субота, 26. април 2008.

Bubble cup takmicenje

I ove godine ce se odrzati Bubble cup takmicenje iz programiranja,prvi kvalifikacioni krug pocinje 1.maja moze te se prijaviti na www.bubblecup.org

STEC predstavio SSD drajvove 1-inčnog formata


Kompanija STEC, koja je imala tu "čast" da bude prva tužena firma od strane proizvođača hard diskova broj 1 na tržištu (Seagate) u najavljenoj seriji tužbi, je predstavila najmanje SSD uređaje. Novi diskovi će se pojaviti u sklopu MACH4 serije. Dolaze u 1" formi, sa kapacitetima od 8 do 32 GB. MACH4 drajvovi koriste više tehnoloških noviteta koji im omogućavaju da ostvare visok nivo performansi za ovaj tip uređaja i ovu veličinu, sa deklarisanim brzinama čitanja i upisivanja podataka od 90 MB/s i 55 MB/s, respektivno. Novi SSD-ovi podržavaju SATA i PATA interfejs i ući će u masovnu proizvodnju do kraja tekućeg meseca. Najavljena cena 8 GB modela prema OEM naručiocima iznosi 45 dolara.

Dell GREEN predstavljen

Dell GREENDa Dell ne sedi skrštenih ruku dok konkurentni Asus ubira plodove svog Eee PC-a, dokazali su sa predstavljanjem sličnog rešenja sa jednostavnim nazivom GREEN. Mini PC će biti za 81% manji od mini tower-a i trošiće 70% manje, i isporučuje se u recikliranom pakovanju. Tačne specifikacije za sada nisu poznate, ali verujemo da će biti primamljiva ponuda kada bude dostupna na tržištu.

Ubuntu se širi na serversko tržište

Ubuntu 8.04 LTS Server Edition je tek drugo izdanje Linux distribucije kompanije Canonical koje je namenjeno serverima. Ovo izdanje će biti dostupno za besplatno preuzimanje od sledećeg utorka i karakterisaće ga performanse, stabilnost i sigurnosna unapređenja. Canonical takođe navodi da je ova platforma sertifikovana na nekoliko Sun x64 servera uključujući Sun Fire X2100 M2, X2200 M2 i X4150. Kompanija navodi da je Ubuntu 8.04 LTS Server Edition koja se isporučuje sa petogodišnjom podrškom i održavanjem dizajnirana za preduzeća i graditelje aplikacija koji zahtevaju stabilnu platformu.

GTA IV online

Iako je do zvaničnog izdavanja igre GTAIV ostalo samo nekoliko dana (29. april) očigledno je da je neko ko je imao pristup ovoj igri to iskoristio i ona je procurila online. Grupa koja crack-uje softver i igre Icon je tako preko raznih BitTorrent sajtova načinila dostupnim kompletan image Xbox 360 verzije ove igre koji je veličine 6.32GB. U pitanju je PAL verzija što ukazuje da je došla od britanskih ili australijskih izvora. Poruka koja se isporučuje uz igru ukazuje igračima da ne bi trebali da je igraju dok su povezani na Xbox Live da bi izbegli da ih Microsoft-ov sistem za otkrivanje nelegitimnog softvera uhvati. Igra se može igrati u većem delu sveta osim u Americi.

9800 GX2 Gainward i GTX TOP Asus

Dve moćne grafičke kartice u poređenju sa drugim modelima će pokušati da daju odgovor na večito pitanje: Šta kupiti. Čisto kao demonstraciju moći smo uključili rezultate najmoćnije fabrički overklokovane Asus EN9800GX2 TOP sa moćnim Intel QX9650 Quad Core procesorom.

Uz predstavljanje dve nove kartice, Gainward Bliss 9800 GX2 i Asus EN9800GTX TOP, rešili smo da ih uporedimo sa nekim već testiranim, Asus EN9800GX2 TOP i Gigabyte 9800 GTX. Na samom kraju, kao šlag na tortu, spojili smo trenutno najbržu dostupnu grafiku (Asus EN9800GX2 TOP) i moćni Quad Core Intel QX9650 procesor. Samo da podsetimo da u referentnoj konfiguraciji u kojoj testiramo sve grafičke kartice koristimo AMD Athlon 64 X2 5000+ procesor. Hteli smo da proverimo koliko će promena procesora uticati na rezultate.

