субота, 30. август 2008.

Prikaz Palit Radeon HD 4870 Sonic grafičke karte


Sajt Tweaktown je stavio na muke Radeon HD 4870 grafičku kartu kompanije Palit iz Sonic serije. Ova serija je dobro poznata po tome što dolazi fabrički overklokovana, te sa specijalnim rashladnim rešenjima. Novi modeli nisu izuzetak, uključujući i izuzetno popularnu Radeon HD 4870 seriju. Kao što možete videti na slici, referentni kuler je zamenjen novim, sa dva ventilatora. Karta je ne samo overklokovana, već poseduje i Turbo prekidač. Gotovo po tradiciji, rešenja kompanije Palit osvajaju Editor's Choice priznanje, te ni 4870 Sonic nije izuzetak. Kompletan test možete videti na ovoj adresi.

Toshiba prva sa upscaling LCD televizorom


Toshiba je predstavila novu seriju ZF LCD televizora, kojima je glavna karakteristika nativna podrška za upscale signala, zahvaljujući čemu je moguće dobiti podnošljiviju sliku čak i sa običnih SD izvora. Ovo je ostvareno zahvaljujući implementaciji Cell procesora i Resolution+ tehnologiji kompanije Toshiba, te je dobijen prvi upscaling TV na svetu. Toshiba će isporučivati modele 40ZF575D (40 inča) i 46ZF575D (46 inča). Oba će imati 1080p panele, odnos kontrasta od 30,000:1, odziv od 6 milisekundi, podršku za Active Vision M100 HD 100Hz 5:5 pulldown processing, kao i četiri HDMI, komponentne i VGA priključke. Za sada je predviđeno da se televizori pojave samo u Evropi, ali detalji oko termina dostupnosti, cene i eventualnog pojavljivanja na ostalim kontinentima nisu poznati.

Sims 3 stižu 20. februara

Kada je u pitanju ponuda igara kompanije Electronic Arts, igra koja najviše zaokuplja pažnju igrača i koju sa najvećim nestrpljenjem očekuju je igra Spore koja će se u prodaji pojaviti 7. septembra. Međutim, ova igra ima jedan zajednički detalj (istog kreatora Will Wright-a) sa mnogo poznatijom serijom čiji treći nastavak će se očekivati još željnije a to je igra Sims. Kompanija EA je pre nekoliko dana obelodanila da će se Sims 3 u prodaji pojaviti kasnije i biće omogućena za digitalno preuzimanje od 20. februara sledeće godine. Istog dana uz klasičnu verziju Sims 3 igre pojaviće se i edicija za kolekcionare koja će doneti dodatne sadržaje.

SLI za X58 čipsetove

Kompanija nVidia je na svom nVision događaju najavila da će za najnoviji X58 čipset kompanije Intel omogućiti ugrađenu podršku za SLI konfiguraciju grafičkih rešenja. Za one koji nisu najbolje upućeni u odnos između kompanija nVidia i Intel treba naglasiti da je nVidia prethodno naglasila da bi mogla da dozvoli da njen nForce 200 čip bude implementiran tako da omogući SLI podršku ali ova ideja nikada nije sprovedena u delo. Kada je u pitanju podrška za SLI u X58 čipsetovima ona neće biti striktno ograničena jer će biti omogućena kod ploča sa dva PCIe x16 slota kao i kod onih sa četiri Pcie x16slota kod kojih će moći da se primeni 3-Way SLI + četvrta PhysX kartica.

петак, 29. август 2008.

Intel će narednog meseca predstaviti svoj adut – novi šestojezgarni procesor

Četvorojezgarni procesori koji su bili u vrhu ponude u protekle dve godine biće zamenjeni sa većim i snažnijim šestojezgarnim procesorima. Takav zaključak se može izvući iz uvodnog izlaganja koje je na manifestaciji Intel Developer Forum (IDF) održao Patrik Gelsinger, rukovodilac Intelovog ogranka za digitalne poslovne proizvode.

Gelsinger je u svom izlaganju najavio da će šestojezgarni serverski procesor Xeon X7460, do sada poznat pod radnim imenom Dunnington, početi da se isporučuje u septembru. Novi procesor je proizveden upotrebom 45-nanometarske tehnologije.

Analitičari smatraju da je prelazak sa četvorojezgarnih procesora na šestojezgarne važan korak kojim Intel ostaje u prednosti u odnosu na svog rivala, kompaniju Advanced Micro Devices (AMD), pogotovu jer AMD neće predstaviti svoj šestojezgarni procesor, radnog naziva Istanbul, sve do druge polovine 2009. godine.

Predstavnici Intela su prošle nedelje najavili da će prvi primerci četvorojezgarnih serverskih čipova iz serije Nehalem početi da se isporučuju ove jeseni. Pojavljivanje ostalih članova te serije – stoni, dvojezgarni, osmojezgarni i drugi četvorojezgarni čipovi – zakazano je za narednu godinu, što je navelo pojedine analitičare da zaključe da dug period isporuke može značiti sugerisati da je nova tehnologija kompleksnija nego što su Intelovi inženjeri očekivali. (I.S.)

Kompanija VIP mobile predstavila rešenje Vodafon VPN

Kompanija VIP mobile predstavila je prošle nedelje novo komunikaciono rešenje Vodafone VPN (Vodafone Virtual Private Network), namenjeno zahtevnim poslovnim korisnicima u srednjim i velikim preduzećima.

Radi se o najsavremenijem rešenju koje upravljanje komunikacijom čini veoma efikasnim. Jedinstvena aplikacija za administraciju omogućava svakoj kompaniji da putem Interneta odabere i napravi kombinaciju VPN usluga za svoje zaposlene.

