четвртак, 31. јануар 2008.

Grčka traži Microsoft

Grčka je pre dva dana potipsala sporazum sa najvećom kompanijom za proizvodnju softvera, Microsoft-om a svrha ovog sporazume jeste utvrđivanje IT razvojnih centara u nadi da će se povećati stručnost u ovoj državi. Na osnovu ovog sporazuma koji su potpisali predsednik Microsoft-a Bill Gates i grčki ministar finansija potrebno je otvoriti centre koji bi pomogli da se obezbedi razvoj IT i poslovnih veština. Porast korišćenja interneta u Grčkoj skočila je sa 0.1% u 2004 godini na 10%, međutim, ova zemlja je i dalje na kraju liste po pitanju korišćenja interneta u poređenju sa ostatkom Evrope.

среда, 30. јануар 2008.

Nokia kupuje Trolltech

Nokia je dala ponudu za kupovinu firme Trolltech, norveškog kreatora široko rasprostranjenog aplikacionog okvira za $153 miliona u gotovini. Čelnici kompanije Nokia nadaju se da će razvojni tim Trolltech-a dati sve od sebe za poboljšanje softvera. Trolltech razvija Qtopia, okvir koji se koristi za izradu korisničkih interfejsa za mobilne i ugrađene uređaje kao i Qt, razvojni okvir za ukrštene-platforme. Nokia se nada da će iskoristiti stručnost Trolltech-a za unapređivanje interfejsa na njihovoj S40 platformi za mobilne telefone i S60 platformi za smart telefone, ali pored toga akcenat je stavljen i na veliki broj softverskih platformi.

IBM izaziva Microsoft

IBM-ov softverski portfolio namenjen malim i srednjim preduzećima (SMB) mogao bi da bude izazov dominaciji Windows Small Business Server-a na SMB tržištu. IBM Foundations će biti u liniji sa malim poslovnim softverskim serverima baziranim na Linux-u, instaliranim u prostoriji i izgrađenim na IBM-ovom Express Advantage programu da bi se osigurala laka upotreba i instaliranje. Foundation će najverovatnije uključiti Lotus Domino Mail, kolaboracionu platformu, upravljanje fajlovima, directory servise, firewall, office prizvodne alate i alate za backup i povraćaj podataka. IBM je najavio i Bluehouse, beta Web-isporučen servis koji obezbeđuje dodatne servise za SMB korisnike.

уторак, 29. јануар 2008.

Mitsubishi predstavio laserski TV


Kompanija Mitsubishi je predstavila svoj laserski HDTV uređaj. Mitsubishi je trenutno lider na polju led laserske tehnologije, gde drži oko 75% tržišta. U poređenju sa konvencionalnim LED osvetljenjem, laseri donose svetliju sliku i intenzivnije boje, sa daleko boljim kontrastom - drugim rečima, unapređenje u skoro svakom segmentu gde se ogleda kvalitet ekrana. Prikazan je 65-inčni laserski HDTV na CES 2008 sajmu, a utisci prisutnih su bili izvanredni, pošto je susret sa televizorom okarakterisan kao senzacionalan, što nije bilo baš lako postići, imajući u vidu prisustvo mnoštva najraznovrsnijih LCD i plazma televizora visoke klase. Naravno, tehnologija nije nikakva revolucija i potpuni otklon od dosadašnjih metoda, ali svi se slažu da je u pitanju odlična iteracija postojećih standarda. Cena i termini dostupnosti nisu navedeni, ali Mitsubishi je saopštio da će učiniti sve da televizori postanu komercijalno dostupni do kraja tekuće godine.

Prva Mushkin grafička karta

Oko mesec dana nakon što je najavio svoju nameru da uđe na tržište grafičkih karti, poznati proizvođač memorija Mushkin je predstavio overklokovanu verziju popularnog GeForce 8800 GT modela. Mushkin uz ove grafičke karte isporučuje USB flash drajv sa drajverima i pomoćnim programima, kao i majicu sa Mushkin simbolima. Karta poseduje single-slot kuler i radne taktove podešene na 700, 1750 i 1950 MHz za GPU, shader procesore i memoriju, respektivno, što je primetno više od referentnih 600/1500/1800 MHz. Poseduje 512 MB GDDR3 memorije. Pojaviće se pod oznakom Mushkin 8800GT XP OC Edition. Ipak, za ovu kartu će biti neophodno dublje zavući ruku u novčanik, pošto će na evropskom tržištu koštati nešto više od 290 evra.

