субота, 29. новембар 2008.

GTA IV će koristiti DRM

GTA IV će koristiti DRMIgrački sajt IGN je objavio intervju sa Rockstar-om u kojem se otvoreno priča o vrsti zaštite koju će koristiti nadolazeća PC verzija GTA IV. Pored toga što će igra posedovati SecuROM zaštitu, igrači će morati da svoju verziju igre aktiviraju i putem interneta. Ukoliko igrač ne poseduje internet konekciju na svom računaru, moraće da GTA IV aktivira na računaru koji je povezan sa internetom, u suprotnom neće moći da instalira igru (ovo ne važi za "Direct2Drive" verziju igre)! Jedina pozitivna stvar u čitavoj priči je to što će igra neće posedovati instalacioni limit. Biće veoma zanimljivo videti kakva će biti reakcija javnosti na ovu hrabru (bezobraznu) odluku čelnika Rockstar-a. Za to vreme veoma opširni intervju možete pročitati na ovoj lokaciji .

Thermaltake nudi dva kulera za laptopove

Tajvanski Thermaltake je predstavio novi kuler za notebook računare. Radi se o uređaju koji stiže pod oznakom WavX. On ne poseduje ventilatore. Stiže u dve verzije, koje podržavaju 13-inčne, odnosno 15-inčne laptopove. Kako se navodi, WavX kuleri su tanki, laki i savitljivi i izrađeni od kombinacije aluminijuma i plastike. Njihove kodne oznake su CLN0003 i CLN0001, dimenzije iznose 330 x 230 x 29.4 mm i 370 x 280 x 29.4 mm, a težine 385 i 492 grama, respektivno. Oba kulera će se pojaviti u radnjama do kraja ovog meseca. Njihova cena nije poznata.

Porast cyber kriminala

Cyber kriminal i online underground ekonomija doživljavaju svoj bum kako sve više malih i srednjih preduzeća se okreće online prodavnicama i servisima sa ciljem smanjenja troškova.

Kompanije srednjeg opsega moraju da izvršavaju brojne radnje od enkripcije podataka do redovne promene lozinki koje će poboljšati njihove sigurnosne standarde. Dok ekonomija posrće dan za danom kompanija Symantec je izdala izveštaj koji je naslovila „Izveštaj o underground ekonomiji“ koji baca svetlo na online podzemlje koje je sazrelo u efikasnu globalnu pijacu za ukradenu robu i servise vezane sa prevarama.

Symantec objavljuje da je u periodu od godinu dana koliko je ovo istraživanje trajalo procenjena vrednost reklamirane robe od $276 miliona promenila vlasnika – ovo ipak predstavlja samo mali deo sveukupne underground ekonomije. Dave Covings, viši menadžer kompanije Symantec operacija za sigurnosne reakcije navodi da ove brojke predstavljaju samo mali deo ove ekonomije koja je otkrivena kroz istraživanje.

Ova ekonomija nastavlja da se razvija kako sve veći broj poslovnih korisnika radi online transakcije. U pitanju je ekonomija koja ne poznaje granice tako da cyber kriminalci mogu da trguju raznim ukradenim dobrima sa svih strana sveta i prodaju ih na potpuno druge strane sveta.

Podaci u izveštaju koji je pratio underground ekonomiju u periodu od 1. jula 2007 do 30. juna 2008 godine otkrivaju da je u Severnoj Americi hostovan najveći broj servera koji čine podršku underground ekonomije, njih 45%; Evropa/Srednji istok/Afrika hostuju 38% dok Azija/Pacifik su nešto skromniji sa 12% a Latinska Amerika je najbezbednija po pitanju underground ekonomije sa svega 5% servera.

Geografske lokacije underground ekonomije se konstantno menjaju da bi izbegli detektovanje. Izveštaj navodi da su informacije o kreditnim karticama najviše reklamirana kategorija robe i servisa koji cirkulišu kroz underground ekonomiju, pri čemu predstavljaju gotovo trećinu ukupne količine dobara koja menjaju vlasnika.