Rešenje Vodafone VPN je dizajnirano za srednja i velika preduzeća sa više od 20 zaposlenih koji često telefoniraju u okviru kompanije i kojima je potrebno jednostavno i brzo upravljanje dodatnim uslugama kao što su govorna pošta, elektronska pošta na mobilnom telefonu, itd. Korisnici mogu da odabere jedan od tri načina upotrebe - klasični (bez ograničenja poziva), nacionalni (bez rominga i međunarodnih poziva) i interni (za pozive samo u okviru kompanije ili samo ka određenim brojevima).

Više informacija o novom VIP-ovom rešenju Vodafone VPN potražite na adresi www.vipmobile.rs. (G.B.)

Gigabyte unapredio podršku za memorije na svojim P45 i P43 pločama


Gigabyte je unapredio podršku za memorije na svojim P45 i P43 matičnim pločama. Tajvanski proizvođač preko BIOS apdejta omogućava novim pločama da dobiju nativnu podršku za DDR2-1333 MHz kada se radi o P45 čipsetu, odnosno DDR2-1200 MHz kada se radi o P43 čipsetu. Ploče koje su dobile ove mogućnosti su sledeće:

- GA-EP45-DQ6
- GA-EP45-Extreme
- GA-EP45-DS5
- GA-EP45-DS3R
- GA-EP45-DS4P
- GA-EP45-DS3
- GA-EP45-DS4
- GA-EP45-DS3LR
- GA-EP45-DS3P
- GA-EP45-DS3L
- GA-EP43-DS3L
- GA-EP43-DS3R
- GA-EP43-S3L
- GA-EP43-DS3

Nove BIOSe možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Thermaltake demonstrirao SpinQ CPU kuler


Thermaltake je demonstrirao rad svog novog CPU kulera na NVISION 08 manifestaciji. Radi se o uređaju oznake SpinQ, čiji dizajn podseća na turbinu i koji koristi spiralna rebarca. Telo kulera je izrađeno od bakra i on poseduje šest bakarnih hetapipe-ova. U sredini se nalazi 80-milimetarski ventilator koji radi na brzinama od 1000 do 1600 obrtaja u minutu. Tajvanski Thermaltake još uvek ne daje zvanične podatke kada bi SpinQ trebao da se pojavi, niti kolika će mu biti cena.

Samsung izbacio nove, pristupačne SATA II SSD uređaje


Samsung je predstavio nove solid state drive uređaje sa SATA II interfejsom, namenjene tržištu netbook računara. Kompanija je najavila da novi drajvovi pored SATA 3.0 Gbps interfejsa raspolažu sa 32 MB DRAM memorije, koja radi kao bafer. Koristi se MLC (multi-level cell) NAND flash memorija, a drajvovi će biti dostupni u kapacitetima od 8, 16 i 32 GB. Sempliranje novih uređaja je već počelo. Njihove brzine čitanja i upisa podataka su deklarisane na 90 MB/s i 25 MB/s (8 GB SSD), 90 MB/s i 45 MB/s (16 GB) i 90 MB/s i 70 MB/s (32 GB). Samsung Electronics navodi da će masovna proizvodnja krenuti do kraja septembra.

Ipak native SLI na Intel X58 pločama za Core i7 procesore

Sajt HardOCP je objavio nekoliko dokumenata kompanije Nvidia, koji potvrđuju da će Intel X58 čipset za dolazeće Core i7 procesore nativno podržavati SLI. Da bi ovo omogućili, proizvođači matičnih ploča će morati da dobiju odgovarajuće licence od Nvidije i njihove matične ploče će morati biti sertifikovane kroz poseban program. Sa 32 PCI-Express 2.0 staze, X58 će biti u stanju da podrži do četiri grafičke karte u x8 režimima. Korišćenje NF200 čipa, za koje se smatralo da će biti obavezno, sada je samo opciono, i preporučuje se za slučaj želje da se iskoristi kompletna propusna moć, odnosno 3 x 16 i 4 x 16 konfiguracije. Očekuje se da će modeli ploča visoke klase ipak imati ovaj čip.




Zanimljivo je da svaki NF200 čip podržava dva x16 porta i sam čip je povezan sa čipsetom preko 16 staza, tako da je ukupna propusna moć identična. Ploče sa podrškom za ovu mogućnost će se pojaviti kroz par meseci, zajedno sa prvim Core i7 procesorima. Više informacija možete pronaći ovde.


Asus F6, F8V

Asustek je predstavio dva nova notebooka, 13.3’’ F6 kao i 14.1’’ F8V. Oba modela karakteriše Intel Centrino 2 platforma i stilski doteran dizajn. Oba notebook računara su bazirana na najnovijim Core 2 Duo procesorima, ATI Mobility Radeon HD3470 video karticama sa 256MB posvećene memorije, do 4GB DDR2 sistemske memorije kao i skladištenom prostoru kapaciteta do 320GB uz ugrađeni DVD rezač ili Blu Ray drive. Pored pomenutih karakteristika ove notebook-ove takođe krasi ugrađena 1.3MP Web kamera, HDMI, VGA; Firewire i eSATA portovi, ExpressCard slot i 8-u-1 čitač kartica. Laptopovi rade na Windows Vista OS-u i poseduju Express Gate mini OS koji omogućava instant pokretanje notebook-a.