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo

Fabrički overklokovana verzija AMD 3850 kartice donosi performanse koje su neposredno iza 3870 kartica. Odličan sistem hlađenja je omogućio ovaj overklok, a pri tome radi veoma tiho. Apsolutna preporuka.

Posle premijere nove generacije AMD grafičkih kartica sa ATI procesorom, serije 3800, proizvođači su ponudili svoje verzije bazirane na referentnom dizajnu. Razlike u performansama su u ovom slučaju praktično zanemarljive, a mi smo sa nestrpljenjem čekali da se pojave one specijalne, fabrički overklokovane verzije. HIS je upravo to i uradio, pa tako imamo priliku da vidimo šta može njihova Ice3 Turbo 3850 kartica.

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo sa prednje i bočnih strana, oprema

Ključne karakteristike

  • Napredni sistem hlađenja
  • Vrlo tih rad
  • Odlične performanse koje su veoma blizu onih koje ostvaruje 3870 verzija
  • Odličan dizajn i kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo
  • Procesor: RV670 koji radi na 720 MHz
  • Memorija: 512 MB GDDR3 koja radi na 1.82 GHz
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, TV out
  • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo

Već na prvi pogled se vidi da je u pitanju promenjeni dizajn u odnosu na referentni. Dominantna crvena boja ATI kartica je zamenjana ledeno plavom, za koju proizvođač kaže da je osetljiva na UV svetlost, što znači da će biti odličan izbor za one koji imaju providnu stranicu kućišta i neonsko osvetljenje. Dve ključne stvari su drugačije na ovoj kartici. Prvo je hlađenje, a drugo podignuti taktovi procesora i memorije. Da pomenemo i zanimljivo pakovanje koje pored svih standardnih stvari uključuje i HIS Multi-purpose Screw Driver Pen, odnosno alatku koja ima LED lampicu, malu vaser vagu (čiju svrhu nismo uspeli da odgonetnemo) kao i dva nastavka za šrafciger (obični i krstasti).

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo sa bočnih strana

Hlađenje je HIS-ov patentirani IceQ treće generacije koji karakterišu bakarni hladnjaci veće površine, gde se vodilo računa da su hladnjaci memorije i procesora razdvojeni. Heat pipe cevi su takođe bakarne, što dodatno povećeva efikasnost hlađenja. Ne treba zaboraviti ni na ventilator koji je veći od onog na referentnim karticama i dizajniran tako da sa obe strane uvlači hladan vazduh. Osim toga, on je dosta tih, pa performanse neće biti uslovljene povećanom bukom.

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo DVI konektori i sistem hlađenja

U odnosu na standardnih 670MHz koliko je takt standardnih 3850 kartica, HIS je podigao takt na 720MHz. Memorija je takođe podignuta sa 1.66GHz na 1.82GHz, a i dalje je u pitanju DDR3 memorija i to 512MB. Iako su 3870 kartice dovoljno višeg takta i procesora i memorije, možemo konstatovati da je ovako fabrički overklokovana 3850 kartica dosta blizu po rezultatima, što je za svaku pohvalu.

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo hladnjaci, CrossFire konektori i alat

Rezime

Po rezultatima, HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo je tik uz rame skuplje 3870 verzije, što je impresivno imajući u vidu da je i dalje nešto nižih taktova memorije i procesora. HIS je uspeo da implementira napredni sistem hlađenja koji je dosta tiši ali i efikasniji od standardnog. Tome svakako doprinosi i dual slot dizajn kartice koji je preuzet sa standardne verzije i iskorišćen do maksimuma. Nema drugog zaključka nego da je u pitanju jedna od najbržih 3850 kartica na tržištu koja je opasno blizu 3870 verzije.