I dok je cena broja ukradene kreditne kartice vrlo niska i kreće se od $0.10 do $25 po kartici Symantec navodi da je kreditni limit prosečne reklamirane kreditne kartice $4000. Kompanija procenjuje da je potencijalna vrednost svih reklamiranih kreditnih kartica tokom perioda nadgledanja iznosila oko $5.3 milijarde.

Ove cifre, koje se očekuje da će dalje da rastu znače da mala i srednja preduzeća treba da imaju višeslojna sigurnosna rešenja, navodi Cowings. Postoji nekoliko olakšavajućih tehnika koja srednja i mala preduzeća mogu da preduzmu počevši sa enkripcijom baza podataka.

Takođe, kao jedna od mera moguće je ograničiti pristup bazama podataka. On preporučuje da mala i srednja preduzeća uposle sigurnosne mere na krajnjim tačkama kao i softvere koji daju informacije vlasnicima u vidu crvenih zastavica ukoliko neko kopira informacije na portabl uređaje kao što je USB drive.

Informacije koje su osetljive treba da ostanu u enkriptovanim bazama podataka. Preduzeća takođe treba da osiguraju da njihovi zaposleni koriste snažne lozinke i menjaju ih na regularnoj osnovi. Zato što mnoga mala i srednja preduzeća koriste Web bazirane transakcije i tehnologije sa ciljem da smanje troškove i ostanu konkurentne, Cowings navodi da manje kompanije imaju potrebu da jasno svojim korisnicima stave do znanja načine na koje čuvaju svoje privatne informacije i da im stave do znanja najbolje prakse za izbegavanje prevara kada nisu na kompanijinim web sajtovima.

петак, 28. новембар 2008.

AMD Phenom dostigao 6.3 GHz

AMDProcesor od kompanije AMD rađen u 45nm tehnologiji, poznat pod kodnim imenom Deneb i koji treba da nasledi seriju procesora Phenom tokom sledeće godine, nedavno je doživeo i prve testove u svakodnevnom radu. Tim stručnjaka iz Teksasa je u okviru testiranja proverila i mogućnosti za overklokovanje procesora, i radni takt je uspešno podignut na čitavih 6.3 GHz. Phenom II će se, po najavama AMD-a, isporučivati sa nazivnom brzinom od 3 GHz i direktna je konkurencija Intelovom Core i7.

XFX predstavio nove niskoprofilne karte

Kompanija XFX je predstavila nove GeForce 9400 GT modele - dve karte koje imaju 1 GB memorije. Jedna od njih dolazi u niskoprofilnom formatu. Karte podržavaju DirectX 10 standard. Niskoprofilna karta ima 128-bitni memorijski interfejs i 1 GB GDDR2 memorije. Memorija radi na 800 MHz, GPU na 550 MHz, a 16 stream procesora rade na 1350 MHz. Poseduju VGA i DVI konekcije. Nova karta se može naći po ceni od 57 evra.

AMD sprema nova pojeftinjenja

AMD je partnerima poslao poruku u kojoj potvrđuje da će spustiti cene svojih procesora. Drugim rečima, AMD će ponovo pribeći staroj taktici rata cenama. Ove promene će stupiti na snagu 1. decembra. Ipak, detalji o promenama cena nisu objavljeni. Nagađa se da će cene procesora biti redukovane za oko 10 do 20 procenata. To se odnosi na mainstream desktop procesore. Ovaj potez bi trebao da doprinese očuvanju pozicija firme dok u prvom kvartalu naredne godine ne stignu desktop procesori.

Canon PowerShot SX110IS

Novi Canon ultra zum aparat namenjen početnicima i naprednim amaterima. Kvalitet izrade je vrlo dobar, a snimljene fotografije sjajne. Optički zum od 10x i stabilizacija slike će doprineti da se dobiju fotografije kojih se niko neće postideti.

Pripadnik nove Canon SX serije aparata, SX110IS je model primarno namenjen početnicima, kao pravi porodičan aparat. Neke od njegovih osobina ga čine vrlo sličnim poznatoj A seriji (mogućnost manuelnog podešavanja svih parametara slikanja), no optika ga čini daleko interesantnijim pošto je u pitanju aparat sa 10x optičkim zumom. Sa rezolucijom od 9MP i sjajnim ekranom dijagonale 3", mislimo da će ovaj aparat vrlo lako pronaći svoju poziciju među konkurencijom.