Rootkit krade SSH

Hakeri su nedavno započeli napade protiv Linux baziranih računarskih infrastruktura korišćenjem ugroženih SSH (Secure Shell) tastera i instaliranjem rootkit-ova, navodi su u saopštenju U.S. Computer Emergency Readiness tima. U napadima se koriste SSH tasteri za pristup sistemu a zatim exploit lokalnog jezgra da bi se dobio pristup root-u. Tada dolazi do instaliranja rootkit-a koji je poznat pod nazivom phalanx2. Ovi napadi vezuju se sa slabom tačkom koja je početkom ove godine pronađena u nasumičnom generatoru brojeva u Debian-ovom OpenSSL paketu a ova slaba tačka dovodi do toga da je kriptografski materijal moguće dešifrovati.

ASUS N10 ulta portabl

Novi Asus-ov N10 mikro laptop računar čije kućište je boje peska za hromiranim šarkama nudi korisnicima 10.2’’ widescreen monitor, 1024x600 piksela rezolucije. Kada je reč o skladišnim mogućnostima novog uređaja, dostupno je 320GB uz opciju odabira Windows Vista ili Linux operativnog sistema. Tastatura je prilično unapređena u odnosu na prošli model. Kada je reč o portovima, N10 karakterišu tri USB 2.0 porta, WiFI, Ehternet, HDMI, portovi za slušalice i mikrofon, VGA kao i slot za ExpressCard. Osim toga, dostupni su i Web kamera, čitač kartica kao i prekidači za bežičnu mrežu. Cena novog Asus N10 ultra portabl računara sa HDD i HDMI izlazom će biti između $330 i $430.

LG NAS sa Blu Ray pisačem

Kompanija LG je najavila da će uskoro tržištu načiniti dostupnim prvi Network Attached Storage (NAS) uređaj sa integrisanim Blu Ray drive-om. Namenjen za kućne i male poslovne korisnike NAS sa četiri mesta za hard drive ne samo da potencijalnim korisnicima omogućava podršku za hard drive-ove koji bi doneli 4TB skadištenog kapaciteta već i nudi mogućnost backup-ovanja podataka na Blu Ray diskove. NB41, kako će se ovaj uređaj zvati poseduje gigabitni Ethernet priključak, zajedno sa tri USB 2.0 konekcije u standardnoj formi. NB41 će doneti kompatibilnost sa Windows, Linux i Mac računarima i mrežama dozvoljavajući kombinaciju pristupa različitih operativnih sistema.

четвртак, 28. август 2008.

Gigabyte pokazao prototip matične ploče ultra-visoke klase


Gigabyte je na NVISION 08 sajmu prikazao pravu zver od matične ploče. Nova ploča poseduje Intel X58 čipset i predviđena je za Core i7 procesore, ali tu priča tek počinje. Ova ploča podržava korišćenje čak šest grafičkih karti, a ideja je da se korišćenjem takve konfiguracije uz podršku za akceleraciju operacija i kalkulacija pomoću GPU-ova dobiju performanse koje inače isporučuju superkompjuteri i za kakve je do pre samo nekoliko godina trebalo povezati na hiljade procesora u sinhroni sistem. Zahvaljujući tome, moguće je teoretsko korišćenje i do 12 monitora. Ploča ima četiri PCIe 2.0 x16 slotova i dva x4 slota (da bi se ovi slotovi koristili, biće neophodne specijalne grafičke karte). Teoretske performanse koje bi ovakva mašina mogla da isporuči sa današnjim grafičkim kartama su oko 6 teraflopsa za single-precision aplikacije.



Gigabyte je razvio novu 12-faznu naponsku jedinicu za CPU, dvfaznu za memoriju i odvojene dvofazne jedinice za PCI Express slotsove. Kompanija tvrdi da će se naći prostora i za overkloking, ali i da je posebna pažnja posvećena omogućavanju stabilnosti rada na nivou matičnih ploča namenjenih tržištu radnih stanica. Ploča ima šest memorijskih podrnožja i podržava do 24 GB DDR3-1333, ili 6 GB DDR3-1900/2000 memorije. Ploča je još uvek samo prototip i očekuju se dodatne modifikacije, naročito u domenu hlađenja i SATA podsistema. Očekuje se kombinacija vazdušnog i vodenog hlađenja, modifikovana tako da se omogući dovoljno prostora za šest grafičkih karti. Slično će se desiti i sa SATA portovima, koji će biti zarotirani da bi omogućili lako montiranje dugačkih PCIe kartica.


Galaxy ATX matična ploča sa Atom procesorom


Atom procesori se polako probijaju i na ATX platformu. Kompanija Galaxy je najavila nov model matične ploče ATX formata, koja stiže sa ugrađenim Atom N230 procesorom. Radi se o jednojezgarnom procesoru, radnog takta od 1.6 GHz, koga smo imali priliku da vidimo u brojnim netbook računarima. Tu je i 945GC / ICH7 tandem čipsetova. Ploča poseduje PCI-E x16 slot, kao i pet PCI slotova. Cena ovog sklopa bi trebala da iznosi oko 100 dolara, a ploča sa ugrađenim procesorom je namenjena isključivo OEM tržištu.

ECS G43 ploča sa podrškom za Remote Wake


ECS je najavio svoju novu matičnu ploču sa G43 čipsetom i podrškom za Intel Remote Wake tehnologiju, predstavljenu pre par nedelja, koja omogućava da se PC računar probudi prilikom primanja internet poziva. Nova ploča nosi oznaku G43T-WM, dolazi u microATX formatu i podržava LGA775 Core 2 Duo, Quad i Extreme procesore kompanije Intel, FSB do 1333 MHz, DDR2-800 memoriju i integrisanu grafiku (GMA X4500HD). Nova matična ploča poseduje jedan PCI-Express x16 slot, šest SATA 3.0 Gbps portova, Gigabit Ethernet, 7.1-kanalni audio i pasivni rashladni sistem. Očekuje se da će isporuke krenuti do sredine septembra.