Na sledeće dve stranice možete pogledati i detaljne grafikone testiranja.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2008.): 160€

AMD Fusion čip

Kompanija Advanced Micro Devices obezbedila je veliki broj detalja vezanih za nastupajući Fusion procesor za koji se navodi da će biti baziran na dizajnu mikroprocesora koji se koristi u desktop računarima koji se trenutno isporučuju ljubiteljima video igara. Fusion čip će kombinovati grafičku procesnu jedinicu i CPU na jednom čipu i biće redizajniran trenutni Phenom procesor ove kompanije, izjavio je Patrick Moorhead potpredsednik marketinškog odeljenja pri kompaniji AMD. Fusion čip, radnog naziva Swift, biće smanjen na Phenom jezgro i optimizovan za upotrebu u notebook računarima, dodao je Moorhead.

Uskoro Vista SP1

Microsoft će u najskrorije vreme da izda prvi Service Pack za Windows Vista-u. U saopštenju ove kompanije navodi se da će dugoočekivani Service Pack biti objavljen u toku prvog kvartala ove godine, međutim, sada su se pojavile nove informacije koje sugerišu da će se SP pojaviti mesec dana pre završetka kvartala. Datum koji se najčešće pominje kao datum objavljivanja Vista SP1 jeste 15. februar. Nekoliko poslovnih partnera kompanije Microsoft izjavilo je da za sada ne mogu da potvrde 15. februar kao datum objavljivanja Service Pack -a kao i da očekuju da se softver uskoro pojavi zbog velikog broja razloga.

Novi nastavak Simsa najavljen

The Sims 2EA je najavio novi expansion pack za Sims 2. Novi nastavak popularnih simsa, nazvan The Sims 2 Kitchen & Bath Interior Design Stuff, kao što joj i samo ime kaže, donosi veliki broj novih stvari za kuhinju i kupatilo. Datum izlaska igre za sad nije poznat.

понедељак, 28. јануар 2008.

Optimizam Microsofta

Kompanija Microsoft uprkos brigama oko moguće recesije u SAD sa optimizmom gleda u tekuću godinu. Prema navodima jednog od zvaničnika kompanije ukoliko SAD zapadne u recesiju Microsoft će biti u istim problemima kao i svi ostali ali smatra da ima razloga za optimizam naročito kada je u pitanju druga polovina godine. Ovaj optimizam se pre svega ogleda u porastu prodaje kada su u pitanju sve Microsoft-ove poslovne divizije, dolazećem softveru namenjenom poslovnim korisnicima kao i rastućim prihodima koji dolaze od prodaje u stranim zemljama. Prihod kompanije u poslednjem kvartalu je porastao za nekih 31%, a akcije Microsoft-a su prema poslednjim informacijama skočile za 5%.

недеља, 27. јануар 2008.

Prvi dual core Celeron

Kompanija Intel najavila je izdavanje svog prvog dual core celeron procesora. Celeron dual core model radnog takta 1.66GHz i oznake E1200 je baziran na Intel-ovoj Core mikroprocesorskoj arhitekturi i proizveden korišćenjem 65nm tehnološkog procesa. Čip poseduje 512KB cache-a i koristi 800MHZ frontside magistralu za povezivanje sa glavnom memorijom i ostalim komponetama u okviru računara. Kompanija ovaj procesor prodaje po ceni od $53 po komadu kada se radi o količini od 1000 komada. Izdavanje modela E1200 samo dokazuje koliko su dual core čipovi postali preovlađujući čak i kada su u pitanju modeli namenjeni nezahtevnim korisnicima.

субота, 26. јануар 2008.

Kaspersky hostovani email servis

Ruska antivirus kompanija Kaspersky je pre nekoliko dana pokrenula Kaspersky Hosted Security servis koji predstavlja anti-spam i anti-malware servis namenjen malim i srednjim preduzećima. Iz kompanije navode da će hostovani servis koristiti anti-malware engine ove kompanije za skeniranje elektronske pošte. Tehnologija se sastoji od anti-malware engine-a kao i tehnologije za praćenje ponašanja pod nazivom Bithunt, a koja je dizajnirana da zaštiti od zero day exploit-a. Takođe Kaseprsky anti-spam tehnologija može da se koristi za smeštanje sumnjivih poruka u karantin kao i kreiranje crnih lista pošiljalaca.