Canon PowerShot SX110IS sa prednjih i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Ultra zum objektiv sa 10x optičkim zumom, optička stabilizacija slike
  • Dosta brz rad za ovu kategoriju aparata
  • Vrlo dobar 3" LCD ekran visoke rezolucije
  • Snimljene fotografije su izuzetno dobre

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Canon PowerShot SX110IS
  • Rezolucija: 10 megapiksela, 1/2.3" senzor (3456x2592 px)
  • Objektiv: ISO 80-1600, Optički zum 10x, f/2.8-4.3 (35mm film ekvivalent: 36-360mm)
  • Memorija: SD/SDHC Memory Card, MultiMediaCard, MMC Plus Card, HC MMC Plus Card
  • Baterije: 2x AA baterije
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 3" LCD (230.000 px)
  • Video: 640x480 @ 30fps
  • Procesor: DIGIC III

Canon PowerShot SX110IS

Sa dimenzijama od 110.6x70.4x44.7 mm i težinom od 300g (uključujući i dve AA baterije) ovaj aparat ne spada u previše kompaktne modele. Sa druge strane, veličina objektiva je takva da će mnogi biti vrlo zadovoljni što 10x zum mogu spakovati u džep od jakne. Iako je napravljen od plastike, kvalitet izrade je veoma dobar, svi delovi i ivice odlično uklopljeni, a svi pokretni delovi deluju robustno i vrlo čvrsto. Iako s desna strane nema malo ozbiljnijeg rukohvata, aparat sasvim solidno leži u ruci, mada je moguće da će korisnicima sa malo većim šakama trebati malo više vremena za navikavanje. Za svaki slučaj, postoji metalna alkica za koju se pričvršćuje traka za nošenje oko zgloba ruke.

Canon PowerShot SX110IS sa prednje strane, kontrole sa gornje strane

Sa gornje strane aparata se nalaze taster za uključivanje, okidač sa zum prstenom-polugon i plastični Mode točkić sa kojim se bira režim rada aparata. Tu su Auto, Program AE, Shutter Priority AE, Aperture Priority AE, Manual, Easy, Portrait, Landscape, Night Snapshot, Kids & Pets, Foliage, Special Scene i Movie. Ukupno postoji 12 različitih setovanja kojima se pristupa sa Mode točkića i preko Scene posebnog menija, a najinteresantniji je verovatno Easy gde je slikanje još jednostavnije od Auto moda, a koristi se iSAPS (intelligent Scene Analysis based on Photographic Space) algoritam analize scene, gde se svi parametri podešavaju automatski za najbolje moguće rezultate. Ovo je namenjeno apsolutnim početnicima i sigurno je da će biti jedna od najčešće korišćenih opcija.

Canon PowerShot SX110IS ekran, kontrole, konektori i otvor za baterije

Sa bočne strane aparata se nalazi poklopac ispod koga su mini USB data konektor (za A/V povezivanje) i konektor za napajanje, dok se sa donje strane nalazi poklopac za dve AA baterije (u pakovanju dolaze dve alkalne ali i punjač sa dve dopunjive) i memorijsku karticu (podržani su SD/SDHC Memory Card, MultiMediaCard, MMC Plus Card i HC MMC Plus Card formati). Sa zadnje strane, nalaze se manje više standardne Canon kontrole, Direct Pint sa leve strane iznad ekrana, i Playback taster sa gornje desne, rotacioni taster (istovremeno ima i funkciju četvorosmernog tastera) sa dodatna četiri tastera (po dva iznad i ispod). Od novina je to svakako rotacioni taster po ugledu na mnogo naprednije modele ali i zaseban Face Detection taster pa se više ne mora u tri koraka ova opcija isključivati i uključivati.