Canon E1

Canon je predstavio novi digitalni foto-aparat koji nosi naziv PowerShot E1. Ovaj aparat karakteriše rezolucija 10MP sa 4x optičkim zumom kao i stabilizacija slike. E1 poseduje i tehnologiju za detekciju lica kao i Easy režim. Novi model dostupan je u tri boje među kojima su bela, plava i pink. Tu je i 17 različitih režima za fotografisanje koji su dostupni korisnicima a aparat se napaja preko para AA baterija. LCD ekran je veličine 2.5’’ a aparat koristi i DIGIC III procesor slike. Sa svojom novom E serijom proizvoda Canon nudi mogućnost da se osete sve mogućnosti vrhunske digitalne fotografije sa stilom i kvalitetom a na tržištu bi trebalo da se nađe sredinom narednog meseca.

Problemi sa nVidia GPU

Kada je početkom jula kompanija nVidia obelodanila da je broj neispravnosti koji se javlja kada su u pitanju grafički čipovi ove kompanije koji se koriste kod notebook računara veći nego uobičajeno, investitori su reagovali velikom zabrinutošću, što je rezultiralo drastičnim padom vrednosti deonica ove kompanije. Međutim, nVidia je dokazala da je dorasla zadatku, primenila određena ažuriranja BIOS-a, koji se pokazao kao dobro rešenje kada su u pitanju bili pomenuti problemi. Sada, kada se prašina malo slegla isplivale su informacije da je problem koji je pratio ove grafičke čipove u suštini posledica materijala koji je korišćen za izradu grafičkih čipova.

Novi Firefox plugin

Novi softver koji je izdat kao plug-in za Firefox pretraživač od strane istraživača škole za računarsku tehniku Carnegie Mellon univerziteta obezbeđuje dodatni nivo sigurnosti koji upozorava korisnike na potencijalnu opasnost u vidu ugrožavanja mreže kada su konekcije ka sigurnim web sajtovima uspostavljene. Alat gotovo neprimetno stoji u uglu ekrana ali u potpunosti dolazi do izražaja kada potvrđuje da je veza koju koristite da biste pristupili sajtu banke na primer radi provere vašeg bankovnog računa sigurna. Mnogi korisnici se osećaju nelagodno kada treba da provere svoje bankovne račune zbog bojazni da je njihova internet konekcija „prisluškivana“.

среда, 27. август 2008.

Thermaltake predstavio nova Toughpower QFan napajanja


Thermaltake je proširio Toughpower QFan seriju napajanja, koja ćesada raspolagati i modelima snaga 750 W i 850 W. Napajanja su opremljena "made in Japan" kondenzatorima, modularna su i imaju efikasnost deklarisanu na (barem) 80%. Dimenzije napajanja iznose 150 x 160 x 86 milimetara i ona podržavaju ATX 12V 2.2 i EPS 12V 2.91 standarde. Svako Toughpower QFan napajanje je opremljeno dual ball bearing 140-milimetarskim ventilatorom i ima jedan 12V rail na kome se isporučuje 60 A struje. MTBF (mean time before failure) rejting je deklarisan na 120,000 radnih sati. Oba napajanja će postati dostupna početkom septembra, po za sada još uvek nepoznatim cenama.




Nvidia planira 40-nanometarske grafičke čipove

VR-Zone prenosi da Nvidia želi da po svaku cenu što pre ponudi 40-nanometarske grafičke čipove. Tradicionalno konzervativna kada se radi o prelasku na sitnije proizvodne procese, Nvidia sada želi da po svaku cenu pretekne AMD i ponudi tržištu nove grafičke čipove, sa ciljem da povrati primat. Procenjuje se da je ovo rizučan potez, ali i da je kompanija jednostavno prinuđena na takav korak. Prvi GPU-ovi koji bi se izrađivali u 40-nanometarskoj tehnologiji (onog trenutka kada TSMC da zeleno svetlo) bi bili mobilni grafički čipovi kodne oznake N10x, naslednici aktuelnih 65-nm / 55-nm NB9x čipova. Očekuje se da će nakon toga krenuti i proizvodnja 40-nm GPU-ova namenjenih desktop tržištu, sa manjim zagrevanjem i mogućnošću dosezanja viših radnih taktova.

Nvidia zvanično predstavila GeForce 9400 GT

Nvidia je zvanično predstavila GeForce 9400 GT grafičke karte. Radi se o modelu donje klase, čija bi maloprodajna cena trebala da iznosi oko 60 dolara. Njih pokreće G96 GPU sa 16 stream procesora, a karte raspolažu 128-bitnim memorijskim interfejsom i mogu se opremiti sa 512 MB ili 1 GB GDDR2 memorije. Tu su i podrške za DirectX 10.0, CUDA, PCI-Express 2.0 interfejs. Referentni radni taktovi za GPU, šejder procesore i memoriju iznose 550, 1400 i 1600 MHz, respektivno. Nove grafičke karte se već mogu naći kod većeg broja partnera kompanije Nvidia, među kojima su ASUS, BFG, Colorful, Emtek, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision, Leadtek, MSI, Palit, PC Partner/Zotac, PNY, Point of View, Unika, Unitek i XFX.