Gainward Bliss 9800 GX2 i Asus EN9800GTX TOP

Ključne karakteristike

  • Obe kartice koriste moćne G92 procesore
  • Odlično rešeno hlađenje, dual slot dizajn oba modela
  • Izuzetne performanse, svake kartice u svojoj kategoriji

Utisak kvare

  • Pomalo visoka cena Gainward modela

Specifikacija

Gainward Bliss 9800 GX2
  • Procesor: 2x G92 na 600MHz
  • Memorija: 1 GB DDR3 na 2GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.5GHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out, HDMI
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0
Asus EN9800GTX TOP
  • Procesor: G92 na 775MHz
  • Memorija: 512 GB DDR3 na 2.35GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.84 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0

Gainward Bliss 9800 GX2

Gaiward Bliss 9800 GX2 kartica predstavlja standardnu verziju 9800GX2 serije NVIDIA kartica. Kažemo standardnu zato što je u pitanju identičan dizajn kartice i taktovi procesora i memorije kao na referentnoj kartici i na modelima ostalih proizvođača koje smo videli do sada. Da još jednom podsetimo da je u pitanju grafička kartica sa dva G92 procesora koja rade u SLI modu, svaki adresira po 512MB brze DDR3 memorije što znači da je kartica ukupno opremljena sa 1GB memorije. Dizajn je dual slot, što znači da je kartica široka koliko i dve obične, a kako je pune dužine, treba voditi računa da može da stane u kućište bez problema. Iako ovaj dual slot dizajn zauzima dosta mesta, hlađenje je odlično pošto se sav vreo vazduh izbacuje van kućišta.

Gainward Bliss 9800 GX2 sa prednje i bočnih strana

Cela kartica je inače oklopljena masivnim crnim hladnjakom, i jedino što je razlikuje od ostalih kartica ove serije je Gainward nalepnica sa prepoznatljivim licem. Procesori rade na 600MHz (Stream procesori na 1.5GHz), dok je memorija setovana na 2GHz. Kartica na sebi ima dva konektora za napajanje, 6-pinski i 8-pinski, i oba moraju biti povezana da bi se kartica uopšte i probudila. Pored SLI konektora (da, moguće je spojiti dva ovakva monstruma), sa zadnje strane se nalaze i dva DVI konektora ali i HDMI izlaz. O 9800GX2 karticama je već dosta rečeno, a u pitanju su u ovom trenutku šampioni brzine. Iako ni ATI 3870X2 nije daleko, ipak se pokazalo da NVIDIA prednjači, i nema dileme da će AMD/ATI imati pune ruke posla da uhvati korak sa večitim rivalom.

Gainward Bliss 9800 GX2 video, naponski i SLI konektori

Asus EN9800GTX TOP

NVIDIA 98000GTX spada u višu srednju klasu grafičkih kartica, a u pitanju je inkarnacija već proverenog G92 procesora. Kako je u pitanju TOP verzija, znači da je fabrički overklokovana i da treba očekivati, po proizvođaču i do 12%, bolje rezultate od standardne GTX verzije. Procesor je podešen da radi na taktu od 755MHz (default je 675MHz), Stram procesori rade na 1.84GHz (Default 1.688GHz) a memorija koje ima 512MB (postoji i verzija sa 1GB) radi na 2.35GHz u odnosu na standardnih 2.2GHz. Pri svemu ovome, dizajn kartice je ostao isti kao kod obične GTX verzije, što samo govori koliko je dobro projektovana.

Asus EN9800GTX TOP sa prednje i bočnih strana

Kartica dolazi u dual slot pakovanju, sa minimalno promenjenim dizajnom velikog hladnjaka koji pokriva praktično celu površinu kartice. Ventilator je malo zakošen ka štampanoj ploči, što po navodima proizvođača poboljšava performanse hlađenja. Iako je hlađenje vrlo dobro, ventiulator je i malo bučniji od proseka, a kartica ume itekako dobro da se zagreje. Za napajanje, potrebno je obezbediti dva PCIe 6-pinska konektora, a kartica na sebi ima i dva SLI konektora. Ovo znači da je moguće tri ovakve kartice povezati u Triple SLI režim. Sa zadnje strane kartice se nalaze i dva DVI konektora i jedan TV-out konektor.