Canon PowerShot SX110IS sa prednje i bočne strane, oprema

Na LCD ekranu dijagonale 3" je slika veoma dobra i svetla i vidi se čak i po suncu, a rezolucija ekrana je 230.000 piksela, dakle u rangu ekrana na Ixus modelima. Optika ipak igra najbitniju ulogu, a ugrađeni objektiv pokriva raspon od 36 do 360mm u 35mm ekvivalentu sa otvorom blende od f/2.8 do 4.3, što bi trebalo da donese prilično dobar kvalitet fotografija. AF radi prilično dobro i brzo (interesantno, manuelni fokus se podešava rotacionim tasterom), sa dodatnom narandžastom lampicom koja pomaže u uslovima slabijeg osvetljenja. Aparat ima i optičku stabilizaciju slike koja puno znači pogotovo kod ultra zoom objektiva. Face Detection može prepoznati do 9 lica u kadru, što je takođe vrlo korisno. Ugrađeni blic je dosta dobar, sa vremenom punjenja oko 9s, generalna brzina rada aparata je vrlo dobra, pogotovo start up koji je oko 2s, što je vrlo dobar rezultat za ultra zoom aparat.

Rezime

Kvaitet snimljenih fotografija je veoma dobar, odlične oštrine i veoma dobrih boja što i nije ništa novo za Canon. Senzor rezolucije 9MP je u stanju da zabeleži vrlo visok nivo detalja, i u svojoj klasi ovaj aparat definitivno beleži veoma impresivne rezultate. Po pitanju šuma na većim ISO vrednostima, i ovde nema puno mesta za zamerke, do ISO 800 slike imaju veoma malo šuma, što je opet vrlo dobar rezultat. Po svemu što smo videli, model SX110 stvarno ima šta da ponudi i ko god da se odluči za njegovu kupovinu ne može pogrešiti. Baz obzira da li su u pitanju početnici ili napredni amateri, SX110 ima dovoljno opcija uz kvalitet slike koji ne treba nikako zanemariti.

Conclusion

Quality of taken pictures is very good with excellent sharpness and vivid colors but that isn’t anything new when we are talking about Canon. 9MP resolution sensor will enable high level of details and very good results for this device. Noise level with greater ISO value is beyond reproach because up to ISO 800 pictures have low noise level and that is a great result. Overall, SX110 model has lot to offer and if you decide to buy it, that would be no mistake at all. Regardless whether we talk about absolute beginners or advanced amateurs, SX100 has plenty of options with picture quality, which should not be ignored.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 285€

Veliki igrač MSI GX700X

MSI laptop namenjen igračkoj populaciji, sa prostranim 17" ekranom odličnog prikaza. Konfiguracija je prilično snažna sa Intel Core 2 Duo procesorom na 2.1GHz i 2GB ram memorije. Odnos cene i performansi ovog modela je prilično dobar, i to je jedan od glavnih razloga za preporuku.

MSI laptop računari iz generacije u generaciju postaju sve kvalitetniji i zanimljiviji, zadržavajući vrlo konkurentnu politiku cena. Model GX700X-255EU pripada Gaming seriji, što je odmah i jasno kada se vidi da u paketu dolaze ranac i laserski miš. Ovaj laptop je desktop replacement odnosno zamena za desktop računar pošto je opremljen 17" ekranom i vrlo moćnom konfiguracijom koja je definitivno u rangu desktop računara. Ovaj laptop nije kompaktnih dimenzija, ali to i nije njegova najvažnija osobina.

MSI GX700X-255EU sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odličan odnos cene/performansi
  • Veoma snažna konfiguracije, Intel Centrino platforma
  • Odličan 17" ekran
  • NVIDIA GeForce 8600M grafička kartica
  • Modem, GLAN, WiFi i Bluetooth

Utisak kvare

  • Malo se više greje sa desne strane

Specifikacija

MSI GX700X-255EU
  • Ekran: 17'' WXGA+ ACV(Amazing Crystal Vision) , 1440x900 piksela
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T8100 (2.1 GHz, 3 MB L2, 800 MHz FSB)
  • Ram memorija: 3GB DDR2
  • Grafika: NVIDIA GeForce 8600M
  • Hard disk: 320GB SATA (2x 160GB)
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : 56K Modem, Glan, WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, Line-in, 3x USB, FireWire, D-Sub, HDMI, GLAN, Modem, ExpressCard slot
  • Dimenzije: 395x278x26 mm
  • Težina: 3.4 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 4800mAh
  • Dodatno: Čitač kartica 4-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro), 1.3MP Web kamera, laserski miš i ranac