MSI ''Memory Lover'' P45 ploča

Kompanija MSI u svojoj ponudi ima šest matičnih ploča koje su bazirane na P45 čipsetu kompanije Intel, ali je predstavila još jednu. Nova ploča P45-8D nosi i naziv „Memory Lover“ jer je karakteriše ni manje ni više nego osam memorijskih slotova i to četiri DDR2-800 slota koji mogu da uskladište 16GB radne memorije i četiri DDR3-1600 slota koji zajedno mogu da obezbede 8GB ove vrste memorije. Ploču takođe karakteriše podrška za najnovije Core 2 Duo, Quad i Extreme procesore, ploča poseduje pristojan bakarni rashladni sistem, jedan PCI-E x16 slot kao i osam SATA 3.0Gbps portova. P45-8D poseduje 7.1 kanalni integrisani audio dekoder i Gigabitni Ethernet.

AMD promoviše DirectX10.1

Kompanija AMD je dogovorila saradnju sa EA Phennomic studijom, te kompanijama SEGA i NHN Games u svrhu promovisanja Microsoft-ovog najnovijeg API-ja (DirectX 10.1) i „unapređenih karakteristika i performansi“ koje on obezbeđuje. Podržan od strane Radeon HD 3000 i 4000 (ali ne i nVidia kartica) DirectX 10.1 će biti korišćen od strane Phenomic Studio-a za naučno-fantastičnu online real-time strategiju Battleforge. Sa druge strane SEGA će korišćenjem pomenutog standarda izraditi futurističku vojnu strategiju u realnom vremenu Stormrise, dok će NHN Gamses kreirati Cloud 9 3-D role-playing igru.

Nettop matična ploča

NA Intel Developer forumu ova kompanija je najavila desktop ploču D945GCLF2 „Essential serije“ mini ITX formata koja je specifično dizajnirana za Nettop uređaje. Ovu ploču karakteriše potpuno novi 45nm dual core Atom 330 mikroprocesor male snage koji radi na radnom taktu od 1.6GHz i koji karakteriše 533MHz sistemska magistrala. Takođe, ova ploča poseduje integrisani Intel 945GC Express čipset sa ugrađenim Intel Graphics Media Accelerator-om 950 i podržava do 2GB DDR2-533/667 MHZ SDRAM-a u jednom slotu. Ploča takođe poseduje i PCI ekspanzioni slot, podržava dva SATA porta (3Gbps) i osam USB 2.0 portova visoke brzine, S-video konektor kao i 6-kanalni HD zvuk.

Problemi sa SSL

Istraživač na polju sigurnosti, Mike Perry, postigao je dogovor sa kompanijom Google na osnovu kojeg planira da objavi exploit koji bi hakerima omogućio da na lak način presretnu nečiju komunikaciju sa navodno sigurnim Web sajtovima preko nesigurnih Wi-Fi mreža, ali i drugi sajtova kao što su Facebook, Yahoo Mail i Hotmail su takođe ugroženi. On je u toku protekle godine objavio postojanje slabe tačke u načinu na koji Web sajtovi implementiraju SSL (Secure Sockets Layer) protokol koji je dizajniran da zaštiti podatke ljudi prilikom surfovanja po Web-u budući da oni koriste SSL za enkriptovanu komunikaciju samo prilikom logovanja.

уторак, 26. август 2008.

Thermalright pripremio kuler za GeForce GTX 200 grafičke karte

Thermalright je pripremio HR-03 GTX kuler za GeForce GTX 200 grafičke karte kompanije Nvidia. Specijalisti za rashladna rešenja su spremili jedan kuler za oba aktuelna modela, dimenzija 133 x 156 x 38 milimetara i težine 410 grama, koji možete videti na priloženim slikama. Kuler poseduje bakarnu bazu, šest heatpipe-ova obloženih niklom i poveći broj rebaraca. Tu je i mesto za 92-milimetarski ventilator, koji se ne uključuje, ali se zato isporučuje PWN-IC hladnjak. Prema testovima koje je sprovio Thermalright, HR-03 GTX opremljen ADDA 92-mm ventilatorom koji radi na 2100 rpm je u stanju da ohladi GPU za 10 stepeni u idle, odnosno 15 stepeni u 3D režimu. Za sada nema informacija o cenama ili terminima dostupnosti.

Bežično strimovanje video signala na još jedan način


Bežični VGA je već viđena stvar, ali bežični USB-to-VGA adapter je svakako novitet. Kompanija IOGEAR je predstavila novi kit, koji omogućava korisnicima da produže ili kloniraju sliku (extend, clone) na dodatne monitore bez upotrebe ikakvih kablova. Novi uređaji nose USB-IF sertifikate i omogućavaju strimovanje video signala na televizor ili projektor bežičnim putem u rezolucijama do 720p. Podržan je domet od oko 9.15 metara. Prema navodima IOGEAR-a, uređaji su kompatibilni sa 32-bitnim verzijama Windows XP i Vista operativnih sistema, kao i 64-bitnom verzijom Viste. Njihova cena će iznositi 230 dolara.

Google i dalje opstaje

Dva nedavno objavljena engine-a za pretragu koji su najavljivani kao oni koji će pomutiti popularnost Google-a, ni dalje ne mogu da postignu ni polovinu onih rezultata koje postiže Google a o ugrožavanju njegove popularnosti, suvišno je govoriti. Wikia Search, Wikipedia engine za pretragu koji je osnovao Jimmy Wales a koji je predstavljen u januaru za sve vreme postojanja zabeležio je tržišni udeo od 0.000079% na tržištu pretraživača. Kada je reč o novijem konkurentu, pretraživaču Cuil.com, koji je pokrenut pre nekoliko nedelja, on je zabeležio donekle bolji uspeh i poseduje tržišni udeo 0.0070%, govore podaci dobijeni na osnovu istraživanja sprovedenog protekle nedelje.