Asus EN9800GTX TOP video, naponski i SLI konektori

Rezime

Kada se pogledaju grafici, jedino što možemo je da konstatujemo koliko puno znači imati moćan procesor, kako i to da su performanse najbržih grafičkih kartica znatno ograničene procesorima. Razlika između "običnih" i overklokovanih verzija ima i definitivno je samo pitanje novca kada je u pitanju odluka koju treba kupiti.

Preporučena cena (uključujući % PDV, 2008.):
Gainward Bliss 9800 GX2 515€
Asus EN9800GTX TOP je uzorak.

Asus M3N-HT Deluxe

Impresivna matična ploča sa novim NVIDIA čipsetom. Sa integrisanom grafičkom karticom nove generacije sa D-Sub i HDMI izlazima i podrškom za Triple SLI režim, ploča ima vrlo zanimljive mogućnosti. Podržani su AM2 i AM2+ procesori i DDR2 memorija, a posebnu poslasticu predstavljaju i posebni bakarni Mempipe hladnjaci za memoriju.

Ploča koju ćemo imati prilike da pogledamo, Asus M3N-HT Deluxe je matična ploča sa najnovijim nForce 780a čipsetom. Osim Mempipe dodatka u vidu bakarnih hladnjaka za memorijske module, ploču karakteriše dosta zanimljivih detalja, čineći je jednom od najkompletnijih na tržištu. Pored integrisane grafike najnovije generacije u zvuka, ploča koristi neke od tehnologija koje je čine prilično unikatnom. Navedimo samo da je podržan HybridSLI i već će samo to privući pažnju.

Asus M3N-HT Deluxe sa gornje i donje strane, pakovanje i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade
  • Pasivan sistem hlađenja sa Mempipe posebnim hladnjacima za memoriju
  • Kompatibilnost sa svim AM2 procesorima
  • Express Gate i HybridSLI
  • Integrisana 8-kanalna zvučna kartica
  • Integrisana GeForce grafička kartica generacije 8, sa HDMI i D-Sub izlazom

Utisak kvare

  • Da bi pružila svoj maksimum, ploča zahteva AM2+ procesore i najskuplje NVIDIA grafičke kartice

Specifikacija

Asus M3N-HT Deluxe
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 780a SLI
  • Procesor: Socket AM2/AM2+ Sempron/Athlon/Phenom
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR2 1066/800/667/533
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,0+1,5, JBOD), 1x IDE, 1x eSATA
  • Slotovi: 3x PCI-E x16 (dva x16 u SLI režimu i x16 x8 x8 u Triple SLI režimu), 1x PCI-E x1, 2x PCI 2.2
  • Integrisane komponente: Integrisana AD1988B 8-kanalna zvučna kartica, NVIDIA GeForce 8 GPU grafički procesor
  • Dodatno: GLAN, 10 USB portova (4 pozadi i 6 preko header-a na ploči), 2x FireWire, optički i koaksijalni S/PDIF out, ASUS Cool Mempipe memorijksi hladnjaci

Asus M3N-HT Deluxe

Kao native AM2+ ploča, u saradnji sa novim Phenom procesorima će obezbediti da HyperTransport u verziji 3 radi punom parom, no dobra vest je da ploča podržava i starije AM2 procesore, sa kojima, logično, radi HyperTransport 2.0. Ovde moramo napomenuti i to da će ukoliko koristite Phenom procesor, memorija biti podržana maksimalno do 1066MHz, a ako je u pitanju neki AM2 procesor, maksimalno će raditi DDR2 800. Sa integrisanom NVIDIA grafikom poslednje generacije, ova ploča je jedna od retkih na tržištu koja podržava i HybridSLI. Da ovo i pojasnimo. HybridSLI se sastoji od HybridPower-a koji kada ne koristite zahtevne 3D aplikacije gasi zasebnu grafičku karticu i prebacuje na onu integrisanu, i GeForce Boost kada zasebno instalirana kartica radi u SLI režimu sa onom integrisanom radi boljih performansi.

Asus M3N-HT Deluxe sistem hlađenja

Pomenuta HybridSLI tehnologija radi samo pod Vista operativnim sistemom, a zanimljivo je da HybridPower podržavaju samo GeForce 9800GTX i GeForce 9800GX2, dok GeForc Boost podržavaju samo GeForce 8400GS i GeForce 8500GT. Kako ova ploča spada u skuplje, verovatnije je da će njeni vlasnici u sistemu imati neku od ovih jačih kartica, ali ostaje konstatacija da je ova nova tehnologija prilično ograničena hardverom. Ono što integrisana grafika omogućava su dva dodatna video izlaza, jedan D-Sub i jedan HDMI (dolazi u pakovanju i HDMI na DVI adapter). Još jedna od specifičnosti ploče je Express Gate, što je u stvari verzija Linuxa na ROM-u ploče pomoću koje, bez dizanja sistema i čak i bez hard diska, možete pristupiti Internetu i surfovati ili koristiti instaliran Skype.