MSI GX700X-255EU

Uprkos nešto većim dimenzijama (395x278x26 mm) težina od 3.4Kg i ne predstavlja neku veliku cifru, pa neće biti veliki problem nositi ga sa sobom, pogotovo što se dobija i odličan ranac za to. Dizajn ovog modela je pomalo konzervativan u odnosu na neke druge pripadnike MSI Gaming serije, potpuno je crne boje, bez nekih posebnih detalja. U izradi je korišćena glossy crna plastika solidnog kvaliteta. Iako nismo primetili da plastika bilo gde krcka kada se malo jače pritisne, nije nam se dopalo što će praktično na celoj površini računara ostajati otisci prstiju, pa ukoliko vam se to ne dopada, budite spremni da stalno imate krpicu pri ruci. Po pitanju dizajna imamo samo jednu malu zamerku, a to je da maska zvučnika koji su instalirani iznad tastature izgleda pomalo arhaično i generalno nam se ne uklapa u celokupnu sliku.

MSI GX700X-255EU tastatura, dodatni tasteri i sistemske diode, touchpad

Tastatura je punog formata, zajedno sa numeričkim delom, a jedino su kursorski tasteri malo uži od ostalih. Materijal od kojih su tasteri napravljeni nije baš vrhunskog kvaliteta, no tastatura se sa druge strane neće ni ugibati pod jačim pritiskom, što je dobra stvar za ukupnu ergonomiju. Pomenućemo i da su kursorski (posebni i sa numeričke tastature) i WASD tasteri posebno obeleženi crvenim oznakama, što bi trebalo da naglasi da je laptop namenjen igračima. Model sa testa nema označene naše karaktere, što doduše igračima i ne bi trebalo da je neki posebno bitan podatak. Dodatnih tastera ima ukupno šest uključujući Power taster, a pokrivene su samo one najbitnije funkcije. Touchpad koji se nalazi ispod tastature ima obeleženu zonu vertikalnog skrola, a u radu se pokazao kao prilično dobrog odziva. Dva tastera ispod njega su relativno tiha i ne mnogo plitka. Tastatura generalno gledano nije najtiša koju smo imali prilike da koristimo, ali nije ni najbučnija i dobija sasvim solidnu ukupnu ocenu.

MSI GX700X-255EU sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa se nalaze FireWire konektor, 3.5mm audio priključci i čitač memorijskih kartica. Sa desne bočne strane se nalaze ExpressCard slot, jedan USB port, analogni D-Sub i digitalno HDMI video konektori, Kensington lock i poveći otvor za hlađenje. Pozadi su još jedan otvor za hlađenje (sa desne strane), modem, LAN i konektor za napajanje. Na kraju, sa leve bočne strane su smeštena preostala dva USB konektora i optički uređaj. Jedina zamerka koja se tiče ovog rasporeda su konektori sa prednje strane pošto kablovi najviše smetaju upravo tu, a ukoliko koristite neko postolje, vrlo lako se može desiti da ovi konektori budu blokirani. Ekran dijagonale 17" ima rezoluciju od 1440x900 piksela i prilično dobar kvalitet prikaza. Odlične je oštrine i prijatan za gledanje, stim što su mu uglovi gledanja nešto uži, baš kao i kod većine modela laptop računara. Iznad ekrana se nalazi i integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP, dok je mikrofon smešten ispod tastasture.