WoW ima 10 miliona pretplatnika

World of Warcraft najpopularnija multiplayer igra (MMORPG) dostigla je cifru od 10 miliona pretplatnika, od čega je 5.5 miliona u Aziji. Ovi pretplatnički računi uključuju pojedince koji plaćaju pretplatu ili imaju aktivne prepaid kartice za igranje WoW, zatim one koji su naručili igru i imaju mesec dana besplatnog pristupa kao i Internet Game Room igrače koji su pristupili igri u poslednjih trideset dana. Iako igra vodi poreklo iz Severne Amerike, na ovom kontinentu ima samo 2.5 miliona pretplatnika. WoW je igra koja je proglašena najbolje prodavanom 2005. i 2006, dok je njen prvi expanison Burning Crusade osvojio titulu najbrže prodavane igre svih vremena.

Call of Duty 4 najuspešnija u 2007.

Call of Duty 4 - Modern WarfareIzdavačka kuća Activision je objavila rezultate istraga, koje pokazuju da je četvrti nastavak FPS franšize Call of Duty najuspešnija igra 2007. godine. Prodata je u čak 7 miliona primeraka širom sveta od izlaska u novembru, što ovakav uspeh čini još većim. Preko 18 maksimalnih ocena, 10 nominacija za nagrade i 40 priznanja od raznih magazina i sajtova i više nego govore za sebe - Call of Duty 4 je apsolutno postavio nove granice u žanru akcionih pucačina.

GTA IV - datum izlaska

GTA IVRockstar se konačno smilovao i objavio zvaničan datum izlaska za četvrti nastavak jedne od najkontraverznijih igara ikada. Međutim, kako je i očekivano, postoji jedna dobra i jedna loša vest. Dobra vest je da igra izlazi 29. aprila tekuće godine, a loša vest je da će izaći za Xbox 360 i Playstation 3, dok o PC verziji nema nikakvih vesti. Ne znam za vas, ali je meni kupovina Microsoftove felerične konzole upravo dobila smisao...

петак, 25. јануар 2008.

OCZ 4GB DDR2 – 1000 memorija

Za sve korisnike kojima se ne sviđa ideja da u svojim računarima imaju četiri memorijska modula, kompanija OCZ je pripremila rešenje u vidu nove PC2-8000 Platinum Edition 4GB dual channel opreme. Ipak ovo rešenje savršenih performansi i kapaciteta neće opustošiti vaš budžet. Memorijska oprema je snabdevena OCZ-ovim XTC rapršivačima toplote, koji omogućavaju memorijskim modulima da radi na sertifikovanom radnom taktu od 1000MHz uz napon od 2.1V i latenciju 5-5-5. Cena ove memorijske opreme koja će sasvim sigurno rešiti sve vaše probleme sa memorijom potrebnom za pokretanje Windows Vista-e je $160.

четвртак, 24. јануар 2008.

Gigabyte GA-P31-DS3L

Odlična matična ploča koja kombinuje novi, P35 i stariji 975X čipset. Tako po vrlo povoljnoj ceni se dobijaju mnoge opcije koje se ređe sreću u srednjoj klasi. Jedina mana i napomena ide na račun probirljivosti po pitanju memorije, pošto ova ploča ima određenih ograničenja.

Gigabyte matična ploča koju predstavljamo ovom prilikom, GA-P31-DS3L, iza pomalo kriptične oznake krije vrlo neobičnu kombinaciju. Naime, u pitanju je svojevrsni hibrid novog P35 i starog 975X čipseta. Da budemo precizniji, uzet je northbridge sa P35 i southbridge sa 975X čipseta. Na tržištu ne postoji baš previše matičnih ploča sa ovim čipsetom, a u pitanju su definitivno ploče veoma povoljne cene, koje će zadovoljiti manje zahtevne korisnike, pri tome ne žrtvujući performanse.

Gigabyte GA-P31-DS3L sa gornje i donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Podrška za nove Intel 45nm procesore
  • Kvalitetna izrada, odličan dizajn
  • Neke od opcija se retko sreću u ovoj kategoriji (paralelni port, gigabitni LAN i optički i koaksijalni konektori)
  • BIOS spreman za overklok eksperimente