Asus M3N-HT Deluxe memorijski i PCI slotovi, SATA i konektori na ploči

Kako ima tri PCI-e x16 slota, mogu se koristiti ili dve grafičke kartice u SLI modu kada će raditi na svih 16 linija magistrale, ili u konfiguraciji x16 x8 x8. Naravno, podržan je PCI-e 2.0 interfejs. Ploča na sebi ima 6 SATA konektora i jedan eSATA sa zadnje strane, jedan ATA konektor za maksimalno 2 uređaja. Sa ukupno 10 USB konektora i 2 FireWire, teško da će nekome zafaliti mogućnosti za povezivanje. Dodajmo tome i konektore 8-kanalne zvučne kartice, kao i optički i koaksijalni S/PDIF konektore. Naponska jedinica procesora je 8-fazna, dakle maksimalno kvalitetna, dok memorija ima 2-fazno, nezavisno napajanje. Uz podatak da ploča koristi najkvalitetnije aluminijumske solid kondezatore, stabilnost ne može biti dovedena u pitanje.

Rezime

Ova ploča je po mnogo čemu veoma napredna, i predstavlja izuzetno zanimljivu osnovu za moćan sistem sa najnovijim AMD procesorom i NVIDIA grafikom. Sa impresivnim spiskom opcija i mogućnosti, ovu matičnu ploču će sigurno odabrati oni zahtevniji korisnici koji će moći i da iskoriste sve funkcije. Kvalitet izrade i upotrebljene komponente su izuzetno kvalitetni, a ploča definitivno opravdava reputaciju Asus-a.

четвртак, 24. април 2008.

Logitech MX5500 Revolution

Odličan komplet periferija sa jednim od najnaprednijih miševa i tastatura. Bluetooth veza radi sjajno i bez smetnji, a adapter iz kompleta radi i sa drugim Bluetooth uređajima. Tastatura ima displej koji prikazuje bitne sistemske informacije, a miš je čuveni MX Revolution. Iako je cena ne baš mala, ovaj komplet vredi svake pare.

Ako ste entuzijasta i zaljubljenik u hardver, sigurno se teško može desiti da promakne neka novina kompanije Logitech, koja ima reputaciju proizvođača najkvalitetnijih periferija. Kvalitet kod Logitech-a uvek ide pod ruku sa dizajnom, pa su ne retko ove periferije prava remek dela po pitanju spojene funkcionalnosti, kvaliteta izrade i dizajna. Desktop koji ćemo videti je jedan od ovih remek dela, vrhunski miš i tastatura koji koriste Bluetooth tehnologiju za povezivanje sa računarom. Komplet čini nova 5500 Wireless tastatura i nama dobro poznati MX Revolution miš ali u Bluetooth varijanti.

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution

Ključne karakteristike

  • Tastatura je izuzetno udobna i prijatna za rad
  • Dosta dodatnih tastera i funkcija koje se do tančina mogu podesiti u SetPoint programu
  • Multifunkcionalni displej ima vrlo korisne funkcije
  • MX Revolution je već poznat, izuzetno napredan model miša
  • Bluetooth veza radi savršeno dobro, do 10m razdaljine, adapter radi kao Bluetooth hub

Utisak kvare

  • Pomalo visoka cena

Specifikacija

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution
  • Tastatura: Logitech MX 5500 Revolution Keyboard for Bluetooth
  • Miš: Logitech MX Revolution mouse for Bluetooth
  • Interfejs: Bežični, Bluetooth
  • Programibilni dodatni tasteri
  • Dodatno: Odmorište za šake, displej
  • Napajanje: 4x AA baterije za tastaturu, dopunjiva baterija ugrađena u miša