MSI GX700X-255EU sa bočne strane, ranac i pakovanje

Laptop koristi Intel Centrino platformu, a pokreće ga Intel Core 2 Duo T8100 procesor koji radi na 2.1GHz, sa 3GB DDR2 memorije i čak dva hard diska od po 160GB (za ukupno 320GB raspoloživog prostora). Za grafiku je zadužena NVIDIA GeForce 8600M kartica, što znači da će većina novijih igara raditi sasvim dobro u osnovnoj rezoluciji ekrana. Performanse ovakve konfiguracije su prilično impresivne, bez obzira da li je u pitanju igranje ili neki ozbiljan rad. Što se autonomije koju ugrađena 4800mAh baterija pruža tiče, ona nije najjača strana pošto iznosi oko 1h15min pod punim opterećenjem i oko 2h u mirovanju. Ovo i ne uzimamo kao neku veliku manu pošto verujemo da neće puno vremena provesti nepovezan na izvor struje. Što se komunikacije tiče, tu su modem (koji se sve ređe sreće na novijim modelima laptop računara), LAN, Bluetooth i WiFi moduli, što znači da se teško može desiti da ne možete da se povežete na Internet, lokalnu mrežu ili neki drugi mobillni uređaj.

Rezime

Jedina eventualna zamerka koju možemo navesti je da se laptop malo više zagreva sa desne strane, uprkos tome što ima dva otvora za hlađenje. Ipak, kupce će najviše interesovati performanse u igrama i zahtevnijim aplikacijama, a tu GX700X-255U postiže odlične rezultate i na to se nema puno toga dodati. Odnos performansi i cene je u ovom slučaju veoma dobar, zbog čega verujemo da će upravo zbog toga ovaj model biti vrlo tražen.

Conclusion

The only shortcoming here is the heating of the laptop’s right side besides the fact it has two openings for cooling off. Still, potential buyers will be more interested for game performances and demanding applications and here GX700X-255U offer excellent results. Performance/price ratio is very favorable in this particular case, and we believe that is its biggest advantage.

Prestigio Bluetooth Hands Free

Ovaj Prestigio gadget će odlično pasovati ljudima koji često putuju kolima i žele da imaju dovoljno kvalitetno i fleksibilno rešenje koje će im olakšati komunikaciju. Veoma jednostavan za upotrebu i odličnog kvaliteta zvuka, ovaj Hands Free je veoma dobar kandidat za to.

Ne prođe puno vremena a da nas Prestigio ne iznenadi neki zanimljivim gadgetom. Ovoga puta je red na nešto što još nismo videli, a to je Bluetooth Hands Free uređaj za kola. Ovaj Hands Free je interesantan pošto se vrlo lako može montirati i skinuti, što ga čini veoma praktičnim, a kako je krajnje jednostavan za upotrebu, nema uopšte dileme da će biti veoma zgodan za korišćenje u više automobila i od strane više korisnika. Za razliku od mnogih sličnih prenosnih rešenja, Prestigio model se montira tako da nikome ne može zasmetati, što je još jedan veliki plus.

Prestigio Bluetooth Hands Free i oprema

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivan dizajn, kompaktne dimenzije
  • Odličan kvalitet izrade
  • Kvalitet zvuka je na zavidnom nivou
  • Jednostavan za upotrebu
  • Dobra autonomija

Utisak kvare

  • Nije moguće povezati više telefona u isto vreme

Specifikacija

Prestigio Bluetooth Hands Free
  • Interfejs: Bluetooth
  • Baterija: Li-ion 1100mAh, 12h autonomije
  • Dimenzije: 124x60x13 mm
  • Težina: 100g

Prestigio Bluetooth Hands Free

Prestigio Bluetooth Hands Free je veoma atraktivnog dizajna, napravljen od kvalitetne crne plastike sa srebrnim okvirom. Dimenzije su veoma kompaktne, malo je veći od prosečnog mobilnog telefona, a debljina prilično impresivna pošto je tek nešto deblji od centimetra. Sa zadnje strane se nalazi žičani klip koji i otkriva kako se montira u kolima. Sve što je potrebno da uradite je da ga zakačite za štitnik za sunce. Klip je dovoljno snažan da nećete morati da razmišljate o tome da li će od vibracija spasti. Kao izvor napajanja se koristi 12V konektor za upaljač, a činjenica je da neće biti previše zgodno da Hands Free bude uključen na napajanje i zakačen za štitnik, pošto kabl može zasmetati. U svakom slučaju, ugrađena Li-ion baterija od 1100mAh je dovoljna za 12h priče ili čak 15 dana u stand-by modu, što je sasvim dovoljno i za one koji non stop pričaju telefonom. Za pun ciklus punjenja je potrebno oko 2h.

