi.

AMD Dragon

Rezime

Nije lako dati zaključak, ali mislimo da AMD ipak zaslužuje čestitke za novi Phenom II procesor kao i za vrlo dobro osmišljenu Dragon platformu. Umesto da novi procesor dobije novi čipset koji ne bi bio kompatibilan sa procesorima prethodne generacije, AMD je ponudio procesor koji će moći da iskoriste svi vlasnici neke AM2+ matične ploče koji time dobijaju prilično veliki upgrade po pitanju performansi. Iako impresivne brojke koje su Intel i7 procesori postigli na testovima nisu nadmašene, to i nije bio cilj. Cilj je bio da se predstave trenutno najmoćniji AMD procesori koji će pružiti izuzetno dobre performanse sa već postojećim pločama i jeftinom DDR2 memorijom, čime se cilja na veliki deo tržišta koji nije svakih 6 meseci spreman da kupi sve nove komponente ne bi li išao u korak sa beskonačnom trkom proizvođača.

Rezime

It is not easy to give a specific conclusion but it is our opinion AMD deserves all the praise for the new Phenom II processor as for very good Dragon platform too. Instead of new processor gets new chipset that will not be compatible with previous generation processors, AMD offered processor that could be used by owner of any AM2+ motherboard and who will gain great upgrade when we talk about performances. Although Intel i7 processors impressive digits achieved on tests aren’t surpassed but, after all, that wasn’t their final goal. The plan was to show the most powerful present AMD processors that will give extremely good performances with existing motherboards and affordable DDR2 memory. In this way great majority of market was encompassed which is consisted of users that cannot give the pleasure to themselves to by new components every six months only to keep pace with manufacturers.