WSUS sa Windows 7 klijentom

Microsoft je svoj proizvod za zakrpe namenjen korporativnim korisnicima obogatio referencama ka Windows-u 7, dolazećoj zameni za Windows Vista-u. Za sada nije baš najjasnije zašto je Microsoft dodao reference ka Windows 7 klijentu na ekran koji donosi mogućnost odabira proizvoda Windows Server Update servisu (WSUS), besplatnom dodatku Windows server softvera koji kompanijama mogućava da primenjuju sigurnosne update-ove svojim računarima. WSUS prikazuje reference ka Windows-u 7 na listi na kojoj administratori biraju koji softver žele da sinhronizuju. Međutim, ukoliko administrator odabere da želi da izvrši sinhronizaciju sa Windows-om 7 ništa se ne dešava.

понедељак, 25. август 2008.

Intel najavio Core 2 Duo S procesore


Intel je iskoristio IDF da zvanično najavi nove Core 2 Duo "S" procesore. Radi se o "zvaničnoj" verziji "nezvaničnih" procesora, da ih tako nazovemo, koji su polu-hibridnog tipa i koji su korišćeni u ultra-portabilnim notebook računarima, kao što su MacBook Air i Voodoo Envy 133. Novi procesori se izrađuju u 45-nanometarskoj tehnologiji, imaju FSB od 1066 MHz i 6 MB L2 keš memorije. Za početak će biti dostupna dva modela, sa radnim taktovima od 1.6 GHz i 1.8 GHz. Oznake ovih procesora će biti SL9300 i SL9400, respektivno.

OCZ priprema Gladiator Max CPU kuler


OCZ je iskoristio Leipzig Games Convention 2008 da pokaže svoj novi kuper. Novi CPU dolazi pod oznakom Gladiator Max i podržava HDT (heatpipe direct touch) tehnologiju, koja označava da se četiri heatpipe-a spuštaju da bi ostvarili direktan konakt sa procesorom, odnosno termalnom pastom. Kuler poseduje i veći broj alunimijumskih rebaraca, kao i 120-milimetarski ventilator, koji ima maksimalan nivo buke od 26 dBA. Za sada nema informacija kada bi se kuler mogao pojaviti u prodaji, ali se očekuje da će se OCZ Gladiator Max pojaviti do kraja tekućeg kvartala.

Intel najavljuje dual core Atom

Izgleda da će dual core Atom procesor kompanije Intel na tržište stići ranije nego što se to očekivalo. Ovaj čip će biti predstavljen u septembru zajedno sa osveženom D945GLCF2 matičnom pločom i namenjen je nezahtevnim računarskim korisnicima, korisnicima na tržištima u razvoju i PC entuzijastima koji žele osnovni PC u svom domu ali i prilagodljivim terminalima za prodaju. Očekuje se da će Atom 330, (kako će se dual core Atom zvati) imati radni takt od 1.6GHz sa HyperThreading podrškom za svako jezgro za ukupno četiri virtuelna jezgra. Ukupna količina L2 cache na procesoru će biti 1MB (512KB po jezgru), dok će brzina magistrale biti kao i za N270 model 533MHz.

nVidia finalizuje CUDA 2.0

nVidia je pre nekoliko dana formalno izdala završenu verziju CUDA 2.0. Druga generacija kompanijinog programskog jezika opšte namene za video čipsetove podržava 64-bitne verzije Mac OS X i Windows Vista i dodaje podršku za instrukcije koje mogu da pomognu prebacivanje specifičnih zadataka sa glavnog procesora na video karticu kao što su 3D teksture i hardverski akcelerisana interpolacija informacija. Ova unaređenja su naročito korisna kod rekonstrukcijskih aktivnosti u medicini ili za seizmičko računarstvo u naftnoj industirji, navod nVidia. Aplikacije pisane CUDA jezikom zahtevaju kartice sa jednim od nVidia čipsetova ugrađenih sa objedinjenom shader arhitekturom.

недеља, 24. август 2008.

Novi SATA standard donosi duplo brži transfer

SATA 3.0 standard je predstavljen na IDF skupu i dolazi da zameni SATA i SATA-II, koji se ubrzano približavaju svojim limitima. Poslednji SSD uređaji dostižu brzine transfera od 250 MB/s, što je blizu teoretskom maksimuma (300 MB/s) SATA-II standarda. Prema inicijalnim specifikacijama SATA 3.0 standarda, protok će biti povećan sa sadašnjih 3 GB/s na 6 Gb/s, odnosno oko 600 MB/s u realnim aplikacijama. To znači da se SATA 3.0 specifikacije izjednačavaju sa originalnim SAS (Serial Attached SCSI) specifikacijama. Dupliranjem brzina transfera u novom standardu bi se trebao obezbediti veći protok, dovoljan da u narednim godinama podmiri potrebe tržišta kome uvek trebaju naprave sa što većim transferom.