Prestigio Bluetooth Hands Free detaljnije, zadnja strana

Sam uređaj ima na sebi četiri ikonice sa vrlo jasnim pozadinskim osvetljenjem, Power (označava da je Hands Free upaljen), Connection (označava da je pravilno uparen sa telefonom), Call (aktivan razgovor) i Battery (stanje baterije). Na prvi pogled se čini da nema ni jednog tastera, međutim, sa bočnih strana se nalaze Volume tasteri za regulisanje jačine zvuka, kao i konektor za napajanje koji je sakriven ispod gumiranog poklopca. To nije sve pošto se ispod cele prednje strane nalazi sakriven taster kojim se uređaj pali i obavljaju praktično i sve ostale funkcije (zvanje, prekidanje poziva i slično). Uparivanje se obavlja brzo i lako (za one nestrpljivije, potrebno je par sekundi držati glavni taster da uređaj aktivira pairing mode), a pristupni kod je "1111". Mikrofon se nalazi na gornjoj strani uređaja, iza LED lampica (bliže korisniku kada se montira) a zvučnik jačine 2W pri dnu prednje strane.

Rezime

Domet ovog Hands Free uređaja je za Bluetooth vezu standardnih 10m, a mi nismo primetili da postoje bilo kakve smetnje čak i kada se ode malo dalje od toga. Kvalitet zvuka je veoma dobar, i u odlaznom i u dolazno saobraćaju, za šta je odgovoran i DSP čip. Ono što nam se posebno dopalo je što prilično dobro blokira ambijentalnu buku (motor, radio, deca sa zadnje klupe), dok bi kao manu naveli to što ne podržava istovremeno povezivanje više telefona što bi bilo veoma praktično.

Conclusion

Range of this HandsFree device for Bluetooth connection is standard 10m and we didn’t notice there were any interferences with even greater distances. Sound quality is very good whether we are talking about incoming or outcoming traffic thanks to SDP chip. The thing we liked the most is the fact it blocking ambient noise (screen, radio, kids), while the only shortcoming will be lacking of simultaneous connection for few telephones which would be very practical.

J&W 790GX Extreme

J&W matična ploča sa najnovijim AMD čipsetom. Dolazi sa integrisanom zvučnom i grafičkom karticom, pa predstavlja odlično rešenje za multimediju, odnosno HTPC računare, a ukoliko poželite da pokrenete neku od novijih i zahtevnijih igara, uvek možete instalirati dodatnu grafičku karticu.

AMD 790GX je najsvežiji čipset ovog proizvođača sa integrisanom grafikom. Zamišljen da bude pozicioniran u Value segment tržišta, ovaj čipset predstavlja prilično dobar izbor za korisnike kojima ne treba zasebna grafička kartica, već mogu da se oslone, u ovom slučaju, na integrisanu Radeon HD 3300. U suštini, ovako nešto nam deluje kao veoma dobro rešenje za HTPC računare koji pretenduju da budu osnova kućnog multimedijalnog centra, ali postoji jedna stvar koja nam je u startu zasmetala, kroz HDMI interfejs prolazi samo stereo zvuk, a ne puni surround. Videćemo kako je J&W odradio posao sa novim čipsetom i da li će to pomoći AMD-u da bar malo digne glavu.

J&W 790GX Extreme ploča, pakovanje konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Podrška za Phenom procesore
  • Integrisana Radeon HD 3300 grafička kartica
  • Čipset podržava Hybrid CrossFireX tehnologiju
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

J&W 790GX Extreme
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: AMD 790GX + SB750 (Integrisana Radeon HD 3300 grafika, DirectX 10 Ready, 128MB DDR3 side-port memory onboard)
  • Procesor: Socket AM2+/AM2 AMD Phenom FX/Phenom X4/ Phenom X3/Athlon X2/Athlon/Sempron
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR2 1066/800/667/533 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,0+1,5), 1x IDE i 1x floppy
  • Slotovi: 3x PCIe 2.0 x16, 1x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 8-channel HD audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova, optički i koaksijalni S/PDIF OUT, 2x PS/2, D-Sub, DVI, HDMI, integrisana ATI Radeon HD3300 grafička kartica, serijski port na ploči

