понедељак, 1. децембар 2008.

Toshiba Portege A600

Kao jedan od jeftinijih Portege modela nove generacije, A600 pruža sjajne performanse Centrino 2 platforme na prilično kompaktnim dimenzijama. Kvalitet izrade je očekivano odličan, a spisak opcija poduži i sasvim sigurno zadovoljavajući i za one najzahtevnije korisnike.

Relativno skoro smo imali priliku da vidimo sjajan Portege R600 model a za sve one kojima je cena previsoka, Toshiba ima spreman i Portege A600 koji je praktično identične konfiguracije ali nešto drugačijeg dizajna. Izuzetno kompaktne dimenzije modela R600 su malo proširene, no i dalje je u pitanju minijaturni prenosni računar izuzetnih osobina. Toshiba Portege serija ima zavidnu reputaciju kada su u pitanju ultra prenosni računari, pa ne treba da čudi što je svaki novi model u žiži interesovanja kupaca.

Toshiba Portege A600-133 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Prilično dobar kvalitet izrade
  • Odlična tastatura i touchpad
  • Za ove dimenzije, veoma dobra Centrino 2 konfiguracija
  • LAN, WiFi, Bluetooth i HSDPA
  • Čitač otiska prsta, SD memorijskih kartica i Web kamera

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Toshiba Portege A600-133
  • Ekran: 12.1" TFT, 1280×800 piksela, LED pozadinsko osvetljenje
  • Procesor : Intel Core 2 Duo SU9300 na 1.2GHz
  • Čipset: Intel GS45 Express
  • Grafička karta: Integrisana Intel GMA 4500MHD, koristi sistemsku memoriju
  • RAM memorija : 2GB DDR2 800MHz
  • Hard disk: 250GB SATA, 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD±R/RW
  • Komunikacija : GLAN, IEEE 802.11 a/g/n, Bluetooth, HSDPA
  • Čitač kartica: Čitač kartica SD formata
  • Portovi : 1x VGA, 1x ExpressCard, 1x LAN, 3x USB, 1x USB/eSATA
  • Dimenzije: 286x223x29.9 mm
  • Težina: 1.46 Kg
  • Baterija: Li-Ion 5800 mAh
  • Dodatno: Čitač otiska prsta, 0.3MP Web kamera
  • Operativni sistem: Microsoft Vista Business

Toshiba Portege A600-133

Možda se na prvi pogled i neće videti tolika razlika u odnosu na model R600, ali ko malo pažljivije pogleda uočiće da je A600 nešto veće debljine, kao i da je napravljen od plastike za razliku od legure magnezijuma koja je korišćena kod R600. Plastika koja je ovde upotrebljena je srebrno sive boje, mat završne obrade i veoma kvalitetna, pa teško da neko može naći zamerku. Površine su takve da otisci prstiju neće ostajati ni malo, a mi nismo uspeli da pronađemo ni jedan deo koji se ugiba ili krcka kada se malo jače pritisne. Tastatura je napravljena od plastike slične boje kao i ostatak laptopa, a tasteri su fdovoljno velike površine, vrlo tihi i plitkog hoda pa će biti vrlo udobni u nekom dužem radu. Touchpad je dovoljno prostran i odlično radi, a tasteri ispod njega nešto dublji sa čitačem otiska prstiju između. Odmah ispod su smeštene i statusne diode.

Toshiba Portege A600-133 tastatura i touchpad

Na modelu koji je bio kod nas tastatura nema naših karaktera, što nama nije posebno zasmetalo ali se treba svakako pomenuti. Dodatnih tastera ima svega tri, uključujući i Power taster, a nalaze se iznad tastature. Sa leve strane iznad tastature se nalazi i integrisani zvučnik, a ispod tastature i mikrofon. U kombinaciji sa Web kamerom nešto manje rezolucije od proseka, 0.3MP, ovo daje i kompletno rešenje za komunikaciju preko Interneta, bez potrebe da se dokupljuje dodatna oprema. Ekran nam je dobro poznat, dijagonale 12.1" i LED pozadinskog osvetljenja sa rezolucijom od 1280x800 piksela, što znači da na desktopu ima dovoljno prostora za rad i da neće biti potrebno da se skroluje po horizontali kod gledanja Internet stranica.

Toshiba Portege A600-133 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored komponenti je takav da sa prednje strane nema ničega, pa čak ni klizača za otvaranje poklopca pošto ga zglob drži prilično čvrsto. Sa desne bočne strane se nalaze optički uređaj i ExpressCard slot, čitač SD memorijskih kartica i taster za uključivanje WiFi adaptera, USB i LAN port. Zbog dizajna i pozicije baterije, sa zadnje strane nema ničega, dok su sa leve bočne strane preostali konektor za napajanje, analogni D-Sub video priključak, deljeni eSATA/USB i poseban USB konektor, otvor za hlađenje i dva 3.5mm audio konektora sa potenciometrom za regulisanje jačine zvuka. Donji deo laptopa je dovoljne težine da se poklopac može otvoriti bez pridržavanja drugom rukom.

Toshiba Portege A600-133 detalji sa bočnih strana i dodatni tasteri

Toshiba Portege A600 koristi Intel Centrino 2 platformu sa odličnim Core 2 Duo SU9300 mobilnim procesorom koji radi na 1.2MHz, 2GB DDR2 memorije, hard diskom kapaciteta 250GB i integrisanom Intel 4500MHD grafičkom karticom. Iako je dosta malih dimenzija, ovaj laptop ima prilično dobre performanse koje ga čine odličnim izborom za bukvalno bilo koju namenu osim intenzivnijeg igranja pošto integrisana grafika ipak nije predviđena za to. Ugrađena baterija je kapaciteta 4800mAh, što je sasvim dovoljno da autonomija bude oko 3h20min pod opterećenjem i preko 4h u mirovanju, što duguje LED ekranu i procesoru koji troše manje energije. Na kraju ćemo pomenuti i da pored LAN-a postoje i WiFi, Bluetooth ali i HSDPA moduli koji će obezbediti da u svakom trenutku možete biti povezani na Internet ili lokalnu mrežu.

Rezime

Kada se sumiraju utisci, zaključak je da Toshiba A600-133 predstavlja veoma kompaktan laptop računar izuzetno dobrih performansi i mogućnosti. Mislimo da će primarno zainteresovati korisnike koji su stalno u pokretu i kojima treba računar što bolje autonomije ali sa dovoljno dobrim performansama i za zahtevniji rad. U ovom slučaju, ukoliko je R600 model preskup, A600 može biti pravo rešenje.

Conclusion

Overall, we can say Toshiba A600-133 represents compact laptop computer with extremely good performances and possibilities. We think this offer will be interesting for the mobile users who needs computer with rather good autonomy and good performances for most demanding work. In this case, if R600 model is too expensive for you, A600 could be the right solution.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 1369€