Lian Li predstavio tri nova napajanja Maxima Force serije


Lian Li je predstavio Maxima Force seriju napajanja. Radi se o tri napajanja, snaga 470, 650 i 750 W. Snage su deklarisane po principu mogućnosti kontinualne isporuke iste. Napajanja podržavaju ATX 12V V2.3 i EPS 12V standarde i raspolažu efikasnošću od 80% (80 Plus certification). Dolaze u crnoj boji i raspolažu mogućnošću da sat vremena isporučuju 100 W snage više u odnosu na reklarisanu. Raspolažu "japanskom elektronikom" i 120-milimetarskim ball-bearing ventilatorima. Model od 470 W poseduje dva 12V rejla (18 A na svakom), 650 W ima tri rejla (po 19 A), dok napajanje od 750 W poseduje četiri 12V rejla, koji su u stanju da isporučuju po 18 A struje. Uređaji nisu modularni i poseduju MTBF (mean time before failure) rejting od 100,000 radnih časova. Lian Li Maxima Force napajanja se već isporučuju, po cenama od 104 (470 W), 144 (650 W) i 177 (750 W) dolara.

Finale IDF-a - Intelova vizija budućih tehnologija

Intelov direktor za tehnologiju, Džastin Retner, je izneo pogled na to kako će tehnologija još više približiti ljude i mašine do 2050. godine. Džastin Retner predviđa velike promene u društvenim interakcijama i robotici, te unapređenja mogućnosti kompjutera da „osete“ stvaran svet. Retner kaže da Intelove istraživačke laboratorije već proučavaju interfejse između ljudi i mašina, kao i buduće implikacije za računarstvo, s tim što će do nekih obećavajućih promena doći ranije nego što se to očekivalo.



Presecanje poslednje žice, bežično napajanje

Na temelju principa koje su izneli fizičari Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), Intelovi istraživači rade na „bežičnom rezonantnom energetskom linku“ (Wireless Resonant Energy Link – WREL). Retner je demonstrirao napajanje sijalice od 60 W bez korišćenja utikača ili bilo kakve žice, što je više nego dovoljno za napajanje tipičnog laptopa. Magija „bežičnog rezonantnog energetskog linka“ je u tome što obećava bezbedno i delotvorno bežično napajanje energijom. Tehnologija se oslanja na čvrsto uparene rezonatore što je princip sličan načinu na koji uvežbana operska pevačica može razbiti staklo koristeći sopstveni glas. Na prirodnoj frekvenciji prijemnog rezonatora, energija se efikasno apsorbuje, baš kao što staklo apsorbuje energiju na svojoj prirodnoj frekvenciji. Ukoliko bi se ovakva tehnologija koristila u laptopu, na primer, baterije bi se mogle puniti kad se laptop nađe na nekoliko koraka od emitujućeg rezonatora. Mnoge inženjerske izazove još uvek treba prevazići, ali Intelovi istraživači se nadaju da će pronaći način da „preseku poslednju žicu“ kod mobilnih uređaja, te da će jednog dana omogućiti bežično napajanje energijom na platformama zasnovanim na Intelovoj tehnologiji.


Kompjuteri koji menjaju oblik

Intelovi istraživači takođe proučavaju kako milioni majušnih mikrorobota, nazvanih kejtomi (catoms – rekonfigurabilni roboti nano reda veličine), mogu stvarati materijale promenljivog oblika. Ako bi se koristila za zamenu kućišta, displeja i tastature računarskog uređaja, ova tehnologija bi mogla omogućiti da taj uređaj promeni svoj fizički oblik kako bi se prilagodio konkretnom načinu na koji ga koristite. Mobilni kompjuter, na primer, bi mogao biti majušan kada ga nosite u džepu; promenio bi oblik pretvorivši se u slušalicu kad bi se koristio kao mobilni telefon, ili bi postao velik i ravan sa tastaturom za pregled sadržaja na internetu ili gledanje filma. Retner je ovo opisao kao mukotrpnu istraživačku agendu, ali je dodao da se neprestano ostvaruje napredak u ovoj oblasti. Pokazao je, po prvi put, rezultate nove tehnike za proizvodnju majušnih silicijumskih polulopti korišćenjem fotolitografije, procesa koji se danas koristi za izradu silicijumskih čipova. To je jedna od osnovnih strukturnih gradivnih jedinica za proces izrade funkcionalnih kejtoma, i olakšaće kombinovanje neophodnih računarskih i mehaničkih komponenti unutar jednog majušnog paketa tanjeg od jednog milimetra. Ova tehnika je kompatibilna sa postojećom masovnom proizvodnjom i pruža mogućnost za proizvodnju takvih kejtoma u većim količinama u nekom trenutku u budućnosti. Dr. Majkl Garner (Michael Garner), program menadžer grupe Emerging Materials Roadmap, pridružio se Retneru na bini da bi govorio o značaju istraživanja nove silicijumske tehnologije, a u skladu sa pravilima Murovog zakona. Između ostalog, Intel istražuje kako prevazići planarne tranzistore da bi se stiglo do 3D tranzistora i pokušava da upotrebi kombinovane poluprovodnike kao zamenu za silicijum u kanalima tranzistora. Krajnja vizija je da se dođe do niza tehnologija koje nisu zasnovane na napajanju i koje bi bile u stanju da u potpunosti zamene CMOS (komplementarni metal-oksidni silicijumski poluprovodnici).