J&W 790GX Extreme

J&W 790GX Extreme je matična ploča standardnog ATX formata, na prvi pogled veoma dobrog rasporeda komponenti odnosno layouta. Prostor oko AM2+ podnožja za procesor je dovoljno čist da se mogu montirati i najglomazniji hladnjaci. Podržani su svi novi AMD procesori, a 5+1 phase PWM garantuje da će i oni najveće potrošnje (140W i više) raditi savršeno stabilno. Na celoj ploči su korišćeni aluminijumski Solid state kondenzatori, što takođe govori da se dosta vodilo računa o tome da sve komponente dobiju stabilno napajanje, a samim tim se povećava i stabilnost celog sistema. Sistem hlađenja je potpuno pasivan i sastoji se od tri aluminijumska hladnjaka od kojih su dva povezana heat pipe toplotnim cevima.

J&W 790GX Extreme ležište procesora i hladnjaci

Ploča ima četiri memorijska slota za maksimalno 8GB DDR2 memorije do maksimalno 1066MHz brzine, no treba uvek voditi računa o tome koliko memorije podržava sam operativni sistem. Postoji ukupno 6 SATA konektora i dodatni eSATA sa zadnje strane ploče što uz po jedan ATA (podržava maksimalno dva uređaja) i floppy konektore daje sasvim dovoljno mogućnosti za povezivanje dodatnih uređaja. SATA konektori su položeni na ploču, dok su svi ostali, uključujući i naponske konektore, smešteni uz samu ivicu ploče, pa kablovi neće smetati ni vizuelno no po pitanju protoka vazduha. Na ploči se nalazi Debug Led odnosno dva 7-segmentna displeja koja prikazuju kod eventualne greške pri podizanju sistema. Tu su i Power i Reset tasteri koji će najviše koristiti overklokerima.

J&W 790GX Extreme memorijski i PCI slotovi, tasteri i Debug Led

Već smo pomenuli da ploča ima integrisanu Radeon HD 3300 grafiku i 128MB DDR3 SidePort Memorije, a za sve one kojima to neće podmiriti potrebe po pitanju 3D performansi, postoje čak tri PCIe x16 slota pošto čipset podržava Hybrid CrossFireX tehnologiju. Sa zadnje strane su postavljena čak tri video izlaza, analogni S-Sub i digitalni DVI i HDMI. Pored ovoga, tu su i dva PS/2 konektora za miš i tastaturu, četiri USB konektora i LAN, a za zvuk optički i koaksijalni S/PDIF kao i obični analogni izlaz 8-kanalne integrisane zvučne kartice. Iako ovo nije ploča koja je namenjena overklokerima, ipak će ljubitelji ove veštine biti zadovoljni pošto u BIOS-u ima sasvim dovoljno opcija da se poigraju, a kako proizvođač navodi, Phenom 9850 Black Edition je sa vazdušnim hlađenjem na ovoj ploči podignut na 3.4GHz, što je svakako rezultat vredan pohvale.

Rezime

Iako J&W nije ime koje će tako lako probiti pored mnogo poznatijih proizvođača, ova ploča je odličan način da se to započne. Od layouta do kvaliteta izrade, praktično da nema većih zamerki, a performanse novog AMD čipseta potpuno opravdavaju ulaganje u Phenom sistem. Postavlja se pitanje kojim korisnicima je namenjena ova ploča, a mi mislimo da odgovor leži u integrisanim sistemima niže cene koji su namenjeni multimedijalnoj upotrebi, a kao poseban bonus je i činjenica da se konfiguracija sa ovom pločom može vrlo lako upgrade-ovati dodavanjem dodatne grafičke kartice.

Conclusion

Although J&W isn’t the world famous brand, this motherboard is an excellent way to penetrate at the market. We don’t have any reproaches regarding to layout or build quality, and performances of this new AMD chipset justify all the investments in the Phenom system. Someone can ask to what kind of users this motherboard is geared to and we the think you can find the answer in integrated systems of lower prices geared towards multimedia usage and special bonus is the fact configuration with this kind of motherboard could be easily upgraded with additional graphic card.