Utisak kvare

  • Postoje izvesna ograničenja po pitanju izbora i rada memorije

Specifikacija

Gigabyte GA-P31-DS3L
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P31 Express Chipset/ICH7
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Celeron, kompatibilna sa 45nm Multi-Core CPU
  • Memorija: 4 x DIMM, max. 4GB, DDR2 800 / 667 MHz
  • Kontroleri: 4x SATAII, 1x IDE
  • Slotovi: 1x PCI-E 2.0 x16, 3x PCI Express x1, 3 x PCI 2.2
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 8-channel High Definition Audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 8 USB portova, koaksijalni i optički S/PDIF konektori, paralelni port

Gigabyte GA-P31-DS3L

Ova ploča ima kvalitetnije komponente nego što se to obično sreće, a u pitanju su Solid State kondenzatori koji obezbeđuju stabilniji i dugovečniji rad. Ovo se i krije iza Ultra Durable naziva i neizbežne oznake na kutiji. Da samo na kratko podsetimo da Gigabyte ima i Ultra Durable 2 matične ploče koje imaju još kvalitetnije komponente, no to ćemo ostaviti za neki drugi put. Na ploči se pored standardnih stvari našlo mesta i za gigabitni lan priključak, koaksijalne i optičke S/PDIF priključke, kao i paralelni port. Uz četvoropinski PWM konektor za ventilator za kućište, ovo je prilično impresivan broj opcija za matičnu ploču namenjenu srednjem segmentu tržišta.

Gigabyte GA-P31-DS3L ležište procesora, hladnjaci čipseta i konektor za napajanje

Sistem hlađenja je pasivan, i sastoji se od dva aluminijumska hladnjaka. Dizajn ploče je takav da će omogućiti instalaciju i većih kulera za procesor, no kako ne verujemo da će ova ploča biti prvi izbor overklokera, teško da će to doći u obzir. Još jedna pozitivna stvar je da je PCI-E x16 slot dovoljno udaljen od memorijskih slotova, pa manipulacija memorijom neće zahtevati vađenje grafičke kartice.

Ploča podržava do 4GB DDR2 memorije u Dual Channel režimu, ali postoje neka ograničenja koja treba napomenuti, a koja se mogu videti i na oficijelnom web sajtu proizvođača. Ne mogu se istovremeno u oba slota istog kanala, kao ni u sva 4 memorijska slota staviti Dual Channel moduli. Kao da ovo nije bilo dovoljno samo po sebi, tu je i napomena da ukoliko koristite procesor sa 1333 MHz FSB-om i sva 4 memorijska slota, brzina memorije će biti automatski oborena i može doći do nestabilnosti sistema. Jedan od glavnih "krivaca" za ovo je i činjenica da zvanično ovaj čipset ne podržava procesore sa 1333 MHz FSB-om.

Gigabyte GA-P31-DS3L memorijski i PCI slotovi, SATA i ATA konektori

BIOS je potpisao AWARD, i mala napomena u slučaju da se niste sretali sa Gigabyte pločama ranije, da bi se u okviru BIOS-a došlo do najbitnijih podešavanja, vezanih za overklok, potrebno je pritisnuti CTRL+F1. Opcija ima sasvim dovoljno i za ove zahtevnije korisnike, i sasvim sigurno neće predstavljati ograničenje u overkloku. Naravno, treba imati u vidu da ova matična ploča jednostavno nije stvorena da se postavi novi rekord u overkloku, te ne treba preterivati. Uostalom, sa pomenutim ograničenjima po pitanju memorije, pitanje je ima li uopšte smisla pričati o overkloku.

Rezime

Šta je konačna ocena? Ova matična ploča predstavlja po ceni ploču namenjenu srednjoj kategoriji, ali po opcijama cilja na onu najvišu. Iako postoje neka ograničenja po pitanju memorije koja nam se nikako nisu dopala, po vrlo dobroj ceni možete doći do sjajne ploče. Da nije pomenutih problema sa memorijom, ova ploča bi dobila apsolutnu preporuku. Ovako, savetujemo da prvo isprobate da li će raditi memorija koju nameravate da kupite, pa tek onda kupite i matičnu ploču koja vas sigurno neće razočarati.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2008.): 63€

Rast potražnje za DDR3?