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution

Tastatura koja dolazi u kompletu, MX 5500, veoma podseća na G modele namenjene igračima. Ovo je najviše zbog ugrađenog LCD ekrana koji će ovu tastaturu i učiniti prepoznatljivom. Konstrukcija je vrlo dobra i nigde se neće začuti krckanje plastike. Plastika je crne boje, a završna obrada je mat, osim dela oko dispeja i jedne lajsne koja ide skroz oko tastature koje su glossy završnice. Odmorište za šake je sastavni deo tastature i ne može se skinuti, a presvučeno je gumiranim materijalom, što je na dodir veoma prijatno i vrlo udobno za kucanje. Svi tasteri su relativno plitki i tihi, a kucanje ima mekan osećaj i vrlo je prijatno. Tasteri su manje više standardno raspoređeni, i nema nekih posebnih stvari koje treba napomenuti. Postoji i taster za paljenje i gašenje računara, odnosno prelazak u sleep režim rada, ali je ovaj taster malo uvučen i ne može se pritisnuti slučajno. Tastatura za napajanje koristi 4 AA baterije koje će potrajati do 6 meseci.

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution tastatura

Sa leve strane, na samoj ivici, se nalaze dodatni tasteri namenjeni funcijama Vista operativnog sistema (mada SetPoint omogućava da se mapiraju po želji), i to su Flip3D i Zoom kao i tasteri za kontrolu multimedije (jačine zvuka, mute i Forward, Skip tasteri). Postoje i tri zanimljiva tastera sa desne strane između tastature i odmorišta za šake, a to su Media Center, Photo Gallery i Gadgets. Gornji red tastera (gde se nalaze i funkcijski) ima sekundarne funkcije koje su narandžaste boje, a moguće ih je podesiti po želji. Ekran, koji je i najzanimljiviji deo tastature se može podesiti da radi u dva režima, crna podloga sa belim slovima i bela podloga sa crnim slovima. Monohromatski LCD je u pitanju, a funkcije se mogu birati pomoću dva tastera koja se nalaze ispod njega. Ekran će prikazivati tačno vreme, temperaturu, podatke o muzici koja se sluša, nepročitane email poruke i slično.

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution LCD i dodatni tasteri

Miš je naš stari znalac, MX Revolution samo u Bluetooth verziji. Za one koji su čudom propustili da vide ovaj model, da ponovimo da se radi o jednom od najnaprednijih modela koji su dostupni na tržištu. Miš je ergonomski oblikovan tako da će pasovati samo desnorukim korisnicima, sa gumiranim bočnim stranama za bolji osećaj, kao i da ruka ne bi klizila. Ono što je specifično za MX Revolution miš su dva skrol točkića. Prvi je onaj koji se nalazi na standarnoj poziciji, međutim, u pitanju je napredni mehanizam koji detektuje (putem softera) da li je potrebno skrolovanje liniju po liniju, kada se tako i ponaša i ima nazubljen hod, ili kada je potrebno brzo skrolovati veliki broj stanica, kada skrol postaje gladak i jednim potezom prsta se točkić okreće par sekundi, automatski skrolujući kroz stranice. Drugi skrol se nalazi ispod palca i on služi za rotaciju otvorenih prozora (u Visti je ovo posebono atraktivno) i odabir aktivnih programa. Pored standardnih tastera, postoje i dva koja se nalaze takođe ispod palca kao i jedan iza gornjeg skrol točkića koji je u stvari search taster.

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution miš

Miš koristi laserski senzor rezolucije od 800DPI, što i nije previše impresivno po današnjim merilima (MX Revolution miš je već neko vreme dostupan na tržištu), ali je i više nego dovoljno za svakodnevni rad. Uz miš dolazi i postolje koje služi kao punjač baterije, a moramo reći da će jedno punjenje potrajati i koji dan. Za vezu sa računarom se koristi Bluetooth interfejs, a u paketu dolazi i adapter sa kojim su i tastatura i miš već upareni. Po principu uključi i igraj se, potrebno je samo uključiti Bluetooth prijemnik u slobodan USB port, i staviti baterije u tastaturu i može se početi sa radom (ili zabavom). Dobro poznati SetPoint program će vam omogućiti da podesite sve parametre tastature i miša, a u njemu možete pratiti i stanje baterija. U radu, ovaj komplet radi besprekorno i stvarno nema nikakve zamerke.

Rezime

Još jedan uspešan komplet periferija iz Logitech-ove kuhinje je zaista sjajan spoj funkcije i dizajna, po ceni koja je iako visoka, itekako oprevdana. Ukoliko želite da imate zaista vrhunske periferije, onda ovo može biti pravi izbor i ne treba puno razmišljati.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2008.): 150€