Roboti: Iz fabričke hale u vašu kuhinju

Roboti se danas prevashodno koriste u fabričkom okruženju, a projektovani su da neprestano izvršavaju jedan zadatak, i fiksirani su za podlogu. Da bi se roboti personalizovali, neophodno je da pomeraju i manipulišu predmetima u zakrčenim i dinamičnim ljudskim okruženjima. Takođe je neophodno da budu svesni svog okruženja putem uočavanja i prepoznavanja pokreta u dinamičnom fizičkom svetu kao i da nauče da se prilagođavaju novim scenarijima. Retner je demonstrirao dva funkcionalna prototipa Personalnog robota (Personal Robot) razvijenog u Intelovim istraživačkim laboratorijama. Prva demonstracija prikazuje Electric Field Pre-touch tehnologiju koja je ugrađena u robotovu ruku. Ova tehnika oponaša čulo koji zapravo koriste ribe, a ne ljudi, s obzirom da one mogu da „osete“ predmete pre nego što ih dotaknu. Druga demonstracija se odnosila na potpunog autonomnog mobilnog manipulativnog robota koji može da prepoznaje lica, tumači i izvršava generičke komande poput „molim te sredi ovaj nered“, korišćenjem najsavremenijeg planiranja pokreta, manipulacije, percepcije i veštačke inteligencije. Sem rada na projektu da roboti postanu sličniji ljudima, Retner veruje da će inovacije doprineti što većoj interakciji između ljudi i robota. Rendi Brin (Randy Breen), mendžer za oblast ključnih proizvoda u Emotiv Systems, pridružio se Retneru na bini kako bi demonstrirao Intelov EPOC aparat. Emotiv EPOC indentifikuje šemu moždanih talasa, procesuira ih u realnom vremenu i prenosi u igru svesne i nesvesne misli korisnika, poput izraza lica, svesnih pokreta i emocija. Korisnik aparata može da namerava da se osmehne ili podigne neki objekat, a vaš model u igrici bi to zaista uradio. EPOC je u stanju da indentifikuje više od 30 različitih akcija uz pomoć 16 senzora koji se nalaze na samom aparatu.

CE bazirani SoC

Pre nekoliko dana kompanija Intel je načinila veliki korak ka integraciji internet funkcionalnosti u TV sa predstavljanjem Media Processor CE 3100. Novi CE 3100 je kompletan System on a Chip (SoC) koji je dizajniran za audio vizuelni rad ali i dalje ima podršku za kompletno Intel Architecture programabilno jezgro. Međutim, CE 3100 ne samo da dovodi internet u vašu dnevnu sobu već ima i potencijal da kreira superiorni AV doživljaj. Imajući u vidu da je obrada slike jedan od najbitnijih aspekata bilo koje televizije, naročito u eri HD televizije, engine za obradu je integrisan u CE 3100 koji pruža najbolje od bilo kog izvora koji je povezan na TV.

IE8 rešava veliki problem

Inženjeri kompanije Microsoft su imali zadatak da pri kreiranju IE8 verzije pretraživača reše problem koji je prethodnih godina zlonamenrim hakerima omogućavao krađu elektronske pošte, podataka o bankovnim računima i drugih poverljivih informacija ubacivanjem zlonamernog koda u sajtove od poverenja. Sve ovo je bilo omogućeno napadima koji su iskorišćavali slabu tačku u XSS (cross.site scripting). Verzija IE8 bi ovo trebala da promeni. Naime, prošlog meseca Microsoft je najavio novi XSS filter koji će biti ugrađen u novi pretraživač. Kompanija navodi da ovaj filter ni u kom smislu neće narušiti performanse pretraživača.

Microsoft spušta cene virtuelizacije

Kompanija Microsoft je obelodanila da je od pre nekoliko dana snizila cene dodatnog naplaćivanja licenci koje korisnici plaćaju kada premeštaju softver za servere sa jednog host računara na drugi. Poslovni korisnici prave korake koji njihove IT operacije čine dinamičnijim i usvajaju virtuelizaciju kao jednu od glavnih strategija, naveo je Zane Adama, jedan od zvaničnika Microsoft-a. Microsoft prepoznaje potrebe poslovnih korisnika i pokrenuo je novi program eliminacije naplate koji se odnosi na 42 Microsoft serversku aplikaciju uključujući pojedine edicije SQL Server-a 2008, Exchange Server-a 2007, Dynamcis CRM-a 4.0 i drugih.

петак, 22. август 2008.

NFS Undercover novi detalji

NFS UndercoverEA je otkrio par novih detalja o novom nastavku NFS serijala. Undercover će se vratiti korenima franšize, a najbitnija novina u odnosu na novije nastavke igre jeste policija na ulicama, a tu je i Heroic Driving Engine koja će igru pokretati. NFS Undercover izlazi 21. novembra za PC i konzole.

GTA IV PC detalji

GTA IVVest je zvanična: GTA IV konačno stiže i za PC! Najavljen je za 18. novembar, a Rockstar je odlučio da nagradi sve nas koji smo strpljivo čekali da uskočimo u ulogu Bellic-a i na našim računarima: PC verzija će imati poboljšanu grafiku, a ubačen je i replay editor sa kojim možete da sačuvate vaše vratolomije i kasnije ih doraditi filterima i efektima.

Intel u septembru donosi šestojezgarne procesore


Intel će tokom septembra predstaviti svoj prvi šestojezgarni procesor. Njegova kodna oznaka je Dunnington, baziran je na Penryn arhitekturi i biće izrađivan u 45-nanometarskoj izradi. Prvi Dunnington procesor će biti Xeon X7460, koji je namenjen serverskom tržištu. Ovaj procesor je već demonstrirao svoju "moć", postavivši svetski rekord u osmoprocesorskim IBM 3950 M2 serverskim sistemima. To je bila prva platforma koja je ostvarila 1 milion tpmC-ova u TPC-C benčmarku. Novi Xeon X7460 procesori će posedovati 1.9 milijardi tranzistora, radiće na 2.53 GHz i imaće 3 MB L2 keš memorije po jezgru. Pored toga, raspolagaće sa 16 MB deljene L3 keš memorije. Cena još uvek nije poznata.