DRAM čipovi koji još uvek nisu postali mainstream za korisnike personalnih računara – DDR3 će početi svoje mesto u značajno većem broju PC-ja da traže u trećem kvartalu ove godine, smatraju tajvanski proizvođači. Inotera Memories, zajednički projekat Qimonda-e i Nanya Technology sklopljen sa namerom proizvodnje DRAM-a je započeo pilot proizvodnju 1GB DDR3 čipova ove godine sa planovima za masovnu proizvodnju upravo u trećem kvartalu. Iz ove kompanije navode da već postoje zahtevi za ovim čipovima, ali da se pravi bum očekuje u trećem kvartalu. Pojedine kompanije kao što je Samsung već isporučuju DDR3 ali u malim količinama.

WD GreenPower AV hard drive

Kompanija Western Digital je dizajnirala novu GreenPower (GP) verziju WD AV hard drive-ova sa tehnologijama koje obezbeđuju hladniji i tiši rad i manju potrošnju energije. GreenPower familija Western Digital hard drive-ova za desktop, poslovne i audio/video aplikacije smanjuje potrošnju energije za 40% u odnosu na standardne drive-ove. Nova WD AV-GP familija drive-ova nudi kapacitete od 500GB, 750GB i 1TB i savršena je za audio i video primene kao što su digitalni video rikorderi kao i snimanje pri video nadgledanju. Precizno dizajnirana osnova drive-ova kao i poklopac od nerđajućeg čelika omogućavaju gotovo nečujan rad drive-ova u zvučno osetljivim okruženjima.

среда, 23. јануар 2008.

OCZ Turbo-Cool napajanje od 860 W

OCZ Technology Group objavljuje da je PC Power & Cooling, kompanija u njenom vlasništvu, ponudila novi model napajanja. Novo napajanje je deo Turbo-Cool serije i maksimalna snaga koju ono isporučuje je deklarisana na 860 W, što ga čini napajanjem najmanje snage u seriji u kojoj se nalaze modeli snage 1000 W i 1200 W. To ne znači da je novo napajanje išta manje okrenuto prema entuzijastima, overklokerima i naprednim korisnicima. Novo napajanje je modularno i poseduje Nvidia SLI sertifikat. Novo Turbo-Cool 860 W napajanje poseduje jedan +12V rail, na kome se isporučuje struja od 64 A. Na napajanje se daje sedmogodišnja garancija, a cena nije objavljena.

Novi Intel čipsetovi donose nove integrisane grafičke čipove


Intel planira da predstavi G45 i G43 Express čipsetove tokom drugog kvartala ove godine, dok će G41 čipset usmeren prema najnižoj tržišnoj klasi doći tokom prvog kvartala 2009. Intel G45 čipset podržava DDR3-1333 memoriju i poseduje 4 DIMM slota sa podrškom za korišćenje do 16 GB memorije, dok G43 i G41 podržavaju samo DDR3-1066 memoriju i poseduju 2 DIMM slota sa podrškom za korišćenje do 8 GB memorije. G45 čipset će imati X4500HD GMA integrisanu grafiku, dok će G43 imati X4500 GMA, a G41 4500 GMA integrisanu grafiku. X4500HD GMA u odnosu na rešenja sa G43/G41 čipsetova nudi podršku za hardversku akceleraciju MPEG2/VC1/VC sadržaja, odnosno HD-DVD/Blu-Ray reprodukcije. Intel cilja oko tri puta bolje 3D performanse u odnosu na G33 i oko 1.7 puta bolje performanse u odnosu na G35 čipsetove. Svi GMA 4500 čipovi podržavaju DX10, HDCP/PAVP, te HDMI/DVI/DisplayPort (G41 nema HDMI). Intel Q45 i Q41 su namenjeni korporativnim platformama i pojaviće se u trećem kvartalu ove godine, takođe sa X4500 GMA grafikom, ali i podrškom za AMT i Danbury tehnologije.

NEC će takođe nuditi zakrivljeni monitor za igrače

Alienware nije jedini predstavio zakrivljeni monitor. Ispostavilo se da je sa sličnim, ako ne i identičnim prototipom na CES sajmu nastupio i NEC. Ovaj model nosi oznaku CRVD-42DWX+ i proizvod je japanske korporacije. Takođe poseduje nekoliko povezanih monitora koji čine sinhroni sistem ukupne rezolucije od 2880 x 900 piksela. Kao i u slučaju uređaja kompanije Alienware, ni za CRVD-42DWX+ nije poznato kada će se pojaviti, niti kolika će mu biti cena.